| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Zagotavljanje korporativne varnosti in njenega strateškega komuniciranja v zdravstvenih institucijah : magistrsko delo
Teja Lobnikar, 2023, master's thesis

Abstract: Zagotavljanje korporativne varnosti je bistvena in kritična komponenta vsake zdravstvene ustanove za zagotavljanje varnih storitev svojim pacientom in zaposlenim. Zdravstvene ustanove morajo uporabiti različne strategije za zagotavljanje korporativne varnosti, ki pa hkrati vključuje razvoj celovitega komunikacijskega načrta, ki opredeljuje vloge in odgovornosti različnih deležnikov. Cilj zaključnega dela je predstaviti koncept korporativne varnosti v slovenskem zdravstvenem sistemu in opredeliti njen status. Za pridobitev rezultatov je bila izvedena anketa, ki je bila posredovana zdravstvenim ustanovam v Sloveniji, v kateri je sodelovalo 154 deležnikov v zdravstvu. Rezultati so pokazali, da je korporativna varnost v slovenskih zdravstvenih ustanovah prisotna, vendar so potrebni dodatni napori za njeno izboljšanje, še posebej glede na trenutne izzive, povezane z ukrepi po epidemiji COVID-19, pomanjkanjem zdravstvenega kadra ter kibernetskimi grožnjami. Pravni postopki korporativne varnosti v zdravstvenih ustanovah so v skladu z veljavnimi zakoni in predpisi za zaščito interesov njihovih pacientov in zaposlenih, operativne varnostne procese pa trenutno zagotavljajo predvsem notranji ponudniki. Pravni procesi korporativne varnosti so med zaposlenimi sicer slabo poznani, hkrati pa slednji visoko vrednotijo pomembnost korporativne varnosti znotraj zdravstvenih institucij. V prihodnosti je potrebno predvsem izboljšati usposabljanje in izobraževanje osebja, ki ima najpomembnejšo vlogo pri zagotavljanju varnosti. Za učinkovito vzpostavitev celovite korporativne varnosti je bistvenega pomena strateška komunikacija z vsemi deležniki, da se zagotovi pravilno izvajanje njihovih varnostnih politik in postopkov – zagotavljanje korporativne varnosti v zdravstvenih institucijah je namreč kompleksen izziv, ki zahteva celovit in sistematičen pristop.
Keywords: korporativna varnost, strateško komuniciranje, zdravstvene institucije, Republika Slovenija, magistrska dela
Published in DKUM: 30.08.2023; Views: 377; Downloads: 95
.pdf Full text (911,50 KB)

2.
Study of different forms of peer violence in primary and secondary schools – a systematic literature review
Teja Primc, Teja Lobnikar, Blažka Tratnik, Miha Dvojmoč, 2021, review article

Abstract: Purpose: The purpose of this article is to review the literature on peer violence in primary and secondary schools, and to present key findings of these studies. Design/Methods/Approach: The systematic literature review was performed in the Web of Science and Scopus databases, using the PRISMA method. Findings: A total of 81 articles were selected for the final review. The issue of bullying and cyberbullying is extensive and complex, yet there is still no single definition of this phenomenon. Traditional bullying in primary schools reaches up to 76%, while the prevalence of cyberbullying varies below 10%. The perpetrators are more often boys, while girls are often in the role of victims. Violence is more common in younger children. Risk factors for exposure to violence include belonging to an ethnic minority and the lower economic class. Well-developed emotional intelligence is highlighted as a protective factor. There is more cyberbullying in secondary schools (67%), while traditional bullying is as high as 97%. Male students are more often perpetrators, while female students are more often victims. Students with low self-esteem, members of ethnic minorities and lower economic classes are more exposed to violence. Risk factors for causing violence include a previous history of violence, substance abuse, bad associations, and a poor family environment. Research Limitations/Implications: The findings of the article provide a starting point for the compilation of a comprehensive plan for researching the phenomenon of peer violence in primary and secondary schools in Slovenia, and serve as a basis for the development and implementation of a programme for establishing a safe educational environment. Originality/Value: The article is the starting point for an empirical study that will address peer violence in primary and secondary schools in Slovenia.
Keywords: bullying, cyberbullying, peer violence, primary schools, secondary schools
Published in DKUM: 26.01.2022; Views: 567; Downloads: 30
URL Link to file
This document has many files! More...

3.
Pojavnost in pravna ureditev policijske brutalnosti : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Teja Lobnikar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Policisti in policijska dejavnost je pomemben del vsakdana slehernega prebivalca, a imajo ti do nje in policijskih pooblastil pogosto ambivalenten odnos. Pri svojem delu policisti uporabljajo policijska pooblastila, s katerimi posegajo v človekove pravice in svoboščine, to pa zato, da jih lahko varujejo in po potrebi tudi zagotavljajo. Policijska pooblastila, tudi tista, ki vključujejo prisilo, so zakonita, dokler so uporabljena skladno z zakonskimi določili. Se pa zgodi, da policisti prekoračijo stroge omejitve uporabe prisile, s tem pa nastanejo kršitve, ki lahko v skrajnih primerih prerastejo v policijsko brutalnost. Policijska brutalnost je problem sodobne družbe, saj se v različnih oblikah pojavlja vsepovsod po svetu. V Sloveniji področje delovanja policije ureja več zakonov, a je za izvajanje nalog najpomembnejši Zakon o nalogah in pooblastilih policije, ki poleg nalog in pooblastil opredeljuje tudi področje prekoračitve pooblastil ter uporabo prisilnih sredstev. Temelj policijskega dela morajo predstavljati človekove pravice, zato smo v diplomski nalogi le-te podrobno opisali in analizirali njihovo razmerje do izvrševanja policijskih nalog in pooblastil. Opredelili smo tudi pojme prekoračitve pooblastil, s posebnim poudarkom na opisu policijske brutalnosti. Skozi diplomsko delo smo razložili pojem policijske brutalnosti, njene značilnosti in vzroke ter kako je pravno urejena v Sloveniji in v tujini. Pojav policijske brutalnosti smo analizirali skozi štiri analize primerov iz Evropskega sodišča za človekove pravice. Ugotovili smo, da pravilen nadzor nad delom policistov predstavlja ključen dejavnik pri preprečitvi policijske brutalnosti.
Keywords: diplomske naloge, policijska brutalnost, prekoračitev policijskih pooblastil, človekove pravice in temeljne svoboščine, kršitev, nadzor
Published in DKUM: 18.08.2020; Views: 865; Downloads: 126
.pdf Full text (575,15 KB)

Search done in 1.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica