| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 23
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
POZNAVANJE PRAZNIKOV IN PRAZNOVANJ NA PREHODU IZ PRVEGA V DRUGO TRILETJE OSNOVNE ŠOLE
Jožica Plevnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava poznavanje praznikov in praznovanj med učenci. V teoretičnem delu diplomskega dela smo podrobneje predstavili praznike in praznovanja v Sloveniji ter s stališča le-teh tudi pouk spoznavanja okolja v prvem triletju in družba v četrtem ter petem razredu osnovne šole. Iz zornega kota praznikov in praznovanj smo podrobno analizirali vse učbeniške komplete za pouk spoznavanje okolja (za 1., 2. in 3. razred) in družba (4. in 5. razred), ki jih je potrdil Strokovni svet republike Slovenije za splošno izobraževanje. V empiričnem delu diplomskega dela smo ugotavljali, kakšno znanje in védenje imajo o praznikih in praznovanjih učenci in učenke 3., 4. in 5. razredov OŠ Šmarje pri Jelšah in OŠ Franja Malgaja Šentjur pri Celju. Rezultati kažejo, da učenci dobro poznajo definicijo praznika in simbole praznikov in praznovanj, nekoliko manj védenja in znanja pa imajo o namenu in pomenu praznikov in praznovanj ter o poznavanju datumov praznikov in praznovanj.
Keywords: prazniki, praznovanja, nacionalni učni načrt, spoznavanje okolja, družba
Published: 21.04.2009; Views: 3922; Downloads: 385
.pdf Full text (15,81 MB)

3.
4.
AVTOMATIZACIJA ODŠKAJALNE NAPRAVE LINIJE ZA KONTINUIRANO VALJANJE
Tomaž Plevnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi podrobno predstavimo avtomatizacijo odškajalne naprave, ki je namenjena za odstranjevanje škaje oziroma železovega oksida na železnih gredicah. Projekt je izdelan za podjetje Štore Steel d.o.o. Avtomatizacija je izvedena v smislu izbire strojne opreme, programiranja krmilnika in konfiguriranja naprav. V programu ePLAN smo narisali vezalne sheme, po katerih so tehniški sodelavci vgradili in povezali ustrezne module. V programu SIMATIC STEP 7 smo napisali program za pravilno delovanje naprave. V nalogi smo uporabili krmilnik, vhodno/izhodne module, napajalnik, komunikacijski modul, usmernik, modul CU320 in razsmernik. Izvedli smo tudi zagon, testiranje in spravili napravo v delovanje.
Keywords: avtomatizacija, programirljivi logični krmilnik, ePLAN, SIMATIC STEP 7
Published: 07.05.2010; Views: 2141; Downloads: 308
.pdf Full text (15,18 MB)

5.
TRDNOSTNI PRERAČUN OSI IN GREDI PO DIN 743
Rok Plevnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Eden od najpogostejših problemov inženirjev v konstrukcijskih oddelkih je določevanje koeficienta varnosti za določeno konstrukcijo. Trdnostni preračun osi in gredi po standardu DIN 743 zajema napotke in enačbe za določevanje koeficienta varnosti na kritičnih prerezih osi in gredi. Standard zajema dva kriterija: varnost glede na plastično deformacijo gradiva in varnost glede na trajno dinamično trdnost gradiva. V diplomskem delu je natančno preučen potek izračuna koeficienta varnosti in veličin, ki nanj vplivajo po obeh kriterijih. Prav tako so preučene lastnosti gradiv za osi in gredi. Sledi primerjava standarda z obstoječimi postopki in analiza rezultatov treh računskih primerov, pri katerih je bil uporabljen standard. Na koncu so predstavljene še smernice za nadaljnje delo na tem področju.
Keywords: osi, gredi, trdnostni preračun, koeficient varnosti, DIN 743
Published: 11.08.2010; Views: 7114; Downloads: 1119
.pdf Full text (3,66 MB)

6.
7.
Optimizacija izdelave pedalnega sklopa
Adrijan Plevnik, 2010, specialist thesis

Abstract: Predstavljen je način kako smo optimirali izdelavo pedalnega sklopa za vozilo Renault Twingo in Wind. Uporabljene metode so vitek pogled na procese, ustvarjanje zveznega pretoka, vitka oskrba, tok vrednosti in uravnoteženost dela. Rezultat optimizacije je izdelava iste količine izdelkov z manj delavci. Prepoznavanje potrat in pogled na delovanje procesov z očmi kupca. Simulacija optimizacije in primerjava rezultatov z realnimi.
Keywords: vitka oskrba, tok vrednosti, zvezen pretok, uravnoteženost dela in simulacija.
Published: 06.12.2010; Views: 1623; Downloads: 74
.pdf Full text (3,47 MB)

8.
Analiza obstoječega stanja in postavitev nove linije za izdelavo aparatov
Miha Srt, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V proizvodnih obratih imajo danes delo podjetja, ki izdelujejo kvalitetne izdelke za nizko ceno. K nižanju cene izdelka veliko pripomore kratek čas izdelave izdelka, na čas izdelave pa vpliva postavitev delovnih mest, pretok materiala in zaporedje delovnih operacij na sestavni liniji. Zaradi vse večjega pomena zdravja zaposlenih v podjetjih se preko programov, ki so namenjeni izračunavanju optimalnosti delovnih pogojev v podjetjih ukvarjajo z izboljšanjem ergonomskih pogojev dela. S tem se dolgoročno prepreči morebiten nastanek delovnih nesreč zaradi preobremenjenega dela kratkoročno pa s tem dosegamo boljši učinek dela.
Keywords: layout, ergonomics, SMED, ergocheck, workfactor, 5S, one piece flow, poka – yoke
Published: 27.10.2015; Views: 1078; Downloads: 79
URL Link to full text

9.
10.
Stopnja redukcije zanašanja škropilne brozge treh antidriftnih šob pri nanosu škropilne brozge v ječmenu
Katarina Plevnik, 2012, master's thesis

Abstract: Na polju ječmena smo izvedli poskuse, s katerimi smo preučevali možnosti zmanjševanja zanašanja (drift) FFS z uporabo antidriftnih šob. Pri aplikaciji FFS smo merili delež škropilne brozge, zanesene na razdaljah 0, 1, 2, 5 in 10 m stran od roba njive z uporabo fluorescentnega sledilca. Vse meritve so bile opravljene v štirih ponovitvah. Primerjali smo obseg zanašanja pri standardni šobi (Lechler LU 120-03) in treh antidriftnih šobah (Lechler ID 120-03, Albuz AVI – TWIN 110-03 in AGROTOP Turbodrop HiSpeed 110-03) pri nanosu 250 l škropilne brozge na hektar. Delež zanesene škropilne brozge se je z razdaljo od roba njive na vseh merjenih razdaljah zmanjševal. Najmanjši drift je bil dosežen s šobo HS. Na delež drifta je značilno vplivala velikost kapljic, kjer je bil drift največji pri šobi LU (VMD = 185). Pri uporabi različnih tipov šob s podobnimi velikosti kapljic in s približno enakimi hitrostmi vetra v času nanosa, je drift enak. Antidriftne šobe so za 70–85 % zmanjšale drift na vseh merjenih razdaljah.
Keywords: ječmen, stopnja redukcije, antidriftne šobe, standardne šobe, zanašanje FFS
Published: 04.10.2012; Views: 1299; Downloads: 129
.pdf Full text (8,09 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica