| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vprašanje prezrtja spremembe pri preiskovanju kaznivih dejanj : diplomsko delo univerzitetnega študija
Teja Primc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Poznavanje povezanosti med zaznavanjem, spominom in pozornostjo ter njihovih pomanjkljivosti, je ključnega pomena za opredeljevanje verodostojnosti pričanja očividcev in osumljencev kaznivih dejanj. V teoretičnem delu diplomske naloge so opredeljeni proces zaznavanja, delovanje spomina kot del zaznavanja in pozornost, ki omogoča, da se ukvarjamo le s pomembnim delom informacij iz okolja. Nadaljevanje naloge obsega dejavnike, ki vplivajo na pričanje, kjer smo izpostavili vpliv spola in starosti na zaznavanje in delovanje spomina. Podrobneje smo opredelili tudi pojem prezrtja spremembe, kot izhodiščne teme za izdelavo eksperimenta. Z izvedbo eksperimenta smo skušali ugotoviti razliko med spoloma in v starosti pri zaznavi sprememb v vizualni okolici. Sodelovalo je 8 moških in 7 žensk, v starostnem razponu med 18 in 84 leti. Udeležence, ki so bili naključni mimoidoči, smo na ulici spraševali za pot do bližnje stavbe. Po približno 15 sekundah pogovora sta se med mimoidočim in sogovorcem sprehodila dva druga igralca, ki sta nosila veliko iverno ploščo. Med to interakcijo smo izvedli zamenjavo prvega sogovornika s četrtim igralcem, ki je hodil vzporedno z nosilcema iverne plošče. Rezultati so pokazali, da je le tretjina mimoidočih opazilo zamenjavo sogovornika. Preostali, ki spremembe niso zaznali, so nadaljevali s pogovorom, kot da se ni nič zgodilo. Večinoma so bile ženske tiste, ki so opazile spremembo, prav tako so pri opisovanju le-te navedle več podrobnosti kot moški. Spremembe niso zaznali posamezniki, starejši od 40 let ali mlajši od 30 let. Tisti, ki spremembo so zaznali, so bili stari med 30 in 40 let.
Keywords: kazniva dejanja, preiskovanje, pričanje, očividci, zaznavanje, zmotne zaznave, spomin, pozornost, diplomske naloge
Published: 20.03.2013; Views: 916; Downloads: 149
.pdf Full text (3,15 MB)

2.
Nasilje nad starejšimi v institucionalnem in domačem okolju
Teja Primc, 2016, master's thesis

Abstract: Nasilje nad starejšimi je na splošno v zadnjih letih pritegnilo veliko pozornosti tako strokovne kot laične javnosti. Sprejeti so bili številni zakoni in ukrepi ter vzpostavljeni programi za pomoč žrtvam nasilja. V teoretičnem delu magistrske naloge je opredeljena problematika vse večjega staranja prebivalstva, diskriminacijsko vedenje družbe do starostnikov ter nasilje nad njimi. Nadaljevanje naloge obsega dejavnike tveganja za pojav nasilja pri storilcu in žrtvi ter vpliv skupnosti, družbe in medsebojnih odnosov na to problematiko. Predstavili smo tudi zakonsko ureditev tega pojava in izpostavili glavne nosilce odgovornosti za zaščito starostnikov, ki so žrtve nasilja. Omenili smo tudi organizacije in institucije, na katere se starostniki lahko obrnejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Z izvedbo vprašalnika smo skušali ugotoviti kje se nasilje pojavlja, v kakšni obliki, nad kom se najpogosteje izvaja in kdo so povzročitelji. Sodelovalo je 43 moških in 177 žensk, od tega 131 prebivalcev domov za starejše občane v Ljubljani in 89 občanov, ki še vedno živijo doma. Vzorčni okvir je zajemal osebe, starejše od 65 let, orientirane v času, prostoru in kraju. Zlorabljenih je bilo 47 posameznikov, od tega 30 v domačem okolju, kjer je prevladovalo psihično nasilje, zanemarjanje in ekonomsko nasilje s strani drugih sorodnikov, partnerjev in potomcev ter 17 v domovih starejših občanov, kjer je prevladovalo psihično, ekonomsko in fizično nasilje s strani sostanovalcev in negovalnih oseb. Največ žrtev je bilo starejših od 75 let, večina je bila žensk. Telesna nemoč starostnika in pomanjkanje socialnih stikov povzročitelja sta bila glavna vzroka za pojav nasilja.
Keywords: starejši, starostniki, nasilje, zlorabe, preprečevanje, pomoč žrtvam, raziskave, magistrska dela
Published: 05.01.2017; Views: 1198; Downloads: 164
.pdf Full text (1,23 MB)

Search done in 0.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica