| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 46
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Vloga Grossmannovega festivala pri razvoju turizma v Prlekiji : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Matija Režonja, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu obravnavamo vlogo Grossmannovega festivala pri razvoju turizma v Prlekiji. Predstavljamo kulturni turizem kot eno izmed najpomembnejših panog na področju turizma. V to panogo sta vključena tudi prireditveni in festivalski turizem. Želeli smo raziskati vpliv na destinacijo, ki ga imajo razne prireditve. Z uporabo metod analize, deskripcije in delno strukturiranega intervjuja smo ugotovili, da so prireditve zelo pomemben del turizma ter da imajo velik vpliv na destinacijo, na kateri se odvijajo. Ugotovili smo, da je vloga Grossmannovega festivala pri razvoju turizma v Prlekiji velika in pomembna. Preko intervjujev z organizatorji festivala in podžupanom občine Ljutomer smo ugotovili, da je Grossmannov festival ena najpomembnejših in najbolj obiskanih atrakcij mesta Ljutomer. Ugotovili smo tudi, da ima izpad prireditev zaradi covida-19 zelo negativen vpliv na destinacijo.
Keywords: kultura, turizem, Grossmann, Prlekija, prireditve
Published in DKUM: 27.12.2021; Views: 435; Downloads: 77
.pdf Full text (1,15 MB)

2.
Razvoj turistične ponudbe plezališča Kotečnik : diplomsko delo univerzitetnega študija
Domen Zupan, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu obravnavamo naravno plezališče Kotečnik ter plezalni turizem. Predstavili smo plezanje kot šport, samo plezališče Kotečnik, ga primerjali z ostalimi večjimi plezališči po Sloveniji ter raziskali, kakšna je konkurenčna turistična ponudba v drugih plezališčih. Želeli smo ugotoviti, na kak način bi bilo najbolje dodatno obogatiti turistično ponudbo plezališča Kotečnik. Z našo raziskavo, ki jo tvorita anketni vprašalnik in SWOT analiza, smo pridobili izhodiščno točko, kaj plezalcem na destinaciji primanjkuje in česa bi si še želeli. Ker je plezališče Kotečnik največje svoje vrste v Sloveniji in ima hkrati relativno skromno turistično ponudbo, smo se odločili, da jo dopolnimo. Ker se plezališče lahko pohvali s skorajda neokrnjeno naravo, smo pri snovanju idej za dopolnjevanje turistične ponudbe stremeli k okolju prijaznim dejavnostim ter aktivnostim in hkrati naravo čim bolje izkoristiti. Prav tako, smo poskušali vključiti ideje, ki so se v praksi pokazale kot uspešne v drugih plezališčih po svetu.
Keywords: Plezanje, turizem, Kotečnik, analiza, adrenalinski turizem.
Published in DKUM: 27.12.2021; Views: 336; Downloads: 54
.pdf Full text (1,13 MB)

3.
Analiza turistične ponudbe občine Slovenska Bistrica s poudarkom na športnem turizmu : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Arinna Marin, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Ljudje se vedno bolj zavedajo pomembnosti telesne aktivnosti, ki pripomore k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju. Prav zaradi tega je vedno več povpraševanja za dodatno športno ponudbo na turističnih destinacijah. V diplomski nalogi smo raziskovali športnoturistično ponudbo v občini Slovenska Bistrica. Ugotovili smo, da je športni turizem v občini Slovenska Bistrica že dobro razvit, vendar ima še veliko prostora za izboljšave. Prišli smo do spoznanja, da sta najbolj razviti obliki športnega turizma v občini Slovenska Bistrica pohodništvo in kolesarjenje. Menimo, da Občina Slovenska Bistrica v omenjeni športni obliki vloži največ športnoturističnega kapitala. Namen naše diplomske naloge je bil izdelati predloge za nadaljnje izboljšave športnoturistične ponudbe v občini Slovenska Bistrica. Po našem mnenju bi se lahko za boljše razvit športni turizem organizirali različni pohodniški in kolesarski dogodki, ki bi spodbujali k večji obiskanosti občine Slovenska Bistrica. Menimo, da bi se morali športni in turistični akterji bolje medsebojno povezovati ter na takšen način izboljšati turistično ponudbo z dodatnimi športnimi aktivnostmi. Ustvarili smo tudi analizo PSPN, ki temelji na prednostih, slabostih, priložnostih in nevarnostih športnega turizma v občini Slovenska Bistrica.
Keywords: športni turizem, občina Slovenska Bistrica, turistična destinacija, šport
Published in DKUM: 27.12.2021; Views: 302; Downloads: 74
.pdf Full text (1,35 MB)

4.
Ergonomsko oblikovanje delovnega mesta na preoblikovalnem stroju : diplomsko delo
Luka Šatan, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V sklopu diplomske naloge je bil cilj doseči ergonomsko oblikovano delovno mesto na preoblikovalnem stroju za točno določen primer. Prvotno je bilo potrebno na delovnem mestu opraviti vse meritve, na osnovi katerih smo lahko s pomočjo metode OWAS, programskim paketom Jack, ter z različnimi preračuni preverjali obremenitve na zaposlenih. Na podlagi rezultatov smo lahko kasneje poiskali rešitve, katere so lahko kompleksne ali enostavne in s katerimi dosežemo ergonomsko oblikovano delovno mesto. Menim, da lahko podjetja z natančnimi pregledi delovnih mest, kasneje s pomočjo enostavnih rešitev oblikuje ergonomska delovna mesta, prav tako pa verjamem in upam, da bodo podjetja v prihodnosti čim bolj strmela k temu, saj s tem izboljšujejo kakovost dela in zadovoljstvo med zaposlenimi (skrb za njihovo zdravje in dobro počutje).
Keywords: ergonomija, obremenitve, delovno mesto, OWAS, Programski paket Jack
Published in DKUM: 29.09.2021; Views: 351; Downloads: 57
.pdf Full text (3,10 MB)

5.
Primerjava meritev osvetljenosti s pametnim telefonom in klasičnim luxmetrom : diplomsko delo
Pavel Dobaj, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V sklopu diplomske naloge nas je zanimalo, ali lahko primerjamo natančnost meritev osvetljenosti s pametnim telefonom in klasičnim luxmetrom. Meritve smo izvajali s telefoni z dvema različnima operacijskima sistemoma (Android in iOS), za katera so predstavljene tudi razlike pri merjenju osvetljenosti. V nalogi so predstavljene ugotovitve, od česa vsega je odvisna točnost meritev osvetljenosti. Trdimo lahko, da so pametni telefoni nezanesljivi za merjenje osvetljenosti tam, kjer je potrebna visoka natančnost meritev. Kdaj bomo lahko merili natančno osvetljenost s pametnimi telefoni v različnih pogojih, pa je vprašanje časa in interesa.
Keywords: osvetljenost, pametni telefon, mobilna aplikacija, meritve osvetljenosti
Published in DKUM: 07.09.2021; Views: 420; Downloads: 30
.pdf Full text (1,33 MB)

6.
Razvoj glamping turzima na području jezera „Zajarki“ u gradu Zaprešiću
Mirela Mežnarić, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Turizam je postao svjetski fenomen i najveća industrija gdje se svakodnevno bilježi veliki rast. Broj turista sve više raste što recipročno utječe na prirodu i okoliš. Kako se pojavio pojam masovni turizam pojavili su se i novi koncepti i vrste turizma. Turisti danas imaju sve više mogućnosti pri odabiru željene destinacije. Turističke strategije baziraju se na održivom razvoju turizma gdje se pojavljuje glamping odnosno glamurozno kampiranje, koji je trenutno u trendu zbog zanimljivog spoja glamura i prirode. Zbog prednosti osobnog doživljaja prirode, koju omogućavaju tipovi smještaja kao što su šatori ili kućice, glamping je uvršten u ekoturizam. Ponuda glampinga se uspješno razvija na području Hrvatske; postoji nekoliko ponuda na području Kvarnera, Istre, nekoliko lokacija na području Dalmacije te u kontinentalnoj Hrvatskoj na Plitvicama. S obzirom na činjenicu kako glamping nudi veliku udobnost i luksuz gostima postoji sve više upita od strane turista za takvu vrstu odmora. S pomoću intervjua stručnih i nadležnih institucija grada Zaprešića napravljeno je istraživanje u kojem smo saznali o njihovoj osviještenosti u pogledu trenutnih trendova, o njihovim budućim planovima, održivom razvoju i saznanje o mogućnosti realizacije prijedloga koji im se pruža na području jezera Zajarki. U istraživanje smo uključili i stanovništvo koje živi na području jezera te ispitali koje je njihovo mišljenje o mogućem razvoju.
Keywords: glamping, smještaj, održivi razvoj, turizam, Zaprešić, Zajarki
Published in DKUM: 09.07.2021; Views: 474; Downloads: 58
.pdf Full text (2,09 MB)

7.
Revitalizacija območja na severnem robu grajske vzpetine na Ptuju : magistrsko delo
Sanja Špindler, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena prostorska zasnova oživitve ptujskega grajskega griča ter koncept prezentacije ostalin srednjeveškega mestnega obzidja. Prostorska zasnova griča vsebuje koncept vstopne točke v mesto ob grajski pristavi ter garažne hiše ob upravni enoti. Spremljevalni program vključuje zasnovo grajskega parka, amfiteatra, razglednih ploščadi in sprehajalnih poti. Glavna sprehajalna pot povezuje grad s Panoramo, potencialnim arheološkim parkom. Vstopna točka v mesto v krožni obliki povezuje turistično informacijski center, gostinski program, trgovine, sanitarije in informacijski paviljon, s katerim se spodbuja promocija Spodnjega Podravja in turizem v širši okolici Ptuja. Prostorski zasnovi sta rezultat obširne raziskave o mestu Ptuj, kulturnem dogajanju v njem in o gospodarstvu, o njegovem zgodovinskem in urbanističnem razvoju, analizah mesta in srednjeveškega jedra ter podrobni obdelavi dokumentacije o Ptujskem gradu. Zgodovinski razvoj mesta je predstavljen kot zametek zgodovinskega atlasa Ptuja. Narejena je interpretacija mestnega obzidja v njegovem največjem obsegu na karti Ptuja ter številni arhitekturni posnetki objektov grajskega kompleksa, kar do sedaj še ni bilo dokumentirano. Delo je produkt sodelovanja s strokovnimi delavci na področju varstva dediščine, arhitekture, urbanizma, turizma in krajine. V ozir je bilo vzeto tudi mnenje splošne javnosti, saj je participatorni pristop ključen za celostno revitalizacijo mesta in obravnavanega območja.
Keywords: Ptujski grad, grajski grič, srednjeveško mestno obzidje, turistična arhitektura, Mestna občina Ptuj, grajska pristava, garažna hiša, podzemni rovi, prenova, urbanizem, konservatorstvo
Published in DKUM: 17.12.2020; Views: 1523; Downloads: 533
.pdf Full text (62,34 MB)

8.
Razvoj trajnostnega in odgovornega turizma v Bihaću
Jasmin Tahić, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Globalizacija kapitala, financija, rada, tehnologije, prometa i komunikacija u drugoj polovini XX. i početkom XXI. stoljeća, omogućila je da turizam postane najveća svjetska industrija. Time je on postao važan faktor privrednog i regionalnog razvoja svake zemlje. Turizam je, dakle, dio naše svakodnevice, dio sadašnjosti za veliki dio svijeta, a time i dio budućnosti našeg planeta pa, upravo iz tog razloga, održivost i održivi razvoj postaju pojmovi koji se sve intenzivnije koriste u različitim sferama društvenog života. Shodno tome, planiranje budućeg razvoja turizma je neophodno harmonizirati s koncepcijom održivog ili usklađenog razvoja. Na taj način bi se zadovoljile potrebe kako turista tako i lokalnog stanovništva, uz istovremenu zaštitu i poticanje mogućnosti za budućnost te razvoj samog grada Bihaća i turizma u njemu. U istraživanju koje smo napravili učestovalo je ukupno 400 ljudi, dok su cjelu anketu ispunile 282 osobe.
Keywords: Ključne riječi: održivi turizam, odgovorni turizam, razvoj, atrakcije, Bihać
Published in DKUM: 04.12.2020; Views: 441; Downloads: 109
.pdf Full text (1,47 MB)

9.
Turizem opazovanja prostoživečih živali na Notranjskem
Anja Šumrada, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Turizem prostoživečih živali vključuje različne dejavnosti, kot so opazovanje, fotografiranje, sprehajalni safariji, potapljanje na koralnih grebenih in tako naprej. Na Notranjskem je največ ponudbe za organizirano opazovanje medveda. Nekateri ponudniki ponujajo zgolj opazovanje z opazovalnice, nekateri pa imajo tudi daljša doživetja za obiskovalce. Interpretacija je izobraževalna dejavnost, ki se uporablja v krajih, katere obiskovalci obiščejo in je pomembna za izboljšanje izkušnje obiskovalcev. Obstajajo vsaj trije osrednji tipi interpretacije (koncept znanja, koncept odgovornosti in čustvena vsebina) in opazovanje brez interpretacije. Odgovor na vprašanje o tem, kakšne načine interpretacije uporabljajo ponudniki turizma opazovanja prostoživečih živali na Notranjskem je pomembno, ker želimo izvedeti kateri tip interpretacije je najučinkovitejši, saj želimo, da obiskovalci odnesejo čim več znanja ter začnejo spoštovati naravo. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali ponudniki svojim obiskovalcem ponujajo katerega od tipov interpretacije. Z analizo transkriptov smo ugotovili, da ponudniki uporabljajo interpretacijo s konceptom znanja in s čustveno vsebino, vsak obiskovalec pa je obravnavan individualno, zato se način interpretacije spreminja glede na zanimanje obiskovalcev.
Keywords: interpretacija, turizem v naravi, eko turizem, opazovanje prostoživečih živali, opazovanje z udeležbo
Published in DKUM: 19.11.2020; Views: 514; Downloads: 113
.pdf Full text (1,08 MB)

10.
Povezava med vrednotami generacij in izborom produktov v TA X
Janko Virant, 2020, master's thesis

Abstract: Generacije nam lahko pri kvantitativni analizi vzorca populacije pomagajo zaradi skupnih lastnosti in vrednot, ki si jih delijo pripadniki posameznih generacijskih kohort. Kako lahko vrednote generacijskih kohort povežemo s prakso, pojasnimo s pomočjo kvantitativne analize podatkov. Poudarek v teoretičnem delu je na podrobnejši opredelitvi generacijskih vrednot, njihovega nastanka ter njihovih lastnosti. Podrobneje je že v tem delu opredeljena povezava med generacijami in uporabo njihovih lastnosti v praksi. V empiričnem delu je predstavljen šifrant, ki smo ga uporabljali za analizo. Pri analizi podatkov in diskusiji je poudarek na morebiti povezavi med vrednotami generacijskih kohort in lastnostmi izbora potovanj pri Turistični agenciji X. Izpostavljamo tudi uporabnost raziskave v praksi. Ugotovili smo, da obstajajo povezave med vrednotami in lastnostmi izbora potovanj. Ugotavljamo, da si pripadniki baby boomerjev in generacije X pogosteje privoščijo cenovno dražja potovanja, da obstaja bistvena generacijska razlika pri avtobusnih in letalskih potovanjih ter da se mlajše generacije (generacija Y) odločajo pretežno za potovanja z več prostega časa. Odprte so možnosti za nadaljnje raziskave, tudi v smeri praktične uporabe pridobljenega znanja.
Keywords: generacije, vrednote in lastnosti generacij, lastnosti izbora potovanj, uporabnost v praksi
Published in DKUM: 16.11.2020; Views: 675; Downloads: 94
.pdf Full text (2,04 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica