| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 108
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
2.
Prispevek k analizi stožčastega ozobja : diplomsko delo
Tomaž Vuherer, 1995, undergraduate thesis

Published: 26.07.2007; Views: 1312; Downloads: 0

3.
PREISKAVA TVO JEKLA P91 ZA DELO NA POVIŠANIH TEMPERATURAH PO TOPLOTNI OBDELAVI
Aleš Zevnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bilo preiskati toplotno vplivano območje (TVO), ki nastane pri varjenju jekla P91. Preiskava je usmerjena predvsem na kakovost TVO po toplotni obdelavi. Delo je najprej potekalo na simulatorju termičnega cikla, kjer smo pripravili različne mikrostrukture TVO. Mikrostrukture smo analizirali na optičnem in elektronskem mikroskopu, kjer je bila najbolj pomembna porazdelitev karbidov. Mehanske lastnosti smo ocenjevali s pomočjo trdote in žilavosti.
Keywords: jeklo, zvarni spoj, TVO, simulator termičnega cikla, žarjenje, trdota, udarna žilavost, mikrostruktura, toplotna obdelava
Published: 31.05.2011; Views: 2054; Downloads: 267
.pdf Full text (4,12 MB)

4.
ANALIZA TVO JEKLA P92 NAMENJENEGA ZA DELO NA POVIŠANIH TEMPERATURAH V KOTLOGRADNJI
Denis Razboršek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Pričujoča študija sodi na področje preiskav varjenja materiala, konkretneje na področje preiskav o varjenju jekla, ki se uporablja za gradnjo kotlov. Obravnavane so zahtev in težave pri varjenju. Preiskovanje jekel se v vsakdanji praksi uporablja v različne namene. V diplomskem delu je obravnavana določena tehnologija varjenja in toplotna obdelava takšne vrste jekla. Eksperiment je potekal v skladu s predpisi in določili. Cilj diplomskega dela je opredeliti parametre, ki bodo zagotovili najkvalitetnejši zvar na podlagi vrednotenja, ocen in analiz dobljenih rezultatov.
Keywords: simulacija varjenja, toplotna obdelava, mehanski preskus, Charpy preskus, elektronski mikroskop
Published: 31.05.2011; Views: 1643; Downloads: 188
.pdf Full text (14,50 MB)

5.
Določitev dopustnega Hertzovega kontaktnega tlaka na tečini ležaja v odvisnosti od dimenzij kotalnega elementa in toplotne obdelave
Vojko Vidovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo poskušali določiti dopustni Hertzov kontaktni tlak na tečini, v odvisnosti od dimenzij kotalnega elementa in toplotne obdelave. V uvodu je predstavljen problem preračuna po standardu ISO 76, saj ta standard zajema le ležaje manjših premerov, ki so prekaljeni po celotnem prerezu. Sledi poglavje v katerem je predstavljen teoretični preračun, po Hertzovi kontaktni teoriji in rezultati, ki smo jih s tem preračunom pridobili. V nadaljevanju so predstavljeni eksperimentalni rezultati, kontaktne deformacije med kroglico in tečino, trajne deformacije na tečini in velikosti polosi a in b, v odvisnosti od pritisne sile. V nadaljevanju smo analizirali eksperimentalne rezultate in jih primerjali s teoretičnim preračunom. Iz tega poglavja je razvidno, da so pri kontaktni deformaciji med kroglico in tečino, velika odstopanja med obema postopkoma, medtem ko so si rezultati velikosti kontaktnih polosi a in b zelo podobni. V zaključku je ugotovljeno, da bi bilo potrebno poboljšati oziroma spremeniti način merjenja trajne deformacije, saj je z trenutni načinom merjenja težko zagotoviti zanesljivost in ponovljivost meritev.
Keywords: Hertzov dopustni tlak, veliki ležaji, teoretična določitev Hertzovega tlaka, eksperimentalna določitev kontaktnega tlaka
Published: 27.02.2012; Views: 2922; Downloads: 222
.pdf Full text (11,12 MB)

6.
Testiranje varjenih in ne varjenih prirobnic vodovodnih cevi
Žiga Šafar, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Leteče prirobnice se v praksi uporabljajo za sestavljanje plastičnih cevovodov večjih premerov. Prirobnice morajo zagotoviti tesnenje pri določenih tlakih obratovanja. V tem delu smo se osredotočili na preizkušanje treh vrst letečih prirobnic, ki so se razlikovale po velikosti. Preizkušali smo dva tipa različnih prirobnic glede na način izdelave. Prve prirobnice so bile izdelane iz upognjenih trakov in varjene. Druge prirobnice so bile izrezane iz pločevine brez zvarih spojev. Preizkušanje prirobnic je potekalo s povečevanjem tlaka na prirobnične spoje. Pri preizkusu se je meril tlak preizkusnega medija in deformacije na kritičnih prerezih prirobnic. Deformacije so bile izmerjene z upornimi merilnimi lističi na mestu zvara in na mestu brez njega. Preizkusi so pokazali, da so opazne razlike pri deformiranju prirobnic na mestih, kjer imamo zvarni spoj v primerjavi z mestom, kjer ni zvarnega spoja. Preizkusili smo tudi prirobnične spoje z manjšim številom vijakov. V praksi se namreč dogaja, da v spoje ne vstavijo vseh vijakov. Ugotovili smo, da je tak spoj prirobnic vzdržal bistveno manjše obremenitve pred samo popustitvijo, tudi do štiri krat manj. Za natezne preizkuse pa so bili izdelani posebni preizkušanci, kjer se je preverila ustreznost nepopolno prevarjenega zvarnega spoja na varjenih prirobnicah.
Keywords: prirobnica, zvar, TVP, merjenje tlaka in deformacij
Published: 27.10.2015; Views: 843; Downloads: 37
.pdf Full text (9,84 MB)

7.
Projektno delo študentov na programu Mehatronika
Karl Gotlih, Tomaž Vuherer, Simon Brezovnik, 2009, professional article

Abstract: Na bolonjskem programu Mehatronika smo na prvi stopnji uvedli projektno delo študentov. Prva bolonjska stopnja traja šest semestrov in s projekti začnemo včetrtem semestru, nadaljujemo v petem in končamo v šestem semestru, kjer se zadnji projekt praviloma konča z diplomskim delom. Projektno delo je vrednoteno z 8 ECTS v vsakem semestru. To znese skupaj 24 ECTS. Polovica točk je namenjena kontaktnim uram, druga polovica pa samostojnemu delu študentov. Projekte vsako leto razpišemo in jih v začetku semestra ponudimo študentom. Ti izberejo, kar se jim zdi zanimivo in kar jih priteguje. Projekti so organizirani tako, da sinergijsko povezujejo teoretična znanja, ki so si jih študenti pridobili pri teoretičnih in strokovnih predmetih z aplikacijami, ki so v projektnih nalogah zahtevane. Bistvo projektnega dela je rezultat, ki pa ni omejen na javno predstavljeno poročilo na koncu semestra, temveč je poudarek na mehatronskem izdelku, ki praviloma mora biti realiziran. Kot dober primer projektnega dela študentov je v prispevku prikazan primer projekta, ki se razvija iz leta v leto z vedno novimi študenti in nalogami. Delo temelji na gradnji in stalnih modifikacijah robotizirane proizvodne celice za točkovno varjenje, ki ji bo letošnja generacija študentov dodala novo aplikacijo, to je frezanje poljubnih 3D oblik za izdelke do velikosti 2m3. Robotizirana proizvodna celica je ob tem namenjena tudi za pedagoško delopri laboratorijskih vajah, prav tako pa za najrazličnejše raziskovalne aplikacije v robotiki in robotizaciji.
Keywords: izobraževanje, visoko šolstvo, metode poučevanja, projektno delo, robotizacija
Published: 31.05.2012; Views: 1038; Downloads: 45
URL Link to full text

8.
Weldability investigation of TStE 420 after weld thermal cycle simulation
Marko Dunđer, Tomaž Vuherer, Ivica Kladarić, 2010, original scientific article

Abstract: The paper presents a short description and overview of the weld thermal cycle simulation methods. An experimental investigation on the weld cycle simulated specimens is predicted by a plan of experiment using single cycle simulation. The obtained hardness results are compared with double cycle simulated specimens results of individual points in the heat-affected zone. Beside that, the characteristic microstructures of points in the heat-affected zone after a single weld thermal cycle simulation are given. A thermal simulation method is suitable for different weldability examinations. In this paper, the authors would like to investigate the maximal hardness of individual points in the weld joint what is important when considering cold cracking sensitivity.
Keywords: HSLA steels, weldability, weld thermal cycle simulation, hardness
Published: 31.05.2012; Views: 935; Downloads: 22
URL Link to full text

9.
Some factors affecting fatigue resistance of welds
Vladimir Gliha, Zijah Burzić, Tomaž Vuherer, 2010, published scientific conference contribution

Abstract: The fatigue strength of polycrystalline metals is hardness and defect size dependent. The fatigue strength of welds depends on the size of grains and actual local mean stress, too. Local mean stress is influenced by the global R-ratio and static preloading. The welds in the as-welded condition are pre-stressed due to the existence of welding residual stresses. The sign and magnitude of residual stresses depend on the welding conditions. Changes of residual stresses, hardness and defect size are experimentally determined in the present work. Samples of studied metals are prepared by using either thermal cycle simulator or laboratory furnace and water quenching. The methods of microstructure preparation and type of load result in actual local R-ratio at the used weld toe models. Specimens are cyclic loaded in the similar way as steel at the weld toe. The bottom of the notch is either defect-free or defected by Vickers indentation. Final results show that coarser grain and higher local R-ratios lower the fatigue strength of welds.
Keywords: CrNiMo steels, weld, fatigue resistance, heat-affected zone, small weld defects
Published: 31.05.2012; Views: 982; Downloads: 12
URL Link to full text

10.
Behaviour of coarse grain heat affected zone (HAZ) during cycle loading
Tomaž Vuherer, P. O. Maruščak, Ivan Samardžić, 2012, original scientific article

Abstract: This paper presents results of a study on martensitic coarse grain heat affected zone that can appear in welded joints. Mechanical properties of martensitic coarse grain heat affected zone and its microstructure were investigated. Special attention was given to its behaviour during the cycle loading under stress concentration. Stress concentration was similar to the one in real welds. The S-N curve and the fatigue limit were determined. The Paris curve and the threshold for crack propagating were also determined.
Keywords: welded joints, coarse grain HAZ, microstructure, fatigue limit, Paris curve
Published: 01.06.2012; Views: 1029; Downloads: 61
.pdf Full text (359,02 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica