| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
UVAJANJE ELEKTRONSKEGA BANČNIŠTVA NA PRIMERU NOVE LJUBLJANSKE BANKE
Mojca Kamenšek, 2010, final seminar paper

Abstract: Elektronsko poslovanje se je zelo hitro širilo na vseh področjih, in se bo po vsej verjetnosti še dalje. Ponudniki informacijskih sistemov ponujajo vedno nove rešitve za lažje ter bolj varno poslovanje, zato se vsakih nekaj let organizacije odločajo za posodobitev ali zamenjavo že obstoječih informacijskih sistemov. To je popeljalo podjetja in institucije do lažjega, hitrejšega in s finančnega vidika cenejšega poslovanja. Banke so se na začetku morale prilagoditi razmeram na trgu, in tudi same uvesti nove načine poslovanja. Banke so najprej uvedle bankomate, in plačilne kartice, nato pa začele še s poslovanjem preko interneta, ter mobilnega bančništva, kar je pomenilo konec čakanja pred bančnimi okenci. Prebivalstvo in podjetja zato večino bančnih storitev opravljajo preko računalnika.
Keywords: Elektronsko poslovanje, zgodovina elektronskega poslovanja, vrste elektronskega poslovanja, elektronsko bančništvo, elektronsko bančništvo v Sloveniji, uvajanje elektronskega bančništva, uvajanje elektronskega bančništva na primeru NLB
Published: 23.12.2010; Views: 1513; Downloads: 243
.pdf Full text (397,59 KB)

6.
NEKATERE ZNAČILNOSTI PLESNO TALENTIRANIH UČENCEV NA RAZREDNI STOPNJI IZOBRAŽEVANJA
Mojca Kamenšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: S pojmom talent, njegovo strukturo in naravo se evropski misleci ukvarjajo že vrsto let, zato v strokovni literaturi zasledimo številna pojmovanja talentiranosti. Talent je odvisen od prirojenih in v zgodnjem otroštvu razvitih sposobnosti ter lastnosti posameznika, njegova realizacija pa od pogojev, ki jih posamezniku omogoči njegovo okolje. Zato je treba znake talentiranosti in posamezne talente prepoznati čim bolj zgodaj. Naš namen je bil podrobneje proučiti področje plesne talentiranosti in predstaviti kriterije za identifikacijo in ocenjevanje plesno talentiranih učencev ter ugotoviti, če so ti značilni za plesno talentirane učence na razredni stopnji izobraževanja. Želeli smo izvedeti tudi, ali obstajajo razlike v značilnostih plesno talentiranih učencev glede na spol in vzgojno-izobraževalno obdobje. V teoretičnem delu so osvetljeni postopek odkrivanja nadarjenih učencev v slovenskih osnovnih šolah, področje talentiranosti, plesna talentiranost ter odkrivanje in značilnosti plesno talentiranih učencev. V empiričnem delu smo uporabili deskriptivno neeksperimentalno metodo empiričnega pedagoškega raziskovanja. V vzorec smo zajeli 238 učencev od 1. do 5. razreda. Uporabljen Mann—Whitneyjev preizkus je pokazal, da med spoloma obstajajo statistično značilne razlike pri kriterijih fizični nadzor, koordinacija gibov in skladnost gibov z glasbo v prid dečkom, pri vzgojno—izobraževalnem obdobju pa so se statistično značilne razlike pokazale pri kriterijih gibalna kakovost in izvirnost ustvarjalnih motivov. Ugotovili smo tudi, da so uporabljeni kriteriji pri plesno talentiranih učencih nadpovprečno izraženi.
Keywords: ples, nadarjenost, talentiranost, plesna talentiranost, odkrivanje plesnih talentov, značilnosti plesno talentiranih
Published: 04.11.2010; Views: 2385; Downloads: 210
.pdf Full text (4,18 MB)

7.
UPORABA SPLETNIH SOCIALNIH OMREŽIJ NA MOBILNIH TELEFONIH
Tadej Kamenšek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Spletna socialna omrežja so globalni fenomen, ki so privlačila na milijone uporabnikov, ki te storitve vključijo v svojo vsakdanjo življenje. Ljudem omogočajo, da vzdržujejo obstoječe stike in pomagajo tudi pri iskanju novih. Z razširitvijo storitev na mobilne telefone se komunikacijski spekter še poveča. V diplomski nalogi vidimo mobilni telefon kot sredstvo za komuniciranje v družbenem in kulturnem pomenu, podamo definicijo spletnih socialnih omrežij in izpostavimo preboj na mobilne naprave.
Keywords: internet, spletna socialna omrežja, mobilni telefon
Published: 14.12.2010; Views: 8277; Downloads: 184
.pdf Full text (1,53 MB)

8.
PROGRAMSKA REŠITEV EVIDENTIRANJA NAROČIL
Davor Kamenšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Problem diplomskega dela je zamudno pretipkavanje podatkov, katere želi imeti stranka v svoji razpredelnici tipa Excel. Cilj diplomskega dela je programska rešitev evidentiranja naročil, ki avtomatično beleži naročila. Pri izdelavi diplomskega dela smo si pomagali z razvojno metodo in metodo prototipiranja. V diplomski nalogi je predstavljena programska rešitev evidentiranja naročil, ki je nadomestilo za dosedanjo evidenco v Microsoft Excelovi preglednici, katera onemogoča hitro, učinkovito, ter pregledno vnašanje podatkov. Rezultat diplomskega dela je programska rešitev za vnašanje naročil, katero smo razvili z razvojno metodo in metodo prototipiranja. Programska rešitev je narejena z obrazci v Microsoft Acessu, s pomočjo makrov v programu iMacors pa zapiše podatke v strankino Microsoft Excelovo preglednico. Programska rešitev omogoča avtomatično preračunavanje stroškov, določanje nekaterih postavk ter beleženje podatkov v strankino zahtevano obliko. V zaključku so podane ocene učinkovitosti, pogoji za uvedbo in možnosti nadaljnega razvoja programske rešitve.
Keywords: Programska rešitev, MS Access, iMacros, relacijska baza
Published: 15.12.2011; Views: 917; Downloads: 97
.pdf Full text (3,41 MB)

9.
ANIZOTROPIJA LOMNEGA KOLIČNIKA IN ABSORPCIJSKEGA KOEFICIENTA LESA V MIKROVALOVNEM PODROČJU
Jernej Kamenšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK V diplomskem delu obravnavam anizotropijo lomnega količnika in absorpcijskega koeficienta lesa v mikrovalovnem področju. Najprej na kratko predstavim zgradbo lesa. Les sestavljajo lesna vlakna, ki so usmerjena povprečno v eni smeri. Zato je les anizotropna snov, kar pomeni, da so fizikalne lastnosti lesa v smeri vlaken drugačne kot pravokotno nanje. V diplomskem delu iz Maxwellovih enačb izpeljem, da se po lesu razširjata dve valovanji, redno in izredno valovanje. Redno valovanje se v vseh smereh razširja z enako fazno hitrostjo, medtem ko je za izredno valovanje fazna hitrost odvisna od smeri razširjanja. Največjo razliko lomnih količnikov lesa za izredno in redno valovanje imenujemo anizotropija lomnega količnika lesa. Razliko v absorpcijskih koeficientih izrednega in rednega valovanja pa imenujemo linearni dikroizem. Osrednji del diplomskega dela predstavljajo meritve anizotropije lomnega količnika in linearnega dikroizma smrekovega lesa v mikrovalovnem področju. Meritve sem opravil pri različnih debelinah in vlažnostih za smrekov les. Za merjenje linearnega dikroizma in anizotropije lomnega količnika lesa uporabimo transmisivno metodo. Med mikrovalovni oddajnik in sprejemnik vstavimo les in merimo tok na sprejemniku. Tok je odvisen od količine prepuščenega elektromagnetnega valovanja. Izmerjena vrednost za linearni dikroizem zračno suhega lesa, ki ima 10,8% vlažnost, znaša (0,18±0,03) cm^(-1), medtem ko je vrednost linearnega dikroizma vlažnega smrekovega lesa s 33,0% vlažnostjo nekoliko višja in znaša (0,6±0,1) cm^(-1). Ob upoštevanju, da je linearni dikroizem odvisen od frekvence mikrovalov, se izmerjeni vrednosti absorpcijskih koeficientov dobro ujemata z vrednostmi iz literature. V zračno suhem smrekovem lesu sem s transmisivno metodo izmeril tudi največjo razliko med lomnima količnikoma izrednega in rednega valovanja, ki znaša 0,22±0,03. Pri primerjavi rezultata z vrednostmi iz literature je spet potrebno upoštevati, da je dielektričnost in s tem lomni količnik odvisen od frekvence elektromagnetnega valovanja. Ujemanje je v tem primeru slabše, vzrok za to je najverjetneje v stopnji vlažnosti in v temperaturi lesa.
Keywords: Ključne besede: anizotropija, mikrovalovi, les, lomni količnik, absorpcijski koeficient, linearni dikroizem, transmisivna metoda
Published: 14.12.2011; Views: 2953; Downloads: 200
.pdf Full text (1,44 MB)

10.
Socotra
Majda Kamenšek-Gajšek, 2012

Abstract: Nekoč je pesnik zapisal pesem o izgubljenem Južnem otoku, ki ga vsak od nas nosi v sebi in je središče našega najglobljega hrepenenja. Južni otok je, pravi pesem. Toda kje? Ali naše skrivne misli in hrepenenja resnično obstajajo tudi v zunanjem svetu potrošništva, vsakdanjega hitenja in neskončnih obveznosti, ki polnijo naš vsakdan? Če obstajajo, potem je to možno samo na pozabljenem, skritem kraju, ki je eone let preživel z ritmi dneva in noči, ritmi morja, ki s svojimi monsuni določa pogoje bivanja in preživetja vsemu živemu. Morda je to Socotra, ki so ji nekoč dali ime Sukhadhara dvipa, kar pomeni dežela blaženosti. Je ime posledica omamnih dišav in kadil, ki so jih pridelovali na otoku?
Keywords: Sokotra, elektronske knjige
Published: 30.12.2015; Views: 335; Downloads: 34
URL Link to full text

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica