| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 29
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
Razvoj mestnega javnega potniškega prometa v Mariboru : diplomsko delo visokošolskega študija
Aleksander Pirš, 1993, undergraduate thesis

Published: 26.07.2007; Views: 1614; Downloads: 0

3.
4.
Vpliv svetovnega spleta na razvoj besedišča v angleškem jeziku
Gregor Pirš, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diploma se ukvarja z raziskovanjem odnosa med svetovnim svetom in razvojem besedišča. Delo je razdeljeno na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo najprej opredelili pojme na katerih bazira naše delo. Nato smo še opredelili jezik Interneta ter slang in žargon. V empiričnem delu smo si najprej zastavili raziskovalna vprašanja, cilje ter hipoteze. Ko smo določili raziskovalni vzorec, smo s pomočjo Internetnih brskalnikov Google in Yahoo določili kako pogosto se besede pojavljajo na svetovnem spletu. Nadaljevali smo z raziskovanjem odnosa med besedotvornimi procesi in besedami iz raziskovalnega vzorca. Glavni cilj našega dela je bil ugotoviti kako se razvija jezik Interneta in kako na ta razvoj vpliva družba. V zaključkih smo ugotovili, da na spletu ne obstaja samo ena vrsta jezika, ampak obstajata dve. O tem katero različico sporočevalec uporablja odločata dva faktorja in sicer namen sporočevalca ter čas v katerem sporočilo nastaja. Ugotovili smo, da gre razvoj jezika svetovnega spleta, predvsem v smer ekonomičnosti — torej v tvorbo kratkih besed, kar pa se pogosto odraža v nejasnem pomenu tvorjenke.
Keywords: jezik Interneta, standardni jezik, besedotvorje, Google, razvoj, družba
Published: 06.09.2011; Views: 1735; Downloads: 128
.pdf Full text (602,11 KB)

5.
Delovanje učitelja v multikulturnem razredu z vidika integracije/inkluzije
Gregor Pirš, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V pričujočem diplomskem delu se ukvarjamo z raziskovanjem učiteljevega delovanja v multikulturnem razredu z vidika integracije in inkluzije. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela: teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo najprej opredelili pojme (priseljenec – migrant, multikulturnost, integracija, inkluzija). Predstavili smo tudi koncept večkulturne pedagogike, otrokovih in človekovih pravic. Nato smo predstavili študijo Euridyce-a, iz katere smo izhajali za naš teoretični del. V teoretičnem delu smo na vzorcu učiteljev iz srednje šole IES Jandía izvedli anketo. Cilj anketnega vprašalnika je bil definirati odnos učiteljev do večkulturne vzgoje. Anketni vprašalnik je vrnilo 20 učiteljev, rezultati so predstavljeni tako tabelarično kot v opisni obliki. Empirični del vsebuje tudi predstavitev projekta Most do Romov, ki predstavlja slovenski projekt proti socialni izključenosti. Zaključek diplomskega dela predstavlja poglavje Zaključki, v katerem smo najprej povzeli naše delo ter navedli, kateri cilji so se uresničili in kateri so se uresničili delno. V zaključnem delu je podanih tudi nekaj konkretnih primerov, kako lahko šola svoje multikulturno delovanje še dodatno izboljša.
Keywords: integracija, inkluzija, večkulturna pedagogika, Evropska unija, socialna izključenost, družba
Published: 06.09.2011; Views: 2177; Downloads: 268
.pdf Full text (1,42 MB)

6.
PRIMERJAVA IZGRADNJE ŽELEZNIŠKE PROGE PO KLASIČNI METODI IN PO METODI TIRA NA TOGI PODLAGI
Jurij Pirš, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava primerjavo tehnologije gradnje železniške proge po klasični metodi in po metodi tira na togi podlagi. Predstavljene so osnovne zahteve za projektiranje železniške proge in kriteriji za izdelavo posameznih elementov spodnjega in zgornjega ustroja proge skupaj z opisom in uporabo gradbene mehanizacije. V nadaljevanju sledi predstavitev uporabe tehnologije tira na togi podlagi v predorih na odseku Košana – Gornje Ležeče. Prikazana je podrobna analiza togega tira sistema ÖBB-PORR ter tehnološki postopek na konkretnem primeru. Predstavljene so tudi prednosti in slabosti tehnologije tira na togi podlagi. Ekonomska primerjava obeh metod zajema izračun vrednosti stroškov investicije za 1 km proge obeh metod in stroške vzdrževanja. Ekonomsko upravičenost smo presojali na podlagi prihranka letnih stroškov delovanja proge, z metodo neto sedanje vrednosti.
Keywords: tehnologija gradnje, predori, železniški tiri, toga podlaga, stroškovna analiza
Published: 07.07.2011; Views: 1992; Downloads: 490
.pdf Full text (5,17 MB)

7.
8.
ANALIZA IZVEDBE PROGRAMA OD VRAT DO VRAT OZIROMA ZBIRANJE KOMUNALNE EMBALAŽE Z "RUMENO VREČO" V JAVNEM PODJETJU ZA KOMUNALNE STORITVE OKP ROGAŠKA SLATINA D.O.O.
Ajda Pirš, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji so pričeli z uvajanjem sistema od vrat do vrat oziroma zbiranje komunalne embalaže z »rumeno vrečo«, ki omogoča nov pristop razmišljanja o ravnanju z odpadki in temelji k podpori trajnostnega razvoja. Skozi diplomski seminar bo opisan in analiziran sistem od vrat do vrat oziroma zbiranje komunalne ebalaže z »rumeno vrečo« na primeru Javnega komunalnega podjetja za komunalne storitve OKP Rogaška Slatina d.o.o.. V nadaljevanju sledi predstavitev sistema od vrat do vrat ozirom zbiranje komunalne embalaže z »rumeno vrečo« s strani zakonodajnega okvira, obsega ravnanja z odpadki in analizo računovodskih izkazov na katere je vplivalo uvajanje sistem.
Keywords: trajnostni razvoj, sistem od vrat do vrat, »rumena vreča«, odpadek, logistika odvoza odpadkov, analiza računovodstkih izkazov.
Published: 13.12.2011; Views: 1820; Downloads: 115
.pdf Full text (933,54 KB)

9.
IZVEDBA PULZNEGA OKSIMETRA Z MOŽNOSTJO KRATKOTRAJNIH MERITEV
Cvetko Pirš, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo izvedbo pulznega oksimetra z možnostjo kratkotrajnih meritev arterijske oksigenacije. V uvodnih poglavjih predstavljamo pulzno oksimetrijo in njeno zgodovino. Podamo tudi zahteve za nemoteče in kratkotrajne meritve pulzne oksimetrije. Osrednji del diplomskega dela je posvečen opisu lastnih rešitev in eksperimentom, ki smo jih opravili. Strojni del pulznih oksimetrov smo rešili modularno s pomočjo dveh fotopletizmografskih (PPG) tipal ter modula s svetili treh različnih valovnih dolžin, ki ga je mogoče uporabiti z obema tipaloma. Tipali se razlikujeta predvsem v obliki, in sicer je eno točkovno, drugo tipalo pa je linijsko. Oksigenacijo smo računali s pomočjo konvencionalnega algoritma, ki temelji na Beer-Lambertovem zakonu, ki podaja povezavo med absorpcijo svetlobe ter lastnostmi snovi, skozi katero svetloba potuje. Opisujemo tudi algoritem DST, ki za računanje oksigenacije uporablja drugačni model, kot ga opisuje Beer-Lambertov zakon. Opravili smo različne eksperimente. S prvo skupino eksperimentov smo ugotavljali primernost razvite strojne opreme za zajem PPG-signalov. Z drugo skupino eksperimentov smo pridobili množico PPG-signalov, ki smo jih zajeli s pomočjo petih oseb. S temi signali smo izvedli študijo kratkotrajnih meritev, katere izsledke podajamo v zadnjih poglavjih diplomskega dela.
Keywords: Obdelava signalov, pletizmografija, pulzni oksimeter, oksigenacija, linijski senzor, srčni utrip
Published: 30.09.2011; Views: 2113; Downloads: 185
.pdf Full text (2,60 MB)

10.
Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica