| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 60
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
2.
A preliminary study on various implementation approaches of domain-specific language
Tomaž Kosar, Pablo E. Martínez López, Pablo A. Barrientos, Marjan Mernik, 2008, original scientific article

Abstract: Various implementation approaches for developing a domain-specific language are available in literature. There are certain common beliefs about the advantages/disadvantages of these approaches. However, it is hard to be objective and speak in favor of a particular one, since these implementation approaches are normally compared over diverse application domains. The purpose of this paper is to provide empirical results from ten diverse implementation approaches for domain-specific languages, but conducted using the same representative language. Comparison shows that these discussed approaches differ in terms of the effort need to implement them, however, the effort needed by a programmer to implement a domain-specific language should not be the only factor taken into consideration. Another important factor is the effort needed by an end-user to rapidly write correct programs using the produced domain-specific language. Therefore, this paper also provides empirical results on end-user productivity, which is measured as the lines of code needed to express a domain-specific program, similarity to the original notation, and how error-reporting and debugging are supported in a given implementation.
Keywords: domain-specific languages, embedded approach, preprocessing, compiler/interpreter generator, extesible compiler/interpreter
Published: 01.06.2012; Views: 987; Downloads: 70
URL Link to full text

3.
GRADNJA DOMENSKO SPECIFIČNIH JEZIKOV V PROGRAMSKEM JEZIKU SCALA
Primož Kokol, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Scala je razmeroma nov, splošno namenski, statično tipiziran programski jezik, ki združuje principe objektnega in funkcijskega programiranja. Predvsem principi funkcijskega programiranja namigujejo na to, da bi omenjen jezik lahko predstavljal dobro alternativo za implementacijo domensko specifičnih jezikov. V sklopu diplomskega dela smo preučili ustreznost omenjenega programskega jezika za implementacijo domensko specifičnih programskih jezikov na primeru jezika FDL (ang. Feature Description Language). Primerjave ter implementacije omenjenega jezika so že bile realizirane v programskih jezikih Java, Lisa, Haskell, C++, Smacc, C# v strokovnem članku A preliminary study on various implementation approaches of domain-specific language avtorjev, Tomaž Kosar, Pablo E. Martínez López, Pablo A. Barrientos, Marjan Mernik, kar predstavlja podlago za primerjavo z implementacijo programskega jezika FDL v programskem jeziku Scala.
Keywords: domensko specifični programski jeziki, programski jezik Scala
Published: 04.09.2012; Views: 1288; Downloads: 122
.pdf Full text (2,10 MB)

4.
STATIČNI ANALIZATOR ZA PROGRAMSKI JEZIK PHP
Rok Ajdnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bi radi izdelali statični analizator za programski jezik PHP, ki je zmožen v kodi poiskati varnostne ranljivosti, kot so SQL vrivanje in XSS napad. S pomočjo literature si bomo pogledali, kakšne metode statične analize obstajajo in katera je najprimernejša za naš problem. Končan program bi nato radi primerjali z drugimi obstoječimi rešitvami, da bi ugotovili njegovo učinkovitost.
Keywords: statična analiza kode, varnost, XSS, SQL vrivanje, PHP
Published: 19.12.2012; Views: 1235; Downloads: 83
.pdf Full text (3,02 MB)

5.
IMPLEMENTACIJA DELOVNEGA TOKA V ODPRTOKODNEM OKOLJU YAWL
Gregor Hiršman, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu diplomskega dela smo predstavili teorijo delovnih tokov, kaj predstavljajo in kakšne vrste delovnih tokov poznamo. V nadaljevanju smo predstavili orodje YAWL, od splošnih zadev do uporabe sistema, in postopek lastnega razvoja avtomatiziranih aktivnosti. Pogledali smo prednosti in slabosti sistema YAWL. V praktičnem delu diplomskega dela smo se z orodjem YAWL lotili izdelave delovnega toka potnih nalogov, predstavili smo uporabljeno knjižnico, spletno storitev in podatkovno bazo. V sklepnem delu je prikazan primer uporabe, s katerim smo preverili delovanje in uporabnost delovnega toka potnih nalogov v orodju YAWL.
Keywords: delovni tok, YAWL (Yet Another Workflow Language), potni nalog
Published: 07.03.2013; Views: 1382; Downloads: 86
.pdf Full text (4,75 MB)

6.
MOBILNI RSS AGREGAT
Uroš Petek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Android je najhitrejše rastoči mobilni operacijski sistem. Tukaj je dovolj raznolikosti v lastnostih naprave in brezžičnih zmožnosti, da privabi pravzaprav vsakogar. Normalni računalniki in prenosniki so vedno bili naravna platforma za adaptacijo Androida, ampak ideja in vztrajnost Androida je povzročila rast tudi pri televiziji in celo avtomobilih. Vsakdo želi biti prisoten v Androidu. V diplomski nalogi bomo zgradili mobilno RSS aplikacijo z podporo pripomočkov. Tako bomo spoznali arhitekturo Androida, sistem, potrebna orodja, da takšno aplikacijo zgradimo, ter prednosti in slabosti pametnega programiranja. Demonstrirali bomo, kako so podatki shranjeni na telefonu, kako dobimo pomembne novice na mobilni telefon hitro z ter brez podpore RSS, ter kako lahko navigiramo skozi listo novic hitro in učinkovito. Pokazali bomo tudi, kako nas lahko pripomočki hitro opozorijo na nove novice in nam tako olajšajo življenje.
Keywords: android, fragment, aktivnost, pripomoček, shranjevanje, xml.
Published: 17.04.2013; Views: 2042; Downloads: 76
.pdf Full text (2,25 MB)

7.
PRIMER IZDELAVE ENOSTAVNE MISELNO-ZABAVNE IGRE ZA OPERACIJSKI SISTEM ANDROID
Boris Knez, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili implementacijo preproste igre za Android operacijski sistem. Aplikacija vsebuje 3 mini igre, pri kateri ima vsaka svoj specifičen pomen. Pri prvi se testira kratkoročni spomin, pri drugi hitro razmišljanje pri tretji pa ročna spretnost. Za izdelavo smo uporabili osnove gradnike, ki jih ponuja Android API, ter nekatere dodatne elemente za animacije elementov. Predstavili bomo zgradbo Android operacijskega sistema in različice, ki so na voljo. Na kratko bomo opisali tudi ostale mobilne operacijske sisteme.
Keywords: Android, aplikacija, enostavna igra, osnovni gradniki
Published: 27.09.2013; Views: 1067; Downloads: 89
.pdf Full text (2,34 MB)

8.
LEJOS - PROGRAMSKI JEZIK ZA KRMILJENJE ROBOTA
Aleš Janko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisano reševanje problema, merjenja obsega z robotom Lego Mindstorms NXT 2.0. Problem je realiziran v programskem okolju leJOS, ki temelji na objektno orientiranem jeziku Java. Problem merjenja obsega je sestavljen iz več opravil. Robot mora najprej najti kontrolno točko, ki je določena z izbrano barvo. Ko je kontrolna točka najdena, se začne merjenje obsega, ki traja, dokler robot drugič ne pride nazaj do kontrolne točke. V diplomskem delu sta na kratko predstavljena uporaba robotov ter programsko okolje leJOS, širši del pa predstavlja algoritem za merjenje obsega ter rezultate testiranja.
Keywords: programski jezik lejos, krmiljenje robota
Published: 25.09.2013; Views: 1174; Downloads: 137
.pdf Full text (965,07 KB)

9.
MOBILNA APLIKACIJA ZA OBVEŠČANJE O DNEVNIH PONUDBAH
Bojan Orter, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Izdelali smo aplikacijo, ki omogoča prejemanje obvestil o novih ponudbah za pametne telefone. Pri tem spremljanje ponudb opravlja strežnik, medtem ko odjemalec, v našem primeru mobilni telefon z operacijskim sistemom Android, omogoča pregled trenutnih ponudb. Pomembnejši del sistema predstavlja še možnost, da se uporabnik naroči na ponudbe, o katerih želi biti obveščen. Naloga strežnika je, da spremlja dodajanje novih ponudb in o tem sproti obvešča odjemalce, ki so na te ponudbe naročeni. Za potrebo strežnika smo proučili Microsoft WCF. Za komunikacijo med odjemalcem in strežnikom smo uporabili Google GCM, ki omogoča obveščanje naprav, katere temeljijo na operacijskem sistemu Android. Za samo komunikacijo med strežnikom in odjemalcem, smo uporabili json format (Java-script object notation), ki je namenjen serializaciji objektov.
Keywords: razvoj aplikacij, mobilne naprave, razpoznavanje besedila
Published: 24.09.2013; Views: 980; Downloads: 77
.pdf Full text (2,62 MB)

10.
ANDROID APLIKACIJA Z UPORABO RAZPOZNAVANJA SPLETNE VSEBINE
Aleksander Robnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Velik napredek na področju razvoja mobilnih naprav je omogočil prenos aplikacij s klasičnih računalnikov na mobilne naprave. V diplomski nalogi smo prenesli spletno aplikacijo v mobilno aplikacijo, ki prikazuje podatke iz spletnega vira Maribor-Pohorje. Predstavili smo operacijski sistem Android, njegovo uporabo in razvojno okolje, v katerem smo zgradili aplikacijo. V praktičnem delu diplomskega dela smo podrobneje predstavili razpoznavalnik HtmlCleaner. Demonstrirali smo delovanje aplikacije, ki prikazuje podatke iz spletnega vira na mobilnih napravah Android. V sklepnem delu smo prikazali primerjavo med razpoznavalniki spletnih vsebin in generatorjem aplikacij iz spletnih strani.
Keywords: Android, razpoznavalnik, spletne vsebine, Java
Published: 19.09.2013; Views: 984; Downloads: 77
.pdf Full text (2,52 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica