| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Safety culture in the operating room : translation, validation of the safety attitudes questionnaire - operating room version
Teodor Pevec, Tit Albreht, Eva Turk, 2023, original scientific article

Abstract: Background: Measuring the safety culture in Healthcare is an important step in improving patient safety. One of the most commonly used instruments to measure the safety climate is the Safety Attitudes Questionnaire (SAQ). The aim of the current study was to establish the validity and reliability of the Slovenian version of the SAQ for the operating room SAQ-OR. Methods: The SAQ, consisting of six dimensions, was translated and adapted to the Slovenian context and applied in operating rooms from seven out of ten Slovenian regional hospitals. Cronbach's alpha and confirmatory factor analysis (CFA) was used to evaluate the reliability and validity of the instrument. Results: The sample consisted of 243 health care professionals who hold positions in the OR, divided into 4 distinct professional classes, namely, 76 surgeons (31%), 15 anesthesiologists (6%), 140 nurses (58%) and 12 auxiliary persons (5%). It was observed a very good Cronbach's alpha (0.77 to 0.88). The CFA and its goodness-of-fit indices (CFI 0.912, TLI 0.900, RMSE 0.056, SRMR 0.056) showed an acceptable model fit. There are 28 items in the final model. Conclusions: The Slovenian version of the SAQ-OR revealed good psychometric properties for studying the organisational safety culture.
Keywords: operating room, safety attitudes questionnare, safety culture, translation
Published in DKUM: 13.03.2024; Views: 249; Downloads: 10
.pdf Full text (946,86 KB)
This document has many files! More...

2.
Odziv zavodov za prestajanje kazni zapora na epidemijo COVID-19
Mateja Savić, 2023, master's thesis

Abstract: Uvod: Zaradi velikega števila zaprtih oseb, vključno s zdravstveno ranljivimi osebami, ki živijo skupaj v zaprtem prostoru, so zavodi za prestajanje kazni zapora visoko tvegano okolje za izbruhe različnih nalezljivih bolezni kot je COVID-19. Namen magistrskega dela je bil raziskati, kako so se zavodi za prestajanje kazni zapora odzvali na epidemijo COVID-19. Metode: Izvedena je bila raziskava, ki je temeljila na kvantitativni metodologiji (n = 200). Kot raziskovalni instrument smo uporabili nestandardiziran anketni vprašalnik. Podatki so bili analizirani z deskriptivno in inferenčno statistiko. Rezultati: Raziskava je pokazala, da so anketiranci dosledno upoštevali preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Do statistično značilnih razlik v doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov v prvem in drugem valu epidemije COVID-19 je prišlo pri higieni kašlja, uporabi zaščitne maske ter razkuževanju rok. Prav tako so anketiranci z enim ali več kroničnimi obolenji statistično značilno bolj dosledno upoštevali navodila za higieno kašlja kot anketiranci brez kroničnih obolenj. Razprava in zaključek: Dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb je ključnega pomena za preprečevanje izbruhov bolezni v zavodih in za zaščito zdravja vseh oseb v skupnosti. Ciljani izobraževalni program in intervencije za zaposlene bi pripomogli k zmanjšanju tveganja za širjenje okužb v zavodih za prestajanje kazni zapora.
Keywords: zapor, preventivni ukrep, nalezljiva bolezen, izbruh
Published in DKUM: 16.08.2023; Views: 368; Downloads: 95
.pdf Full text (2,81 MB)

3.
Monitoring of quality in health care using indicators : challenges and possible solutions
Mircha Poldrugovac, Tit Albreht, 2017, original scientific article

Abstract: A number of stakeholders identified the need to revise the national set of quality indicators. The objectives of monitoring quality indicators that were determined in 2010 for the most part were not accomplished. Key reasons include: insufficient communication between stakeholders after the indicator set was introduced, insufficient definition of human and financial resources necessary for indicators' monitoring, lack of a thorough ICT structure that could support indicators' monitoring and weak leadership for these activities. A new performance indicators' set requires a clear identification of the objectives to be pursued and consequently of the theoretical framework for the indicators. Mostly it is necessary in addition to the identification of the challenges so far, to also recognize what are the possibilities to strengthen this area in the future.
Keywords: quality, health care, health promotion, efficiency
Published in DKUM: 09.10.2018; Views: 1117; Downloads: 108
.pdf Full text (564,57 KB)
This document has many files! More...

4.
TERMOENERGETSKI IZRAČUN OGREVANJA STANOVANJSKE HIŠE NA DRVA
Borut Albreht, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena biomasa kot vir goriva. Opisane so lesne zaloge v Sloveniji in najpogostejše oblike lesnih goriv ter osnovne izvedbe oblike kurišč na polena. V praktičnem delu diplomskega dela je predstavljena stanovanjska hiša in osnovni podatki, ki so potrebni za izračun energetske izkaznice. Prikazane so tudi vse toplotne izgube z izračuni in energetska učinkovitost zgradbe na energetski izkaznici. V zadnjem delu so prikazani vzroki za obstoječe stanje in možni ukrepi. Na podlagi ukrepov smo izbrali način sanacije in ceno predvidene investicije
Keywords: biomasa, toplotne izgube, energetska izkaznica, ogrevanje, sanacija
Published in DKUM: 25.10.2016; Views: 2185; Downloads: 249
.pdf Full text (2,02 MB)

5.
Gibanje korupcijskih kaznivih dejanj v času pred in med gospodarsko krizo : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Nina Albreht, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Korupcija je pojav, ki je tesno povezan z gospodarsko krizo. Gospodarska kriza se je začela v ZDA leta 2008, kmalu pa razširila po celem svetu. Za prvo leto gospodarske krize v Sloveniji smo določili leto 2009, ko se je bruto domači proizvod prvič zmanjšal, in sicer za 8,1 %. Kazenski zakonik (2012) inkriminira osem korupcijskih kaznivih dejanj. Po Zakonu o nalogah in pooblastilih policije (2013), je policija zadolžena za opravljanje dejavnosti preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj. Pregon gospodarske kriminalitete, kamor spadajo tudi korupcijska kazniva dejanja, je zadnja leta prednostna naloga policije. Namen diplomskega dela je predstaviti korupcijska kazniva dejanja, obravnavati problematiko korupcije v Sloveniji ter na podlagi podatkov o delu policije od leta 2004 do 2013 preučiti število korupcijskih kaznivih dejanj v Sloveniji. V empiričnem delu diplomskega dela smo predstavili rezultate, ki smo jih pridobili z obdelavo statističnih podatkov pridobljenih iz poročil o delu policije za leta od 2004 do 2013. Rezultati analize so pokazali, da je policija v času med gospodarsko krizo obravnavala več korupcijskih kaznivih dejanj kot v času pred krizo. Največ obravnavanih korupcijskih kaznivih dejanj je bilo s področja korupcije v javnem sektorju.
Keywords: korupcija, kazniva dejanja, gospodarska kriza, preiskovanje, statistični podatki, diplomske naloge
Published in DKUM: 12.08.2015; Views: 1306; Downloads: 139
.pdf Full text (469,93 KB)

6.
VPLIV PREHRANE NA KAKOVOST ŽIVLJENJA BOLNIKOV Z REVMATOIDNIM ARTRITISOM
Nina Albreht, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Revmatoidni artritis je sistemska vnetna bolezen avtoimunske narave, ki prizadene sklepe in omeji gibalne sposobnosti bolnika. V diplomski nalogi je predstavljena vloga pravilne prehrane in vpliv posameznih vrst živil na življenje bolnikov z revmatoidnim artritisom. Predstavljena je tudi vloga medicinske sestre pri zdravstveno vzgojnem delu o pravilni prehrani bolnikov in upoštevanje navodil medicinskih sester glede svetovane prehrane s strani bolnikov. Z anketo medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov na Oddelku za revmatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je podana raziskava med zaposlenimi o vplivu pravilne hrane na kakovost življenja bolnikov z revmatoidnim artritisom. V raziskavi so se anketiranci opredeljevali do posameznih živil, ki bi lahko vplivala na počutje bolnika. Ugotovili smo, da po mnenju medicinskih sester prehrana močno vpliva na počutje in bolezensko okrevanje bolnikov z revmatoidnim artritisom.
Keywords: Medicinska sestra, bolečina, živila, zdravstveno vzgojno delo, svetovanje in navodila.
Published in DKUM: 30.06.2015; Views: 2747; Downloads: 292
.pdf Full text (1,19 MB)

7.
8.
ZNAMKA IN FIRMA V PRAVU INTELEKTUALNE LASTNINE
Maja Albreht, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Znamko pravno ureja Zakon o industrijski lastnini, ki je tako kot firma, ki je pravno urejena v Zakonu o gospodarskih družbah, pravica industrijske lastnine. Avtorica se v diplomski nalogi ukvarja z vprašanjem razmerja med njima ter navaja možne pravne zahtevke, ki jih ima imetnik prejšnje znamke ali firme proti imetniku kasnejše, enake ali podobne, firme ali znamke. Sprva opredeli teoretične značilnosti firme in znamke ter razlike med njima. Poudarek daje možnim pravnim zahtevkom v pravu industrijske lastnine, ki jih ima imetnik prejšnje pravice, znamke ali firme, v postopku registracije in kasneje v gospodarskem prometu. Na kratko predstavi tudi varstvo znamke in firme v pravu zatiranja nelojalne konkurence in kazenskem pravu. Avtorica ugotavlja, da sama tematika o razmerju med znamko in firmo še zdaleč ni popolno razdelana in zato odpira vrsto vprašanj, na katera praksi do sedaj še ni uspelo podati ustreznih odgovorov. Relevantne sodne odločbe Sodišča Evropske Unije in nacionalnih sodišč avtorici služijo kot pomoč pri boljšem razumevanju same tematike, vendar v omejenem obsegu, saj tudi ta ni preobsežna in dovolj jasna, kar lahko posledično vodi v različne interpretacije.
Keywords: firma, znamka, intelektualna lastnina, dobra vera, nelojalna konkurenca, registracija.
Published in DKUM: 11.03.2010; Views: 3628; Downloads: 788
.pdf Full text (642,59 KB)

Search done in 2.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica