| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Pomen scintigrafije varovalne bezgavke pri pacientkah z rakom dojke
Tina Uršič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Scintigrafija varovalne bezgavke je preiskava, ki z uporabo radioizotopov prikaže najbližjo bezgavko, v katero teče limfa iz tumorja. Prikaz varovalne bezgavke je samo del diagnostično-terapevtskega postopka, pomembna je tudi dobra seznanjenost pacientov, če zbolijo, o celotnem poteku zdravljenja. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti pomen scintigrafije varovalne bezgavke pri pacientkah z rakom dojke in vlogo medicinske sestre pri scintigrafiji in pri kirurškem zdravljenju raka dojke. Metodologija: V diplomskem delu je uporabljena deskriptivna metoda dela. Opravili smo pregled ter primerjavo podatkov, pridobljenih v slovenski in tuji strokovni literaturi ter virih. Uporabljena literatura se nanaša na obdobje 1999 - 2013. Iskala se je s pomočjo bibliografskega sistema COBISS in svetovnega spleta GOOGLE. Diskusija: Vloga medicinske sestre pri pripravi pacientke z rakom dojke na scintigrafijo varovalne bezgavke je pomembna. Pred preiskavo velikokrat opazimo pri pacientkah strah, zato jim razložimo, da poseg ni nevaren in da ni boleč. Pojasnimo jim, da si je potrebno pred samo preiskavo odstraniti vsa oblačila in nakit nad pasom. Po opravljeni preiskavi jim razložimo, da ni nobenih omejitev in da so reakcije in stranski pojavi zaradi vnosa radiofarmaka zelo redki. Preiskave ne izvajajo pri pacientkah, ki so noseče ali dojijo. Sklep: Ker je obolevnost za rakom dojke v porastu, pomeni zgodnje odkrivanje, uspešnejše zdravljenje. V procesu zdravljenja pacientk z rakom dojke, je pomembna tudi scintigrafija varovalne bezgavke kot diagnostično-terapevtski poseg.
Keywords: rak dojke, scintigrafija, scintigrafija varovalne bezgavke, medicinska sestra, zdravstvena nega.
Published: 08.07.2014; Views: 1549; Downloads: 208
.pdf Full text (1,63 MB)

2.
PRIMERJAVA NAVEZANOSTI, OBJEKTNIH ODNOSOV IN PROCESA SEPARACIJE-INDIVIDUALIZACIJE PRI EDINCIH IN OSEBAH Z BRATI ALI S SESTRAMI
Tina Uršič, 2014, master's thesis

Abstract: Psihični svet posameznika se gradi v otroštvu na podlagi odnosov s pomembnimi drugimi. Ta trditev je zelo pomembna za vse teoretične koncepte v naši nalogi: navezanost, objektni odnosi, separacija in individualizacija. Obravnavani so bili že v nekaj študijah, a nobena ni zajemala edincev kot preučevane skupine. Ti se nam zdijo specifična skupina, vredna globljega raziskovanja. O edincih je napisanih mnogo trditev, največkrat gre le za stereotipe in posploševanja. Zato smo se v magistrski nalogi odločili to skupino podrobneje raziskati in obenem primerjati s posamezniki, ki imajo sorojence. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali prihaja do razlik v navezanosti, objektnih odnosih in procesu separacije in individualizacije med edinci in osebami s sorojenci. V raziskavi je sodelovalo 200 udeležencev, starih od 18 do 27 let. Od tega je bilo 59 edincev in 141 oseb s sorojenci. Uporabljeni so bili Vprašalnik medosebnih odnosov (Bartholomew in Horowitz, 1991), Test objektnih odnosov (Žvelc, 1998) in Slikovni test separacije in individualizacije (Žvelc in Žvelc, 2000). Rezultati so pokazali, da obstajajo razlike med edinci, in tistimi, ki imajo sorojence, v procesu separacije in individualizacije v odnosu do matere in očeta. Edinci so nekoliko bolj avtonomni v odnosu s starši. Rezultati raziskave tako ne potrjujejo stereotipov o edincih.
Keywords: Edinci, sorojenci, navezanost, objektni odnosi, separacija in individualizacija.
Published: 10.12.2014; Views: 2009; Downloads: 548
.pdf Full text (1,25 MB)

3.
Viral respiratory infections in a nursing home
Tina Uršič, Nina Gorišek Miksić, Lara Lusa, Franc Strle, Miroslav Petrovec, 2016, original scientific article

Abstract: Background: The knowledge on viral respiratory infections in nursing home (NH) residents and their caregivers is limited. The purpose of the present study was to assess and compare the incidence of acute respiratory infections (ARI) in nursing home (NH) residents and staff, to identify viruses involved in ARI and to correlate viral etiology with clinical manifestations of ARI. Methods: The prospective surveillance study was accomplished in a medium-sized NH in Slovenia (central Europe). Ninety NH residents and 42 NH staff were included. Nasopharyngeal swabs were collected from all participants at enrollment (December 5th, 2011) and at the end of the study (May 31st, 2012), and from each participant that developed ARI within this timeframe. Molecular detection of 15 respiratory viruses in nasopharyngeal swab samples was performed. Results: The weekly incidence rate of ARI in NH residents and NH staff correlated; however, it was higher in staff members than in residents (5.9 versus 3.8/1,000 person-days, P=0.03), and was 2.5 (95 % CI: 1.36-4.72) times greater in residents without dementia than in residents with dementia. Staff members typically presented with upper respiratory tract involvement, whereas in residents lower respiratory tract infections predominated. Respiratory viruses were detected in 55/100 ARI episodes. In residents, influenza A virus, respiratory syncytial virus, and human metapneumovirus were detected most commonly, whereas in NH staff rhinovirus and influenza A virus prevailed. 38/100 ARI episodes (30/56 in residents, 8/44 in staff) belonged to one of three outbreaks (caused by human metapneumovirus, influenza A virus and respiratory syncytial virus, respectively). NH residents had higher chances for virus positivity within outbreak than HN staff (OR=7.4, 95 % CI: 1.73-31.48, P<0.01). Conclusions: ARI are common among NH residents and staff, and viruses were detected in a majority of the episodes of ARI. Many ARI episodes among NH residents were outbreak cases and could be considered preventable. Trial registration The study was registered on the 1th of December 2011 at ClinicalTrials (NCT01486160).
Keywords: respiratory infections, nursing home, residents nursing home
Published: 28.06.2017; Views: 354; Downloads: 63
.pdf Full text (688,60 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica