| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Optimization of the supercritical extraction and decarboxylation process of industrial hemp
Taja Žitek Makoter, Petra Kotnik, Teo Makoter, Željko Knez, Maša Knez Marevci, 2025, original scientific article

Abstract: Cannabinoids are the main active ingredients of Cannabis sativa L., obtained by a suitable extraction method and decarboxylation, in which the acid forms of the cannabinoids are converted into active forms. Supercritical CO2 extraction method and decarboxylation process were optimized for 7 cannabinoids (CBD, CBDA, THC, THCA, CBGA, CBN and CBC). The optimal extraction conditions for all cannabinoids were determined at a temperature of 60 °C and a pressure of 300 bar to 550 bar. At higher temperatures and reaction times, a significant depletion of neutral cannabinoids was observed. The optimal conditions of the decarboxylation process varied depending on the component. For the CBD component, which could be measured in the highest concentrations (560 mg/g), the optimal conditions were 140 °C and 10 min. The study can be an important model for predicting the behavior of cannabinoids under certain parameters.
Keywords: supercritical fluids, extraction, cannabinoids, decarboxilation, Cannabis sativa I
Published in DKUM: 08.01.2025; Views: 0; Downloads: 2
.pdf Full text (10,15 MB)

2.
Priprava organogelov z ekstrakti kurkume z optimalnim profilom sproščanja
Nastja Šiler, 2024, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je izolacija in določitev biološko aktivnih komponent (kurkuminoidov) v ekstraktih kurkume, formulacija ekstrahiranih učinkovin s ciljem čim večje vsebnosti kurkumina in preverjanje protimikrobnega potenciala dobljenih ekstraktov in formulacij. Izvedli smo dve različni ekstrakcijski metodi. Pri ultrazvočni ekstrakciji smo kot topilo uporabili etanol, medtem ko smo superkritično ekstrakcijo izvedli s superkritičnim ogljikovim dioksidom. Nastalim ekstraktom smo določili antioksidativno aktivnost z metodo DPPH· ter vsebnosti totalnih fenolov, proantocianidinov, karotenoidov in vitamina C. Ekstrakte smo nato formulirali v organogele in enkapsulate. Vsebnost kurkumina smo določili v ekstraktih in organogelih, njegovo topnost v superkritičnem ogljikovem dioksidu pa smo preverili z uporabo visokotlačne celice pri različnih tlakih. Na koncu je sledila še analiza protimikrobnega potenciala, s katero smo pripravljenim ekstraktom in formulacijam določili minimalno inhibitorno koncentracijo. Iz rezultatov je razvidno, da je najvišji ekstrakcijski izkoristek pri ultrazvočni ekstrakciji (5,77 %). Prav tako smo temu ekstraktu, v primerjavi s superkritičnim, spektrofotometrično določili višji % inhibicije (41,93 %) in višje vsebnosti totalnih fenolov (2,06 mg GA/g materiala), proantocianidinov (0,6 mg PAC/g materiala) ter vitamina C (0,20 mg vitamina C/g materiala). Tudi vsebnosti kurkumina so višje v ultrazvočnem ekstraktu. Ultrazvočni ekstrakt in njegove formulacije imajo nižjo minimalno inhibitorno koncentracijo kot superkritični ekstrakt in njegove formulacije. Najnižnjo minimalno inhibitorno koncentracijo (0,47 mg/mL) smo določili ultrazvočenmu ekstraktu pri uporabi bakterije Staphylococcus aureus in glive Candida albicans. S tem smo dodatno potrdili višje vsebnosti kurkumina v ultrazvočnem ekstraktu in tudi to, da kurkumin deluje protimikrobno.
Keywords: kurkuma, kurkumin, ekstrakcija, organogeli, enkapsulacija, antimikrobni potencial
Published in DKUM: 10.09.2024; Views: 44; Downloads: 37
.pdf Full text (3,29 MB)

3.
4.
Tehnologija zelene ekstrakcije biološko koristnih učinkovin iz alg : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
David Öri, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na raziskovanje in optimizacijo postopka zelene ekstrakcije biološko aktivnih spojin iz alg, s posebnim poudarkom na pridobivanju barvila fukoksantina, pomembnega karotenoida z velikim potencialom za uporabo v prehrambni in farmacevtski industriji. Eksperimentalni del je določen z predhodno obdelavo in optimizacijo pogojev superkritične ekstrakcije s pomočjo programa Design Expert, kjer smo preučevali vpliv različnih parametrov, kot sta tlak in temperatura na vsebnost fukoksantina v ekstraktih. Rezultati so pokazali, da superkritična ekstrakcija omogoča pridobivanje višjih vsebnosti fukoksantina v primerjavi z drugimi metodami. Ekstraktu, pridobljenemu s superkritično ekstrakcijo pri optimalnih pogojih (40 °C in 331 bar), ki je izkazoval najvišje vrednosti fukoksantina (52,67 mg fukoksantina/g ekstrakta), smo nadalje določili še vsebnost totalnih fenolov, proantocianidinov in antioksidantov. Poleg tega smo ocenili tudi njegov protimikrobni potencial, tako kot tudi ekstraktom, pridobljenim z metodo ultrazvočne ekstrakcije. Rezultati so pokazali, da je superkritična ekstrakcija učinkovitejša pri pridobivanju komponent, ki delujejo protimkrobno, v primerjavi z ultrazvočno ekstrakcijo, kar se je kazalo z nižjo MIC vrednostjo superkritičnih ekstraktov. S tem smo pridobili celosten vpogled v koristne lastnosti ekstrakta ter njegovo učinkovitost pri različnih aplikacijah.
Keywords: alge, superkritična ekstrakcija, fukoksantin, biološko aktivne spojine, protimikrobni potencial
Published in DKUM: 05.09.2024; Views: 76; Downloads: 22
.pdf Full text (2,81 MB)

5.
Vpliv ultravijoličnih žarkov na transformacijo kanabinoidov : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Luka Horvat, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je ugotoviti vpliv ultravijoličnih žarkov na transformacijo neaktivnih oblik kanabinoidov v aktivne in na medsebojno transformacijo aktivnih oblik (THC v CBN) v ekstraktu industrijske konoplje. Kanabinoidi so, zaradi svojih medicinskih lastnosti, ključne zdravilne komponente v konoplji, vendar je zaradi zakonskih omejitev potrebna regulacija njihove vsebnosti. Ekstrakti so bili 15-vatni ultravijolični svetilki izpostavljeni za čase od 0 do 65 minut in analizirani s sistemom za tekočinsko kromatografijo s tandemsko masno spektrometrijo. Za minimizacijo komponente THC sta optimalna časa pod lučjo okrog 32 in 65 minut, v katerih vsebnost pade iz začetne vrednosti 1,97 % na 0,81 % in 0,76 %. Ob upoštevanju, da je naš cilj ohraniti visoko vsebnost komponente CBD, je predlagan optimalni čas 32 minut, saj vsebnost le-tega pri 65. minuti opazi strm padec. Vsebnost CBD po začetnem padcu (od 52,20 % na 32,50 %) ostaja približno konstantna, dokler pri času 40 minut ne začne naraščati do 37,74 % in nato do 65. minute ponovno pade. Vsebnost CBN zaradi transformacije iz THC narašča do časa 32 minut (od 0,050 % na 0,17 %). Po času 50 minut začne vsebnost CBN padati. Komponenta CBC ohranja približno enako vsebnost (0,97 %). Podatke smo statistično obdelali in ugotovili, da je vpliv izpostavljenosti ekstrakta industrijske konoplje ultravijoličnim žarkom na transformacijo kanabinoidov signifikanten, valovna dolžina pa nima bistvenega vpliva.
Keywords: transformacija kanabinoidov, ultravijolični žarki, dekarboksilacija, konoplja, ekstrakcija
Published in DKUM: 19.07.2024; Views: 214; Downloads: 37
.pdf Full text (1,76 MB)

6.
7.
8.
Izolacija kapsaicinoidov iz različnih vrst čili paprik : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Melani Vengust, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Čili je začimba, ki prihaja iz rodu rdečih paprik. Izvira iz Amerike. Pri pripravi hrane se uporablja že pet tisočletij. Poznamo pet osnovnih vrst čilijev in več kot 3000 različic. Pri diplomskem delu smo se odločili, da bomo uporabili posušene paprike lokalnega pridelovalca naslednjih vrst: Bird´s Eye, kajenska paprika, Lemon drop in Carolina Reaper. Čili vsebuje pekoče spojine kapsaicinoidov, ki jih najdemo največ v placenti, kjer so zraščena semena. Oljnate spojine kapsaicinoidov delimo na nordikapsaicin, dihidrokapsaicin in kapsaicin, ki ga je v pekočih paprikah največ. Topen je v organskih topilih, zato smo se odločili za uporabo etanola in dimetil sulfoksida. Izvedli smo različne ekstrakcijske metode (ultrazvočna ekstrakcija, ekstrakcija po Soxhletu, vroča in hladna maceracija). Za določanje kapsaicinoidov smo uporabili tekočinsko kromatografijo z masno spektrometrijo (LC-MS/MS). Na podlagi teh rezultatov smo določili indeks pikantnosti. UV/VIS spektrofotometrijo smo uporabili za določanje antioksidativnega potenciala, totalnih fenolov in proantocianidinov. Pri beleženju dobljenih podatkov smo si pomagali s programom Excel, programskim jezikom R in integriranim razvojnim okoljem RStudio. Rezultati kažejo, da je izkoristek ekstrakcij najvišji pri kajenski papriki v primeru vroče maceracije z dimetil sulfoksidom. Najvišjo antioksidativno aktivnost ima ekstrakt iz vzorca Carolina Reaper, pridobljen z vročo maceracijo s topilom dimetil sulfoksid. Najvišjo vsebnost totalnih fenolov ima etanolni ekstrakt iz vzorca Carolina Reaper, pridobljen s Soxhletovo ekstrakcijo. Vsebnost proantocianidinov je najvišja pri vrsti Bird´s Eye, v primeru Soxhletove ekstrakcije z etanolom. Največ kapsaicinoidov ima vrsta Carolina Reaper, vsebnost je najvišja v etanolnih ekstraktih. Prišli smo do ugotovitve, da ima v splošnem največjo vsebnost kapsaicinoidov čili Carolina Reaper, kar sovpada tudi z največjo vrednostjo na Scovillovi lestivci. Vsebnost pekočih snovi in vrednost skovilov pada v naslednjem vrstnem redu: Carolina reaper, Bird's Eye, kajenska paprika in Lemon Drop. Zaradi mnogih pozitivnih učinkov čilija vse pogosteje zasledimo njegovo uporabo v farmaciji, medicini in prehrani. To je tudi razlog, da je vedno več raziskav na tem področju.
Keywords: Čili, kapsaicinoidi, kromatografija, spektrofotometrija, biološko aktivne komponente.
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 530; Downloads: 49
.pdf Full text (3,12 MB)

9.
Optimizacija postopka superkritične ekstrakcije sladkega pelina ( artemisia annua l.) s programom design expert : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Karin Bajde, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Sladki pelin ( Artemisia annua L.) je zdravilna rastlina, ki vsebuje antimalarik artemizinin. Po strukturi je seskviterpenoidni lakton, točen mehanizem delovanja artemizinina še ni raziskan. Cilj diplomskega dela je po eksperimentalnem načrtu programa Design Expert pro 13 izvesti superkritično ekstrakcijo s CO2 in ultrazvočno ekstrakcijo, kjer kot topilo uporabimo etanol. Pridobljenim ekstraktom smo nato določili antioksidativne lastnosti z metodo DPPH in z LC-MS/MS določili vsebnost artemizinina. Glede na dobljene rezultate smo obe ekstrakcijski metodi optimizirali in rezultate statistično obdelali. Ugotovili smo, da so izkoristki višji pri višji temperaturi, srednje visokih tlakih in daljšem času ekstrakcije. Pri obeh ekstrakcijah imata opazovana parametra pomemben vpliv in sta medsebojno odvisna. Pri ultrazvočni ekstrakciji smo najvišje vrednosti za antioksidativno aktivnost dosegli pri temperaturi med 42 in 50 ⁰C ter času med 10 in 30 min. S superkritično ekstrakcijo pa smo maksimum dosegli pri temperaturi 40 ⁰C in tlakih med 250 in 300 bar. Vsebnost artemizinina je bila pri ultrazvočni ekstrakciji najvišja pri temperaturi 40 ⁰C in času med 3 in 25 min. Najvišje vsebnosti artemizinina pri superkritični ekstrakciji pa so bile dosežene pri temperaturi med 40 in 45 ⁰C ter tlakih med 200 in 300 bar.
Keywords: sladki pelin, sejalna analiza, antioksidanti, artemizinin, eksperimentalni načrt, konvencionalne ekstrakcijske metode
Published in DKUM: 14.09.2023; Views: 594; Downloads: 0
.pdf Full text (2,07 MB)

10.
Vpliv optimiziranega ekstrakta cvetnega prahu na metabolno aktivnost melanomskih celic WM-266-4 : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Sanja Toplak, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Melanom je eno izmed najtežje ozdravljivih rakavih obolenj, saj so človeške melanomske celice znane kot ene najbolj agresivnih rakastih celic. Znanstveniki po celem svetu si zato prizadevajo, da bi razvili zdravilo, ki bi lahko ozdravilo to agresivno obliko raka. Dosedanje študije so pokazale, da imajo naravne spojine, med njimi sekundarni metaboliti, najdeni v naravnih materialih oz. proizvodih, tudi v čebeljem cvetnem prahu, citotoksični, antiproliferativni ter kemopreventivni učinek na različne rakave celične linije in so vključene v veliko klinično odobrenih zdravil proti raku. S pomočjo različnih ekstrakcijskih metod (ultrazvočna ekstrakcija, ekstrakcija po Soxhletu, superkritična ekstrakcija, vroča maceracija in hladna maceracija) smo pridobili ekstrakte cvetnega prahu s 70-odstotnim etanolom kot topilom in jim določili vsebnost totalnih fenolov, proantocianidinov in antioksidantov. Z računalniškim programom Design Expert smo optimirali pogoje ultrazvočne ekstrakcije in raztopine različnih koncentracij teh ekstraktov nanesli na melanomske celice. Rezultati so pokazali, da so vsi ekstrakti vplivali na zaviranje rasti rakavih celic, saj so zaustavili njihovo delitev, vendar opazimo signifikantno zmanjševanje metabolne aktivnosti rakastih celic pri koncentracijah med 0,05 mg/mL in 0,5 mg/mL.
Keywords: antioksidanti, cvetni prah, ekstrakcijske metode, proantocianidini, totalni fenoli, WM-266¬-4 celice
Published in DKUM: 13.09.2023; Views: 374; Downloads: 0
.pdf Full text (4,91 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica