| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Evaluation of the constriction size reduction of granular filters due to upstream cohesive base-soil erosion
Samira Azirou, Ahmed Benamar, Abdelkader Tahakourt, 2018, original scientific article

Abstract: This study is devoted to filter-constrictions analysis and its application with respect to void and constrictions reduction during soil filtration. The experimental investigation involves combined Hole Erosion-Filtration tests using several soils and filters. The base soils are lean clays and the granular filters are selected according to the usual filtration criteria. The combination of the experimental data for porosity variation and the analytical results from the Constriction Size Distribution (CSD) analysis was used to evaluate the constrictions size reduction subsequent to the filtration process. The filtration depth was also estimated according to the retained soil mass and the porosity reduction deduced from the measured hydraulic conductivity. An analytical model of the CSD was applied to the experimental results in order to assess the constrictions reduction. As regards the obtained results, a nonuniform constriction reduction was suggested according to the effective filtration depth, advocating a dynamic filter action.
Keywords: granular filter, internal erosion, constriction, porosity, filtration index
Published: 11.10.2018; Views: 612; Downloads: 362
.pdf Full text (653,76 KB)
This document has many files! More...

2.
Kognitivni računalniški trening kot dopolnitev dodatne strokovne pomoči in njegova učinkovitost pri učencih s posebnimi potrebami
Samira Lah, 2017, master's thesis

Abstract: Študije, ki proučujejo učinkovitost kognitivnih treningov, naraščajo, manj pa je raziskav učinkovitosti računalniškega kognitivnega treninga pri otrocih s posebnimi potrebami. V raziskavi, v katero so bili vključeni učenci s posebnimi potrebami, smo ugotavljali učinkovitost računalniškega kognitivnega treninga – virtualnega labirinta na učenčev kratkotrajni, delovni in dolgotrajni spomin, pozornost, hitrost procesiranja informacij in na izvršilne funkcije ter vpliv na šolski uspeh. V raziskavo je bilo vključenih 25 učencev, od tega je bilo 15 učencev v intervencijski skupini, ki je izvajala računalniški kognitivni trening 1-krat na teden po 45 minut, skupaj 10 ponovitev. V kontrolni skupini je bilo 10 učencev, ki treninga niso imeli. Z obema skupinama smo izvedli testiranje pred intervencijo in po njej z baterijo nevropsiholoških testov tipa papir-svinčnik in računalniško baterijo CogState. Rezultati niso pokazali statistično pomembnih razlik med trenirano in kontrolno skupino na nobenem merjenem področju v celoti, razen pri testu na področju hitrosti predelovanja informacij (p=0,01, d=-0,75). Pri nekaj testih smo se statistični pomembnosti približali (področja kratkotrajnega (p=0,07, d=0,78), dolgotrajnega spomina (p=0,08 in 0,07, d=0,38 in 0,59 ) in izvršilne funkcije (p=0,06, d=1,07)). Deskriptivna statistika pa je pokazala, da je trening izboljšal merjena kognitivna področja pri večini testov in verjetno so se učinki prenesli tudi na druga področja (šolske ocene). Na podlagi rezultatov sklepamo, da bi bilo v prihodnje smiselno vključevati računalniški kognitivni trening kot sredstvo za krepitev kognitivnih veščin, nevropsihološke testne baterije pa uporabiti za natančnejši vpogled v posameznikove kognitivne sposobnosti.
Keywords: računalniški kognitivni trening, otroci s posebnimi potrebami, pozornost, spomin, izvršilne funkcije, hitrost procesiranja informacij.
Published: 13.12.2017; Views: 1195; Downloads: 144
.pdf Full text (1,85 MB)

3.
4.
ORGANIZIRANJE PREVOZA ODPADKOV NA PRIMERU PODJETJA GORENJE D.D.
Samira Hodžić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Vsak dan nastajajo velike količine odpadkov, katere je potrebno prepeljati bodisi na odlagališče ali na predelavo. In že tu se začne organiziranje prevoza. Prevoz tovora je reguliran z zakonodajnimi predpisi, ki jih moramo upoštevati. Ti predpisi se spreminjajo, zato je potrebno imeti skrben pregled na tem področju. Ti predpisi so določeni na nivoju države ali mednarodne skupnosti. V diplomskem delu so predstavljene osnove, ki so potrebne za organiziranje prevoza. Opisano je tudi, kako poteka organizacija prevoza odpadkov in ravnanje z odpadki v podjetju Gorenje d.d.
Keywords: zbiranje odpadkov, prevoz odpadkov, nevarni odpadki, razbremenilna logistika
Published: 09.03.2011; Views: 2335; Downloads: 386
.pdf Full text (7,16 MB)

5.
ETIČNO SPORNA PODROČJA OGLAŠEVANJA
Samira Čauševič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomske naloge je prikrito oglaševanje. Multidisciplinaren pojav,ki ga zaznamuje neetičnost in neprofesionalnost vpletenih, želim pa preveriti zakaj se pojav, ki je zakonsko in samoregulativno prepovedan, pojavlja tako v vsakodnevnem, kot tudi v revijalnem tisku.
Keywords: Prikrito oglaševanje, mladostniki, oglaševanje, ženske revije, mediji
Published: 19.05.2010; Views: 2479; Downloads: 403
.pdf Full text (3,27 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica