| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Stres na delovnem mestu učitelja v osnovni šoli x
Simona Koležnik, 2019, master's thesis

Abstract: Stres je v današnjem času prisoten v vsakdanu posameznika. Naš tempo življenja je vse hitrejši in vse večje zahteve prihajajo od različnih dejavnikov v okolici. Je ena večjih zdravju škodljivih nevarnosti sodobnega časa. Vzroki za nastanek stresa se pojavljajo tako doma kakor tudi v službi. Možni razlogi za stres na delovnem mestu so lahko neurejene delovne razmere, prevelika ali premajhna obremenjenost, organizacijski dejavniki ali celo nadlegovanje ali nasilje na delovnem mestu. Poznamo več vrst stresa, in sicer naravni ali umetni stres. Različni avtorji so stres predstavili po različnih modelih, v katerih razlagajo, kaj je stres, kako poteka in kako ga rešujemo. Na posameznika vplivajo različni dejavniki stresa. Posameznik stres zaznava na svojem delovnem mestu ali zunaj njega. Ko je posameznik pod stresom, začne zaznavati simptome stresa. Simptomi so različni, lahko so fiziološki, doživljajski ali vedenjski. Posledice stresa se pojavijo, ko je posameznik nekaj časa pod stresom in to vpliva nanj in na njegovo zdravje. Posameznik lahko občuti fiziološke, psihične in vedenjske posledice. Vsak posameznik mora nekako premagovati stres, ki ga občuti, zato smo predstavili strategije za premagovanje stresa. Strategije smo razdelili na raven posameznika in na raven organizacije. V praktičnem delu magistrskega dela smo predstavili stres na delovnem mestu učitelja, zaposlenega v neki osnovni šoli. Zaposlenim učiteljem smo razdelili anketni vprašalnik in tako pridobili podatke o stresnosti njihovega delovnega mesta. Predstavljamo rezultate, ki smo jih o stresnosti delovnega mesta učitelja pridobili v izbrani osnovni šoli X, dejavnike stresa, simptome in posledice stresa, kako učitelji premagujejo stres na ravni posameznika in kakšne strategije ima za premagovanje stresa uvedene šola. Na koncu magistrskega dela smo predstavili ugotovitve in podali nekaj predlogov, ki se lahko uporabijo v praksi.
Keywords: stres, stres na delovnem mestu, dejavniki stresa, simptomi stresa, posledice stresa, premagovanje stresa
Published: 15.03.2019; Views: 564; Downloads: 126
.pdf Full text (2,88 MB)

2.
ANALIZA VIZIJE V PODJETJIH S PRAVNO OBLIKO D.O.O. IN D.D. V OBČINI RADLJE OB DRAVI, NA PODLAGI JAVNO DOSTOPNIH PODATKOV
Simona Koležnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Vizija podjetja je zelo pomembna za plairaje prihodnosti podjetja. Je usmeritev, kam naj bi se podjetje gibalo in torej pomembno gibalo razvoja podjetja. Zato smo v diplomskem projektu raziskovali, kaj sploh je vizija podjetja. Nekatera podjetja, tako mala kakor tudi velika, nimajo primerno opredeljene vizije podjetja ali pa vizije podjetja sploh nimajo zapisane. Vizija podjetja pa je lahko tudi nejasna, kar pa lahko prinaša večja tveganja. Zelo pomemben je že proces oblikovanja vizije podjetja, torej kdo naj bo vključen v proces oblikovanja vizije podjetja, kako dolgoročno vizijo podjetja oblikovati itd. Ko pa imamo vizijo podjetja že oblikovano, je pomembno ocenjevanje njene primernosti. Prav tako je pomemben tudi zapis vizije podjetja, saj lahko imajo različni udeleženci različne poglede na interpretacijo vizije podjetja, pa tudi njihov spomin lahko sčasoma zbledi. Marsikdo enači vizijo podjetja s politiko podjetja, zato smo proučili tudi razlike med njima. S praktičnim primerom smo predstavili vizijo podjetij iz Občine Radlje ob Dravi. Ugotavljali smo, koliko podjetij sploh ima zapisano vizijo podjetja, ocenili njeno primernost in podali predloge za prakso.
Keywords: vizija podjetja, oblikovanje vizije podjetja, vpliv vizije podjetja na politiko podjetja, nejasna vizija podjetja, ocenjevanje primernosti vizije podjetja
Published: 23.10.2015; Views: 733; Downloads: 83
.pdf Full text (963,00 KB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica