| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Celovita arhitekturna prenova zdravstvenega doma v Radljah ob Dravi
Uroš Pokeržnik, 2019, master's thesis

Abstract: Arhitektura zdravstvenih domov lahko s svojo premišljeno zasnovo, v kateri zdravstveni delavci zdravijo, ugodno vpliva na počutje obiskovalcev, bolnikov in zaposlenih. S celovitim pristopom k arhitekturni prenovi smo ustvarili boljše pogoje za vse uporabnike zdravstvenega doma. S pomočjo teoretskih izhodišč in analiz obstoječega stanja smo ugotovili, da obravnavan objekt ne izpolnjuje sodobnih funkcionalnih in energetskih standardov ter predpisov. Na podlagi teoretskih izhodišč in analiz referenčnih primerov smo zasnovali novo funkcionalno ureditev zdravstvenega doma. V projektnem delu smo določene dele objekta porušili, ter ga nadzidali za eno etažo z lahko leseno konstrukcijo. V kletni etaži smo dodali garažno hišo, ki rešuje problem premajhnega števila parkirnih mest. Kvalitetne arhitekturne elemente obstoječega objekta smo poizkusili v veliki meri ohraniti, dele obstoječega objekta pa smo ustrezno energetsko sanirali. V zaključku smo spoznali, da je mogoče s premišljeno in predvsem s celovito arhitekturno prenovo obstoječi objekt zdravstvenega doma ustrezno prenoviti in mu z arhitekturnimi elementi dodati manjkajočo identiteto.
Keywords: prenova, arhitektura zdravstvenih domov, nadgradnja, energetska učinkovitost, lesena gradnja, trajnostna arhitektura, Radlje ob Dravi
Published in DKUM: 24.06.2019; Views: 815; Downloads: 130
.pdf Full text (21,48 MB)

2.
Arhitekturno oblikovanje: Razsvetljava notranjih prostorov
Uroš Pokeržnik, 2014, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi predstavimo vidike notranje razsvetljave prostorov, ki predstavlja enega izmed pomembnejših dejavnikov kvalitetnega arhitekturnega oblikovanja prostora. Posvečamo se notranji razsvetljavi z vidika njenega načrtovanja in vpliva svetlobe na ljudi. Zaključni del predstavlja zasnovo razsvetljave prostora mladinskega društva, v katerem poizkušamo z razsvetljavo ustvarititi različne ambiente za različno namensko rabo. Pri tem izhajamo iz zakonodajnih okvirjev in priporočil za osvetljenost notranjih prostorov.
Keywords: arhitektura, notranja razsvetljava, svetila, svetloba
Published in DKUM: 12.06.2014; Views: 1530; Downloads: 259
.pdf Full text (39,37 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica