| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ANALIZA MOTIVACIJE ZAPOSLENIH V ORGANIZACIJI
Tjaša Rutar, 2010, final seminar paper

Abstract: Diplomski seminar »Analiza motivacije zaposlenih v organizaciji« je razdeljen na dva dela. V prvem teoretične delu razlagamo kaj je motivacija, kako jo razlagajo različni avtorji in strokovnjaki na tem področju, motivacijske teorije in predstavljamo mehke dejavnike motiviranja. Predstavljamo tudi pomembnost človeškega kapitala v organizacijah in njegove značilnosti. Za zaposlene, ki so vir človeškega kapitala je v organizaciji pomembna možnost izobraževanja, razvoja, vzpodbujanja s strani nadrejenih. Zelo pomembna pa je tudi preventiva ali pomoč pred stresom ali stanjem izgorevanja zaposlenih. Vse navedeno je del nalog, ki jih opravlja management v sodobnih organizacijah in se počasi uveljavlja tudi v javnem sektorju, kar je predstavljeno v zadnjem delu teoretične razlage. V drugem aplikativnem delu diplomskega seminarja je opravljena raziskava na zgoraj omenjeno temo. Najprej smo predstavili opis organizacije, opredelitev segmenta anketirancev, predstavili rezultate opravljene raziskave in jih povzeli v ugotovitvah ter predlogih. Naše ugotovitve so, da so zaposleni v organizaciji nezadovoljni, vendar za stanje niso odgovorni samo vodilni, temveč tudi sistem organiziranosti javnega sektorja katerega del je tudi okrožno sodišče. Dejansko stanje je zaskrbljujoče, vendar ne brez rešitve. Rešitve so, potreben je le trud in veliko volje do želenih sprememb za boljšo učinkovitost, višjo kakovost ter večje zadovoljstvo do dela.
Keywords: Motivacija, zaposleni, organizacija, mehki dejavniki motivacije, motiviranje, človeški kapital, management človeških virov, analiza, raziskava, merjenje zadovoljstva, ugotovitve.
Published: 24.05.2011; Views: 2627; Downloads: 348
.pdf Full text (2,36 MB)

2.
PROFESIONALNA ETIKA SODNIKOV
Tjaša Rutar, 2013, master's thesis

Abstract: Etika je danes velikokrat omenjena in razlagana beseda, ki pa jo malokdo od nas v celoti upošteva v vsakdanjem življenju. Za obravnavo etike so posebej zanimivi poklici, katerih delovanje v veliki meri temelji na doslednem upoštevanju etike. Ali to dejstvo drži in v kolikšni meri etika vpliva na delovanje sodnikov smo želeli preveriti z našo raziskavo. Izbrano področje naloge smo usmerili na profesionalno etiko sodnikov. Gre za pregled stanja upoštevanja vrednot, načel in norm v delovnem okolju na primeru pravosodja. To je področje, ki je v naši državi že kar nekaj let tarča kritike s strani javnega mnenja. Ali so te kritike utemeljene ali ne, smo preučili z analizo rezultatov ankete o etičnem delovanju sodnikov. Magistrska naloga je razdeljena na dva dela. V prvem teoretičnem delu opisujemo in razlagamo delo sodnikov, njihovo delovno okolje in vpliv ter pomen njihovega delovanja na družbo. Nadalje razlagamo vsebino pojmov etika in morala ter njuno vpletenost v človekov vsakdanjik. Predstavljamo zavezujoče moralne in etične kodekse sodnikov slovenskega pravosodja ter pomen normativno opredeljene etike v njihovem delovanju. V primeru neupoštevanja zakonodaje ali etičnih kodeksov, sodnikom pretijo sankcije in uveljavljanje disciplinske odgovornosti. Vse navedeno je del nalog, ki jih morajo sodniki upoštevati pri svojem delu zaradi ohranitve lastne nepristranskosti in neodvisnosti, kar je predstavljeno v zadnjem delu teoretične razlage. V drugem aplikativnem delu magistrske naloge je opravljena raziskava na zgoraj omenjeno temo. Najprej smo raziskavo opredelili, predstavili njene cilje, zastavljene hipoteze, omejitve in potek raziskave ter metode dela. Naše ugotovitve so, da sodniki menijo, da normativna etika vpliva na njihovo delovanje in si v prihodnje želijo še izboljšati etiko svojega delovanja. Skozi raziskavo smo ugotovili tudi, da sodišče kot organizacijska enota deluje skladno z normativno etiko, zato bi utegnilo biti izboljšanje na področju sodniške etike časovno hitro doseženo. Problem naše družbe ali družbenega sistema pa je, da ima popolnoma porušen sistem vrednot. Ker ima zunanje okolje napačne predstave o vsebini etike kot ima oz. kot bi jo moralo imeti delovno okolje in sodniki, se pojavijo neskladja v razlagah izrečenih sodb in kritike na njihovo delovanje. Menimo, da si sprememb želimo prav vsi državljani, vendar je za rešitve učinkovitega pravosodja in dobre pravne države potrebno nekoliko več kot samo (dobro) zapisani zakoni in prijazne besede ministrov. Najprej bo potrebno vzpostaviti v družbi pravičen in enakopraven sistem vrednot, ki ga bodo sprejeli prav vsi. Rešitve težav bodo potem lažje dosegljive in uresničljive.
Keywords: etika, morala, javna uprava, etični kodeks, sodniško presojanje, odnosi, zadovoljstvo, učinkovitost
Published: 18.10.2013; Views: 1300; Downloads: 189
.pdf Full text (1,45 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica