| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Interakcija modifikacijske zlitine AlTi5B1 s talino zlitine AlCu6PbBi
Franc Zupanič, Alojz Križman, Savo Spaić, 1996, original scientific article

Abstract: V delu je raziskan potek taljenja in raztapljanja modifikacijske zlitine AlTi5B1 v talini zlitine AlCu6PbBi ter način njenega udrobnilnega delovanja. Taljenje in raztapljanje modifikacijske zlitine se prednostno začne na mestih dobrega kontakta med modifikacijsko in osnovno zlitino ter v področjih z nizkotaljivimi mikrostrukturnimi sestavinami v modifikacijski zlitini. Med raztapljanjem difundirata titan in bor iz modifikacijske zlitine v osnovno talino, baker in drugi elementi iz zlitine AlCu6PbBi pa v nasprotni smeri. Fazi Al3Ti in (TiAl)B2, ki se nahajata v prehodni coni, se raztapljata. Med strjevanjem nastanejo enakoosna kristalna zrna matrice [alfa]Al, ki so na meji AlTi5B1/prehodna cona velika od 10 do 30mikrom ter preko 1 mm v nedotaknjeni talini AlCu6PbBi. Hkrati z naraščanjem velikosti kristalnih zrn se spreminja tudi njihova morfologija od poligonalne k dendridni. V prehodni coni, v področjih z nadperitektično koncentracijo titana, večinoma sproži kristalizacijo faza Al3Ti, medtem ko v področjih s pod peritektično vsebnostjo titana kristalizacijski centri po vsej verjetnosti delci (Ti,Al)B2.
Keywords: metalurgija, taljenje, raztapljanje, udrobnjevanje, Al-Cu, AlTi5B1
Published: 10.07.2015; Views: 825; Downloads: 43
URL Link to full text

3.
Konstitucija ternarnega sistema Al-Ti-B v aluminijevem kotu
Franc Zupanič, Savo Spaić, Alojz Križman, 1999, original scientific article

Abstract: V delu je sistematično raziskan aluminijev kot ternarnega sistema Al-Ti-B. Izdeleli smo po pet (5) zlitin s skupno koncentracijo titana in bora 0,1; 0,5 in 1 mas.%. Z diferenčno termično analizo (DTA) smo opredelili temperature likvidus ter temperature eno- in invariantnih reakcij, z različnimi metodami metalografske analize (svetlobna mikroskopija, vrstična elektronska mikroskopija, EDS, rentgenska difrakcija) pa mikrostrukture vseh zlitin v izhodnem stanju in po DTA. Ob upoštevanju rezultatov DTA in metalografske analize ter tudi nekaterih že znanih značilnosti zlitin Al-Ti-B smo analizirali razmere pri poteku eno- in invariantnih reakcij, opredelili njhiovo naravo ter podali najverjetnejšo projekcijo likvidus ploskve v aluminijevem kotu ternarnega sistema Al-Ti-B.
Keywords: Al-Ti-B, konstitucija, invariantna reakcija, enovariantna reakcija
Published: 10.07.2015; Views: 575; Downloads: 35
URL Link to full text

4.
Structure of the continuously cast Ni-based superalloy GMR 235
Franc Zupanič, Tonica Bončina, Gorazd Lojen, Boštjan Markoli, Savo Spaić, 2007, original scientific article

Abstract: In this work we characterized the structure of continuously cast small cross-section rods (O10 mm) of the Ni-based superalloy GMR 235. In the microstructure prevailed dendritic columnar ?-grains with ?'-precipitates. In the interdendritic regions MC-carbide and M3B2-boride were identified. The inverse macrosegregation was very faint, except at the secondary witness marks and natural corrugations. It was found that the alternating drawing mode had much greater influence on microstructure than other casting parameters. Special attention was given to explanation of processes leading to formation of surface marks (primary and secondary witness marks and natural corrugations). Formation of hot tears and appearance of inverse segregation is also discussed.
Keywords: Ni-based superalloy, solidification, microstructure, continuous casting, surface marks
Published: 01.06.2012; Views: 1064; Downloads: 81
URL Link to full text

5.
Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica