| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
FIZIKALNO MODELIRANJE WANKLOVEGA MOTORJA
Marta Pliberšek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je prikazana podrobna preučitev wanklovega motorja, ter možnosti za konstrukcijsko variiranje vplivnih parametrov, s katerimi lahko vplivamo na njegovo delovanje z različnih vidikov, kot so učinkovitost, zanesljivost, vpliv na okolje, ipd. V ta namen je bilo potrebno najprej definirati glavno funkcijo sistema, jo razčleniti v funkcijsko strukturo ter posameznim delnim funkcijam poiskati ustrezne primarne in alternativne fizikalne principe, iz katerih izhajajo vplivni parametri sistema, njihove medsebojne odvisnosti in možnosti za variiranje.
Keywords: reakcijski motorji, batni motorji, wanklov motor, plinski zakon, Ottov krožni proces
Published: 01.10.2010; Views: 2506; Downloads: 361
.pdf Full text (1,83 MB)

3.
FIZIKALNO MODELIRANJE ELEKTRARNE NA VALOVANJE
Lea Barton, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu so pojasnjene osnove energije valovanja in opisane glavne vrste elektrarn na morsko valovanje. Delovanje elektrarn je poenostavljeno razloženo s funkcijsko strukturo. Najnovejši in najzanimivejši vrsti elektrarne oz. metodi za izkoriščanje morskega valovanja, imenovani Anaconda, so določeni fizikalni principi delovanja in vplivni parametri sistema, njihove medsebojne odvisnosti in možnosti za variiranje. Opisanih je tudi nekaj sistemov, ki delujejo na podlagi enakih fizikalnih principov kot Anaconda in se uporabljajo za druge namene.
Keywords: Obnovljiva energija, energija morskega valovanja, metode izkoriščanja morskega valovanja, terminatorji, prelivne naprave, dušilci, točkovni vpijalci, pretvornik Anaconda
Published: 11.10.2010; Views: 2923; Downloads: 207
.pdf Full text (1,58 MB)

4.
MODEL INTELIGENTNEGA SISTEMA ZA PODPORO ODLOČANJU PRI IZBIRI POLIMERNIH MATERIALOV V PROCESU RAZVOJA IZDELKOV
Urška Sancin, 2012, doctoral dissertation

Abstract: Proces razvoja izdelka je kompleksen proces, znotraj katerega mora inženir sprejemati mnogo pomembnih odločitev, ki se ne nanašajo le na konstrukcijo, ampak na vse faze dobe trajanja izdelka. Izbira materiala je v sklopu procesa konstruiranja izrednega pomena, saj izbrani material v začetnih fazah razvoja izdelka znatno vpliva na vse prihodnje aktivnosti v procesu, ter na posledice, ki jih ima izdelek na okolico v njegovi celotni dobi trajanja. Pri svojem delu konstrukterji mnogokrat naletijo na dileme v procesu odločanja, pri čemer so mladi, neizkušeni inženirji na začetku kariere, kot tudi mala in srednje velika podjetja, v zapostavljenem položaju, saj pomanjkanje izkušenj posledično pomeni slabši izdelek ali najem strokovnjaka. Vpliv izdelka na okolje je definiran z različnimi parametri ekološkega spektra, ki jih lahko nadzorujemo v procesu izbire materiala. Eden takih je recikliranje, ki je pereča problematika polimernih materialov, saj je delež reciklirane plastike bistveno manjši od deleža drugih materialov. Kvarni vpliv človeka na okolje in izkoriščanje neobnovljivih virov tako kažeta na pomembnost težnje k trajnostnemu razvoju. Z razvojem modela sistema za podporo odločanju pri izbiri polimernih materialov z upoštevanjem okoljskega vidika smo v sklopu doktorske disertacije skušali doprinesti k znanosti tega področja ter predvsem razviti računalniško podporo pri konstruiranju okolju prijaznih izdelkov iz polimernih materialov v inženirski praksi.
Keywords: proces razvoja izdelka, konstruiranje za okolje, izbira materiala, sistem za podporo odločanju, polimerni material, človeško znanje
Published: 06.07.2012; Views: 1795; Downloads: 219
.pdf Full text (2,14 MB)

5.
Intelligent support to specific design aspects
Urška Sancin, Jasmin Kaljun, Bojan Dolšak, 2008, original scientific article

Abstract: Due to increased rivalry on the market, some specific design aspects like the use of modern plastics materials, ergonomics and aesthetics are becoming more important and are not kept in the background any more in correlation with functionality and economic aspect of the product. Design engineer faces many dilemmas while designing new products as a single person is not able to possess a wide spectrum of knowledge needed for optimal design solutions. At this point designer have to rely on his or her experience and on the knowledge of the expert team involved in the project. The fundamental purpose of the research presented in this paper is to make the product development process less experience dependent. The main goal of thematically oriented research is to develop intelligent advisory system with integrated modules forsome specific design aspects.
Keywords: product development, ergonomics, aesthetics, plastics, knowledge based engineering, intelligent systems
Published: 31.05.2012; Views: 1103; Downloads: 23
URL Link to full text

6.
7.
8.
INTEGRACIJA FOTOVOLTAIČNIH SISTEMOV V ČLOVEKOV BIVALNI, DELOVNI IN NARAVNI PROSTOR
Tadej Crnjac, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V tem delu bomo predstavili odkritje osnovnega fenomena in lastnosti fotonapetostnih materialov, teoretično razlago fotoefekta, prve silicijeve sončne celice in prvo uporabo fotonapetostnih tehnologij na svetu. Podali bomo kratek pregled proizvodnje silicija, ki je najpomembnejši material za izdelavo sončnih celic. Glede na kristalno strukturo so znane monokristalne, polikristalne in amorfne sončne celice. Predstavili bomo tri tipe fotovoltaičnih sistemov. To so fotovoltaični sistemi vezani na omrežje, integrirani fotovoltaični sistemi in samostojne elektrarne. Sistemi vezani na omrežje so postavljeni v urbanih naseljih, na strehah hiš. Integrirani fotonapetostni sistemi so sistemi integrirani v objekte. Sončne celice so na fasadah, v oknih in na strehah. Tukaj je potrebna kooperacija arhitektov in fotonapetostnih oblikovalcev. Velike samostojne fotonapetostne elektrarne so bile zgrajene po svetu v oddaljenih kmečkih naseljih, kjer ni električnega omrežja. Ker je sončna energija čista, varna in prosto dosegljiva, predstavlja to odlično rešitev proizvodnje elektrike v zaščitenih oddaljenih krajih, na primer v naravnih rezervatih, na Himalaji, na Antarktiki. Fotonapetostni sistemi se uporabljajo v zdravstvenih klinikah, v kmečkem okolju za sterilizacijo, cestno razsvetljavo, hladilnike, alarmne in kontrolne sisteme, telekomunikacijske sisteme in protihrupne ovire.
Keywords: fotonapetostni sistemi, monokristalne sončne celice, polikristalne sončne celice, amorfne sončne celice, fotonapetostne elektrarne, samostojne fotonapetostne elektrarne, integrirani fotonapetostni sistemi.
Published: 20.11.2012; Views: 1198; Downloads: 129
.pdf Full text (3,60 MB)

9.
FIZIKALNO MODELIRANJE MENJALNIKA Z DVOJNO SKLOPKO
Nebojša Ilić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena najsodobnejša rešitev hitrega spreminjanja prestavnega razmerja, in sicer menjalnik z dvojno sklopko. Podana je zgodovina razvoja in opisane so vse različice tega tipa menjalnika. Za bolje razumevanje celotne tematike, je v diplomskem delu podrobno razloženo delovanje navadnega ročnega menjalnika, na katerem menjalnik z dvojno sklopko temelji. Podani so fizikalni principi delovanja zobniške dvojice ter torne sklopke. Opisan je celoten potek pretikanja z dvojno sklopko. V zaključku so navedene še prednosti in slabosti, ki jih vožnja s takim menjalnikom prinaša.
Keywords: transmisija, menjalnik, dvojna sklopka, prenosna gred, odgonska gred, zobniška dvojica, zobnik s poševnim ozobjem, sinhron, torna lamela
Published: 21.11.2012; Views: 1368; Downloads: 426
.pdf Full text (1,27 MB)

10.
FIZIKALNO MODELIRANJE REGENERACIJSKIH ZAVOR
Matej Kapun, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so opisane regeneracijske zavore vse od njihovega začetka razvoja do danes. Opisano je delovanje regeneracijskih zavor. Navedene so možnosti uporabe v različnih vozilih. Njihova glavna funkcija je predstavljena s funkcijsko strukturo. Prikazani so alternativni principi shranjevanja električne energije. Predstavljeni pa so tudi različni sistemi regeneracijskih zavor.
Keywords: Regeneracijske zavore, KERS, Amitron, vrste zavor, pretvorba energije, elektronska vezja
Published: 21.11.2012; Views: 1252; Downloads: 111
.pdf Full text (1,58 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica