| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Tekoči račun plačilne bilance Slovenije in plačilnobilančna neravnovesja : diplomsko delo
Borut Trdina, 2004, undergraduate thesis

Published: 28.09.2007; Views: 1695; Downloads: 271
.pdf Full text (372,16 KB)

2.
OCENA TVEGANJ INFORMACIJSKEGA SISTEMA V BOLNICI GOLNIK
Žiga Trdina, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem izvedel oceno tveganj informacijskega sistema v bolnišnici Golnik – Kopa. Glavni namen naloge je predstaviti ključna področja s strani informacijskega sprejema pacienta ter povečanju ozaveščenosti glede sistema upravljanja in varovanja informacij. Prvi del naloge opisuje bolnišnico in oddelek medicinske in poslovne informatike, kjer sem tudi zaposlen. V drugem delu so zajete teoretične osnove, metode ter postopki standardizacije ISO/IEC 27000, na podlagi katerih je bila narejena konča ocena tveganja. V zaključku diplomske naloge sem iz dobljenih rezultatov podal varovalne ukrepe, ki bi v prihodnje lahko služili pri boljšemu poslovanju podjetja.
Keywords: - grožnja, - varovalni ukrepi, - varnost, - standardi v IT, - ocena tveganj.
Published: 04.06.2012; Views: 1128; Downloads: 240
.pdf Full text (1,00 MB)

3.
Analiza ropov in vlomov v objekte, ki jih varujejo zasebna varnostna podjetja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Rok Trdina, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sta zajeti dve izmed hujših kaznivih dejanj zoper premoženje in sicer vlom oz. velika tatvina in rop, ter varovanje ki ga na tem področju nudijo zasebne varnostne službe. Gre namreč za kazniva dejanja, pri katerih se storilci na njihovo izvršitev praviloma dobro pripravijo. Med pripravo na kaznivo dejanje spada tudi izbira potencialne žrtve ali objekta napada. Pri tem imajo storilci največkrat v mislih le dvoje: tveganje in višina materialne koristi. K tveganju prav gotovo spadata dve okoliščini in sicer verjetnost, da bodo prijeti na kraju dejanja, ali pa da bodo odkriti med kasnejšim preiskovanjem. Na obe v veliki meri vpliva tudi način varovanja objekta napada.
Keywords: premoženjska kriminaliteta, vlomi, ropi, preprečevanje, varovanje objektov, zasebno varovanje, varnostne službe, analize, diplomske naloge
Published: 30.05.2012; Views: 1668; Downloads: 271
.pdf Full text (1,74 MB)

4.
Zgodovina slovenskega národa
Janez Trdina, 1866

Keywords: Slovenci, Slovenija, zgodovina
Published: 21.12.2015; Views: 211; Downloads: 13
URL Link to full text

5.
Simbolika psa v krščanskih in mitoloških prizorih v renesančnem slikarstvu
Maja Trdina, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Simbolika psa v krščanskih in mitoloških prizorih v renesančnem slikarstvu je teoretično diplomsko delo. Da bi lažje razumeli čas, v katerem je ustvarjal renesančni umetnik, bomo v prvem delu predstavili obdobje renesanse, razložili njen pojem, navedli krajevne in časovne značilnosti obdobja ter umetnike tistega časa. Renesančno slikarstvo bomo razčlenili glede na živalsko simboliko in simboliko psa. V nadaljevanju bomo preučevali, na katere vire so se oprli renesančni umetniki pri simbolih, in definirali vrste simbolov. V drugem delu bomo raziskovali zgodovino pasjega sožitja s človekom in prve pasme, ki so nastale. Ugotavljali bomo, kakšne simbolne pomene so pripisovali psu v različnih religijah, jih izpostavili in opisali. Zadnji del bomo namenili krščanski in mitološki tematiki v slikarstvu. Opisali bomo, kje se je pes v teh prizorih najpogosteje pojavljal in kakšno vlogo sta imeli ti dve tematiki v renesančnem slikarstvu. Na podlagi analiz umetniških del renesančnih slikarjev, ki so v svoja dela vključevali lik psa, bomo ugotavljali, zakaj je umetnik psa vključil v sliko. Analizirali bomo dela renesančnih italijanskih mojstrov: Pisanella, Tiziana Vecellia, Piera di Cosima, Jacopa Tintoretta, ter predstavnikov nizozemskega renesančnega slikarstva: Jana van Eycka, Hieronymusa Boscha ter Pietra Bruegla starejšega.
Keywords: Pes, simbolika, renesansa, renesančno slikarstvo, krščanski prizori, mitološki prizori.
Published: 17.08.2016; Views: 488; Downloads: 81
.pdf Full text (2,80 MB)

6.
FILM-INDUCED TOURISM: MOTIVATION OF GAME OF THRONES’ FANS TO VISIT DUBROVNIK
Tilen Štruc, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Film-induced tourism is a new, complex phenomenon. It connects two major industries: entertainment and tourism, both being on the rise. So far, the correlation between the two has not been subject to extensive research, thus receiving little academic attention. This study describes the field of film-induced tourism, its effects, forms and characteristics. Its focus is set on the motivation of Game of Thrones’ fans to visit Dubrovnik, Croatia, or “King’s Landing” as they know it from the series. The results of this study show that most of the Game of Thrones’ fans would like to visit Dubrovnik. Results further prove that the more fans identify with the characters from Game of Thrones, the stronger the intent to visit Dubrovnik. In terms of motivation, pull factors proved to dominate push factors. However, results confirm that the stronger the identification with the Game of Thrones’ characters, the greater the importance of push factors for visiting Dubrovnik.
Keywords: film-induced tourism, tourist motivation, Game of Thrones, Dubrovnik
Published: 18.10.2017; Views: 702; Downloads: 262
.pdf Full text (1,23 MB)

7.
Politični vpliv na imidž turistične destinacije
Katarina Dornik, 2019, master's thesis

Abstract: Preverjali smo, kateri dejavniki vplivajo na transfer imidža in do kod sega njihov vpliv. Skozi zgodovino smo poiskali motive za nastanek trenj znotraj Brazilije in kako se to prenaša na politični imidž. Raziskovali smo, kakšen vpliv imajo posamezni elementi in dejavniki političnega imidža na imidž turistične destinacije ter kako se to trenutno odraža. Preverili smo v kolikšni meri politična podoba države vpliva na imidž turistične destinacije in kako izboljšati imidž. Zanimalo nas je, kako dobro anketiranci poznajo Brazilijo in kakšno je splošno mnenje o tej državi. Brazilija je največja država v Južni Ameriki z neverjetnimi naravnimi danostmi in bogastvom, vendar v socialno-ekonomskem primežu. Stanje v državi se refleksira tudi na imidž turistične destinacije, pri čemer gre za transfer imidža med posameznimi dejavniki. Na podlagi naše raziskave ocenjujemo, da se negativni politični imidž odraža tudi na zaznavanje turistične identitete destinacije.
Keywords: Brazilija, imidž turistične destinacije, transfer imidža, politični imidž.
Published: 22.08.2019; Views: 243; Downloads: 24
.pdf Full text (2,00 MB)

8.
Priročnik za pisanje in urejanje besedil Fakultete za turizem Univerze v Mariboru
Mitja Gorenak, Borut Vojinović, Andreja Trdina, Boris Prevolšek, Marko Koščak, Barbara Pavlakovič, Maja Rosi, Nejc Pozvek, 2017, professional monograph

Abstract: Učni proces na fakulteti ne zahteva samo udeležbe na predavanjih in dejavnega sodelovanja na vajah, temveč tudi intenzivno individualno delo študenta. To se mnogokrat predstavi v obliki seminarske naloge oziroma pisnega dela. Najbolj pomembno samostojno delo študenta pa je zagotovo zaključna – diplomska ali magistrska naloga. Da bi študentom Fakultete za turizem Univerze v Mariboru predstavili in olajšali pripravo pisnih del, smo na fakulteti pripravili priročnik za pisanje in urejanje besedil. Strokovna monografija zajema poglavja, ki študenta vodijo skozi celoten proces raziskovanja in pisanja dela. Od začetnega iskanja ideje, osnov znanstvenega pisanja in raziskovanja v turizmu, do posameznih korakov raziskovalnega procesa in raziskovalnih metod. V strokovno monografijo je vključeno tudi poglavje o osebnih odnosih, ki še posebej nagovarja odnos med študentom in mentorjem pri pisanju zaključnih del. Priročnik podaja tudi praktične nasvete o jezikovnem in tehničnem oblikovanju besedila ter navajanju literature in virov. Strokovna monografija tako združuje temeljne informacije, ki jih bodo pri svojem delu uporabljali študenti in predavatelji, saj bodo skupaj sledili enotnim smernicam pisanja besedil v turizmu na Fakulteti za turizem.
Keywords: pisanje besedil, urejanje besedil, raziskovanje, citiranje, tehnično oblikovanje besedil
Published: 07.08.2017; Views: 736; Downloads: 79
.pdf Full text (1,17 MB)
This document has many files! More...

9.
Nostalgia, commodification of emotions and small-town tourism
Barbara Pavlakovič, Nejc Pozvek, Andreja Trdina, 2016, published scientific conference contribution

Abstract: Small urban environments face many issues in tourism; for example, how to position themselves in contrast to the larger cities and how to provide adequate tourist facilities for their guests. In the case of positioning, they have to choose something different and attractive. And in the case of infrastructure, small cities are primarily meant for their residents and have plenty residential buildings but lack of tourist accommodation buildings. The article attempts to reflect on specific contemporary form of “consumed nostalgia” (Cross, 2015) that is characteristic of the era of modern consumer society and offer an example of how its potential could be employed in tourism, particular in small urban environments with significant implications of preserving abandoned properties and thus existing architectural and cultural heritage. An analysis of Vintage Vila accommodation facility that is located in small city of Brežice, Slovenia, was conducted in order to acquaint the potential of a specific form of nostalgia tourism. After an interview with Vintage Vila founder, a review of their Facebook site and the responses of the visitors was made. Additionally the study of media coverage of Vintage Vila was completed to understand the discursive construction of a unique narrative of the place. The basic objective of this paper is to describe this innovative solution for the preservation of architectural and cultural heritage of small urban environments. With the case study of Vintage Vila accommodation facility we hope to encourage other small cities to recognise their potential in abandoned buildings. Restoration of such facilities can open up new possibilities in tourism and may, together with thoughtfully chosen narratives that emotionally bound people to their material environment, contribute to a revitalization of small cities. What is more, tourism development grounded in vintage and nostalgia appeals should be considered as part of a call for sustainable growth, as it advocates and supports alternative consumer practices (such as recycling and reusing objects) and preservation of material culture in general.
Keywords: nostalgia tourism, vintage, accommodation capacity, small urban environments, place as a narrative
Published: 03.11.2017; Views: 564; Downloads: 47
.pdf Full text (868,77 KB)
This document has many files! More...

10.
Handbook for writing and editing texts of the Faculty of tourism of the University of Maribor
Mitja Gorenak, Borut Vojinović, Andreja Trdina, Boris Prevolšek, Marko Koščak, Barbara Pavlakovič, Maja Rosi, Nejc Pozvek, 2017, professional monograph

Abstract: The learning process at the faculty requires not only attending lectures and active participation in the tutorials, but also intensive individual work of a student, which is often presented in the form of a seminar paper. However, the most important individual work of a student is definitely a final paper - a diploma or a master's thesis. In order to present and facilitate the preparation of written works for the students of the Faculty of Tourism of the University of Maribor, we have prepared this handbook for writing and editing texts at the faculty. The professional monograph covers the chapters that lead the student through the whole process of research and writing their paper. From the initial search of the research idea and the basics of scientific writing and research in tourism, to the individual steps of the research process and research methods. The professional monograph also includes a chapter on personal relationships, which in particular addresses the relationship between a student and a mentor in the process of preparing the paper or thesis. The handbook also provides practical advice on language and text designing, as well as instructions for citing references. The professional monograph, thus, combines basic information that both students of tourism and their lecturers will use in their study and work processes, as they will follow the uniform guidelines for writing texts in tourism at the Faculty of Tourism.
Keywords: writing texts, editing, research, citing, text designing
Published: 16.11.2017; Views: 426; Downloads: 27
.pdf Full text (1,33 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica