| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Mrežekrilci (Insecta: Neuropterida) Kozjanskega regionalnega parka
Sabina Gomboc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Alpsko sredogorje, vinogradniško gričevje, obsoteljske ravnice, raznovrstnost narave, bogata kulturna dediščina in izročilo ter priložnosti za uživanje in sprostitev so bili razlogi, ki so leta 1981 privedli do ustanovitve Kozjanskega regijskega parka. Kozjanski park meri 19.600 ha in ima 10.000 prebivalcev. Obsega občine: Bistrica ob Sotli, Kozje, Podčetrtek, Brežice in Krško. Za Kozjanski park so značilna mokrišča, krajina visokodebelnih sadovnjakov in visoki suhi travniki, ki so globalno gledano najbolj ogroženi tipi življenjskega prostora. Namen diplomskega dela je popis favne mrežekrilcev, ki na tem območju še niso bili raziskani v dovolj velikem obsegu. V letu 2004 je bilo na tem območju najdenih 51 vrst mrežekrilcev iz 3 redov in 9 družin. Na preiskanem področju je evidentirano naslednje število vrst: iz družine Sialidae 2 vrsti, iz družine Raphidiidae 3 vrste, iz družine Coniopterygidae 5 vrst, iz družin Osmylidae in Mantispidae po ena vrsta, iz družine Hemorobiidae 12 vrst, iz družine Chrysopidae 18 vrst, iz družine Myrmeleontidae 3 vrste in iz družine Ascalaphidae 2 vrsti.. Med zabeleženimi mrežekrilci je tudi ena nova vrsta za Slovenijo: Libelloides longicornis (Linnaeus, 1764).
Keywords: Neuropterida, Megaloptera, Raphidioptera, Neuroptera, Kozjanski regijski park, naravovarstvo, redke in ogrožene vrste, Slovenija
Published: 25.10.2013; Views: 1274; Downloads: 133
.pdf Full text (425,82 KB)

2.
Fikcionalnost v visokosrednjeveški nemški književnosti na primeru Pesmi o Nibelungih
Sabina Gomboc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Opredelitev pojma fikcionalnosti je eden osrednjih problemov v literarni vedi. Diplomska naloga obravnava problem fikcionalnosti v diahroni perspektivi. Zato je potrebno izdelati pragmatični pojem fikcionalnosti, ki se ga da uporabiti tudi zgodovinsko. V ospredju je vprašanje njegovih najpomembnejših značilnosti in kriterijev, problematizirana pa je tudi referencialnost literarnih besedil. Ustrezni operacionalni pojem fikcionalnosti je v nalogi podlaga za analizo Pesmi o Nibelungih. Analiza se osredotoča na t.i. fikcijske signale in kriterije fikcionalnosti, upoštevana pa je tudi perspektiva historičnega recipienta. Na tej podlagi lahko ugotovimo, da gre pri najpomembnejšem srednjeveškem junaškem epu vsaj delno za fikcionalno besedilo.
Keywords: Fikcionalnost, visoki srednji vek, Pesem o Nibelungih
Published: 08.05.2014; Views: 841; Downloads: 50
.pdf Full text (222,61 KB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica