| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Migracije mladih iz maribora in okolice v tujino
Klara Seršen, 2020, master's thesis

Abstract: Tema magistrskega dela so migracije, njihov pomen, potek in razvoj. Z migracijami se srečujemo dnevno in vedno pogosteje so pereča tema, ki razdvaja mnenja ljudi. V magistrskem delu smo opredelili pojem migracije, saj je pogosto uporabljen v negativnem smislu in ne osmisli celotnega pomena te besede oz. je večini predstavljen samo en del migracij. Magistrsko delo smo razdelili na dva sklopa. Prvi je teoretični in smo predstavili kaj pomenijo migracije , kakšne posledice prinašajo, pregledali smo njihov zgodovinski potek ter kakšno imajo vlogo v današnjem času. Opredelili smo tudi mlade v Podravski regiji, povzeli kakšne imajo pogoje zaposlitve, napredovanja in razvoja, ter pregledali dejavnike, ki vplivajo na odločitev, da mladi pričnejo migrirati. Drugi sklop je empirični, v njem smo izvedli anonimno raziskavo med mladimi v starostni skupini od 18 do 34 let. Z rezultati raziskave smo dobili boljši vplogled kaj so glavni dejavniki, da mladi pričnejo migrirati, izvedeli smo katere so ciljne države migracij ter kako pogoste so med mladimi. Z dobljenimi odgovori smo si lahko ustvarili mnenje kakšno je zadovoljstvo mladih z življenjem v Podravski regiji.
Keywords: migracije, migrirati, migranti, mladi
Published: 06.11.2020; Views: 229; Downloads: 38
.pdf Full text (1,44 MB)

2.
Analiza sodnih postopkov v zadevi Patria
Primož Seršen, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Vsaka država raste in se razvija v zelo dinamičnem okolju, zato je za razvoj katerekoli države pomembno, da ima trden ter suveren sodni sistem. Slednji je temelj vseh demokratičnih držav in ob pravilnem delovanju ter organiziranosti veliko pripomore h konstantnemu in postopnemu premikanju proti zastavljenemu cilju, ki je sodobno urejena demokratična država. Sodni sistem pa je velikokrat na težki preizkušnji, ko ima opravka s takimi ali podobnimi primeri, kot je afera Patria. Slednja je zelo kompleksen primer, saj temelji na kaznivem dejanju, ki je zelo težko dokazljivo. Nakazuje namreč na protizakonita dejanja korupcije v sklepanju državnih poslov, natančneje nakupa vojaških vozil za potrebe Slovenske vojske v vrednosti 278 milijonov evrov. Primarni cilj diplomskega dela je bil analiziranje sodnih postopkov, ki so zajemali vse stopnje sodišč v Republiki Sloveniji. Z deskriptivno in analitično metodo raziskovanja smo preučili zbrane podatke in v celoti potrdili hipotezo , da sta bila med sodnimi postopki v obravnavni aferi kršena načelo zakonitosti v kazenskem pravu in pravica do poštenega sojenja. Analiza nam je prav tako omogočila, da smo eno od hipotez v celoti ovrgli. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo kršitev 28. člena ustave, kar je pomenilo, da je sodišče sodni postopek v obravnavni aferi ustavilo tudi zaradi vsebinskih razlogov in ne izključno zaradi procesnih kršitev. Dveh hipotez pa v celoti nismo ne ovrgli, ne sprejeli, saj iz zbranih podatkov ni bilo mogoče brez dvoma trditi, da je primer Patria zgolj politična afera ter da je bil sprožena na dovolj trdnih pravnih temeljih. 
Keywords: diplomske naloge, afere, Patria, sodišče, korupcija, sodni postopek
Published: 14.01.2019; Views: 933; Downloads: 107
.pdf Full text (1,11 MB)

3.
Pravna vprašanja odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela
Primož Seršen, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga podrobneje proučuje institut poskusnega dela, z vidika novejše sodne prakse in vsebine kolektivnih pogodb iz različnih področij dela in sicer v segmentih, ki se neposredno nanašajo na neuspešno opravljeno poskusno delo, kot enega izmed rednih odpovednih razlogov pogodbe o zaposlitvi. Z ZDR-1, se je spremenila ureditev poskusnega dela, zato se je spremenila tudi sodna praksa. Šest let po spremenjeni ureditvi poskusnega dela, se v zvezi z njim še vedno pojavljajo nekatera pravna vprašanja in pomisleki, ki se študentu prava porajajo ob prebiranju literature, kolektivnih pogodb ter odločitev sodišč. V prvem delu diplomska naloga obravnava pojem in pomen poskusnega dela. V zvezi s tem, opisuje temeljne značilnosti instituta odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela, kakor tudi njegovo razmerje do instituta pripravništva. Obravnava obveznosti delodajalca v zvezi z rokom za odpoved pogodbe o zaposlitvi in vprašanje (ne)obveznosti zagotovitve zagovora. Prav tako obravnava tudi pravico delavca do odpravnine in odpovednega roka. Drugi del diplomske naloge je namenjen primerjavi in podrobnejši analizi različnih kolektivnih pogodb v delu, ki se neposredno nanaša na opravljanje poskusnega dela in z njim povezanih pravnih vprašanj. Prvi sklop drugega dela diplomske naloge se osredotoča na pomen in posamezne značilnosti dogovora strank o poskusnem delu v pogodbi o zaposlitvi. Ta je bistvenega pomena za zakonitost morebitne odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela. Nekaj besed je namenjenih tudi vprašanju dopustnosti dogovora o poskusnem delu v pogodbi o zaposlitvi za določen čas. Z vidika različnih kolektivnih pogodb analizira trajanje poskusnega dela in njegov pomen. Drugi sklop drugega dela podrobneje ureja postopek pred in ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Z vidika tega podrobneje analizira vlogo in pomen ter pristojnosti ocenjevalnega organa za spremljanje poskusnega dela. Prav tako pa obravnava sam postopek spremljanja in ocenjevanja poskusnega dela z možnostjo vmesnega preizkusa usposobljenosti poskusnega delavca. Na koncu analizira tudi vprašanje objektivnosti ocene poskusnega dela ter seznanitev delavca z njo. Zadnji del diplomske naloge podrobneje obravnava izbrane primere nekatere novejše sodne prakse. Pri tem se v največji meri osredotoča na vsebinske razloge na podlagi katerih je sodišče zavzelo končno odločitev. Prav tako je nekaj besed namenjenih razmerju med ugodno in neugodno rešenimi delovno pravnimi spori v zvezi z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela.
Keywords: poskusno delo, odpoved pogodbe o zaposlitvi, poskusni delavec, delodajalec, kolektivna pogodba, postopek odpovedi, ocenjevalni organ, komisija, ocena poskusnega dela.
Published: 26.11.2018; Views: 782; Downloads: 152
.pdf Full text (1,18 MB)

4.
Zavzetost zaposlenih v podjetju Agencija Mori
Klara Seršen, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega projekta je zavzetost zaposlenih v podjetju Agencija Mori, d. o. o. Glavna obravnavana tematika se dotika zavzetosti, zadovoljstva in motivacije zaposlenih v omenjenem podjetju. Ugotavljali smo, kaj zaposlene najbolj motivira pri delu, kaj bi spremenili ter kakšna je njihova zavzetost za delo glede na obstoječe dejavnike, ki so trenutno prisotni v podjetju. Podjetje mora v današnjem času paziti, kakšen odnos ima do zaposlenih, če želi biti uspešno in rastoče. Najboljši zaposleni je tisti, ki opravlja zadane naloge, je odgovoren, teži k temu, da ima podjetje čim boljše rezultate, ter hkrati dosega svoje zadane cilje, ki mu predstavljajo smisel za delo oz. motivacijo. Takšnega zaposlenega mora vsako podjetje izoblikovati in mu ponuditi čim več ugodnosti in motivov za delo. Podjetje, ki se zaveda, da mora nekaj vložiti v svoje zaposlene (v smislu nagrad, priznanj, izobraževanj, druženj vseh zaposlenih itd.), bo zagotovo imelo motiviran in posledično delovno zavzet kolektiv. V teoretičnem delu smo podrobneje predstavili pomen zavzetosti zaposlenih ter predstavili modele za njihovo merjenje. Pomembna ugotovitev je bila, da mora biti zaposleni najprej motiviran, šele nato je lahko zavzet za delo. V tem delu smo tudi pregledali motivacijske teorije ter podrobneje predstavili nekaj vsebinskih in procesnih teorij. V empiričnem delu smo dali največji poudarek analizi rezultatov raziskovalnega vprašalnika. V podjetju smo izvedli raziskavo s pomočjo anketnega vprašalnika, čigar rezultate smo grafično prikazali. Pri analizi smo na podlagi sodelujočih oz. zaposlenih ugotovili, da ima podjetje Agencija Mori, d. o. o., motivirane in delovno zavzete zaposlene, ki imajo svoje delo radi in se ob njem napolnijo z energijo. Posledično ima podjetje zavzete zaposlene in vodstvo podjetja se zaveda, kako pomembno je, da so zaposleni zadovoljni tudi v svojem zasebnem življenju, zato jim pomaga, da dosežejo tudi svoje osebne cilje.
Keywords: zavzetost zaposlenih, motivacijske teorije, zadovoljstvo zaposlenih, management človeških virov, zaposleni
Published: 05.12.2017; Views: 847; Downloads: 134
.pdf Full text (1,83 MB)

5.
Quality of life for families of children with intellectual disabilities
Majda Schmidt, Ksenija Seršen, 2017, original scientific article

Abstract: The main part of the article presents the results of a recent empirical study about the quality of life for families in Slovenia that have a child with intellectual disabilities and other developmental disabilities. Using the FQOLS-2006, we analysed nine quality of life domains (Health, Financial Well-Being, Family Relationships, Support from Others, Support Services, Influence of Values, Careers, Leisure and Community Interaction) from the perspective of six measurement dimensions. The study also examines the differences among the measurement dimensions in the nine domains. The sample consisted of 44 families. We used descriptive statistics and inferential statistics (Friedman test). The Family Relationships domain had the highest average rating of all measured domains regarding the quality of family life. The results in the domain of Support from Others are not encouraging, in particular the domain of Support from Services. Families require powerful support programs from qualified professional teams as well as societal and political attention.
Keywords: family quality of life, intellectual disabilities, quality of life domains, quality of life dimensions
Published: 26.09.2017; Views: 572; Downloads: 88
.pdf Full text (109,64 KB)
This document has many files! More...

6.
KRMILJENJE TEMPERATURE NA INDUKCIJSKEM KUHALIŠČU IN POSLOVNA STRATEGIJA NA PRIMERU SPECIALNE INDUKCIJE VIETNAM ZA PODJETJE GORENJE D.D.
Simon Seršen, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Tehnični vidik diplomske naloge zajema predstavitev indukcijskega kuhališča, kjer je prikazana sestava in delovanje indukcijskega kuhališča. Podrobneje sta predstavljeni dve tipični izvedbi indukcijskega modula kuhališča in potek krmiljenja izhodne temperature oz moči kuhlišča, ki jo oddaja posodi. Teoretično ozadje nadgrajuje praktični primer ugotavljanja kakovosti indukcijskega kuhališča. Z ekonomskega vidika je predstavljeno področje strateškega managementa, natančneje strateško planiranje in s tem povezano razvijanje poslovnih strategij podjetja. Teoretična spoznanja so podkrepljena z obravnavo praktičnega primera poslovne strategije za programsko – tržno področje (indukcijskih) kuhališč družbe Gorenje.
Keywords: Elektromagnetna indukcija, vrtinčni tokovi, prenos toplote, indukcijsko kuhališče, polmostično vezje, krmiljenje moči, IGBT tranzistor. Politika podjetja, vizija in smotri, poslovna strategija, analiza okolja in celovitega podjetja, portfeljska analiza, kazalniki uspešnosti poslovanja podjetja, strategija sinjega oceana.
Published: 22.09.2016; Views: 683; Downloads: 93
.pdf Full text (3,37 MB)

7.
METODE NAPOVEDOVANJA POVPRAŠEVANJA ZA PONUDNIKE TEHNOLOGIJ VODENJA
Dejan Seršen, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je predstaviti in preveriti zanesljivost vseh potencialnih metod napovedovanja povpraševanja za ponudnike tehnologij vodenja. V panogi z maloserijsko in kapitalsko intenzivno ponudbo je najprimernejša metoda anketa, razposlana potencialnim kupcem oz. naročnikom. Anketo bomo zato kot orodje uporabljali v raziskovalnem delu naloge. Poiskali bomo tudi vse makroekonomske indikatorje, ki bi nam lahko pomagali prikazat bodoče povpraševanje po tehnologijah vodenja.
Keywords: tehnologije vodenja, avtomatizacija, napovedovanje povpraševanja, anketa
Published: 05.11.2015; Views: 666; Downloads: 72
.pdf Full text (1,86 MB)

8.
Analiza inovacijskih projektov z vidika zastopanosti družboslovnih vsebin
Jasmina Matjašič, Ksenija Seršen, Vlasta Hus, 2009, professional article

Abstract: Namen raziskave je bil, iz zbornika strokovnih prispevkov Inovacijski projekti 2007/2008 poiskati tiste inovacijske projekte, pri katerih lahko zasledimo cilje iz družboslovnih vsebin, ki bi jih v prvi triadi lahko uresničevali pri predmetu spoznavanje okolja, v 4. in 5. razredu pa pri predmetu družba. Izmed 78 inovacijskih projektov smo v prvi triadi našli 9, v drugi pa 6 ustreznih inovacijskih projektov. Ugotovili smo, da bi cilje štirih inovacijskih projektov lahko uresničevali tako v prvi kot v drugi triadi. Seveda bi pri pouku lahko uresničevali le posamezne izseke inovacijskih projektov, saj nas zavezuje letna priprava. Omenjene inovacijske projekte smo nato primerjali z učnima načrtoma predmetov spoznavanje okolja in družba, jih uvrstili v različna vsebinska področja in poiskali, na katere tematske sklope se navezujejo. V nadaljevanju smo raziskali, kako je z inovacijskimi projekti v Avstriji in Nemčiji. Ugotovili smo, da je v Sloveniji to področje veliko bolj pregledno urejeno in da so podatki zbrani na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za šolstvo - poglavje Inovativna edukacija. V obeh tujih omenjenih državah pa so podatki razdrobljeni po posameznih šolah in jih je zato zelo težko preučevati. Pri vseh inovacijskih projektih, ki so se izvajali na posameznih šolah v Sloveniji, so raziskovalci ugotovili neke pozitivne spremembe glede na izhodiščno stanje.
Keywords: inovacija, inovacijski projekti, učni načrti, spoznavanje okolja, družba
Published: 10.07.2015; Views: 623; Downloads: 59
.pdf Full text (921,34 KB)
This document has many files! More...

9.
PREZENTACIJA RAZVALIN GRADU NA PIRAMIDI V MARIBORU
Pina Šegula Seršen, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo podaja predlog za ohranitev ostalin razvalin gradu na Piramidi v Mariboru. V njem načrtujemo ureditev arheološkega območja Piramida ter problematiko prezentiranja izkopanin v povezavi z umestitvijo novih kulturnih in izobraževalnih funkcij. Diplomsko delo je sestavljeno iz analitičnega in projektnega dela. V prvem delu so raziskani arhitekturni, zgodovinski in kulturnovarstveni aspekti, na podlagi katerih je razvit idejni projekt, opisan v drugem delu naloge.
Keywords: arhitektura, grad Piramida, Gornji grad Maribor, Marburg
Published: 29.09.2014; Views: 1357; Downloads: 183
.pdf Full text (58,60 MB)

10.
Kvaliteta življenja družin z otroki z motnjami v duševnem razvoju
Ksenija Seršen, 2013, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava kvaliteto življenja družin, ki imajo otroke z motnjami v duševnem razvoju v Sloveniji. Zajema 44 družin iz slovenskih pokrajin Koroška, Štajerska in Pomurje. Pojem družina, njene značilnosti in njen položaj v družbi se skozi čas spreminjajo. V teoretičnem delu magistrske naloge je zato najprej zajeta opredelitev družine in njene značilnosti v sodobnem času. Rojstvo otroka z motnjami v duševnem razvoju močno vpliva na člane ožje in širše družine in lahko vpliva na vse vidike družinskega funkcioniranja. V nalogi so prav zaradi tega natančneje opredeljene in klasificirane motnje v duševnem razvoju in vzroki za nastanek le-teh, ter tudi druge oziroma spremljevalne motnje, ki se izražajo na različnih področjih življenja: odnosi v družini z otrokom z motnjo v duševnem razvoju, partnerstvo staršev, vloge in položaj posameznih družinskih članov itd. Osrednji poudarek magistrske naloge je na kvaliteti življenja družin, ki imajo otroke z motnjami v duševnem razvoju. Pojem kvalitete življenja se ukvarja z dobrobitnostjo in z zadovoljstvom v življenju in ker si ljudje ta pojem zelo različno razlagamo, je v nalogi opredeljen sam pojem kvalitete življenja ter koncept kvalitete življenja. Ker je kvaliteta življenja družin dokaj novo področje raziskovanja in ker naj bi odražala dojemanje kvalitete življenja, tako njenih posameznih članov kakor družine kot celote, je za strokovnjake še zmeraj izziv, kako zajeti vse različne vidike življenja. Velik del teoretičnega dela magistrske naloge je tako namenjen različnim področjem življenja, ki naj bi pomembno vplivala na dojemanje kvalitete življenja, tako posameznika kakor cele družine. Ta področja so zajeta tudi v anketnem vprašalniku, ki smo ga uporabili v empiričnem delu in katerega avtorji so Ivan Brown, Roy I. Brown, Nehama T. Baum idr., v slovenščino pa ga je prevedla dr. Majda Schmidt. Z njim smo zbrali tako kvalitativne kot kvantitativne podatke, ki jih je bilo mogoče pridobiti le v sodelovanju z družinami, ki imajo otroke z motnjami v duševnem razvoju in prišli do nekaterih zelo zanimivih ugotovitev.
Keywords: družina, otroci z motnjami v duševnem razvoju, kvaliteta življenja, kvaliteta življenja družin z otroki z motnjami v duševnem razvoju, zdravje, finančno stanje, družinski odnosi, podpora oseb in strokovnih služb, vpliv vrednot, poklic, prosti čas in rekreacija ter interakcija s skupnostjo
Published: 19.09.2013; Views: 3187; Downloads: 697
.pdf Full text (1,34 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica