| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Primerljivost postopkov informacijskih operacij oboroženih sil z informacijskim upravljanjem drugih kriznih upravljavcev
Petruška Krek Vogelnik, 2019, master's thesis

Abstract: Krizno upravljanje in vodenje je neposredno odvisno od kakovostnega upravljanja z informacijami. Kakovostno informacijsko upravljanje zmanjšuje dodatne negativne posledice krize ali jih celo preprečuje. Oborožene sile ZDA so akter, ki ves čas deluje ali pa se usposablja za delovanje v kriznih pogojih, in imajo vzpostavljene stalne strukture za upravljanje z informacijami, ki so preizkušene v realnih razmerah – oboroženih konfliktih. Omenjene strukture delujejo preko sistema informacjskih operacij, kjer je glavni cilj upravljanja z informacijami tako, da odločitve ene operacije nimajo negativnega vpliva na drugo. Ustvarjajo skupno situacijsko zavedanje v celici za informacijske operacije, ki je stalna organska struktura na operativni ravni oboroženih sil. Skupno situacijsko zavedanje v krizi omili njene negativne posledice zato so postopki koristni tudi za druge krizne upravljavcena primer za policijo ter za enote zaščite in reševanja. To magistrsko delo analizira postopke upravljanje z informacijami v dveh orgnanih, ki se stalno srečujeta s kriznimi razmerami v različnih razsežnostih in brez časa za priprave na posamezno situacijo. Od njihovega kriznega upravljanja pa je odvisno, ali se bodo razsežnosti krize širile dlje od njenih neposrednih vplivov. Pri obeh organih je možna posledica izguba človeških življenj. V okviru proučevanja tega primera ugotavljamo, da je upravljanje z informacijami vzpostavljeno in sledi nameri skupnega situacijskega zavedanja. So pa področja, ki z nekaj spremembami v osnovnih predpisih in spremembami načina skupnih usposabljanj, predvsem pa s poenotenjem določenih tematskih področij, ki so večini kriznih upravljavcev skupna, lahko dvignejo raven informacijskega upravljana in s tem kriznega upravljanja tudi ob primerih, ko so primorani sodelovati z drugimi organi kriznega upravljanja. Posledično zmanjšajo tveganja za odločitve in ukrepe, ki za nekatere pomenijo rešitev problema, za druge pa problem ustvarijo. S tem se zmanjšuje tveganje za posredne posledice krize in za nepotrebne izgube človeških življenj.
Keywords: informacije, upravljanje z informacijami, informacijske operacije, krizno upravljanje, oborožene sile, magistrska dela
Published: 23.12.2019; Views: 307; Downloads: 29
.pdf Full text (3,56 MB)

2.
3.
Indici pri preiskovanju kaznivih dejanj s področja poslovne kriminalitete
Tomaž Krek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V delokrog Oddelka za gospodarsko kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije sodi preko osemdeset kaznivih dejanj, kar zahteva od preiskovalca širok spekter znanja področne zakonodaje. Skupina za poslovno kriminaliteto, Sektorja kriminalistične policije, Policijske uprave Ljubljana, zaradi velikega pripada naznanjenih kaznivih dejanj ni zmožna preiskovati kazniva dejanja, ki bi jih sama zaznala s pomočjo indicev, kot je to značilno pri preiskovanju klasične kriminalitete. S pomočjo indicev lahko sklepamo na nekaj, oziroma lahko indici nakazujejo na možnost izvršitve kaznivega dejanja in na storilca tega dejanja. Z njihovo pomočjo lahko pridemo do informacij, ki imajo dokazno vrednost. Lahko pa imajo nek posredni dokaz, ki se lahko ob pravilnem povezovanju ostalih posrednih in neposrednih dokazov ovrednotijo kot dokaz v okviru predkazenskega in kazenskega postopka. Pri naznanjenih kaznivih dejanjih z znanim storilcem se pri preiskovanju iščejo indici, iz katerih izhajajo utemeljeni razlogi za sum, da je določena oseba storila kaznivo dejanje oziroma se preverja ravnanje storilcev, v smislu odkrivanja elementov kaznivega ravnanja, ki so določeni v Kazenskem zakoniku Republike Slovenije (KZ-1, 2012) kot prepovedana. Eden večjih problemov gospodarske kriminalitete in s tem posledično poslovne kriminalitete na območju Policijske uprave Ljubljana je, da nima izdelanih pravil dokazovanja v predkazenskem postopku, oziroma ima policija zaradi pomanjkljivega usmerjanja tožilstva težave s pravilnim vrednotenjem indicev. Na to nakazuje dejstvo, da tožilstvo večino policijskih kazenskih ovadb iz gospodarskega področja zavrže z navedbo, da naznanjeno kaznivo dejanje ni kaznivo dejanje.
Keywords: kriminaliteta, gospodarska kriminaliteta, preiskovanje, indici, dokazi, diplomske naloge
Published: 18.11.2016; Views: 1409; Downloads: 120
.pdf Full text (659,96 KB)

4.
5.
Izbira optimalne mobilne platforme za paketno dostavo
Rok Krek, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo predstavlja problematiko izbire optimalne platforme za namene izdelave mobilne aplikacije, namenjene paketni dostavi. Problem zajema tehnološko, logistično, ekonomsko in pravno tematiko, zato smo se morali osredotočati na vsako posameznoter jo na koncu predstaviti kot celoto. Skozi raziskovanje strojne in programske opreme smo skušali izluščiti najboljše, kar ima trenutno na voljo mobilna tehnologija za potrebe paketne dostave. S predstavitvijo metodologije paketne dostave smo pridobili vpogled v logistične in pravne zahteve za razvoj programske opreme, namenjene delavnemu okolju. Po upoštevanju vseh omejitev in standardov smo pripravili koncept mobilne aplikacije, ki je konkurenčen produkt namenskim napravam. S celotnim delom smo želeli prikazati potencial pametnih mobilnih naprav v gospodarstvu, še posebej pa v logistični panogi.
Keywords: paketna dostava, mobilna platforma, mobilna aplikacija
Published: 08.09.2015; Views: 1036; Downloads: 53
.pdf Full text (542,71 KB)

6.
Kriminalne poti drog preko Slovenije
2010, radio or television event

Keywords: organizirana kriminaliteta, prepovedane droge
Published: 10.07.2015; Views: 1388; Downloads: 45
URL Link to full text

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica