| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 55
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Kakovost življenja nosečnic s sladkorno boleznijo tipa 1 ali tipa 2
Nika Bombek, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Mednarodna zveza za sladkorno bolezen poroča, da ima vsaka šesta nosečnica sladkorno bolezen, od tega jih ima kar 13,6 % sladkorno bolezen že pred nosečnostjo. Namen zaključnega dela je raziskati, kakšna je kakovost življenja nosečnic s sladkorno boleznijo tipa 1 ali tipa 2. Metode: Uporabili smo opisno metodo dela in metodo pregleda literature. Glede na zastavljeno raziskovalno vprašanje smo literaturo iskali v mednarodnih bazah podatkov PubMed, CINAHL, SAGE in Web of Science, z upoštevanjem določenih vključitvenih in izključitvenih meril ter limitov iskanja. Potek in prikaz iskanja znanstvene literature smo naredili po smernicah PRISMA. Izvedli smo narativno sintezo vsebine. Rezultati: V končno analizo smo vključili pet znanstvenih člankov. Ugotovljeno je bilo, da na kakovost življenja nosečnic s sladkorno boleznijo tipa 1 ali 2 pomembno vplivajo podpora in empatija zdravstvenega tima, socialna podpora, družinska anamneza, sociodemografske značilnosti, znanje in sprejemanje bolezni. Razprava in zaključek: Podpora socialnega okolja in zdravstvenega tima sta ključnega pomena za izboljšanje kakovosti življenja nosečnic s sladkorno boleznijo tipa 1 ali 2. Zdrav življenjski slog pomembno prispeva k boljši kakovosti življenja nosečnic s sladkorno boleznijo tipa 1 ali 2, saj imajo nosečnice, zdravljene z insulinom, dokazano slabšo kakovost življenja.
Keywords: Nosečnost, diabetes mellitus, kakovost življenja
Published in DKUM: 22.02.2024; Views: 40; Downloads: 8
.pdf Full text (721,89 KB)

2.
Uvajanje novozaposlenih diplomantov s področja zdravstvene nege na urgenci
Valerija Sikole, 2023, master's thesis

Abstract: Uvod: Po vsem svetu primanjkuje medicinskih sester, saj izkušene zapuščajo delovno mesto zaradi nezadovoljstva pri delu. Ker je potreba po kadru in zapolnitvi prostih delovnih mest vse večja, je bilo veliko medicinskih sester začetnic primoranih opravljati delo na zahtevnejših oddelkih brez ustreznega predhodnega usposabljanja, kar predstavlja tveganje za pojav neželenih dogodkov. Veliko vlogo pri uvajanju imajo klinični mentorji. Metode: V magistrskem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo. Pridobivanje podatkov je potekalo s pomočjo anketnega vprašalnika, na katerega je odgovorilo 106 anketiranih. Statistično obdelavo podatkov smo opravili s statističnim programom IBM SPSS, V25.0. Rezultati: Ugotovili smo, da je za uspešno uvajanje novozaposlenih pomembno, da je izdelan načrt uvajanja, s katerim se časovno spremlja napredek (M = 4,21, SD = 0,765). Pomembno vlogo pri uvajanju ima mentor, ki mora biti izkušena, spoštljiva, potrpežljiva, odgovorna in empatična oseba (M = 4,62, SD = 0,609). Novozaposleni so mnenja, da z mentorjem glede na njihova pričakovanja preživijo premalo časa (M = 3,23, SD = 1,173), posledično pa večino znanja in izkušenj pridobijo od drugih sodelavcev (M = 4,31, SD = 0,735). Razprava in sklep: V urgentnih centrih po Sloveniji je kar dobro poskrbljeno glede uvajanja novozaposlenih. Za novozaposlene je uvajanje ključnega pomena za njihov obstoj na delovišču in pri gradnji nadalnje kariere. Pomembno je zagotoviti, da se novozaposleni počutijo dobrodošle in sprejete na delovnem mestu.
Keywords: uvajanje, novozaposleni, zdravstvena nega, medicinska sestra, urgenca
Published in DKUM: 18.01.2024; Views: 216; Downloads: 43
.pdf Full text (2,37 MB)

3.
Učinek adrenalina na preživetje ob srčnem zastoju v prehospitalnem okolju
Marcel Čeh, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Srčni zastoj predstavlja tretji najpogostejši vzrok smrti v Evropi; letno se s srčnim zastojem izven bolnišnice sooča vedno več ljudi. Vzroki za srčni zastoj se razlikujejo glede na starost in populacijo bolnikov. Za preživetje bolnikov je ključno prepoznavanje srčnega zastoja, obveščanje nujne medicinske pomoči, izvajanje temeljnih postopkov oživljanja, uporaba avtomatskega zunanjega defibrilatorja in zdravstvena oskrba po oživljanju. Metode: Sistematično smo pregledali znanstveno literaturo s področja učinka adrenalina na preživetje ob srčnem zastoju v predbolnišničnem okolju. Literaturo smo poiskali v podatkovnih bazah: CINAHL, ScienceDirect, Web of Science in PubMed. Ves potek pregleda, iskanja in izbora virov smo prikazali z diagramom po smernicah PRISMA. Rezultati: Na podlagi iskalnega niza smo identificirali 1505 člankov, po pregledu smo jih v končno analizo vključili 12. Najpomembnejše ugotovitve raziskav so pokazale, da je bilo pri pacientih s srčnim zastojem v predbolnišničnem okolju preživetje do odpusta iz bolnišnice večje pri tistih, ki so zgodaj prejeli aplikacijo adrenalina, še posebej v kombinaciji z defibrilacijo. Razprava in zaključek: Ugotovili smo, da adrenalin ob zgodnji aplikaciji po srčnem zastoju v predbolnišničnem okolju pozitivno vpliva na kratkoročno preživetje, torej do odpusta iz bolnišnice in na vzpostavitev spontanega krvnega obtoka.
Keywords: adrenalin, srčni zastoj, predbolnišnično okolje, preživetje, izid
Published in DKUM: 18.01.2024; Views: 202; Downloads: 46
.pdf Full text (1008,84 KB)

4.
Vrste napak in neželenih dogodkov na urgenci
Vanesa Pust, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Urgenca je del zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni, specializirani za nudenje nujne medicinske pomoči oziroma oskrbe akutno obolelim. Kljub izkušnjam in specialnim znanjem pa preobremenjenost že zaposlenih predstavlja velik vzrok za pojavljanje napak in neželenih dogodkov. Namen zaključnega dela je bil predstaviti in proučiti, katere so najpogostejše napake in neželeni dogodki, s katerimi se na urgenci srečuje zdravstveno osebje.
Keywords: napake, neželeni dogodki, urgenca, zaposleni v zdravstveni negi
Published in DKUM: 11.12.2023; Views: 263; Downloads: 62
.pdf Full text (1,16 MB)

5.
Innovative nursing care : education and research
scientific monograph

Abstract: Higher life expectancy on a global level requires complex nursing care as poor education and a lack of knowledge can lead to mistakes. There is a need for nurses who can provide high quality and advanced nursing practice. A mix of well-grounded education and innovative research is needed, where the first provides an understanding of best nursing practice care delivery and the second helps nurses determine best practices and improve nursing care. Provides a current and in-depth picture of actual nursing challenges in education, research, and clinical practice. Helpful in nursing students' education in broader nursing care fields and different approaches in holistic nursing care.
Keywords: nursing care, palliative care, dementia, emergencies, triage, education, COVID-19, older people, children, nursing students
Published in DKUM: 27.11.2023; Views: 226; Downloads: 11
.pdf Full text (1,66 MB)
This document has many files! More...

6.
Izkušnje medicinskih sester pri uporabi mehanskih pripomočkov za zunanjo masažo srca
Andrej Kokol, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. Hitra prepoznava in ustrezni temeljni postopki oživljanja so za pacienta s srčnim zastojem bistvenega pomena za preživetje. Nujno je, da se s stiski prsnega koša začne hitro in se le-ti izvajajo čim bolj kakovostno ter brez prekinitev. Zaradi številnih težav pri izvajanju TPO, so bili razviti mehanski pripomočki za zunanjo masažo srca, ki zdravstvenim delavcem omogočajo, da se lahko osredotočijo na druge pomembe intervencije same reanimacije. Metode: V teoretičnem delu diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. V okviru empiričnega dela smo opravili raziskavo, ki je temeljila na kvantitativni metodologiji. Instrument raziskave je bil anketni vprašalnik sestavljen iz 16-ih vprašanj. Sodelovalo je 60 diplomiranih medicinskih sester in diplomiranih zdravstvenikov, zaposlenih v hospitalnih in prehospitalnih enotah na področju severovzhodne Slovenije. Rezultati: Na podlagi analize pridobljenih podatkov smo ugotovili, da medicinske sestre in diplomirani zdravstveniki poznajo prednosti mehanskih pripomočkov za zunanjo masažo srca, predvsem v prehospitalnih enotah. Prav tako so pritrdilno odgovorili, da imajo dovolj znanja (60 % anketiranih) in izkušenj (57,5 % anketiranih) za delo z mehanskimi pripomočki. Kljub usposobljenosti za uporabo mehanskih pripomočkov za zunanjo masažo srca, se ti v praksi naših anketirancev ne uporabljajo rutinsko (χ2 = 3,800; p = 0,284). Razprava in sklep: Zagotavljanje kakovostnega oživljanja je ključni dejavnik povezan s preživetjem ob srčnem zastoju. Mehanske naprave za kompresijo prsnega koša zagotavljajo dosledno visokokakovostno kompresijo prsnega koša, a to vseeno ne pomeni izboljšanja rezultatov izida pacienta pri srčnem zastoju. Potrebno je opraviti nadaljnje študije o oceni uporabe mehanskih pripomočkov za zunanjo masažo srca.
Keywords: medicinska sestra, oživljanje, mehanski pripomočki za zunanjo masažo srca
Published in DKUM: 13.10.2023; Views: 219; Downloads: 27
.pdf Full text (882,89 KB)

7.
Association between triage nurses' job satisfaction and professional capability: results of a mixed-method study
Urška Fekonja, Matej Strnad, Zvonka Fekonja, 2022, original scientific article

Abstract: Aim This study aims to examine factors related to the job satisfaction of triaging nurses and their professional capability in the clinical setting. Background Triage is a complex process that relies on making decisions in favour of the patient and his treatment. The professional capability of a triaging nurse is an important psychological construct of job satisfaction. Methods The study used a mixed-method methodology, with data collection based on an explanatory research design. The research instrument in the quantitative part was a survey questionnaire, and in the qualitative part, a semi-structured interview. The results were integrated using the ‘Pillar Integration Process’. Results There are significant relationships between professional capability and job satisfaction. Six main topics were exposed: characteristics and traits, work organization, safety is the key, burdening circumstances, capability and self-evaluation. Conclusion Professional capability is associated with job satisfaction. The necessary managerial changes should be made to achieve job satisfaction and develop professional competence while focusing on already trained and competent triage nurses, as satisfied triage nurses will stay longer in the institution. Implications for Nursing Management The manager's job is to be aware of the level of job satisfaction, take care to develop their employee's professional capability and take action in case of disrupted balance.
Keywords: emergency, job satisfaction, joint display, nurse, professional capability, triage
Published in DKUM: 02.10.2023; Views: 214; Downloads: 24
.pdf Full text (331,74 KB)
This document has many files! More...

8.
Pomen umetnega dihanja za preživetje osebe, ki ne kaže znakov življenja
Nika Strnad, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Pristopi k oživljanju se lahko razlikujejo glede na reševalca, žrtev ter razpoložljive vire. Razmerje med stisi prsnega koša in vpihi je 30 : 2. V zadnjih 20 letih se je pokazalo, da so vpihi pomembni za zagotavljanje kisika in odstranjevanje ogljikovega dioksida, a ne tako kot stisi prsnega koša. Menimo, da je potrebno raziskati, kar se da veliko virov, da bi lahko dobili odgovor glede pomembnosti oživljanja brez umetnega dihanja in njegovega vpliva na možnosti preživetje bolnika.
Keywords: umetno dihanje, preživetje, osebe brez znakov življenja
Published in DKUM: 18.05.2023; Views: 299; Downloads: 47
.pdf Full text (638,02 KB)

9.
Percepcija in vloga svojcev v življenju z bolnikom s parkinsonovo boleznijo
Nadja Irgolič, 2023, master's thesis

Abstract: Pri celostni oskrbi bolnikov s Parkinsonovo boleznijo so ključnega pomena njegovi bližnji. Pomembno je prilagajanje družinskih članov na stanje obolelega, podpora pri zagotavljanju oskrbe in psihosocialna prilagoditev. Zato smo želeli raziskati percepcijo svojcev o življenju z bolnikom s Parkinsonovo boleznijo ter opisati njihovo vlogo pri oskrbi in v vsakdanjem življenju.
Keywords: Parkinsonova bolezen, percepcija, vloga, svojci
Published in DKUM: 16.05.2023; Views: 483; Downloads: 101
.pdf Full text (370,10 KB)

10.
Pomen triažnih sistemov pri množičnih nesrečah v službi nujne medicinske pomoči
Sara Ferjuc, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Množične nesreče so v porastu ne samo na globalni ravni ampak tudi na slovenskem področju. Predstavljajo visoko težavnostjo stopnjo, predvsem ekip nujne medicinske pomoči zaradi pomanjkanja resursov, delavcev in znanja. Tukaj nastopijo triažni sistemi, kateri so ne samo izjemnega pomena za preprečevanje večje števila žrtev in hitre obravnave poškodovancev. Namen zaključnega dela je ugotoviti pomen triažnih sistemov pri množičnih nesrečah in razlike med pristopi v primeru množične nesreče, glede na vzrok nastanka le-teh.
Keywords: množične nesreče, triaža, triažni sistemi, služba nujne medicinske pomoči
Published in DKUM: 15.05.2023; Views: 429; Downloads: 39
.pdf Full text (1,27 MB)

Search done in 1.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica