| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 23
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
METODE ZA MERJENJE STATIČNIH MAGNETNIH LASTNOSTI MATERIALOV
Viktor Goričan, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Merilni sistem Magnet‒Physik Remagraph RE‒3 je namenjen merjenju statičnih magnetnih lastnosti mehkomagnetnih in pol‒trdomagnetnih materialov ter risanju njihovih karakteristik na analogni x‒y risalnik. Proučili smo temelje magnetnih meritev ter delovanje merilnega sistema. Zavrgli smo nekatere zastarele rešitve kalibracije in računanja konstant v navodilih, ki so bile namenjene za uporabo z analognim x‒y risalnikom, ki smo ga nadomestili z več‒funkcijsko merilno kartico NI USB‒6212 ter v programskem okolju LabView napisali program Static Hysteresis. S pomočjo merilne kartice in programa smo merilne signale digitalizirali, vključili digitalno obdelavo merilnih rezultatov ter uvedli postopke za korekcijo izmerjenih karakteristik. Uvedli smo postopke za natančnejše določanje karakterističnih točk na magnetilni in histerezni krivulji, ki so bile poprej podvržene nenatančnemu odčitavanju z grafa analognega x‒y risalnika oz. nekatere celo nedoločljive.
Keywords: magnetne meritve, magnetni materiali, histerezna zanka, magnetilna krivulja, magnetna polarizacija, jakost magnetnega polja, permeabilnost, LabView
Published: 11.11.2011; Views: 2486; Downloads: 270
.pdf Full text (4,01 MB)

4.
5.
ANGLIJA POD PLANTAGENETI
Virineja Goričan, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je ugotoviti, kako se razvoj Anglije v srednjem veku razlikuje od ostale Evrope. Časovni okvir sega od normanske osvojitve do prihoda rodbine Tudor na angleški prestol. Osredotočila sem se torej na vladanje kraljev iz rodbine Plantagenetov, ter na napredek, ki so ga prinesli v deželo. Pri pisanju sem si pomagala predvsem z monografskimi publikacijami, delno pa tudi z različnimi enciklopedijami in internetnimi viri. Glavni vir je bilo delo avtorja Trevelyana; Zgodovina Anglije, ki je že precej zastarelo, zato sem uporabljala tudi gradivo novejšega datuma, ki pa je večinoma v angleškem jeziku. Prvi del diplome vsebuje bolj splošne podatke in obravnava tipične probleme srednjega veka skozi perspektivo Anglije. V drugem delu je namenjeno nekaj prostora vsakemu od plantagenetskih kraljev, saj so si bili med sabo zelo različni in ne bi bilo korektno, če bi pisala le o sami rodbini, saj bi tako preveč posploševala. Skozi delo ugotovimo, da se na specifičen razvoj Anglije vplival predvsem izvor njenih plantagenetskih kraljev, ki je otok povezal s celino. Prav ta razdalja od centra Evrope pa je omogočila, da so se ideje s celine na otoku spremenile in prilagodile tamkajšnjim potrebam. Največja razlika med Anglijo in celino je vidna v razvoju prava, ki je neizbežno povezan z razvojem Cerkve in fevdalizma.
Keywords: Ključne besede: Anglija, srednji vek, Plantageneti, pravni sistem, fevdalizem.
Published: 26.10.2010; Views: 2754; Downloads: 352
.pdf Full text (3,97 MB)

6.
Rebellion, Politics and other Themes in Modern Poetry; A Study of Band Muse Lyrics
Virineja Goričan, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem analizirala 11 pesmi, ki jih je napisala in izvedla britanska glasbena skupina Muse. Želela sem ugotoviti, kaj loči ta besedila od ostalih besedil v popularni glasbi in kaj pritegne številne oboževalce. Za začetek sem žanr besedil vključila med običajne žanre literature. Potem sem začela z analizo posameznih pesmi, kjer sem se posvetila predvsem pomenu, pa tudi zgradbi. Ena od glavnih tem teh pesmi je uporništvo proti avtoriteti, naj bo to vlada, politik ali religija. Analiza je pokazala, da so teme besedil tisto, kar loči ta besedila od ostalih popularnih besedil. Ena od glavnih tem je tudi pomembnost resnice, iskanje resnice in njeno razkritje. Strah, da so naše misli nadzorovane, se najde v mnogih besedilih. Po avtorjevem mnenju so vse te tri glavne teme povezane; vlad skriva resnico in vpliva na naše mišljenje, zato da se je ne bi razkrilo. Druge teme so še uničenje in opustošenje vojne, hipokrizija religije, nepravičnost današnjega sveta in ideja, da se zgodovina ponavlja. Iskala sem tudi motive in aluzije. Vidimo lahko, da je na avtorja vplivalo delo Georga Orwella 1984, ki je prispevalo teme za nekatere od pesmi. Resne politične teme in uporništvo so glavne značilnosti analiziranih besedil. Teme, ki niso običajne v današnji popularni glasbi, so verjetno razlog za veliko število oboževalcev skupine Muse.
Keywords: besedila, poezija, Muse, teme, uporništvo
Published: 26.10.2010; Views: 2221; Downloads: 117
.pdf Full text (805,50 KB)

7.
ZAMENJAVA OBSTOJEČIH TOPLOTNIH PRENOSNIKOV IN NJIHOVA MODIFIKACIJA V OBRATU ROČNO ORODJE, UNIOR D.D.
Ožbej Goričan, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Unior d.d. je kovinsko predelovalno podjetje, ki se danes ukvarja z izdelavo kovanih in sintranih izdelkov za avtomobilsko industrijo, izdelavo ročnega orodja, strojegradnjo in turizmom. V tej diplomski nalogi, smo za podjetje Unior d.d., za obrat Obdelovalnica na novo izračunali pretoke in iztočne temperature grelne vode ob zamenjavi obstoječega toplotnega prenosnika na proizvodni liniji za mangan-fosfatiranje. S programom Aspen Plus smo izračunali obratovalne parametre za različne možne postavitve, pri različnih vtočnih temperaturah grelne vode in pri različnih temperaturah delovne raztopine. Na osnovi simulacij predlaganih postavitev smo izbrali najboljšo možno, ki ne bo motila delovne operacije pri čiščenju toplotnih prenosnikov, prav tako pa ne bo imela vpliva na ostale delovne procese omenjene proizvodne linije.
Keywords: toplotni prenosnik, rekonstrukcija, Apen Plus, modifikacija toplotnih prenosnikov
Published: 25.11.2011; Views: 1362; Downloads: 89
.pdf Full text (2,75 MB)

8.
9.
PISAVE TRUETYPE
Janez Goričan, 2012, undergraduate thesis

Abstract: S prihodom grafičnih uporabniških vmesnikov in grafičnega oblikovanja tekst ni bil več samo sredstvo za vizualno predstavitev jezika, ampak je prevzel še vrsto dodatnih funkcij grafičnega izražanja, ki jih prinaša tipografija. V diplomski nalogi bomo preučili funkcije teksta, osnove tipografije, značilne tipe digitalnih tipografij, predvsem črkopise TrueType, in se skozi študij prosto dostopnih orodij za oblikovanje pisav seznanili s postopkom definiranja novega črkopisa. Implementirali bomo tudi lastni uporabniško prijazni urejevalnik pisav in demonstrirali njegovo uporabo skozi tvorbo lastnega črkopisa TrueType. Dejansko gre pri tem za program za 2D risanje s shranjevanjem v javnem datotečnem formatu TrueType.
Keywords: Tipografija, računalniška pisava, TrueType, urejevalnik pisave, vektorska pisava
Published: 27.11.2012; Views: 1594; Downloads: 329 
(2 votes)
.pdf Full text (1,73 MB)

10.
Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica