Keywords: 'Modri pinot', vinifikacija, kakovost vinaPublished in DKUM: 10.07.2015; Views: 1502; Downloads: 62 Link to full text
Abstract: V letu 2005 smo preizkušali tri različne postopke maceracije grozdja cv. ´Modri pinot´: klasična maceracija (Km), hladna maceracija (Hm) ter maceracija z dvigom temperature v zaključni fazi maceracije (Tm). Pri maceraciji z dvigom temperature je bila statistično značilno manjša vsebnost alkohola, večji ostanek sladkorja ter večji skupni ekstrakt v primerjavi s Km ter Hm. Večji skupni ekstrakt je zaželjen za boljšo senzorično kakovost vina. Zaradi višje temperature v drozgi je bila pri maceraciji Tm največja vsebnost skupnih fenolov za 35 % več kot Km in 28 % več kot Hm. Vsebnost skupnega ekstrakta Tm je bila večja za 10% glede na Km in 19 % glede na Hm. Vina maceracije Tm so bila pri obeh ocenjevanjih najbolje ocenjena, kar pomeni, da so imela najboljše senzorične lastnosti.Keywords: Modri pinot, vinifikacija, kakovost vinaPublished in DKUM: 23.11.2009; Views: 3563; Downloads: 315 Full text (1,02 MB)