| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Primerjava brezposelnosti v Španiji in Sloveniji
Tanja Premoša, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Človek je družbeno bitje, zaposlitev pa predstavlja del njegove identitete, zato je zmotno mišljenje, da je zaposlitev zgolj sredstvo za preživetje. Zaposlitev je veliko več. Delo predstavlja posebno organizacijo našega časa, z njim se dokazujemo, oblikujemo socialne stike zunaj družine in tako zadovoljujemo potrebo po druženju. Torej če ostanemo brez zaposlitve, izgubimo veliko več kot pa denar. Ravno zaradi tega ima termin brezposelnosti tako negativen prizvok. Brezposelnost ni samo trenuten pojav; obstajal je v preteklosti, čeprav malo v drugačni obliki, obstajal bo v prihodnosti. Tudi gospodarstvo s polno zaposleno delovno silo pozna brezposelnost, t. i. naravno stopnjo brezposelnosti. Moramo pa se naučiti živeti z njo. Kako trajno bo naše stanje brez zaposlitve, je v največji meri odvisno od nas samih. Če jo jemljemo kot začasno stanje in jo dojemamo kot neke vrste zaposlitev in ne kot pasivno stanje, se je bomo kaj hitro otresli. Kajti dlje časa ko smo brezposelni, težje je iskati delo. Proučevanje brezposelnosti je podprto z obsežnim terenskim delom na enem izmed Kanarskih otokov, Tenerifu, in v Sloveniji. Delo zajema zbiranje gradiva s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je podlaga za primerjalno analizo brezposelnosti v Španiji in Sloveniji.
Keywords: Brezposelnost, stopnja brezposelnosti, brezposelnost v Španiji, brezposelnost v Sloveniji.
Published: 05.11.2014; Views: 1036; Downloads: 109
.pdf Full text (3,28 MB)

2.
Svetlobno onesnaženje okolja na Tenerifih : diplomsko delo
Tanja Premoša, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Popolna tema nam daje občutek utesnjenosti, zato potrebujemo umetno svetlobo. Z razsipnim ravnanjem z razsvetljavo pa smo presegli meje njene koristne uporabe, poleg tega pa pokrajini jemljemo njeno identiteto. Svetlobno onesnaževanje poveča naravno osvetljenost okolja in je vidno kot žarjenje neba v smeri svetlobnih virov. Kljub opozorilom okoljevarstvenikov so povečini ljudje brezbrižni, ko slišijo za termin svetlobno onesnaženje, predvsem ko je govor o škodljivem vplivu umetne svetlobe na nočna astronomska opazovanja, na poseganje v bioritem flore in favne, na povečane izpuste toplogrednih plinov, ki povečujejo efekt toplogrednih plinov ter na spreminjanje kulturne pokrajine, toda samo dokler ne slišijo posledic, ki se navezujejo na vsakega posameznika: kako po nepotrebnem plačujemo veliko višje položnice za potrošnjo elektrike, kot bi lahko; kako umetna svetloba vpliva na naše zdravje, da lahko povzroči nastanek raka; kako je na cestišču zaradi nepravilne razsvetljave povečano bleščanje, ki moti naš vid, ter ne nazadnje, kako so naši otroci morda že generacija, ki ne bo mogla več uživati v pristnem nočnem nebu. Ko začnemo o problemu širše razmišljati, se zavemo resnosti le-tega. S kakovostno javno razsvetljavo in racionalno postavitvijo lahko dosežemo neverjetne rezultate. Nezasenčene in delno zasenčene svetilke je treba odpisati in jih zamenjati z ekološkimi, pravilno montiranimi. Take svetijo na mesto, kjer svetlobo potrebujemo, ne pa v atmosfero, kjer je nekoristna. Ponekod se lahko razsvetljava v drugi polovici noči ugasne, saj je takrat večina ljudi neaktivnih. S pravilnimi ukrepi bi pripomogli k manjši degradaciji okolja, v katerem živimo. Proučevanje svetlobne onesnaženosti je podprto z obsežnim terenskim delom na enem izmed kanarskih otokov – na Tenerifu. Delo zajema zbiranje gradiva v obdobju trimesečnega bivanja na otoku z meritvami in zajemanjem fotografij sija neba ter viri osvetljevanja, kot primeri slabe prakse.
Keywords: diplomska dela, svetlobno onesnaženje, sij neba, varstvo okolja, umetna svetloba, ekološke svetilke, temno nebo, Tenerife
Published: 05.11.2014; Views: 1072; Downloads: 281
.pdf Full text (11,90 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica