| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 74
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
PRIMERJAVA ZDRAVILIŠKO TURISTIČNE PONUDBE DVOJE TERM
Aleksandra Kraner, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Zdraviliški turizem predstavlja v Sloveniji eno najbolj stabilnih in perspektivnih zvrsti turizma, zato ga upravičeno štejemo med glavne nosilce turistične ponudbe. Danes je vse bolj pomemben kriterij pri izbiri turističnega ponudnika kakovost storitev. Da bi ponudniki ugotovili, na kakšni ravni je njihova ponudba glede na konkurenčno, lahko izvedejo primerjalno analizo. Predstavlja učinkovito orodje za merjenje in primerjavo lastne kakovosti z najboljšimi v panogi, njena spoznanja pa so osnova za sprejem ukrepov za izboljšanje ponudbe. V diplomskem delu smo se omejili na znano turistično destinacijo, Terme Zreče, ter s pomočjo primerjalne analize poskušali ugotoviti razlike med temi slovenskimi termami in avstrijskimi termami Bad Radkersburger Hof. Poskušali smo identificirati elemente ponudbe v avstrijskih termah, ki so v slovenski ponudbi slabše ali pa sploh ne zastopani, a bi jih kazalo vključiti tudi v ponudbo primerjanega slovenskega podjetja. Na podlagi ugotovljenih spoznanj smo podali priporočila, s katerimi bi zagotovili pestrejšo in/ali pa bolj kakovostno zdraviliško-turistično ponudbo v Termah Zreče. Na osnovi rezultatov primerjave in razčlenitve elementov ponudbe, smo glede na zastavljeno trditev ugotovili, da je ponudba v Termah Radkersburger Hof za potencialnega gosta privlačnejša od ponudbe v Termah Zreče predvsem v poletni sezoni. Ugotovili smo, da je ponudba Term Zreče sicer dobra, izboljšanje le-te pa lahko priporočimo na področju ločitve ponudbe za posamezne segmente gostov.
Keywords: zdraviliški turizem, ponudba, wellness, primerjalna analiza, Terme Zreče, Terme Radkersburger Hof, Bad Radkersburg
Published: 17.11.2009; Views: 2719; Downloads: 500
.pdf Full text (1,29 MB)

6.
7.
VLOGA VZGOJITELJA NA PREHRANJEVALNE NAVADE OTROK V RURALNEM OKOLJU
Tatjana Kraner, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu Vloga vzgojitelja na prehranjevalne navade otrok v ruralnem okolju smo želeli ugotoviti, kakšna je seznanjenost vzgojiteljev v vrtcih na območju Slovenskih goric s Smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Zanimalo nas je tudi njihovo mnenje glede vpliva prehranjevalnih navad, pridobljenih v otroštvu, na oblikovanje prehrambenih navad v odraslosti in njihovi vlogi pri tem. Ugotavljali smo, kaj menijo glede svojega znanja in doseganja ciljev pri prehranjevanju otrok v skupini. Te ugotovitve smo pridobili z anketnim vprašalnikom. V raziskavi je sodelovalo vseh 35 vzgojiteljic iz vrtcev na tem področju. Na postavljena vprašanja so odgovarjale individualno. Izsledki raziskave so potrdili dejstvo, da so vzgojiteljice v tem okolju premalo seznanjene s Smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Hkrati pa so prepričane, da imajo dovolj znanja s področja prehranjevanja otrok. Izsledki raziskave so potrdili tudi hipotezo, da pri svojem delu delujejo spodbudno na prehranjevanje otrok in dosegajo cilje le-tega. Večina si jih želi izobraževanj s področja prehrane vsaki dve leti.
Keywords: predšolski otrok, vzgojitelj, zdrava prehrana, prehranjevalne navade, smernice, spodbujanje
Published: 06.07.2010; Views: 2555; Downloads: 293
.pdf Full text (1,10 MB)

8.
IZBOLJŠAVA NA STROJU ZA FREZANJE ZVARNIH ROBOV
Valentin Kraner, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Zasnovana diplomska naloga, ki je pred vami, prikazuje postopek nadgradnje stroja za izdelavo zvarnega roba. Cilj te izboljšave je obdelava daljših kosov, vgradnja hlajenja in izbira drugih rezalnih ploščic. Tako smo se odločili zasnovati mizo, ki nam omogoča obdelavo daljših kosov. Izbrali smo kvalitetnejše rezalne ploščice, in s tem zmanjšali porabo ploščic. Glavni dejavnik, da se je poraba ploščic zmanjšala, je vgradnja hlajenja. Rezultati vseh vrednosti, katere se nam pojavljajo v diplomski nalogi, so izvleček iz simulacij, ki jih izvajamo v programu Microsoft Excel. S pomočjo tega programa sem prišel do vrednosti, katere ustrezajo izboljšavi stroja za izdelavo zvarnega roba. Rezultati celotnega projekta so bili pozitivni, vendar se bodo dejanski rezultati pokazali, ko bo stroj za frezanje zvarnih robov kontinuirano deloval v serijski proizvodnji.
Keywords: strojništvo, frezanje, odrezavanje
Published: 04.08.2010; Views: 1343; Downloads: 122
.pdf Full text (2,57 MB)

9.
Vpliv defoliacije in različnih sevov kvasovk na kakovost vina sorte Sauvignon
Jože Kocuvan, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V letu 2007 smo na Univerzitetnem centru za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede ugotavljali vpliv defoliacije in različnih sevov kvasovk na kakovost vina sorte 'Sauvignon'. Poskus v vinogradu je bil zastavljen po metodi naključnih blokov z dvema obravnavanjema (defoliacija—Def in kontrola—K) z 12 ponovitvami (24 trt v ponovitvi). Prvi teden po cvetenju so bili pri defoliaciji odstranjeni vsi listi od bazalnega dela mladike do lista nasproti najvišje ležečega grozda. V moštu iz kontrolnih trsov in defoliacije smo preizkušali dva seva kvasovk (Uvaferm CS2 ter Zymaflore VL3). Pri vinifikaciji so bila 4 obravnavanja z dvema ponovitvama.V času trgatve so bile statistično značilne razlike v vsebnosti skupnih titracijskih kislin. Nižja vsebnost je bila pri defoliaciji s 10,33g/l, pri kontroli pa 10,91g/l (p≤0,05). Ob trgatvi ni bilo statistično značilnih razlik pri gostoti mošta, pH vrednosti, masi pridelka in masi 100 jagod. Kvasovke Zymaflore VL3 so fermentirale hitreje kot kvasovke Uvaferm CS2, defoliacija ni imela vpliva na hitrost fermentacije. Pri organoleptični oceni so bila obravnavanja s kvasovko Uvaferm CS2 ocenjena bolje kot obravnavanja s kvasovko Zymaflore VL3 (p≤0,05).
Keywords: vinska trta, 'Sauvignon', defoliacija, kvasovke
Published: 28.03.2011; Views: 2350; Downloads: 161
.pdf Full text (705,28 KB)

10.
Vpliv metode ocenjevanja stopnje napada pri določanju učinkovitosti fungicidov za zatiranje oidija vinske trte (Uncinula necator (Schwein) Burrill)
Mojca Pušnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Ocenjevalci na terenu uporabljajo različne metode za ocenjevanje stopnje napada bolezni na vinski trti. Da bi ugotovili, ali metode ocenjevanja stopnje napada bolezni vplivajo na dobljene rezultate pri določanju učinkovitosti fungicidov za zatiranje oidija vinske trte, smo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru izvedli praktičen in teoretičen poskus. V okviru teoretičnega poskusa smo izbrali več nizov podatkov, na katerih smo opravili statistične izračune na različne načine. Potem smo preverili, ali smo dobili primerljive rezultate pri različnih načinih izračuna stopnje napada bolezni. Praktični poskus smo izvedli v letu 2007 in sicer v vinogradu na lokaciji Nebova pri Mariboru, kjer smo ocenjevali stopnjo napada oidija na trsih sorte 'Laški rizling'. Stopnjo napada bolezni smo vizualno ocenjevali po prilagojeni boniturni lestvici 0-5 (Thownsend-Heuberger metoda), katera se v praksi pogosto uporablja. Dobljene rezultate smo primerjali z rezultati pridobljenimi po neposredni metodi ocenjevanja odstotka napadene površine. Z analizo variance smo ugotavljali statistično značilne razlike med rezultati, dobljenimi z eno in drugo metodo. Ugotovili smo, da je bolj smiselno neposredno ocenjevanje (% površine) kot uporaba lestvic.
Keywords: pepelasta plesen (Uncinula necator), vizualna ocena, odstotki
Published: 24.11.2011; Views: 1863; Downloads: 111
.pdf Full text (1,63 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica