| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Napredno konstruiranje bata visokozmogljivega motorja z notranjim zgorevanjem : magistrsko delo
Uroš Marčič, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavana topološka optimizacija bata visokozmogljivega motorja z notranjim zgorevanjem. Gre za pogonski agregat, ki je bil uporabljen v pogonskem sklopu dirkalnika Formula Student. Prikazan je celoten potek od izračuna obremenitev, ki delujejo na bat med obratovanjem motorja, CAD modeliranja, trdnostne analize pa vse do končnega modela, ki smo ga dobili pri topološki optimizaciji. V sklopu razvoja pogonskega sklopa dirkalnika Formula Student je bil izdelan 1D simulacijski model s programom AVL Boost, na osnovi katerega dobimo tudi podatke o največjem zgorevalnem tlaku v valju, kar je eden ključnih podatkov pri izračunu obremenitev, ki delujejo na bat. Izhajali smo iz geometrije obstoječega bata. Na osnovi obremenitev, ki smo jih dobili z analitičnim izračunom, smo naredili trdnostno analizo bata v programu Abaqus, ki je potrebna za nadaljnje delo v programu CAESS ProTOp, kjer je bila izvedena topološka optimizacija bata. Narejeni sta bili dve različni optimizaciji ob upoštevanju nekoliko drugače postavljenih robnih pogojev. Rezultati obeh različic so predstavljeni in opisani na koncu magistrskega dela.
Keywords: bat, optimizacija topologije, AVL Boost, CAESS ProTOp, motor z notranjim zgorevanjem
Published in DKUM: 14.10.2020; Views: 563; Downloads: 92
.pdf Full text (7,09 MB)

2.
Analiza procesnih parametrov v sušilnici koruze
Uroš Marčič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan postopek sušenja koruze. Predstavljeni so osnovni pojmi o sušenju, načini in vrste sušenja. Bistvo naloge je obravnava sušilnice koruze podjetja Agrocorn d.o.o. iz Turnišča v Prekmurju, kjer je nazorno prikazan potek sušenja in drugi pomembni ključni elementi sušilnice. Diplomska naloga zajema analitični preračun procesnih parametrov sušilnice, kot so masni pretok vlažne in suhe koruze, količino potrebnega sušilnega zraka, vstopne in izstopne vlažnosti in še druge parametre. V nalogi so podani rezultati procesnih parametrov pri različnih okoliških obratovalnih pogojih sušilnice. Obratovalni pogoji sušilnice se spreminjajo glede na čas delovanja sušilnice preko celotnega dne in glede na mesec v koledarskem letu. Prikazan je vpliv vlažnosti zraka na izstopu iz sušilnice in povečane temperature le tega na vstopu v sušilnico na potrebno količino sušilnega zraka in porabljeno energijo.
Keywords: sušenje, konvekcijsko sušenje, sušilnica koruze, vlažen zrak
Published in DKUM: 10.10.2016; Views: 1838; Downloads: 231
.pdf Full text (2,28 MB)

3.
MATLAB/SIMULINK PODPRTO GENERIRANJE KODE PLK V SKLADU S STANDARDOM IEC 61131-3
Uroš Marčič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu je opisano spoznavanje in delo z novim dodatkom za Matlab/Simulink, ki se imenuje PLC coder. Namenjen je generiranju PLC kode iz modela, ustvarjenega v programu Simulink. PLC coder deluje tako, da najprej v Simulink-u izdelamo model, iz katerega nam nato program samodejno generira kodo za izbrano okolje krmilnika. Opisan je celoten postopek uporabe PLC coderja, vse od priprave operacijskega sistema, zapletov med delom in do generiranja kode za PLK . Na koncu sem še primerjal generirano kodo s kodo, napisano v programskem okolju krmilnika na primeru procesa n-tega reda in opisal dobljene rezultate.
Keywords: PLC coder, Siemens Simatic Step 7, OPC strežnik, Matlab Simulink
Published in DKUM: 28.08.2012; Views: 1951; Downloads: 171
.pdf Full text (3,28 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica