| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Stiki starih staršev z vrtcem, ki ga obiskujejo njihovi vnuki in vnukinje
Tjaša Nagode, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so obravnavani stiki starih staršev z vrtcem, ki ga obiskuje njihov vnuki. Razdeljeno je na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu je pozornost namenjena proučevanju tega, kdo so stari starši in kakšno vlogo imajo v vnukovem življenju. Predstavljeni so tipi starih staršev in slogi njihovega delovanja. Poleg tega je preverjeno, kakšne pravice imajo stari starši z zakonodajnega vidika. Opisan je pojem navezanosti in kakšna je navezanost starih staršev in vnukov. V delu je predstavljen pomen vrtca kot ustanove in na kakšne načine lahko družina sodeluje z njim. Empirični del raziskave zajema predstavitev rezultatov anketiranja starih staršev. Z anketiranjem se je ugotavljalo, ali obstajajo razlike med starimi starši pri sodelovanju z vrtcem. Vzorec so sestavljali stari starši, ki so imeli svojega vnuka vključenega v eno izmed enot Vrtca Slovenske Konjice. V raziskavi je sodelovalo 109 starih staršev. Proučevale so se razlike v stikih z vrtcem glede na spol, starost, izobrazbo in bližino bivanja starih staršev. Ugotovljeno je bilo, da neodvisne spremenljivke niso povezane s stiki starih staršev z vrtcem.
Keywords: stari starši, navezanost, vloga starih staršev, vrtec, sodelovanje z vrtcem
Published in DKUM: 03.02.2020; Views: 1217; Downloads: 111
.pdf Full text (1,47 MB)

3.
Policijsko delo in občutek varnosti prebivalcev v Postojni : magistrsko delo
Tea Nagode, 2019, master's thesis

Abstract: Občutek varnosti je eden od pomembnejših faktorjev, ki jih ljudje nujno potrebujemo v okolju, v katerem bivamo, ki pa ga vsakodnevno ogrožajo raznovrstni dejavniki, najpogosteje kriminaliteta (Resolucija o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2012–2016, 2012). Strah pred kriminaliteto je od leta 1990 naprej mednarodno raziskovana ter obravnavana tema (Meško, 2017). Ta močno vpliva na kakovost življenja posameznikov in posledično na njihovo zdravje. Kriminaliteto preprečuje, odkriva in preiskuje policija. Pri policijskem delu v lokalni skupnosti je ključni element partnerstvo z lokalno skupnostjo. Policija mora sodelovati z lokalno skupnostjo, organizacijami in institucijami na tistih področjih, ki delajo na izboljšanju varnosti v lokalni skupnosti. V teoretičnem delu magistrskega dela so uporabljeni domači in tuji strokovni viri s področja varnosti, občutka varnosti, strahu pred kriminaliteto, migracij in zagotavljanja varnosti v lokalnih skupnostih. V empiričnem delu je predstavljena analiza vseh odgovorov na anketni vprašalnik, ki so ga izpolnjevali polnoletni prebivalci mesta Postojne. Ugotavlja se, kako pogosto se v mestu Postojna pojavljajo odklonsko vedenje mladih, nered in kazniva dejanja, kakšen odnos imajo prebivalci mesta do drugih občanov, njihovo mnenje o policistih in o tem, ali so jim ti pripravljeni pomagati, kakšna so njihova stališča do migrantov in kako uspešna je implementacija policijskega dela v skupnosti.
Keywords: magistrska dela, občutek varnosti, strah pred kriminaliteto, kriminaliteta, varnost
Published in DKUM: 10.06.2019; Views: 1009; Downloads: 223
.pdf Full text (1,19 MB)

4.
Prometno varnostni načrt Osnovne šole Loka Črnomelj
Matic Nagode, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi so zbrana vsa pomembna dejstva, ki so mi omogočila izdelavo Prometnovarnostnega načrta Osnovne šole Loka Črnomelj. V začetnem delu naloge sem se posvetil teoretičnim izhodiščem, ki jih je potrebno usvojiti, če želimo razumeti pomen prometnovarnostnega načrta. Tako sem v teoretičnem delu najprej predstavil razvojne značilnosti osnovnošolskih otrok, pri čemer me je predvsem zanimal vpliv razvojnih značilnosti na prometno vzgojo. Nato sem se osredotočil na prometno vzgojo znotraj družine ter na različne dejavnosti in akcije, s katerimi številne organizacije, med drugim tudi osnovna šola, zagotavljajo večjo varnost otrok na njihovi šolski poti. V sklopu empirične raziskave sem anketiral učence od 4. do 9. razreda na Osnovni šoli Loka Črnomelj ter na njenih dveh podružnicah OŠ Griblje in OŠ Adlešiči. V raziskavo so bili vključeni tudi starši vseh učencev zgoraj omenjenih šol. S tem, ko sem anketiral učence in starše, sem dobil celostno sliko o trenutnem stanju prometne varnosti v šolskem okolišu OŠ Loka Črnomelj. Teoretični in empirični del sta mi dala osnovo, na podlagi katere sem izdelal načrt šolskih poti OŠ Loka Črnomelj z njenima podružnicama. Načrt šolskih poti zajema vsa nevarna mesta, s katerimi se učenci srečujejo ob prihodu v šolo in odhodu iz nje, zaradi nazornosti pa so vsa nevarna mesta predstavljena tudi s slikovnim materialom. Poleg okolic osnovnih šol so me zanimala tudi avtobusna postajališča in njihova ureditev.
Keywords: Prometna vzgoja, otroci v prometu, prometnovarnostni načrt, osnovna šola, učenci.
Published in DKUM: 24.08.2018; Views: 1262; Downloads: 153
.pdf Full text (5,28 MB)

5.
Izvrševanje kazni zapora - med pravicami obsojencev in javnim mnenjem : diplomsko delo univerzitetnega študija
Tea Nagode, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Zapor je ustanova, v kateri so zaprte osebe, ki so bile obsojene zaradi storjenega kaznivega dejanja, s katerim so ogrozile varnost družbe in države. Cilji zaporne kazni so kaznovanje, zastraševanje, resocializacija, onesposobitev storilca ter zaščita družbe in države. Obsojenci imajo na prestajanju kazni določene pravice ter ugodnosti, za katere pa javnost meni, da si jih ne zaslužijo. Ko gredo ''nevarni ljudje'' v zapore, je javnost zadovoljna, saj se tako počuti varneje in meni, da je to najboljša obramba pred kriminaliteto. Družba velikokrat zavode za prestajanje kazni zapora primerja s hoteli. Svobodni si težko predstavljamo, kako je, ko ti odvzamejo pravico do svobode, ko se moraš podrejati določenim pravilom, ko si prisiljen živeti s toliko različnimi ljudmi in še bi lahko naštevali. S tem diplomskim delom skušamo predstaviti pravice obsojencev med prestajanjem zaporne kazni v slovenskih zaporih in ugotoviti mnenje ljudi o izbrani temi. V teoretičnem delu je predstavljenih nekaj splošnih dejstev o zaporih, o življenju obsojencev, njihovih pravicah, o namenu in kritiki zaporne kazni. V raziskovalnem delu diplomske naloge smo ugotavljali seznanjenost javnosti s pravicami in ugodnostmi obsojencev na prestajanju zaporne kazni ter njihovo mnenje o pravicah obsojencev. Rezultati so nas presenetili. Glede na dobljene odgovore smo ugotovili, da javnost meni, da je dobro seznanjena s pravicami in ugodnostmi obsojencev, da jim je naklonjena in ne verjame, da je izločitev in odstranitev obsojenca iz družbe najboljša obramba pred kriminaliteto. Le na dve vprašanji so anketiranci odgovorili v skladu s postavljenimi hipotezami; javnost se počuti varneje, ko gredo nevarni ljudje v zapore, ter meni, da obsojencem na prestajanju kazni zapora ''ni hudega''. Upoštevati pa moramo dejstvo, da bi bili rezultati po vsej verjetnosti drugačni, če bi si izbrali večji vzorec respondentov.
Keywords: penologija, kaznovanje, zaporna kazen, zapori, obsojenci, pravice, javno mnenje, diplomske naloge
Published in DKUM: 14.09.2015; Views: 1627; Downloads: 264
.pdf Full text (532,25 KB)

6.
Depresija in stres : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Petra Nagode, 2008, undergraduate thesis

Keywords: depresija, stres, stresor
Published in DKUM: 04.06.2012; Views: 2830; Downloads: 160

7.
8.
Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica