| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VPLIV PODNEBNIH SPREMEMB IN NADMORSKE VIŠINE NA RAZVOJ TER KOLIČINO IN KAKOVOST PRIDELKA SORTE 'LAŠKI RIZLING'
Aleksander Purgaj, 2014, master's thesis/paper

Abstract: V letu 2009 smo na Univerzitetnem centru za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo preučevali vpliv nadmorske višine (zgornji del vinograda 474 m in spodnji del vinograda 441 m n. m.) na razvoj ter količino in kakovost pridelka sorte 'Laški rizling' na podlagah 'Kober 5BB' in 'SO4'. V raziskavi smo preučevali tudi vpliv podnebnih sprememb na dinamiko razvoja sorte 'Laški rizling' v vinorodnem okolišu Štajerska Slovenija. Za klimatološko postajo Maribor Tabor smo za obdobje od 1950 do 2013 izračunali trende nekaterih klimatskih parametrov, in sicer za povprečno vegetacijsko temperaturo (april–oktober) ter Huglinov in Winklerjev indeks. Razvoj fenoloških faz je bil v zgornjem delu vinograda na podlagi 'SO4' za 3 dni hitrejši od vseh ostalih trsov. Temperatura listov in grozdov, merjena na treh nadmorskih višinah (441, 474 in 517 m n. m.), je bila največkrat najvišja na nadmorski višini 474 m. Vino z zgornjega dela vinograda je imelo manj kislin. Pri senzorični oceni vina je bilo najbolje ocenjeno vino z zgornjega dela vinograda na podlagi 'Kober 5BB'. Trendi različnih klimatskih parametrov in indeksov potrjujejo ogrevanje podnebja po letu 1980, kar je vplivalo na začetek in dinamiko dozorevanja grozdja. Trend povečanja povprečne vegetacijske temperature v obdobju od 1980 do 2013 je za 0,06 °C na leto, Huglinovega indeksa za 12,1 °D enot in Winklerjevega indeksa za 11,2 °D enot. Sorta 'Laški rizling' zori 21 dni prej kot na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja.
Keywords: vinska trta, podnebne spremembe, nadmorska višina, 'Laški rizling', 'Kober 5BB', 'SO4'
Published in DKUM: 19.12.2014; Views: 1952; Downloads: 374
.pdf Full text (494,05 KB)

2.
Ugotavljanje fitotoksičnosti bakra pri cepljenkah sorte 'Sauvignon' na podlagah 'Kober 5BB' in 'SO4'
Mojca Leskovar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V letu 2011 smo v Trsničarstvu Mantet, v Čadramu, v lončnem poskusu v kontroliranih razmerah (rastlinjaku) ugotavljali fitotoksičnost bakra pri sorti 'Sauvignon', cepljeni na podlagi 'Kober 5BB' in 'SO4'. V substrat smo dodali različne količine bakra (50, 150, 500 in 1000 mg Cu/kg substrata). Baker je bil dodan v dveh oblikah, in sicer kot Cu-oksiklorid (Cuprablau-Z; tradicionalni fungicid) in Cu-glukonat (Labicuper; sistemično foliarno gnojilo). Pri cepljenkah smo spremljali dinamiko rasti mladik, pojav fititoksičnosti in analizirali vsebnost bakra v rozgah, podlagi in koreninah. Ugotovili smo, da se vsebnost bakra v koreninah in v podlagi povečuje z večjo vsebnostjo bakra v tleh ter da je podlaga 'SO4' manj tolerantna na visoke vsebnosti bakra v tleh kot podlaga 'Kober 5BB', saj je pri 1000 mg Cu/kg tal pri podlagi 'SO4' propadlo več cepljenk. Glede na uporabljen pripravek je več cepljenk propadlo pri pripravku Labicuper.
Keywords: vinska trta/baker/fitotoksičnost/'Kober 5BB'/'SO4'
Published in DKUM: 11.10.2013; Views: 3927; Downloads: 191
.pdf Full text (2,83 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica