| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 184
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Pregled nad trenutnim razvojem avtomobilov z gorivnimi celicami in polnilnic za vozila na vodik : diplomsko delo
Valentina Drešček, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se osredotočili na pregled nad trenutnim razvojem električnih avtomobilov z gorivnimi celicami in s tem povezane polnilne infrastrukture. Predstavili smo problematiko onesnaževanja okolja zaradi transporta, opisali načine pridobivanja vodika in razložili, kako deluje tehnologija gorivnih celic. Navedli smo tudi primere znanstvenih člankov, v katerih so avtorji raziskali, kako družba sprejema uvajanje električnih vozil z gorivnimi celicami in polnilnic za vozila na vodik. V praktičnem delu diplomskega dela smo prikazali število električnih osebnih avtomobilov z gorivnimi celicami in polnilnic za vozila na vodik v letih 2017 in 2022, in sicer za države Evropske unije, Združene države Amerike, Japonsko, Južno Korejo in Kitajsko, primerjali smo lastnosti električnih avtomobilov z gorivnimi celicami in baterijskih električnih avtomobilov ter stroške porabe goriva za obe vozili na 100 kilometrov. Predstavili smo tudi primere subvencij, spodbud, ki jih države uvajajo, da bi spodbudile nakup električnih avtomobilov z gorivnimi celicami. S pomočjo raziskave smo prišli do ugotovitve, da je največji porast električnih avtomobilov z gorivnimi celicami med primerjanimi državami sveta imela Južna Koreja, največji porast polnilnic pa je imela Kitajska. Glavna prednost izbranega električnega avtomobila z gorivnimi celicami v primerjavi z baterijskim električnim vozilom je daljši domet in hitrejše polnjenje. Najpogostejše spodbude držav pa zajemajo davčne olajšave, subvencije ipd.
Keywords: električni avtomobili z gorivnimi celicami, polnilnice, Evropska unija, Azija, Združene države Amerike
Published in DKUM: 13.06.2024; Views: 88; Downloads: 6
.pdf Full text (1007,36 KB)

2.
Vpliv vodenega poučevanja naravoslovja z raziskovalnim poukom na učenčevo načrtovanje preproste raziskave : magistrsko delo
Valentina Volmajer, 2024, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je proučiti izvedbo cikla vodenega poučevanja z raziskovalnim poukom pri naravoslovju in uvajanje učencev v korake naravoslovno znanstvenega raziskovanja. Pri tem so nas zanimali napredek, interpretacija podatkov in dokazov ter načrtovanje raziskave glede na zastavljeno raziskovalno vprašanje. Pripravili smo cikel 6-urnega uvajanja poučevanja z raziskovalnim poukom, ki smo ga izvedli v okviru predmeta naravoslovje v 6. razredu ene izmed osnovnih šol (število učencev: 25). Učenci so ob eksperimentalnem delu iz sklopa snovi pri predmetu naravoslovje razvijali naravoslovne veščine in spretnosti, potrebne za uspešno načrtovanje in izvajanje preprostih raziskav. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali ta cikel vpliva na rezultate razumevanja poštenega poskusa. Učenci 6. razreda druge osnovne šole (število učencev: 15) so predstavljali primerjalno skupino in niso bili deležni pripravljenega vodenega poučevanja z raziskovalnim poukom. Ugotovili smo, da je voden raziskovalni pouk, v katerem so učenci 6. razreda izvajali eksperimente in se učili o poštenih poskusih, privedel do boljšega razumevanja konceptov poštenih poskusov. Učenci, ki so bili deležni tega cikla, so uspešneje načrtovali in izvajali preproste raziskave, vključno z določitvijo raziskovalnih vprašanj, odvisnih in neodvisnih spremenljivk ter konstant. V magistrskem delu je podrobno predstavljen cikel vodenega poučevanja z raziskovanim poukom.
Keywords: raziskovalni pouk, pošten poskus, raziskovalno vprašanje, spremenljivke
Published in DKUM: 21.05.2024; Views: 86; Downloads: 5
.pdf Full text (1,53 MB)

3.
Diferenciacija ur športa na podružnični osnovni šoli v kombiniranem oddelku 2. in 3. razreda : magistrsko delo
Valentina Zdovc Kotnik, 2024, master's thesis

Abstract: Glavni namen magistrskega dela je bil pripraviti, izvesti in analizirati diferencirane ure predmeta šport v kombiniranem oddelku 2. in 3. razreda na podružnični šoli. Diferencirali smo ure iz različnih tematskih sklopov, ki so v učnem načrtu za šport. Načrtovali in zapisali smo priprave za pet šolskih ur, ki so predstavljene v praktičnem delu magistrskega dela. Te ure smo izvedli, jih dokumentirali ter v omenjenem poglavju opisali in tudi analizirali z vidika poučevanja v kombiniranem oddelku, z vidika učencev in vidika diferenciacije. Ugotovili smo, da je izvedba diferenciranega pouka težja kot v čistih razredih, vendar smiselna. Naredili smo tudi empirični del, kjer smo s pomočjo ankete, ki je bila izvedena na vzorcu sedemintridesetih učiteljev, ki poučujejo ali so poučevali v kombiniranem oddelku na podružnični šoli na izbrani šoli. V tem delu naloge nas je zanimal odnos učiteljev kombiniranih oddelkov do diferenciacije – kaj diferencirajo, kdaj, ali jim diferenciacija otežuje delo in kdaj se diferenciacije poslužujejo pri športu. Z raziskavo smo ugotovili, da skoraj vsi učitelji kombinirani pouk diferencirajo, vendar pogosteje slovenščino ter matematiko kot spoznavanje okolja, glasbeno umetnost in šport. Učitelji imajo do diferenciacije pozitiven odnos, čeprav jim načrtovanje in izvajanje le-te ni najlažje. Nekateri učitelji diferencirajo ure športa, pretežno v osrednjem delu pri ciljih, vsebinah, metodičnih postopkih in pripomočkih. Z izvedbo empiričnega in praktičnega dela smo hoteli podpreti idejo o tem, da je diferenciacija v kombiniranih oddelkih zelo pomembna, tudi pri športu, predvsem pa smo z izvedbo praktičnega dela hoteli raziskati diferenciacijo ur športa v kombiniranih oddelkih na podružničnih šolah.
Keywords: šport, podružnična šola, kombiniran oddelek, kombiniran pouk, diferenciacija
Published in DKUM: 14.05.2024; Views: 122; Downloads: 18
.pdf Full text (5,97 MB)

4.
Coastal fish fauna in the Cystoseira s.l. algal belts : experiences from the Northern Adriatic Sea
Lovrenc Lipej, Danijel Ivajnšič, Valentina Pitacco, Domen Trkov, Borut Mavrič, Martina Orlando-Bonaca, 2023, original scientific article

Abstract: Cystoseira s.l. forests are recognised as important habitats which host diverse coastal fish assemblages. Many fish species use such habitats as feeding, breeding, and nursery grounds. Since the coastal fish community depends on the availability of dense macroalgal belts, the decline of these habitats in the Mediterranean Sea also affects the density of coastal fish species. We studied the coastal fish assemblage in Cystoseira s.l. forests in three consecutive years 2019–2021 in the Gulf of Trieste (Adriatic Sea). Data on coastal fish fauna were collected by visual counts conducted by SCUBA diving. Data on algal cover and habitat types were obtained by recording with a video camera. Similarities and differences in the fish community were analysed in terms of habitat and substrate preferences. A total of 34 species were recorded in Cystoseira forests. The results of the present study show that the different algal cover and associated depth gradient have different effects on the fish assemblage in coastal waters, affecting species composition and abundance. For many species, particularly labrids and sea breams, there is a decreasing temporal trend in frequency of occurrence and density. However, fish community trends can be used as a good “proxy” to evaluate the algal belt status. Our results indicate that rapid conservation and restoration actions are needed to stem the decline of Cystoseira s.l. forests.
Keywords: Cystoseira s.l. forests, fish assemblage, fish biodiversity, habitat preference, macroalgal belt, Mediterranean Sea
Published in DKUM: 19.04.2024; Views: 160; Downloads: 7
.pdf Full text (2,85 MB)
This document has many files! More...

5.
Življenjski slog generacije Z in njen odnos do zdrave prehrane : diplomsko delo
Valentina Bedrač, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Cilj raziskave je bil identificirati odnos slovenskih potrošnikov v starostni skupini 18-26 let do uživanja zdrave prehrane kot tudi prepoznavanje ključnih dejavnikov pri nakupu živil. V nalogi smo ugotavljali, ali generacija Z živi zdrav življenjski slog. Na osnovi spletne ankete, ki smo jo izvedli marca 2023 med 246 slovenskimi potrošniki, smo ugotovili, da med najbolj zdrava živila uvrščajo žita, oreščke in semena, ribe in njene izdelke, med, sadje, zelenjavo ter mineralno vodo. Poleg tega je raziskava identificirala štiri latentne faktorje, ki jih potrošniki upoštevajo pri nakupu zdrave hrane, in sicer: izvor in pozitivni učinki na zdravje (12,1 % celotne variabilnosti), marketing (11,8 %), cena in podpora pri nakupu in pripravi (9,4 %) ter senzorične lastnosti (7,9 %). Velika večina mladih meni, da živijo v varnem okolju (87 %) in da redno hidrirajo svoje telo (65 %). Glede na rezultate lahko trdimo tudi, da se skoraj tretjina mladih ukvarja s športom, da redno telovadi, skrbi za svoje duševno zdravje in se redno utrjuje. Najslabše rezultate smo zabeležili pri trditvah, ki se nanašata na redno uživanje zdrave hrane in na redno razstrupljanje telesa. Raziskava daje pomemben vpogled v vedenje in dojemanje mladih do zdrave prehrane v Sloveniji. Rezultati zagotavljajo dragocene informacije za proizvajalce živil in prehranskih izdelkov v smislu trženja in komunikacijske strategije. Poleg tega lahko oblikovalci politike uporabijo posredovane informacije za spodbujanje pomena javnega zdravja v družbi.
Keywords: zdrava prehrana, življenjski slog, mladi, potrošnja, Slovenija
Published in DKUM: 10.04.2024; Views: 232; Downloads: 36
.pdf Full text (1,54 MB)

6.
Ensuring corporate security and its strategic communication in healthcare institutions in Slovenia
Valentina Kubale, Teja Lobnikar, Branko Gabrovec, Miha Dvojmoč, 2023, original scientific article

Abstract: Ensuring corporate security is an essential and critical component of any healthcare facility to provide safe services to its patients and employees. Healthcare facilities must employ a variety of strategies to ensure corporate security. This includes developing a comprehensive communication plan that defines the roles and responsibilities of the various stakeholders. The objective of our study was to present the concept of corporate security in healthcare institutions and in the Slovenian healthcare system, to highlight current threats in healthcare institutions in Slovenia, to describe the importance of strategic communication of corporate security in healthcare, and finally to define the current state of corporate security in Slovenian healthcare institutions in Slovenia. A survey was conducted and distributed to healthcare institutions in Slovenia to obtain results. A total of 154 healthcare stakeholders participated in our study. The results showed that corporate security is present in Slovenian healthcare facilities, but additional efforts are needed to improve it, especially considering the current challenges related to the measures taken after the COVID-19 epidemic and the shortage of healthcare personnel. The legal processes of corporate security in healthcare facilities comply with applicable laws and regulations to protect the interests of their patients and employees. Operational security processes are currently provided primarily by internal providers. There is a need for improvement, particularly in the training and education of staff, who play the most important role in ensuring safety. To effectively establish comprehensive corporate security, strategic communication with all stakeholders is essential to ensure that their security policies and procedures are properly implemented.
Keywords: corporate security, healthcare, strategic communication, Slovenia
Published in DKUM: 04.04.2024; Views: 145; Downloads: 12
.pdf Full text (290,37 KB)
This document has many files! More...

7.
Caloric effects in liquid crystal-based soft materials
Dejvid Črešnar, Nikita Derets, Maja Trček, Gregor Skačej, Andraž Rešetič, Marta Lavrič, Valentina Domenici, Boštjan Zalar, Samo Kralj, Zdravko Kutnjak, Brigita Rožič, 2023, original scientific article

Abstract: With the increased environmental awareness, the search for environmentally friendlier heat-management techniques has been the topic of many scientific studies. The caloric materials with large caloric effects, such as the electrocaloric (EC) and elastocaloric (eC) effects, have increased interest due to their potential to realize new solid-state refrigeration devices. Recently, caloric properties of soft materials, such as liquid crystals (LCs) and LC elastomers (LCEs), are getting more in the focus of caloric materials investigations, stimulated by large caloric effects observed in these materials. Here, an overview of recent direct measurements of large caloric effects in smectic LC 14CB and main-chain LCEs is given. Specifically, high-resolution thermometric measurements revealed a large EC response in 14CB LC exceeding 8 K. Such a large effect was obtained at a relatively moderate electric field of 30 kV cm−1 compared to solid EC materials. We demonstrate that such a small field can induce the isotropic to smectic A phase transition in 14CB, releasing or absorbing relatively large latent heat that enhances the EC response. Furthermore, it is demonstrated that in main-chain LCEs, the character of the nematic to isotropic transition can be tuned from the supercritical towards the first-order regime by decreasing the crosslinkers' density. Such tuning results in a sharper phase transition and latent heat that enhance the eC response, exceeding 2 K and with the eC responsivity of 24 K MPa−1, about three orders of magnitude larger than the average eC responsivity found in the best shape memory alloys. Significant caloric effects in soft LC-based materials, observed at much smaller fields than in solid caloric materials, demonstrate their ability to play an important role as new cooling elements, thermal diodes, and caloric-active regeneration material in new heat-management devices.
Keywords: liquid crystal, lyquid crystal elastomers, electrocaloric, elastocaloric
Published in DKUM: 21.03.2024; Views: 153; Downloads: 13
.pdf Full text (1,78 MB)
This document has many files! More...

8.
9.
Ureditev prestopov športnikov in druge aktualne dileme športnega prava : magistrsko delo
Valentina Škalič Müller, 2024, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo predstavlja aktualne dileme športnega prava in dileme prestopov športnikov, s poudarkom na prestopih poklicnih nogometnih igralcev. S predstavitvijo razmerja med pravom in športom se spozna, da pravo posega tudi na področje športa. Pravna pravila, ki urejajo šport, se delijo v tri skupine. Prva skupina vključuje državna in naddržavna pravila, ki posredno posegajo na področje športa, druga skupina zajema specifična pravila, ki se nanašajo izključno na šport, tretja skupina pa obsega avtonomna pravila športnih organizacij. Športne organizacije delujejo z določeno stopnjo avtonomije, vendar so hkrati vezane na kriterije in okvirje, ki jih vzpostavljajo državna pravila in pravo Evropske unije. Evropska unija je ena od deležnikov, ki se v vedno večji meri vključuje v športno področje. Njene institucije in organi so izdali številne delovne načrte in priporočila, kako naj države članice aktivno sodelujejo v športu in izvajajo športno politiko. Skozi sodno prakso Sodišča Evropske unije se krepi vloga športa v pravnem sistemu Evropske unije. V šport posegajo predvsem pravila notranjega trga Evropske unije, ki zadevajo zlasti problematiko prestopov športnikov. Kot delavci imajo poklicni športniki možnost svobodne izbire, s katerim delodajalcem bodo sklenili pogodbo o zaposlitvi – v tem primeru so delodajalci športni klubi. Vendar se kljub tej svobodi pogosto srečujejo z ovirami in omejitvami, ki jim onemogočajo ali otežujejo prosto prestopanje med klubi. To predstavlja izzive pri uresničevanju prostega gibanja delavcev v luči prava Evropske unije. Največja pozornost se pri prestopu športnikov namenja v športni panogi nogomet. Nogomet kot novodobna gospodarska veja industrije predstavlja vrhunski profesionalni šport. Posledično je njegov status vplival na ustanovitev pomembne mednarodne nogometne organizacije FIFA, ki ima vpliv na celotno ureditev nogometa, tako s športnega kot tudi pravnega vidika. FIFA je društvo, urejeno po švicarskem pravu, ki skrbi za razvoj nogometa po svetu in ima svoje organe, svoje predpise in svoja pravna pravila. Razdeljeno je na konfederacije, ki se nadalje delijo na nacionalne nogometne zveze. Kljub relativni samostojnosti ima FIFA pravilnik, ki sistematično ureja problematiko mednarodnih prestopov poklicnih igralcev iz kluba ene države v klub druge države. Prestopi sodijo med kompleksne procese, ki vključujejo različne udeležence in v Evropski uniji pogosto predstavljajo problem zaradi morebitnih kršitev notranjega prava Evropske unije. Zaradi specifične narave športa se mora tudi reševanje športnih sporov prilagoditi posebnostim iz področja športa. S tem namenom je bilo ustanovljeno Arbitražno sodišče za šport – CAS.
Keywords: športno pravo, prestopi športnikov, FIFA, Arbitražno sodišče za šport, CAS, nogometni igralci, prestopi nogometnih igralcev, prost pretok delavcev, notranji trg
Published in DKUM: 25.01.2024; Views: 328; Downloads: 57
.pdf Full text (1,36 MB)

10.
Varnost in zdravje pri delu v podjetju Rexel Slovenija
Valentina Jošt, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Področje varnosti in zdravja pri delu je eno najpomembnejši v vsaki organizaciji, saj visoki standardi na tem področju delodajalcem prinašajo konkurenčno prednost. Podjetja se morajo zavedati, da so zdravi in varni zaposleni nepomembnejši za uspešno dedovanje podjetja. Premalo delodajalcev se zaveda kako pomembno je to področje in se mu premalo posveča, ter izvajajo samo aktivnosti, ki so določene z zakonom o varnosti in zdravju pri delu. Podjetja morajo izvajati ukrepe za zagotavljanje varnosti svojih zaposlenih, ter dodatne ukrepe na področju promocije zdravja, ker delavcem predstavijo pomembnost zdrave prehrane in redne telesne aktivnosti. Predmet obravnave je varnost in zdravje pri delu v podjetju Rexel, d.o.o. Podjetje Rexel, d.o.o. je podjetje, ki se ukvarja z prodajo elektrotehničnega materiala, ki na slovenskem trgu posluje že več kot 70 let. Tako kot v vsakem delovnem okolju se tudi v podjetju Rexel, d.o.o. pojavljajo številna tveganja in nevarnosti, ki so v nalogi podrobno opisana. V podjetju izvajajo ukrepe na področju varnosti in zdravja pri delu, ki so v skladu z predpisi, ter nekaj dodatnih, ki podrobno predstavljeni v drugem delu diplomskega dela. V zaključnem delu diplomskega dela pa so podani predlogi za izboljšanje trenutnih ukrepov na področju varnosti in zdravja pri delu, celovitosti model promocije zdravja ter dodatni preventivni ukrepi za obvladovanje tveganj.
Keywords: varnost, zdravje, tveganje, nezgoda, ukrep
Published in DKUM: 10.11.2023; Views: 347; Downloads: 30
.pdf Full text (1,02 MB)

Search done in 0.9 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica