| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 59
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
2.
SINTEZA KONSTRUKCIJE JEKLENIH HAL Z MEŠANIM CELOŠTEVILSKIM NELINEARNIM PROGRAMIRANJEM
Tomaž Žula, 2009, dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji predstavljamo celovit pristop k sočasnemu optimiranju mase, topologije, diskretnih materialov in standardnih prerezov konstrukcije jeklenih hal. Optimiranje bomo izvedli z mešanim celoštevilskim nelinearnim programiranjem (MINLP). Ker z MINLP izvajamo optimiranje topologije in standardnih dimenzij na način, da se v optimizacijskem procesu posamezni konstrukcijski elementi računsko odvzamejo in/ali dodajajo, izračunavajo pa se tudi standardni materiali, dimenzije in oblika konstrukcije, z MINLP v bistvu izvajamo sintezo konstrukcij. V doktorski disertaciji tako obravnavamo sintezo realnih inženirskih konstrukcij jeklenih hal velikega obsega.
Keywords: gradbeništvo, mehanika, konstrukcija, sinteza, sinteza konstrukcij, optimiranje, optimiranje konstrukcij, optimiranje topologije, diskretno optimiranje, mešano celoštevilsko nelinearno programiranje, MINLP, algoritem zunanje aproksimacije s sprostitvijo enačb, OA/ER algoritem, modofocirani algoritem OA/ER, trifazana MINLP strategija, jeklene hale
Published: 27.05.2010; Views: 4126; Downloads: 279
.pdf Full text (854,43 KB)

3.
KOVINSKE GRADNJE V SVETU IN PRI NAS
Anton Strniša, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je prikazati uporabo kovinskih materialov (jekla, aluminija, raznih zlitin) v gradbeništvu v svetu in pri nas. Ta študija vsebuje informacije o zgrajenih kovinskih gradnjah v svetu in pri nas. Podan je kratek pregled zgodovine razvoja kovinskih konstrukcij v svetu in pri nas. V nadaljevanju diplomskega dela so podani načini grajenja kovinskih konstrukcij, tako s področja mostogradnje kot visokogradnje. Poudarek je na gradnjah, ki predstavljajo določene mejnike v zgodovini razvoja kovinskih gradenj. Ravno tako so v nadaljevanju predstavljeni sodobni dosežki gradbeništva na področju kovinskih gradenj v svetu in pri nas, ki so bili zgrajeni in svojemu namenu predani pred kratkim.
Keywords: gradbeništvo, kovinske konstrukcije, jeklene konstrukcije, mostovi, nebotičniki
Published: 07.01.2010; Views: 2407; Downloads: 203
.pdf Full text (30,14 MB)

4.
ŠTIRIETAŽNI JEKLENI POSLOVNI OBJEKT 10 X 15 M
Stevan Vukobrat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je izvedba računske analize in dimenzioniranja štirietažnega jeklenega objekta, prikazati porabo jekla in stroške izdelave jeklenih elementov na enoto tlorisne površine. Analiza jeklene konstrukcije je izvedena za jeklo S 235. Uporabljeni so vročevaljani profili 1.razreda kompaktnosti. Medetažne konstrukcije so sestavljene iz prefabriciranih montažnih plošč, ki so po navodilih proizvajalca položene na medetažne nosilce. Statična analiza in dimenzioniranje je izvedeno po pravilih SIST EN 1991- 1998.
Keywords: gradbeništvo, jeklene konstrukcije, jeklena hala, analiza konstrukcij, dimenzioniranje
Published: 23.06.2010; Views: 2542; Downloads: 346
.pdf Full text (5,59 MB)

5.
ANTIKOROZIJSKA ZAŠČITA JEKLA
Petra Damiš, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja kratek opis korozije jekla, na kratko opiše tipe korozije in njihove uničujoče učinke. Podrobneje so predstavljene tri vrste zaščite jekel, ki se trenutno najpogosteje uporabljajo. Podaja tudi nekaj premaznih sredstev in nekaj domačih proizvajalcev – izvajalcev antikorozijske zaščite, ter nas seznanja kako pomembna je pravilna priprava površine. Stanje na področju zaščite in vzdrževanja kovinskih konstrukcij v Sloveniji je predstavljeno skozi pregled zakonov, pravilnikov, predpisov in standardov.
Keywords: korozija, jeklene konstrukcije, protikorozijska zaščita
Published: 07.07.2011; Views: 4460; Downloads: 905
.pdf Full text (2,89 MB)

6.
ARHITEKTURNO IZVEDBENI VIDIKI: PROJEKT POČITNIŠKE HIŠE
Blaž Arčnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo uvodoma obravnava vlogo in pomen počitniških hiš v slovenskem prostoru. V nadaljevanju je predstavljena jeklena montažna gradnja, kot sodoben princip gradnje, pri čemer so izpostavljene njene prednosti in slabosti. V zaključku teoretičnega dela so podani različni arhitekturno zanimivi primeri počitniških hiš z jekleno konstrukcijo. V drugem sklopu smo napravili arhitekturno izvedbeni projekt počitniške hiše z jekleno konstrukcijo in povečanim deležem steklenih površin, preko katerih je hiša tesno povezana z naravo. Z arhitekturnega stališča je programska zasnova počitniške hiše omejena na manjšo kvadraturo, pri čemer upoštevamo dejstvo, da gre za objekt, ki je naseljen le občasno, hkrati pa zajema vse elemente, ki so potrebni za udobno in sproščeno bivanje. Osrednjo pozornost namenjamo funkcionalni tlorisni zasnovi in izvedbenim konstrukcijskim detajlom. Objekt je predstavljen tudi z arhitekturno vizualizacijo.
Keywords: arhitektura, počitniška hiša, jeklena konstrukcija, montažna gradnja
Published: 05.10.2011; Views: 2315; Downloads: 162
.pdf Full text (33,95 MB)

7.
STATIČNA IN DINAMIČNA ANALIZA JEKLENE HALE Z ŽERJAVNO PROGO
Saša Dvoršak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je statična in dinamična analiza jeklene hale z žerjavno progo. Dimenzije hale so 42,0 m x 18,0 m, višina pa je 9,2 m. Izračun je bil izveden na podlagi znanih dimenzij jeklene hale in mostnega žerjava. Kvaliteta jekla je S 235, uporabljeni so profili 1. razreda kompaktnosti. Dimenzionirali smo jekleno konstrukcijo, talno ploščo in temelje. Temelj je dimenzij 2,0 m x 2,0 m, zgrajen iz armiranega betona C 25/30 in armature S 500. V izračunu smo upoštevali obtežbe snega, vetra, žerjava in potresa po predpisih SIST EN 1990-1998. Na koncu je prikazana poraba jekla.
Keywords: gradbeništvo, jeklene konstrukcije, žerjavna proga, dimenzioniranje
Published: 13.10.2011; Views: 2450; Downloads: 495
.pdf Full text (7,99 MB)

8.
SOVPREŽNI MOST RAZPONA 45 M
Matej Duh, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan sovprežni most, skupnega razpona 45.0 m in širine 11.0 m. Zgrajen je iz armiranobetonske plošče in jeklenih nosilcev. Nosilna armiranobetonska plošča je izdelana iz betona kvalitete C 45/55. Jekleni del mostne konstrukcije sestavljajo I profili kvalitete materiala S 355. Jekleni nosilci in armiranobetonska plošča skupaj tvorijo sovprežni sistem. Vsi sestavni deli mostu in stiki so dimenzionirani na podlagi evropskih predpisov za dimenzioniranje konstrukcij – Evrokodi.
Keywords: most, sovprežne konstrukcije, jeklene konstrukcije, analiza konstrukcij, dimenzioniranje
Published: 15.12.2011; Views: 2261; Downloads: 698
.pdf Full text (4,70 MB)

9.
MOST ZA PEŠCE RAZPONA 30 M Z JEKLENO ZATEGO
Matej Benko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan jekleni most za pešce razpona 30 m in širine 2,5 m. Zgrajen je iz jeklenih nosilcev in lesene pohodne površine. Glavni del mostu je sestavljen iz dveh jeklenih profilov, ki ju povezujejo prečni profili na medsebojnih razmikih 5 m. Celotna konstrukcija je dimenzionirana na podlagi evropskih predpisov za dimenzioniranje konstrukcij.
Keywords: gradbeništvo, jeklene konstrukcije, kovinske gradnje, most, analiza konstrukcij
Published: 11.01.2012; Views: 2338; Downloads: 321
.pdf Full text (3,85 MB)

10.
Optimiranje konstrukcij : izbrana poglavja MINLP
Stojan Kravanja, 2006, reviewed university, higher education or higher vocational education textbook

Keywords: optimiranje konstrukcij, MINLP, optimiranje topologije, optimiranje zveznih parametrov, sočasno optimiranje, sinteza večdelne lesene konzole
Published: 31.05.2012; Views: 1454; Downloads: 61
URL Link to full text

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica