| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Izdelava in avtomatizacija naprave za izsek PVC plašča malih grelnikov vode : diplomsko delo
Ana Unterlehner, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje izdelavo in avtomatizacijo naprave za izsek lukenj v PVC plašče malih grelnikov vode. Podjetje, ki je napravo naročilo, je bilo TIKI D. O. O., ker so hoteli avtomatizirati to proizvodnjo. Pred tem so luknje izsekavali z ročnim luknjačem. Delo je potekalo tako, da smo najprej preučili njihov problem in nato prišli do ustrezne rešitve. Sledila je izdelava elektro in strojnih načrtov. Po končani izdelavi načrtov pa izdelava naprave. Program je bil napisan v Siemensovem programu TIA portal. Po končanih vseh testih smo napravo ustrezno zapakirali in z vso potrebno dokumentacijo poslali v podjetje.
Keywords: Avtomatizacija, izsek luknje, grelnik vode, Siemensov plk
Published in DKUM: 11.11.2022; Views: 778; Downloads: 48
.pdf Full text (3,96 MB)
This document has many files! More...

2.
Avtomatizacija delovnega mesta za prelaganje palet : diplomsko delo
Miha Unterlehner, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan postopek avtomatizacije delovnega mesta za prelaganje palet. Podjetje, ki je sprožilo postopek avtomatiziranja, je bilo Gorenje d. o. o. PROGRAM PSA, saj hočejo čim bolj oziroma še bolj avtomatizirati proizvodnjo pralnih strojev. Pred avtomatizacijo je delavec na tem delovnem mestu privijačil nogice aparata na njegovo ohišje in nato nanj postavil paleto. Za tem delovnim mestom se aparat obrne tako, da sedaj stoji na tej paleti in se od tukaj naprej vozi po proizvodnji na tej paleti. Podjetje je tako izdalo povpraševanje po možni avtomatizaciji tega delovnega mesta. Diplomska naloga opisuje različne faze in postopke takšnega projekta: ponudbo s problemom, koncept, vizualizacijo stroja oziroma rešitve, dokončno delovanje, izdelavo elektro in strojnega načrta. Poudarek je na inženirskih zaključnih delih, kot so elektrifikacija stroja oziroma rešitve, programiranje PLK za napravo, testiranje, integracija rešitve v obstoječo proizvodnjo in na koncu še končni prevzem rešitve.
Keywords: avtomatizacija procesa, manipulacija palet, programiranje, Siemens
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 491; Downloads: 75
.pdf Full text (4,02 MB)
This document has many files! More...

3.
Zbiranje in uporaba deževnice za gospodinjske namene na primeru individualne hiše
Nika Bojanc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Z diplomskim delom spodbujamo in ozaveščamo uporabo deževnice s pomočjo zbiralnika vode. Opisali smo, kakšno podnebje imamo v Sloveniji,kako to vpliva na dež ter kako deževnica pravzaprav nastane, kakšna je njena kakovost in uporaba. Poglobili smo se v preteklost in podajamo rezultate razvoja zbiralnikov skozi čas, od najenostavnejših naravnih zbiralnikov v vrtačah (kalov, ki so tudi podrobno obrazloženi) do sodobnih plastičnih zbiralnikov. Ker je zbiralnik sam po sebi le prazen prostor, nismo pozabili na dotok vode, njeno zajemanje in zaščito pred vstopom nepotrebnih delcev. Namen naloge je preveriti, ali je deževnico mogoče uporabiti tudi v sodobnem času kot kvaliteten vodni vir. Na primeru rešitve za individualno hišo spremljamo adaptacijo obstoječega zbiralnika deževnice v edini vir pitne vode v individualni stanovanjski hiši. Opisali bomo dela od začetka gradnje hiše, preko potrebnih priklopov zbiralnika, do danes, z obrazložitvijo, kaj je potrebno popraviti oziroma zamenjati, da bo zbiralnik služil oskrbi z neoporečno pitno vodo.
Keywords: zbiranje deževnice, samooskrba, pitna voda
Published in DKUM: 09.09.2019; Views: 1547; Downloads: 172
.pdf Full text (3,90 MB)

4.
Quantitative model for economic analyses of information security investment in an enterprise information system
Rok Bojanc, Borka Jerman-Blažič, 2012, original scientific article

Abstract: The paper presents a mathematical model for the optimal security-technology investment evaluation and decision-making processes based on the quantitative analysis of security risks and digital asset assessments in an enterprise. The model makes use of the quantitative analysis of different security measures that counteract individual risks by identifying the information system processes in an enterprise and the potential threats. The model comprises the target security levels for all identified business processes and the probability of a security accident together with the possible loss the enterprise may suffer. The selection of security technology is based on the efficiency of selected security measures. Economic metrics are applied for the efficiency assessment and comparative analysis of different protection technologies. Unlike the existing models for evaluation of the security investment, the proposed model allows direct comparison and quantitative assessment of different security measures. The model allows deep analyses and computations providing quantitative assessments of different options for investments, which translate into recommendations facilitating the selection of the best solution and the decision-making thereof. The model was tested using empirical examples with data from real business environment.
Keywords: modelling, security technology, economic metrics, investment, enterprise information system
Published in DKUM: 22.01.2018; Views: 1149; Downloads: 380
.pdf Full text (2,18 MB)
This document has many files! More...

5.
IZBOLJŠANJE OZAVEŠČANJA O ZDRAVJU KOT VREDNOTI MED DOLENJSKIMI ROMI
Stanka Bojanc, 2014, master's thesis

Abstract: Teoretična izhodišča, namen: Temeljni cilj vsake družbe na področju zdravja in zdravstvenega varstva je izboljšati zdravje prebivalstva in zmanjšati breme bolezni, zmanjševati neenakosti glede zdravja ter zagotoviti sistem, ki posamezniku v bolezni zagotavlja pravično, pravočasno in kakovostno oskrbo ter čimprejšnjo povrnitev zdravja. Na zdravje vplivajo številni med seboj prepleteni dejavniki, t. i. determinante zdravja. Krepitev in varovanje zdravja posameznika pa zahtevata celovit pogled in sodelovanje tako posameznika kakor celotne družbe. Namen raziskave je opisati, raziskati in analizirati življenjske razmere, v katerih živijo dolenjski Romi ter opozoriti na potrebne ukrepe za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev za Rome na območju Dolenjske. K delu z Romi je potrebno pristopiti etnično občutljivo. Prezrta ne sme biti nizka izobrazbena raven Romov, pripravi primernih učnih pripomočkov zanje pa posvečena posebna skrb. Raziskovalna metodologija: V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodologijo. V okviru empiričnega dela smo s pomočjo Student t-testa ter ostalih statističnih testov obdelali podatke, pridobljene z anketnim vprašalnikom, ki smo ga razdelili v štirih največjih romskih naseljih, ki se razlikujejo po urejenosti bivalnih razmer, številčnosti družin in njihovega ekonomskega statusa. Rezultati: Več kot polovica Romov je v raziskavi potrdila, da ne živi zdravo. Njihova prehrana je raznolika, najpogosteje uživajo meso 26 % in kruh 20 %, zelenjavo 8 % in jajca 1,5 %. 63,7 % Romov je kadilcev, 10 % jih je začelo kaditi pri 10-ih letih starosti. 96 % jih je že poskusilo drogo ali alkohol. 47 % Romkinj, ki že same trdijo, da ne živijo zdravo ne obiskujejo ginekologa v času nosečnosti. Med temi Romkinjami najdemo 40 % takih, ki so rodile pred 16. letom starosti. Iz raziskave sledi, da vsi Romi, ki imajo redno službo, živijo zdravo. Romi, ki se preživljajo s prejemki socialnih pomoči in drugimi občasnimi prejemki, pa so odgovorili, da ne živijo zdravo. Sklep: Romska populacija sodi med socialno ogrožene skupine prebivalstva s povečanim tveganjem glede zdravja. Večina jih živi v neustreznih življenjskih razmerah, mnogokrat celo brez osnovnih življenjskih možnosti, s čimer sta povezani neustrezna higiena in slaba prehrana. Oba dejavnika neposredno zvišujeta stopnjo zdravstvene ogroženosti. Slab ekonomski položaj in neizobraženost populacije sta razloga za zdravstveno neinformiranost in nizko ozaveščenost o pomenu zdravja, kar se pogosto odraža v odsotnosti preventivnih oblik zdravstvenega varstva.
Keywords: Romi, socialne determinante zdravja, nacionalne strategije, nacionalni program ukrepov za Rome, plani ukrepov za Rome, zdravstvena preventiva, politika zdravja
Published in DKUM: 06.01.2015; Views: 1983; Downloads: 221
.pdf Full text (1,67 MB)

6.
VALIDACIJA METODE ZA DOLOČANJE AFLATOKSINOV V OREŠČKIH S TEKOČINSKO KROMATOGRAFIJO Z UPORABO IMUNOAFINITETNIH KOLON
Branka Bojanc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Za določanje aflatoksinov G1, G2, B1, B2 v oreščkih smo validirali metodo določanja s tekočinsko kromatografijo z uporabo imunoafinitetnih kolon. Rezultate analiziranih vzorcev smo opredelili s pomočjo umeritvene krivulje v koncentracijah od 1 μg/kg do 10 μg/kg. Dovoljena vsebnost vsote aflatoksinov G1, G2, B1, B2 v oreščkih je 4,0 μg/kg. Rezultate smo ovrednotili glede na predpisane zahteve analizne metode (koncentracijsko območje, meja določanja, meja zaznavnosti, ponovljivost, obnovljivost in pravilnost). Validirana metoda za določanje aflatoksinov G1, G2, B1, B2 v oreščkih s tekočinsko kromatografijo z uporabo imunoafinitetnih kolon je primerna in uporabna, kar smo potrdili z uspešnim sodelovanjem v medlaboratorijskim testom.
Keywords: aflatoksini, oreščki, validacija, tekočinska kromatografija
Published in DKUM: 29.05.2013; Views: 2411; Downloads: 286
.pdf Full text (20,50 MB)

7.
Grafološka metoda pri izbiri kadrov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Barbara Lysa Bojanc, 2009, undergraduate thesis

Keywords: grafologija, proces zaposlovanja, selekcijske metode
Published in DKUM: 07.05.2009; Views: 2396; Downloads: 344
.pdf Full text (879,81 KB)

8.
Search done in 1.56 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica