| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
CNC IZDELAVA VISOKOKVALITETNIH KOMPONENT ZA MOTORNA KOLESA
Simon Marčič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V ZDA so se pred približno dvema desetletjema začela razvijat podjetja, ki so ob razvoju CNC tehnologij začela izdelovati stružene ter rezkane izdelke za motorna kolesa. Te komponente so bile seveda bistveno kvalitetnejše od tistih, ki so jih proizvajalci motornih koles vgrajevali na serijske motorje, saj so le ti odliti. Danes postajajo CNC komponente vse bolj priljubljene in jih lahko zasledimo na skoraj vsakem dirkalnem terenskem motornem kolesu. V pričujočem delu je prikazan primer izdelave nekaterih komponent od njihovega snovanja pa vse do izdelave le teh. Ob tem so predstavljene tudi njihove zahteve in tržna analiza ter poslovni načrt za podjetje, ki se ukvarja z njihovo izdelavo ter prodajo. Takšno podjetje sem nedavno tudi ustanovil. Podobnih podjetij v Evropi praktično ni zato menim da je to moja poslovna priložnost.
Keywords: CAD/CAM sistem, CNC programiranje, 5 osni CNC stroj, rezkanje, motorno kolo, nosilec vilic, aluminijasta komponenta
Published: 06.09.2010; Views: 2630; Downloads: 604
.pdf Full text (1,82 MB)

2.
ENERGETSKA SANACIJA STANOVANJSKE HIŠE ZGRAJENE LETA 1905
Julijan Jan Salamunić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje energetsko analizo starejše hiše, ki je bila zgrajena leta 1905 in popolnoma obnovljena leta 2005. Podana sta sistematičen energetski pristop in analiza objekta v skladu z najnovejšim Pravilnikom o učinkoviti rabi energije v stavbah. Na osnovi izračunanih toplotnih izgub so izbrani ustrezni generatorji toplote in ogrevala, ki zagotavljajo pokrivanje toplotnih izgub. Končni rezultat diplomske naloge je določitev energetske izkaznice omenjenega objekta.
Keywords: energetika, starejše hiše, toplotne izgube, energetska izkaznica
Published: 22.11.2013; Views: 1606; Downloads: 289
.pdf Full text (3,38 MB)

3.
POPRAVILO KRITIČNIH NAPAK V ENERGETSKIH KOMPONENTAH MED OBRATOVANJEM
Marko Dukič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil, da se pobliže spoznamo z vzdrževalnimi deli na energetskih komponentah med obratovanjem, ki puščajo in predstavitev različnih načinov oziroma tehnik, kako lahko začasno odpravimo problem puščanja v postopku proizvodnje. Prišli smo do zaključka, da porabimo veliko manj finančnih sredstev, če z predstavljenimi metodami, ki smo jih opisali v diplomski nalogi začasno saniramo puščanje na energetski komponenti, kot pa če bi morali popolnoma zaustaviti celotno proizvodnjo in po zaključenih delih opraviti ponoven zagon. Prišlo bi do velikih izgub tako finančnih kot proizvodnih.
Keywords: Prirobnica, tlačna posoda, objemka, tesnilo, cevovod.
Published: 20.06.2014; Views: 973; Downloads: 107
.pdf Full text (3,10 MB)

4.
ENERGETSKA SANACIJA STANOVANJSKE HIŠE ZGRAJENE 1964
Boris Karl Strašek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je prikazati sanacijo toplotnega ovoja stavbe, da bi stavba postala energetsko učinkovit in ekonomsko vzdržen objekt. Prikazana je sanacija z obstoječimi materiali in tehnologijami. Zaradi večje izkoriščenosti obnovljivih virov in boljše ekonomske vzdržnosti so pri sanaciji vgrajeni tudi sončni kolektorji za pripravo tople vode. Na osnovi izračunov toplotnih izgub po izvedeni sanaciji toplotnega ovija je izbrana tudi nova ogrevalna naprava na lesno biomaso in izdelana energetska izkaznica saniranega objekta ter prikazana ekonomska upravičenost sanacije.
Keywords: energetska sanacija, toplotne izgube, energetska izkaznica, sončni kolektorji, lesna biomasa
Published: 23.09.2014; Views: 1199; Downloads: 152
.pdf Full text (4,14 MB)

5.
POŽARNA VARNOST FOTOVOLTAIČNIH ELEKTRARN
Mitja Cerjak, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji se hitro povečuje število fotovoltaičnih elektrarn, ki so vgrajene na stavbah, hkrati pa se s hitrim napredkom te tehnologije postavi vprašanje tudi glede požarne varnosti. Cilj te diplomske naloge je predstavitev delovanja fotovoltaične elektrarne, v ta del spadajo osnove fotovoltaike, sestavni deli in zaščitni elementi elektrarne. Teoretično smo predstavili osnove požarne varnosti, kot so teorija gorenja, odkrivanje, javljanje in gašenje požara, ter požarno-gradbene zahteve. V praktičnem delu diplomskega dela smo predstavili vse tri fotovoltaične elektrarne v podjetju TEB, d. o. o., in ukrepe, ki jih izvajajo za zagotovitev ustrezne požarne varnosti.
Keywords: fotovoltaična elektrarna, sončna elektrarna, PV požarna varnost, gorenje
Published: 03.11.2014; Views: 2399; Downloads: 288
.pdf Full text (2,78 MB)

6.
UPORABA STIRLINGOVEGA MOTORJA V KOGENERACIJSKE NAMENE
Tomislav Buben, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisana kogeneracija toplotne in električne energije. Predstavljen je tudi Stirlingov motor in njegovo delovanje ter vgradnja dveh mikro kogeneracijskih sistemov namesto sedanjega klasičnega sistema za ogrevanje in sistema za oskrbo z električno energijo. Glede na trenutne stroške električne energije in primarnega energenta je bilo ugotovljeno, da uporaba mikro kogeneracijske enote na zemeljski plin ni ekonomsko upravičena. Uporaba enote na pelete, ki ima večjo električno in toplotno moč, pa je rentabilna.
Keywords: kogeneracija, Stirlingov motor, zemeljski plin, peleti
Published: 09.10.2014; Views: 1698; Downloads: 180
.pdf Full text (2,70 MB)

7.
MAGNETNA DEFEKTOSKOPIJA ENERGETSKIH KOMPONENT
Smajl Halilović, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Namen oz. cilj diplomskega dela je eksperimentalna določitev mesta in velikosti razpok, ki se pojavijo na feritnih materialih, pri varjenju ali pri toplotni obdelavi. Primeri, katere smo uporabili so: odkovkih iz podjetja Unior d. d. Magnetoskopija ali MT metoda, je vrsta pregleda površinskih napak. Napake nato klasificiramo in s pomočjo tega zavržemo, ali ohranimo element (odkovek) v proizvodnji.
Keywords: Magnetna preiskava, magnetoskopija, MT metoda
Published: 28.11.2017; Views: 872; Downloads: 85
.pdf Full text (3,45 MB)

8.
9.
Global testing of under-matched joints
Zdravko Praunseis, Simon Marčič, 2012, original scientific article

Keywords: experiment, steel, under-matched joint
Published: 10.07.2015; Views: 951; Downloads: 21
URL Link to full text

10.
Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica