| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 114
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Obločno varjenje čepov na konstrukcijskem jeklu
Alen Žveglič, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo je bilo osredotočeno na preučevanje obločnega varjenja čepov s konstrukcijskim jeklom. V preiskavi so bili uporabljeni visokotrdnostni varilni čepi oz. vijaki razreda 8.8, katerih varivost smo preverili skozi uporabo vizualnega ocenjevanja, mehanskih preizkusov, kamor spadata upogibni in natezni preizkus, makro preiskav in meritev trdot. V nalogi smo želeli ugotoviti, ali je trenutni postopek varjenja, ki ga uporabljamo v podjetju Preis Sevnica, d. o. o., primeren za varjenje čepov iz tovrstnega materiala. Če je odgovor ne, potem smo želeli izboljšati postopek v tej smeri, da bi se lahko na zvarjenih čepih izognili dodatnemu (preventivnemu) pretaljevanju zvara s postopkom TIG. V magistrskem delu bom predstavil celotno raziskavo, ki se je začela s preučevanjem varilnih standardov, člankov in materialnih lastnosti, končala pa z analiziranjem podatkov, pridobljenih iz eksperimentalnega dela, ter zbranih zaključkov.
Keywords: obločno varjenje čepov, mehanski preizkusi, meritve trdot, upogibni preizkusi, natezni preizkusi, makro preiskave, visokotrdnostni varilni čepi, konstrukcijsko jeklo
Published: 16.09.2021; Views: 58; Downloads: 9
.pdf Full text (5,18 MB)

2.
Varjenje visokotrdnostnega drobno zrnatega jekla s960 ql s kovinsko polnjeno brezšivno žico
Nino Dikavčič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga v začetni fazi obravnava teoretično osnovno MAG varjenja ter podrobneje obravnava kovinsko polnjeno brezšivno žico proizvajalca Böhler, ter navaja prednosti žice, ki ima vsebnost difuzijskega vodika manjšo od 2ml/100g varka. Obravnavana so prav tako visokotrdnostna drobno zrnata jekla in njihov pomen za strojništvo. V drugi fazi naloge je opisano in prikazano praktičen postopek MAG varjenja visokotrdnostnega drobno zrnatega jekla S960 QL s prej omenjeno žico. Temu delu sledijo trdnostne analize in pridobitev WPQR.
Keywords: MAG z žico, Navodila za varjenje (WPS), Odobritev varilnega postopka (WPQR), kovinsko polnjeno brezšivno žico
Published: 08.09.2021; Views: 29; Downloads: 5
.pdf Full text (11,30 MB)

3.
Pridobitev certifikata za varilni postopek varjenja jekla S960QL
David Novak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje postopek pridobitve certifikata varilnega postopka. Za izvedbo eksperimentalnega dela naloge smo uporabili varilni talon iz jekla S960QL, ki je bil zavarjen z MAG postopkom varjenja. Želeli smo prikazati celoten postopek, ki je predpisan za pridobitev certifikata, zato smo v ta namen pripravili ustrezne preskušance, kot jih predpisuje standard. Izvedli smo neporušne raziskave; preskus s tekočino ter ultrazvočno preiskavo zvara in porušne raziskave; meritev trdote, natezni preskus, Charpyjev preskus, upogibni preskus in pregled mikrostrukture. V laboratoriju smo izvedli vse predvidene meritve in jih primerjali z dopustnimi, da smo preverili, ali ustrezajo predpisom. Za zaključek smo naredili še posnetke loma vzorca pri Charpyjevem preskusu ter analizo podatkov, ki jih je med testiranjem zajel senzor.
Keywords: varjenje, neporušne raziskave, porušne raziskave, certifikat varilnega postopka
Published: 06.09.2021; Views: 43; Downloads: 7
.pdf Full text (8,57 MB)

4.
Konstruiranje priprave za varjenje šasij trosilcev gnoja
Kristjan Šmelc, 2021, master's thesis

Abstract: Ob razvoju nove generacije trosilcev družine Superfex, podjetja Farmtech d. o. o., je bil potreben tudi razvoj novih varilnih priprav, med katerimi je tudi varilna priprava za varjenje spodnjega ogrodja oziroma šasije. Delo predstavlja razvoj varilne priprave skozi vse korake procesa do uporabe. Po analizi procesa izdelave prototipov se je začel postopek razvoja varilne priprave. Ta je temeljil na osnovi sistemskega projektiranja in konstruiranja. Rezultat sistemiziranega procesa je varilna priprava, ki omogoča popolno varjenje šasije trosilcev družine Superfex. Po končanem dimenzioniranju priprave je bil izveden numerični preračun konstrukcije po metodi MKE, s katerim smo potrdili ustreznost izdelka. Delo se zaključi z opisom in izsledki prve uporabe priprave.
Keywords: Konstruiranje, varilna priprava, varjenje
Published: 28.05.2021; Views: 155; Downloads: 53
.pdf Full text (8,04 MB)

5.
Analiza zaostalih napetosti med procesom izdelave teleskopske roke
Janez Mlinarič, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo analizirali zaostale napetosti med procesom izdelave teleskopske roke. Zaostale napetosti v materialu se pogosto pojavijo kot posledica preoblikovalnih procesov, ki povzročijo plastično deformacijo materiala ali vnos toplote vanj. So zelo nezaželene zaradi možnega padca nosilnosti in drugih težav. Spremljali smo vrednosti in porazdelitev zaostalih napetosti na dveh enakih delih teleskopskih rok, narejenih iz plošč različnih šarž. Zaostale napetosti smo spremljali v štirih fazah – pred obdelovalnimi procesi, po laserskem izrezu, upogibu in varjenju. Zaostale napetosti smo merili s pomočjo magnetne metode z napravo SMMT-1. Nadaljnjo obdelavo signalov smo izvedli v Excelu in rezultate prikazali s prostorskimi grafi, ki smo jih primerjali med sabo. Odkrili smo razlike med polji zaostalih napetosti v vseh meritvenih fazah, največje so bile po upogibanju.
Keywords: zaostale napetosti, teleskopska roka, analiza, magnetna metoda, merjenje
Published: 03.05.2021; Views: 151; Downloads: 42
.pdf Full text (5,16 MB)

6.
7.
Konstruiranje vpenjalne priprave za varjenje ogrodja gozdarskega vitla 55h
Dejan Cigler, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema načrtovanje, konstruiranje in izdelavo tehnične dokumentacije vpenjalne naprave. Naprava je namenjena predvsem izboljšanju ponovljivosti izdelka, točnosti in hitrejši izdelavi le-tega. Ker so v podjetju postavili novo robotsko celico, so mi za diplomsko delo dodelili projekt, ki vsebuje konstruiranje nove vpenjalne naprave za varjenje ogrodja vitla 55H. Vpenjalna naprava je v celoti zasnovana s pomočjo programske opreme SolidWorks. Skozi diplomsko delo sem predstavil projekt in vse zahteve, ki so pomembne pri snovanju takšne naprave.
Keywords: strojništvo, varjenje, robot, vpenjalna naprava, konstruiranje, pozicioniranje
Published: 01.10.2020; Views: 175; Downloads: 50
.pdf Full text (2,57 MB)

8.
Uvajanje pulznega varjenja v proizvodnji in doseganje ravnih površin pri varjenju različnih debelin pločevine
Jaka Komplet, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo preučuje vpliv več vrst deformacij na skupno deformacijo celotnega izdelka. Izdelek je skladiščni kontejner, ki je narejen z ravnimi krovnimi površinami. Poudarek je na opazovanju deformacij, ki se pojavijo kot posledica varjenja oz. vnosa toplote. Z namenom zmanjšanja le-teh se uvede pulzno varjenje. Stremi se k zmanjšanju deformacij v tolikšni meri, da dodatna operacija ravnanja ni več potrebna. Za namen izračuna vnosa toplote se analizirajo parametri varjenja in hitrost varjenja. Predlagajo in izvedejo se tudi druge optimizacije z namenom zmanjšanja deformacij. Na koncu je izvedena analiza skladnosti elementov kontejnerja po varilskem standardu.
Keywords: Varjenje, MAG varjenje, pulzno varjenje, kontejner
Published: 15.09.2020; Views: 158; Downloads: 35
.pdf Full text (11,24 MB)

9.
Influence of Heat Treatments on Microstructure of Electron Beam Additive Manufactured Ti-6Al-4V Alloy
Damir Skuhala, 2020, master's thesis

Abstract: Additive manufacturing of metallic parts is increasing in popularity and starting to emerge as a new competitive manufacturing process. Printed structures from Ti-6Al-4V titanium alloy, produced by electron beam additive manufacturing (EBAM), possess columnar prior β grains and layer bands, alongside an ultrafine lamellar microstructure, which is prone to low ductility and thus requiring thermal post-processing. Several heat treatments were performed in α + β and β field, in one or multiple stages. The results showed that bi-lamellar microstructure can be obtained, and that selection of annealing temperature and cooling rate determines the morphology, thickness, and distribution of both primary and secondary α features. Mechanical properties were evaluated on three selected heat treatments. Annealing of the As-built condition was performed at 710°C (HT1) and 870°C (HT2), resulting in lamellar microstructure with basketweave morphology. In two-stage heat treatment (HT3), the temperature in the first stage has exceeded β transus, while in the second, annealing was performed again at 870°C. The microstructure was characterized as a mixture of lamellar and bi-lamellar with large α colonies inside the rearranged prior β grains. Air cooling was performed in all HT from the final annealing stage. Strength and hardness have decreased with increasingly coarser microstructural features, while fracture toughness was improved, except in HT1, where the decrease in the fracture toughness was mainly attributed to reduced intrinsic toughening. As-built and HT1 conditions were effected by microstructural texture, causing inconsistent fracture morphology, reduced crack roughness and scattering in results. The influence of texture was decreased by coarser microstructure in HT2, while crack tortuosity was increased. Very unpredictable fracture behaviour was observed in HT3 due to large α colonies, as their orientation determines the areas of ductile or cleavage crack propagation.
Keywords: Titanium alloys, Ti-6Al-4V, additive manufacturing, EBAM, heat treatments, microstructural optimization, mechanical properties, fracture toughness
Published: 11.05.2020; Views: 502; Downloads: 141
.pdf Full text (25,14 MB)

10.
Trdnostna analiza in tehnologija varjenja povezovalnega jarma
Jernej Kiš, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo v prvi fazi obravnava trdnostno analizo konstrukcije povezovalnega jarma varilnega pozicionerja P 8000MN s pomočjo orodij za numerično analizo, saj le ta spada med kompleksne konstrukcije. Na osnovi rezultatov analize, z obzirom na podane zahteve in lastnosti uporabljenih materialov je bila konstrukcija ovrednotena kot ustrezna. Druga faza diplomskega dela obsega povzetek standardov, priporočil in rezultatov raziskav s področja varjenja, kar je služilo kot osnova za izdelavo varilskega načrta in pripadajočih navodil za varjenje (WPS).
Keywords: povezovalni jarem, trdnostna analiza, tehnologija varjenja, MAG z žico, navodilo za varjenje (WPS)
Published: 03.02.2020; Views: 445; Downloads: 76
.pdf Full text (8,04 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica