| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Trženje zdravil brez recepta v Sloveniji
Martina Mušič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Ljudje se v današnjem svetu hitrega tempa življenja vse bolj zavedamo kako pomembno je naše zdravje. Na trgu se vsakodnevno pojavljajo nova zdravila brez recepta. Za uspešnost podjetja je ključnega pomena, da prepozna potrebe, pričakovanja in želje potencialnih kupcev. Pomembno je, da kupec začuti pripadnost podjetju, ter tako lahko posežemo na čustveno raven posameznika. Prepričamo jih lahko, da je naše zdravilo brez recepta najboljša izbira za njihovo zdravje. Predstavili in preučili smo ključne pojme za lažje razumevanje trženjskih osnov. V nadaljevanju smo predstavili metode in tehnike, ki pomagajo pri raziskavi in posledično pri podajanju predlogov. Predstavljeni so nekateri osnovni modeli, ki nam pomagajo razumeti, kako trg deluje in kaj vse vpliva nanj. Z raziskavo smo ugotovili, kateri načini trženja so najbolj učinkoviti v farmacevtskem svetu in kako lahko s tem pripomoremo k izboljšavi na področju trženja. Na podlagi ugotovitve raziskave smo podali predloge, kaj podjetje lahko stori, da kupca prepriča, da se odloči prav za njihovo zdravilo brez recepta. Ugotovili smo, da se potrošniki za določenega ponudnika zdravil brez recepta odločajo po predhodnih osebnih izkušnja, ter da oglasi ne spodbudijo kupca k odločitvi za nakup zdravila brez recepta. Predlagamo, da farmacevtsko podjetje razišče trg in ciljne kupce ter kaj so njihove želje. Pomembno je, da podjetje zna zadovoljiti kupčeve potrebe ter zna z njimi dobro komunicirati, saj le tako, lahko ostaneta dolgoročna partnerja v dobrih odnosih. Visoka učinkovitost zdravila brez recepta in zadvoljstvo kupcev pa so glavni recept, da podjetje še naprej dobro posluje na slovenskem trgu.
Keywords: - trženje - zdravila brez recepta - potencialni kupci - farmacija
Published: 10.09.2018; Views: 508; Downloads: 92
.pdf Full text (1,21 MB)

2.
(P)ostani voditelj, ki spodbuja inovativnost
Patricija Mušič, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Inovativnost je eden ključnih dejavnikov uspešnosti in obstoja podjetja. Je proces ustvarjanja izboljšav z ustvarjanjem nečesa novega. Da je določeno podjetje inovativno potrebuje inovativne voditelje, ki morajo ustvariti ustrezno, kreativno/inovativno okolje v katerem lahko prihaja do inovacij. Pri tem je potrebno poudarjati sporočilo o pomembnosti inovativnosti in le-to vključevati v vse procese delovanja. V okviru diplomskega dela smo opravili kvalitativno raziskavo s pomočjo intervjujev. Intervjuvali smo tri (inovativne) voditelje z namenom, da spoznamo posameznike, kot menedžerje in voditelje podjetja oziroma organizacije. Da spoznamo kakšni voditelji so, ali so seznanjeni s pojmoma inovativno voditeljstvo in inovacijska klima in kako ju, če sploh, vpeljujejo v okolje v katerem delujejo. Sestavili smo tudi test inovativnosti in ga dali rešiti našim voditeljem. S testom smo želeli, da voditelji lažje ocenijo svoje znanje s področja voditeljstva in inovativnosti, ter spoznajo ali so pripravljeni inovirati in ali jih to sploh veseli. Pomagal bi jim poiskati področja na katerih že blestijo kot voditelji, ki spodbujajo inovativnost in področja na katerih se še najde prostor za izboljšave. Reševanje takšnega testa pa lahko pomaga tudi nam pri odkrivanju naših inovativnih potencialov. Skozi teorijo, intervju in test smo spoznali, da inovativni voditelji podpirajo spremembe, za katere navdušujejo vse okoli njih. Ustvarjajo nekaj novega, nekaj več, spodbujajo sodelovanje, se zavedajo pomembnosti komunikacije in ustvarjajo kulturo inovativnosti. V prvi vrsti pa so inovativni trenerji in to je tudi njihovo glavno poslanstvo.
Keywords: inovacija, inovacijski proces, inovativnost, voditeljstvo, inovativno voditeljstvo
Published: 05.05.2017; Views: 789; Downloads: 88
.pdf Full text (964,72 KB)

3.
NOGOMETNI HULIGANIZEM IN NJEGOVE JEZIKOVNE POSEBNOSTI V ANGLIJI
Jasmina Habjanič Mušič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Nogometni huliganizem je od nekdaj slovel kot »Angleška bolezen«. Govorimo o več kot stoletju starem fenomenu, katerega začetki segajo v konec 19. stoletja, čeprav je v tem obdobju do nasilja na nogometnih tekmah prihajalo spontano. Z ustanavljanjem nogometnih klubov se konec 60. let najprej oblikujejo uradne navijaške skupine posameznih nogometnih klubov katerim nato sledijo še tako imenovane huliganske tolpe, ki jih tvorijo »ekstremni navijači«. V tem obdobju se je začel beležiti porast organiziranega in vnaprej načrtovanega nasilja, kar je pritegnilo številne sociologe in ostale znanstvenike, da so ta pojav podrobneje raziskali. V nalogi so bile predstavljene faze razvoja nogometnega huliganizma v Angliji vključno z dejavniki, ki so vplivali na njegov nastanek, kakor tudi teorijske misli o obnašanju nogometnih navijačev in njihovih skupinah ter verbalno nasilje z elementi sovražnega govora, ki se ga huligani poslužujejo na tribunah nogometnih stadionov.
Keywords: nogometni huliganizem, huligani, ekstremni navijači, nasilje, sovražni govor
Published: 05.09.2016; Views: 1024; Downloads: 156
.pdf Full text (737,98 KB)

4.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI V REŠITVAH, KI TEMELJIJO NA TEHNOLOGIJAH HTML5
Jernej Mušič, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo si ogledali varnostne ranljivosti standarda HTML5 ter načine, kako preprečiti takšne napade s pomočjo mehanizmov za zagotavljanje varnosti v standardu. Analizirali smo temeljne nove funkcionalnosti in njihovo implementacijo ter kakšne so njihove zmožnosti in iskali točke, kjer bi lahko napadalec potencialno ogrožal spletno aplikacijo, ki ta element uporablja. S pomočjo literature smo tudi poiskali omenjene vektorje, ki omogočajo varnostne vdore in načine, kako te vdore preprečiti in ali so učinkoviti. Ugotovili smo, da je standard HTML5 dopolnjen z varnostnimi predlogi za razvijalce, vendar obstaja preveč nerešenih varnostnih vprašanj, ki bi označevali ta standard kot ustreznega za razvoj varnostno kritičnih aplikacij.
Keywords: Varnost, HTML5, Web socket, Canvas, Vrivanje SQL
Published: 05.07.2016; Views: 730; Downloads: 105
.pdf Full text (2,89 MB)

5.
Vpliv osebne varovalne opreme na gibanje in obremenitev človeka
Uroš Mušič, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljeno testiranje osebne varovalne opreme gasilca, ter proučevanje delovnega mesta in njegovega dela na intervenciji. V uvodu je opisan pravilnik o osebni varovalni opremi ter opredelitev obstoječe osebne varovalne opreme. V osrednjem delu so predstavljene obremenitve, ki so jim gasilci izpostavljeni, uporabljena programa TmpTelo, kateri krmili toplotnega manikina za testiranje osebne varovalne opreme, Siemens Jack 7.0 z metodama OWAS in RULA, s katerima smo analizirali simulacijo gasilca in majica za ohlajanje Cooline. V zaključnem delu so prikazani rezultati meritev na toplotnem manikinu, rezultati analize pridobljene iz simulacije Siemens Jacka po metodah OWAS in RULA in nazadnje rezultati testiranja majice Cooline.
Keywords: varovalna oprema, obremenitve človeka, toplotni manikin, OWAS, RULA
Published: 11.03.2016; Views: 1073; Downloads: 98
.pdf Full text (2,48 MB)

6.
Preprečevanje in ukrepanje v primeru zavedanja med splošno anestezijo
Jelena Berger, Polona Mušič, Bernarda Logar Zakrajšek, Dušan Mekiš, 2014, review article

Abstract: Izhodišča: Splošna anestezija je stanje reverzibilne izgube zavesti (nezavedanje ali farmakološki spanec), občutka za bolečino, mišičnega tonusa, zmanjšanega delovanja avtonomnega živčnega sistema in izgube spomina za čas, ko je bolnik v splošni anesteziji. Tako stanje dosežemo, če zagotovimo zadostno globino anestezije ves čas operacije. Zavedanje med operacijo je resen zaplet, ki lahko nastane, kadar zaradi različnih vzrokov ni zagotovljena zadostna globina anestezije. V kratkem pregledu bomo opisali nevrobiološke osnove zavedanja med operacijo, vzroke zanj, metode merjenja globine anestezije, preprečevanje zavedanja med anestezijo, možne posledice in zdravljenje le-teh. Zaključki: Medoperativna budnost pri nekaterih bolnikih pusti pomembne posledice, zato so za dobro klinično prakso potrebne smernice za preprečevanje zavedanja med operacijo in navodila za zmanjševanje in zdravljenje posledic zavedanja med operacijo med splošno anestezijo.
Keywords: splošna anestezija, globina, zavedanje med operacijo, anestezija, zapleti, preprečevanje, posttravmatska stresna motnja
Published: 30.12.2015; Views: 811; Downloads: 111
.pdf Full text (283,46 KB)
This document has many files! More...

7.
Metode daljinskega zaznavanja za potrebe izdelave idejnega projekta daljinskih objektov - primerjava metod
Doroteja Mušič, 2014, diploma project paper

Abstract: V tej projektni nalogi, ki je namenjena kot formalni zaključek I. Bolonske stopnje sva preučila obstoječo gradivo in praktično izvedbo dveh metod daljinskega zaznavanja za potrebe izdelave projekta daljinskih objektov. V gradivu sta osnovno opisani metodi fotogrametrija in LiDAR. Jedro naloge je primerjanje metod na manjšem idejnem projektu avtocestnega odseka Vučja vas – Mura.
Keywords: LiDAR, fotogrametrija, daljinski objekti, idejni projekt
Published: 08.09.2014; Views: 973; Downloads: 101
.pdf Full text (4,19 MB)

8.
RAZVOJ SPLETNIH APLIKACIJ Z UPORABO HTML 5
Jernej Mušič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predelali novosti, ki jih prinaša označevalni jezik HTML5, ter se osredotočili na možnosti, ki jih ponuja pri razvoju spletnih aplikacij. Novosti smo razcepili na podskupine ter jih opisali in predstavili z osnovnimi primeri uporabe. V nadaljevanju smo se osredotočili na razvoj spletne aplikacije z uporabo jezika HTML5, kjer smo razvili enostavno aplikacijo namenjeno manipuliranju fotografij. Po razvoju aplikacije smo se nato osredotočili na delovanje aplikacije v najbolj množično uporabljenih spletnih brskalnikih in preverili njihovo kompatibilnost. Ugotovili smo, da jezik HTML5 ni primeren za samostojno uporabo v razvoju spletnih aplikacij, in da ima pomanjkljivo varnost, s čimer lahko ogroža delovanje aplikacij.
Keywords: HTML5, CSS3, Canvas, Java Script
Published: 02.09.2013; Views: 1646; Downloads: 180
.pdf Full text (2,16 MB)

9.
Vzdrževanje strojev in naprav v sistemu DARS
Uroš Mušič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Za izdelavo diplomske naloge sem si izbral proces vzdrževanje vozil in delovnih priključkov potrebnih za vzdrževanje avtocest v Republiki Sloveniji, v letnem in zimskem času. Zaradi zunanjih vplivov na delovne stroje in njihove priključke je vzdrževanje največkrat ključnega pomena. V diplomski nalogi se bom dotaknil vseh elementov v življenjski dobi teh strojev, od razpisa za nabavo novega stroja, vzdrževanje stroja pa do odpisa stroja oz. zamenjavo stroja z novejšim. Vzroki izpadov delovnih strojev in njihovih priključkov je dostikrat neredno ali malomarno vzdrževanje stroja in pa nepoznavanje stroja ali naprave, kar bom v nalogi še posebej izpostavil.
Keywords: vzdrževanje, vzdrževanje glede na stroške, analiza
Published: 21.11.2012; Views: 2416; Downloads: 396
.pdf Full text (3,69 MB)

10.
OPERATIVNI MANAGEMENT IN KADROVSKA FUNKCIJA V PODJETJU L D.O.O.
Lara Mušič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega dela je povezanost managementa in kadrovske funkcije. Poskušali bomo prikazati pomembnost razvoja kadrovske funkcije, ki je imela v preteklosti predvsem administrativno vlogo, zdaj pa se vse pogosteje pojavlja kot poslovna in organizacijska funkcija. Planiranje kadrov je v Sloveniji še vedno premalo razvito, vendar pa igra pomembno vlogo pri delu s človeškimi viri. Če kadrov ne načrtujemo, se pojavljajo različni problemi, ki jih bomo opisali v diplomskem delu.
Keywords: •operativni management •kadrovska funkcija •planiranje kadrov in dejavniki, ki vplivajo na planiranje kadrov •zadovoljstvo na delovnem mestu
Published: 09.08.2012; Views: 1464; Downloads: 59
.pdf Full text (1,28 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica