| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
NEMATERIALNI VIDIKI STIMULACIJE UČITELJEV V OSNOVNI ŠOLI
Tina Novak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Tema raziskovanja je motivacija z vidika učitelja. Zanima nas, kaj motivira učitelje, podrobneje pa bomo raziskali nematerialno motivacijo učitelja. Diplomska naloga je sestavljena iz treh delov, prva dva predstavljata teorijo, tretji pa je raziskovalni del. Prvi del je namenjen predstavitvi motivacije, motivacijske teorije in motivacije učiteljev. Tu sta predstavljeni tudi materialna motivacija, ki obsega predvsem plačo, ki je v času gospodarske krize kar močan motivator, in nematerialna motivacija, pri kateri izstopajo zanimivo delo, odnosi s sodelavci ter uspeh pri delu. V drugem delu bomo proučili osnovne šole. Poglobili se bomo v financiranje osnovnih šol v preteklosti in danes. Pogledali si bomo značilnosti devetletke ter ugotavljali razlike med osemletko in devetletko. V zadnjem delu pa bomo predstavili raziskavo, narejeno na osnovni šoli v Ljubljani in na osnovni šoli na Vrhniki. Zbrali smo mnenja učiteljev, kaj jih motivira pri njihovem delu, ali jih bolj motivira nematerialna motivacija ali materialna, in na podlagi rezultatov naredili primerjavo med osnovnima šolama. Zanimalo nas je tudi, ali obstajajo razlike med pomembnostjo motivacijskih dejavnikov glede na starost učiteljev.
Keywords: - motivacija - motiviranje učiteljev - devetletka - financiranje osnovnih šol
Published: 26.11.2010; Views: 1584; Downloads: 100
.pdf Full text (1,65 MB)

2.
PHONETIC ANALYSIS OF THE COCKNEY DIALECT IN THE TV SERIES EASTENDERS
Tina Novak, 2015, undergraduate thesis

Abstract: The graduation thesis presents the dialectal features of Cockney in the series EastEnders. The theoretical part includes the definitions of the following concepts: language variety, dialect levelling, accent, dialect. This is followed by a brief presentation of the historical background and social perception of Cockney. The last and most extended segment of the theoretical part presents the linguistic features of Cockney, with emphasis on the phonological characteristics and the comparison of its phonological features with those of Received Pronunciation and Estuary English. The empirical part consists of the phonetic transcription of two chosen episodes of EastEnders, accounted for through auditory analysis. As in spoken conversation, especially in rapid speech, the neighbouring phonemes of words affect each other’s articulation, consideration is given to most common accommodation processes that appear in connected speech: assimilation, elision, epenthesis, and liaison. The aim of the graduation thesis is to analyse the phonetic features of Cockney in EastEnders. Moreover, the examination indicates how frequently a certain Cockney feature is used by each speaker and in what way its occurrence varies depending on the age, gender, and education of the characters in the series. The results of the statistical analysis are given for each phoneme separately.
Keywords: Cockney, phonetic analysis, EastEnders, British English, dialectology, phonetics, phonology, statistical analysis
Published: 19.01.2016; Views: 1362; Downloads: 99
.pdf Full text (2,90 MB)

3.
OCENJEVANJE USPEŠNOSTI ZAPOSLENIH V PODJETJU AKTIVA SKUPINA D.O.O.
Tina Novak, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Podjetja so toliko uspešna, kolikor so uspešni in zadovoljni njihovi zaposleni. Zaposlene lahko motiviramo z nagrajevanjem, ki temeljijo na ocenjevanju njihove uspešnosti. Metode ocenjevanja zaposlenih so različne. Trenutno najbolj objektivna in moderna je metoda ocenjevanja 360 stopinj. Pri tej metodi se zaposlenega ocenjuje iz različnih vidikov (nadrejeni, podrejeni, sodelavec …). V podjetju Aktiva skupina trenutno ni točno definiranega ocenjevanja uspešnosti, zato smo se odločili raziskati, če zaposlenim v Aktiva skupini ustreza ocenjevalna metoda 360 stopinj. Na koncu smo podali predlog ocenjevanja uspešnosti na podlagi metode 360 stopinj v Aktiva skupini za delovno mesto vodja področja. Uvesti ocenjevanje uspešnosti je izredno zahtevno, saj je potrebna velika podpora sodelavcev, podrejenih, nadrejenih ter zunanjih sodelavcev, če želimo, da je ocenjevanje objektivno in pravično. Ocenjevanje uspešnosti je zelo pomembno, saj z njim lahko zadržimo najboljše zaposlene, predvsem pa jih lahko prepoznamo in ustrezno nagradimo.
Keywords: ocenjevanje uspešnosti, metoda 360 stopinj, plača, management
Published: 20.04.2016; Views: 1119; Downloads: 115
.pdf Full text (1,87 MB)

4.
Ekonomika proizvodnje soka iz korenčka in jabolk
Tina Novak, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Cilj raziskave je bil razvoj kalkulacijskega sistema za oceno ekonomike proizvodnje soka iz korenčka in jabolk. V sistem kalkulacij so zajeti glavni tehnološko-ekonomski parametri pridelave in predelave korenčka in jabolk v zelenjavno-sadni sok, skupni stroški, vrednost kmetijske proizvodnje, lastna cena, koeficient ekonomičnosti in finančni rezultat. Osrednja metodologija raziskave je bila metoda kalkulacij skupnih stroškov. V nadaljevanju raziskave je bila izvedena tudi anketa o potrošnji korenčkovega soka in definiran profil potrošnika. Proizvodnja soka iz korenčka in jabolk se je izkazala za ekonomsko upravičeno, saj je koeficient ekonomičnosti znašal 2,0. Na podlagi rezultatov anket smo ugotovili, da potrošniki ocenjujejo korenčkov sok z različnimi dodatki kot »dober«. Pijejo ga nekaj dni na mesec, sok pa najraje kupijo v trgovini. Za dostavo na dom so potencialni potrošniki pripravljeni plačati do 5 % redne prodajne cene.
Keywords: ekonomika / modelne kalkulacije / proizvodnja soka / anketa
Published: 04.09.2017; Views: 545; Downloads: 59
.pdf Full text (2,80 MB)

5.
Zniževanje ogljičnega odtisa substratov z uporabo biooglja kot nadomestka dela šote
Tina Novak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Šota je danes ena izmed glavnih sestavin rastnih substratov, zaradi njenih dobrih lastnostih, kot so zračnost, nizka nasipna teža in dobra sposobnost zadrževanja vode. Šota praktično ne vsebuje nič hranil, zato se jih dodaja v glavnem v obliki mineralnih gnojil. Za profesionalne vrtnarje je to prednost, saj lahko tako natančno kontrolirajo vsebnost hranil in načrtujejo dognojevanje. Seveda pa je iz naravnega in okolijskega vidika to slaba novica. Šota ima visok ogljični odtis in ima zelo dolgotrajen proces samo obnove. Zato smo v mojem diplomskem delu, na osnovi poskusa ugotavljali, ali je aktivirano biooglje primerno, da nadomesti del šote v rastnih substratih. Aktivirano biooglje ima namreč negativni ogljični odtis, saj deluje kot ponor ogljika. Pred začetkom poskusa, ki smo ga izvajali v dveh delih na ječmenu in kitajskem zelju, smo biooglje aktivirali, pripravili 25 različnih receptur za substrate, ki so bile mešanica različnih vsebnosti šote, aktiviranega biooglja ter komposta. Izvedli smo 3 ponovitve in opazovali, kako sta se ječmen in kitajsko zelje odzivala na pripravljene substrate. Za drugi del poskusa, smo izbrali 13 najboljših substratov, na podlagi rezultatov pripravili nove recepture in izvedli 6 ponovitev poskusov. Pri drugem delu poskusa smo izbrali tri poskusne rastlinske vrste: ječmen, kitajsko zelje in mačehe ter spremljali, kako se odzivajo na naše substrate, mačeham smo na vsaka dva tedna merili njihovo višino, premer, število listov ter število cvetov. Rezultati naših poskusov kažejo, da aktivirano biooglje lahko nadomesti šoto v 30-ih %-ih, in da z uporabo aktiviranega biooglja bistveno doprinesemo k zmanjšanju krčenja šotišč in ogljičnega odtisa.
Keywords: šota, biooglje, rastni substrat, izboljševalci tal, piroliza, mačehe, ph vrednost, električna prevodnost, sposobnost zadrževanja vode, nasipna teža
Published: 28.09.2016; Views: 705; Downloads: 98
.pdf Full text (2,20 MB)

6.
Določitev merilne negotovosti vzorčenja in priprave v digestatu na podlagi meritev vsebnosti težkih kovin, skupnega dušika in organske snovi
Tina Novak, 2019, master's thesis

Abstract: Anaerobna digestija (AD) je biološki proces, ki preoblikuje začetni substrat (ingestat) v želeni produkt (bioplin) in v trdni tekoči stranski produkt (digestat oziroma pregnito blato). Je široko uporabljena in fleksibilna tehnologija. Zaradi njene fleksibilnosti so za surovino pri postopku primerne različne vrste organskih snovi. Za surovino lahko zato uporabimo organske komunalne odpadke, blato pri čiščenju odpadnih voda, odpadke iz živilskopredelovalne industrije in kmetijske odpadke, kot so gnoj in ostanki rastlin. Digestat z bioplinom predstavlja končne izdelke anaerobne digestije (AD). Digestat je snov, bogata s hranili in se lahko uporablja kot gnojilo. Digestat ni kompost, čeprav ima nekaj podobnih značilnosti, razlika med njima je ta, da kompost proizvajajo aerobni mikroorganizmi, kar pomeni, da je za proces potreben kisik. Z uporabo digestata, namesto sintetičnih gnojil, ki so pridobljena iz zemeljskega plina, lahko prihranimo energijo, zmanjšamo porabo fosilnih goriv in ogljični odtis. V digestatu so vedno prisotni dušik, fosfor in kalij, teh pa v bioplinu ne najdemo. Glavna pomanjkljivost digestata je, da je mešanica hranil vedno vnaprej določena in je ni mogoče spremeniti. Namen magistrske naloge je bil določiti vsebnost težkih kovin, skupnega dušika in organske snovi v digestatu ter njihove merilne negotovosti. Merilna negotovost pomeni dvom v meritve, ki so bile izvedene. Je parameter, ki označuje območje razpršenih vrednosti in jih je mogoče smiselno pripisati merjeni veličini. V območju razpršenosti se nahaja prava vrednost rezultata. V teoretičnem delu so podrobneje opisane značilnosti anaerobne digestije in digestata ter merilne negotovosti. V eksperimentalnem delu pa so prikazane metode in rezultati določevanja merilne negotovosti vzorčenja in priprave v digestatu na podlagi meritev vsebnosti naših parametrov.
Keywords: Anaerobna digestija, digestat, merilna negotovost
Published: 05.12.2019; Views: 112; Downloads: 26
.pdf Full text (2,91 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica