| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
PREBIVALSTVO ŽUPNIJE SVETI PETER IN PAVEL (MINORITSKA CERKEV) NA PTUJU MED LETOMA 1910 IN 1918
Iztok Milošič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja analizo in interpretacijo podatkov matičnih knjig. Zajema območje župnije Sveti Peter in Pavel na Ptuju v obdobju od leta 1910 do 1918. Namen diplomske naloge je predstaviti župnijo, kraje in njihove prebivalce, temeljne značilnosti matičnih knjig, običaj ob rojstvu, krstu, poroki in smrti, ter zbrati podatke iz rojstnih, poročnih in mrliških knjig ter jih statistično obdelati in podati ugotovitve. Na podlagi podatkov iz matičnih knjig je bila izračunana rodnost in smrtnost, ugotovljeno je bilo natančno število rojenih, poročenih in umrlih po letih, mesecih in naseljih, ugotovljeno je bilo natančno število rojenih dečkov in deklic, dvojčkov, mrtvorojenih otrok, nezakonskih otrok, število ženinov in nevest, vdov in vdovcev ter kaj so mladoporočenci bili po poklicu. Prav tako je bilo ugotovljeno natančno število umrlih po spolu in starosti ter vzroki, zaradi katerih so ljudje v župniji umirali. Metode katere so bile uporabljene pri izdelavi diplomske naloge so bile različne. Zbrani podatki o rojstvih, porokah in smrtnosti so bili v računalniškem programu Excel statistično obdelani, tabelarično in grafično prikazani ter primerjani s komparativno metodo in opisani z deskriptivno metodo. Če tudi statistični podatki ne morejo zaobjeti celotnega stanja življenja župnije, so vseeno kar dober pokazatelj dejanskega stanja v obravnavanem obdobju, torej med leti 1910 in 1918. Zato naj nam ta naloga pomaga, da se na nek način spomnimo dogodkov in običajev, ki so zaznamovali preteklost naših prednikov.
Keywords: župnija sveti Peter in Pavel, rojstne matične knjige, poročne matične knjige, mrliške matične knjige
Published: 13.04.2012; Views: 2166; Downloads: 98
.pdf Full text (2,75 MB)

3.
4.
5.
6.
MADŽARSKA MED DRUGO SVETOVNO VOJNO V LUČI ČASNIKOV SLOVENEC IN JUTRO
Mitja Milošič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana madžarska država, ki je med drugo svetovno vojno bila pod velikim vplivom nacistične Nemčije. V tistem času bi lahko Madžarsko označili kot satelitsko državo, ki pa je hotela ohraniti svojo samostojnost in neodvisnost, vendar neuspešno. Nesrečen splet okoliščin in premajhna odločnost madžarskega političnega vrha je omogočila, da je Nemčija uresničila svoje cilje na Madžarskem, se pravi popoln nadzor nad državo. Cilj diplomskega dela je dokazati, da je bila Madžarska satelitska država Nemčije, četudi se je madžarski politični vrh temu močno upiral. Nacionalizem, ki je bil tako kot v Nemčiji, kot tudi na Madžarskem, zelo izrazit, je vplival na madžarsko notranjo politiko, gospodarstvo in posledično na življenje madžarskih Židov, ki so bili med drugo svetovno vojno izpostavljeni diskriminaciji in holokavstu. Na vojaškem področju se je madžarska vojska udeležila bojev v aprilski vojni in kasneje še v vojni proti Sovjetski zvezi.
Keywords: 2. svetovna vojna, Madžarska, Židje, madžarska vojska, notranja politika, zunanja politika, gospodarstvo.
Published: 24.02.2010; Views: 4069; Downloads: 351
.pdf Full text (1,16 MB)

7.
ANALIZA METOD ISKANJA STRATEŠKIH PRILOŽNOSTI IN PREDLOG NAJPRIMERNEJŠIH S PRIKAZOM PRAKTIČNEGA PRIMERA
Tjaša Milošič, 2010, master's thesis/paper

Abstract: Okolje podjetja je vedno bolj nepredvidljivo in podjetja ga morajo za doseganje uspešnega poslovanja nenehno spremljati in proučevati. Najprej morajo razviti boljše razumevanje sedanjega in prihodnjega okolja v katerem delujejo. V okolju morajo zaznavati dane priložnosti in jih izkoriščati ter hkrati zmanjšati vplive slabosti v podjetju in se zaščititi pred nevarnostmi. Podjetja se morajo zavedati, kako uporabiti zunanje okolje za strateško prednost in s tem opredeliti, kakšne strateške možnosti imajo na voljo. Na podlagi tega si morajo oblikovati strateško fleksibilnost, saj nenehno spreminjanje in prilagajanje vodi do uspešnih podjetij. Spremljanje okolja podjetja je temeljni del modelov strateškega managementa, ki jih predstavljamo na samem začetku teoretičnega dela analize. Izhajali smo iz dveh modelov in sicer iz ameriškega modela po Hungerju in Wheelenu ter slovenskega modela strateškega managementa po Pučku. V okviru teh modelov smo se osredotočili na spremljanje zunanjega in notranjega okolja. Tako v teoretičnem delu naloge proučujemo različne metode iskanja strateških priložnosti in za odkrivanje nevarnosti, kar je prvi korak, da lahko podjetje oblikuje strategije. V aplikativnem delu smo prikazali celoten proces iskanja priložnosti na primeru gradbenega podjetja Zdravko Gradim s. p. Začeli smo s PESTE analizo zunanjega okolja za odkrivanje priložnosti in nevarnosti, ki lahko vplivajo na podjetje. Proučili smo privlačnost panoge na podlagi Porterjevih petih silnic. Prednosti in slabosti notranjega okolja podjetja smo ocenili na podlagi posameznih podstruktur. Ugotovljene strateške dejavnike smo ocenili z EFAS in IFAS matriko, v okviru tega pa, kako se nanje odziva. Le-ti so bili podlaga za oblikovanje alternativnih strategij, ki jih mora podjetje uresničiti za uspešno poslovanje. Proces proučevanju, ki smo ga uporabili je eden izmed mnogih, kar pomeni, da lahko uporabimo različen vrstni red proučevanja okolja.
Keywords: strateški management, modeli strateškega managementa, spremljanje okolja, zunanje in notranje okolje podjetja, metode iskanja priložnosti, strateški dejavniki, EFAS, IFAS, TOWS, oblikovanje strategij.
Published: 10.05.2011; Views: 2420; Downloads: 492
.pdf Full text (1,85 MB)

8.
INFORMACIJSKA REŠITEV ZA PROJEKTNO VODENJE V OKOLJU ANDROID
Marko Milošič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili pomen in metodologije projektnega vodenja, predstavili informacijske sisteme za projektno vodenje in opisali razvoj aplikacij za mobilno platformo Android. Predstavili smo REST spletne storitve in njihovo delovanje ter na platformi Android razvili mobilno aplikacijo, ki s pomočjo spletne storitve komunicira z aplikacijo za projektno vodenje Intrix Project preko varovane HTTPS povezave in nudi podporo za projektno vodenje na mobilni napravi.
Keywords: platforma android, mobilne naprave, projekt, projektno vodenje, REST spletne storitve
Published: 31.01.2012; Views: 1258; Downloads: 126
.pdf Full text (2,08 MB)

9.
SAGA SOMRAK IN VLOGA VAMPIRJEV V KNJIŽEVNOSTI
Nuša Jeza Milošič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Serija romanov Somrak pisateljice Stephenie Meyer je od nastanka prvega romana pa vse do danes postala svetovni fenomen. Mladi bralci po vsem svetu navdušeno prebirajo nenavadno ljubezensko zgodbo med dekletom in nadnaravnim bitjem ter odkrivajo svet vampirjev, ki je v seriji romanov Somrak predstavljen v povsem novi luči. Serija obsega štiri romane. Roman Somrak, prvi iz serije štirih romanov, je izšel leta 2005 pri založbi Little, Brown and Company z izvirnim naslovom Twilight in takoj doživel izreden uspeh. Roman je bil v slovenščino preveden leta 2007. Roman Mlada luna je drugi iz serije štirih romanov. Izvirnik z naslovom New Moon je izšel leta 2006 pri založbi Little, Brown and Company. Tako kot njegov predhodnik je tudi drugi del serije doživel izjemen uspeh. V slovenski jezik je bil preveden leta 2008. Roman Mrk je tretji v seriji romanov Somrak. Izvirnik z naslovom Eclipse je izšel leta 2007 pri založbi Little, Brown and Company. V slovenščino je bil preveden leta 2009. Roman Jutranja zarja je četrti in zadnji del serije. Izvirnik z naslovom Breaking Dawn je tako kot prejšnji deli izšel pri založbi Little, Brown and Company leta 2008. V slovenščino je bil preveden leta 2009. Romani se poleg vampirstva ukvarjajo tudi s tematiko ljubezni, izgube, materinstva in zakona. Vampir ni več nujno krvoločno bitje, ki pomeni grožnjo ljudem, ampak nekdo, ki skuša živeti karseda normalno »človeško« življenje, nekdo, ki se je pripravljen boriti za ljubezen, nekdo, ki se ga ne bojimo, ampak lahko z njim celo sočustvujemo.
Keywords: fantazijska književnost, grozljivi roman, vampirji, saga Somrak
Published: 12.06.2012; Views: 1347; Downloads: 266
.pdf Full text (709,61 KB)

10.
BEING REVOLTING IN TWO LANGUAGES: ROALD DAHL'S CHILDREN'S POETRY IN SLOVENE TRANSLATION
Nuša Jeza Milošič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Translation of children's literature is a special challenge. The translator has to take into consideration specific guidelines, reader's expectations and aesthetic measures which are appropriate for the specific age, and at the same time has to face the numerous language barriers that typify children's poetry. Poetry in a wider sense as well as children's poetry contains many elements that could represent a difficulty for the translator. Such elements are rhyme, rhythm, meter and sound figures; the latter are especially frequent in children's literature and children's poetry. One additional challenge for the translator is translation of puns in children's literature which are often culturally determined. Translators, like authors, play an important role in the development of children's literature. Owing to them, young readers across the world know the classic characters of children's literature, such as Pippi Longstocking, Winnie-the-Pooh and others. The purpose of this diploma paper is to investigate whether the Slovene translation of Revolting Rhymes has the same effect among Slovenian readers as the original. By analysing Roald Dahl's work Revolting Rhymes and its Slovene translation, I want to establish the difficulties that a translator encounters when translating children's poetry. Throughout my diploma paper, I do not take sides with any translation school; my goal is to analyse the original and the translation, compare similarities and differences and to provide my own conclusions and solutions. I took into consideration various aspects: meaning, imagery and idiom, tone, translation shifts, elements of poetic language (figures of speech, especially sound figures), lexical categories, fairytale characteristics, meaning of original illustrations etc.
Keywords: translation, children's literature, poetry, Roald Dahl, Kitty M. van Leuven-Zwart, sound figures
Published: 12.06.2012; Views: 1743; Downloads: 143
.pdf Full text (1,42 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica