| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
DEJAVNIKI VZPOSTAVITVE NOTRANJEREVIZIJSKE DEJAVNOSTI V SLOVENSKIH GOSPODARSKIH DRUŽBAH
Samo Žogan, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Gospodarstvo se je v zadnjih desetletjih pod vplivom globalizacije in tehnično-tehnološkega napredka močno razvijalo in širom sveta tudi povezovalo. S tem je prineslo nove priložnosti, z njimi pa tudi nevarnosti in tveganja. Odgovornost poslovodstva je, da organizaciji zagotovi obstoj in razvoj, zato se poslužuje različnih kontrolnih oziroma nadzornih funkcij. Bistvo notranjih kontrol je ugotavljanje formalnih (ne)pravilnosti, bistvo notranjega revidiranja pa je miselno obnoviti nastanek dejanj in stanj ter podati strokovno mnenje. Ob tem notranje revidiranje ne gre razumeti le kot seznanjanje poslovodstva o kakovosti notranjega kontrolnega sistema, temveč tudi, kje in kdaj so večja tveganja v organizaciji, kje je treba izpopolniti notranji kontrolni sistem ter s tem zmanjšati tveganje. Notranjerevizijska dejavnost se v slovenskih gospodarskih družbah odvija tam, kjer so prisotna tveganja, kjer se porabljajo družbena sredstva in kjer organizacija doseže raven velikosti, ko notranje informacije, ki so posredovane poslovodstvu, ne zagotavljajo popolnega pregleda nad njenim delovanjem. V raziskavi anketirane organizacije pripisujejo največjo težo za vzpostavitev notranjerevizijske dejavnosti dejavnikom: izpostavljenost tveganjem, velikost organizacije in nezanesljivost notranjega kontroliranja. Vzpostavitev notranjerevizijske dejavnosti ima za organizacijo naslednje pomene: varovanje sredstev in lastniškega kapitala, resničen in pošten prikaz računovodskih razvidov in spoštovanje zakonodaje. Pravilni učinki notranjega revidiranja se morajo kazati v tem, da se spremljajo in preiskujejo posamezni ukrepi in dejanja v zvezi z izidi notranjih kontrol. Na ta način se onemogoči pojav napak in prevar, hkrati pa procesi delujejo v skladu z zakonodajo, internimi akti in notranjo organizacijo.
Keywords: tveganje, notranja kontrola, dejavnik, vzpostavitelj, notranje revidiranje, notranja revizija, notranjerevizijska dejavnost, notranjerevizijska služba
Published: 09.09.2011; Views: 1575; Downloads: 104
.pdf Full text (714,80 KB)

2.
Konstruiranje povezovalnika drv Krpan PD
Samo Žogan, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Pri rokovanju s povezovalnikom drv se srečujemo s problemom nekontrolirane hitrosti povratka prazne košare. Z metodo sistematičnega razvoja smo iskali konceptne rešitve in eno od teh razvili v novo konstrukcijsko varianto z uporabo torzijske vzmeti. Zanjo smo pripravili tehnično dokumentacijo in jo trdnostno preizkusili po metodi končnih elementov. Nova konstrukcijska varianta vzdrži obremenitve, saj napetosti v konstrukciji ne presežejo napetosti tečenja.
Keywords: konstruiranje, koncipiranje, modeliranje, povezovalnik drv, metoda končnih elementov
Published: 27.10.2015; Views: 1389; Downloads: 106
.pdf Full text (12,38 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica