| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Stres in zadovoljstvo na delovnem mestu poklicnega vojaka v Slovenski vojski : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Saša Marković, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Stres je vsakdanji spremljevalec vsakega posameznika, gre namreč za telesni odziv na dražljaje, ki nas obdajajo v okolju. Določena stopnja stresa je za naše telo koristna in nas lahko motivira, a če je stopnja stresa previsoka, lahko odzivi našega telesa odpovejo in se posledično spravimo v še večjo nevarnost. Ker dolgotrajna izpostavljenost stresu na našem telesu lahko pusti hude posledice in vodi v različna psihosomatska obolenja, je bistvenega pomena, da znamo stres omejevati. Diplomsko delo se posveča doživljanju stresa na delovnem mestu poklicnega vojaka v Slovenski vojski. Na omenjenem delovnem mestu so namreč osebe, že zaradi narave poklica, vsakodnevno izpostavljene določeni stopnji stresa, a vsekakor se stopnja stresa samo še poviša v primeru izrednih razmer, kot so recimo v zadnjih letih pandemija koronavirusne bolezni covid-19, vojne situacije, požari, žledolomi in druge naravne katastrofe. Zato je še toliko pomembnejše, da zaposleni na tem delovnem mestu vedo, kaj lahko storijo sami, da stopnjo stresa zmanjšajo, kaj lahko stori njihov delodajalec in tudi kako zvišati stopnjo zadovoljstva na delovnem mestu. Na osnovi izvedene raziskave, v kateri je v ospredju stopnja stresa in zadovoljstva na delovnem mestu poklicnega vojaka v Slovenski vojski, so tako podane ključne ugotovitve ter tudi možni predlogi in nasveti, tako za vojake kot za delodajalca, kako poskrbeti za primerno uravnavanje stresa na delovnem mestu in uspešno višanje zadovoljstva.
Keywords: stres, zadovoljstvo, delovno mesto, poklicni vojaki, Slovenska vojska, diplomske naloge
Published in DKUM: 22.05.2023; Views: 492; Downloads: 77
.pdf Full text (1,52 MB)

2.
Determining the speed of sound, density and bulk modulus of rapeseed oil, biodiesel and diesel fuel
Boban Nikolić, Breda Kegl, Saša Marković, Melanija Mitrović, 2012, original scientific article

Abstract: Modern tendencies in the development of diesel engines include the operation of the system for injecting diesel fuel at pressures higher than 100 MPa. Knowing the characteristics of liquid fuels such as speed of sound, bulk modulus and density depending on pressure, is important for predicting the behavior of fuel injection systems for diesel engines and optimization of the same. The paper presents an original method and apparatus (device) for determining the speed of sound and density of fluids depending on the pressures. With this method, values of these characteristics for rapeseed oil, biodiesel and conventional diesel fuel at pressures up to 160 MPa are determined. The method is non-destructive, it can also be applied to higher pressures than 160 MPa, as well as other liquid fluids that are used at high pressure - hydraulic oil, for example.
Keywords: biodiesel, rapeseed oil, speed of sound, bulk modulus, density, high pressure
Published in DKUM: 07.07.2017; Views: 1145; Downloads: 352
.pdf Full text (405,37 KB)
This document has many files! More...

Search done in 1.69 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica