| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PROBLEMATIKA DAVČNEGA UTAJEVANJA SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV IN PRAVNIH OSEB V SLOVENIJI TER PRIMERJAVA Z DRŽAVAMI EVROPSKE UNIJE
Pia Špendl, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Davki so ena najpomembnejših oblik fiskalnih prihodkov, s katerimi se pokriva večji del državnih proračunskih izdatkov. Opredeljeni so kot prisilna dajatev, ki nima direktne in takojšnje protidajatve, zato je pri vseh davčnih zavezancih mogoče opaziti odpor do plačevanja davčnih obveznosti. Razlikujemo davčno izogibanje, ki zakonsko ni prepovedano, ter davčno utajevanje, ki je zakonsko prepovedano. Splošna definicija utaje davkov je po Slovarju slovenskega knjižnega jezika navedena kot neustrezno posredovanje podatkov, po katerih bi se odmerila prava višina davčne obveznosti. Ločimo enostavne in kompleksne oblike davčnih utaj. V povprečju so v državah članicah Evropske unije v porastu vse oblike utajevanja davkov, največji porast pa je opaziti pri davku na dodano vrednost. Iz praktičnih primerov strokovnjaki ugotavljajo, da obstaja več različnih razlogov za davčno utajevanje. Razumevanje vplivnih dejavnikov davčnih utaj nam je lahko v pomoč pri razvijanju takšne davčne politike, ki spodbuja pozitiven odnos davčnih zavezancev do države in do obdavčitve kot take nasploh. Odpor do neplačevanja davkov v največji meri nastane zaradi tega, ker davčni zavezanci za plačane davke ne dobijo od države nobene neposredne protidajatve, če pa svojih davčnih obveznosti ne izpolnijo pravočasno, država proti njim uporabi prisilo in jih za storjeno dejanje kaznuje. Danes je problem davčnega utajevanja vse bolj pereča tema vseh držav, saj se stopnja davčnih utaj iz leta v leto povečuje. V Evropski uniji so v ospredju predvsem utaje v obliki »davčnega vrtiljaka«. Utaje so organizirane in sistemsko načrtovane, pri njih pa mnogokrat sodelujejo tudi banke, davčni svetovalci, odvetniki in drugi strokovnjaki. Znotraj vsake države predstavlja velik problem tudi davčno utajevanje manjših samostojnih podjetnikov. V vseh državah članicah Evropske unije, kakor tudi v Sloveniji, predstavlja velik del davčnih goljufij tudi delo na črno. Dopuščanje dela na črno ima ogromne ekonomske posledice, najpomembnejše med njimi pa so izpostavljanje manj delovnih mest, manjši priliv v pokojninsko blagajno in nenazadnje utaja davkov. Nadzor nad samostojnimi podjetniki in pravnimi osebami izvajajo davčni in tržni inšpektorji, ki se morajo ravnati po določenih načelih. Inšpektor opravlja davčni inšpekcijski nadzor, preprečuje in odkriva davčne prekrške ter druga kazniva dejanja, opravlja davčne preiskave ter opravlja nadzor nad delom organizacijskih enot davčne uprave pri zavezancih za davek. V skladu s pravnimi podlagami se kršitve zakonodaje v zvezi z utajami davkov obravnavajo bodisi kot prekrški bodisi kot kazniva dejanja. Zakon o prekrških določa splošne pogoje za predpisovanje prekrškov in sankcij zanje, splošne pogoje za odgovornost za prekrške, za izrekanje in za izvršitev sankcij, postopek za prekrške ter organe in sodišča za odločanje o prekrških.
Keywords: davek, davčni zavezanec, davčne utaje, odkrivanje in preprečevanje davčnih utaj, kazensko preganjanje davčnih utaj
Published: 30.08.2012; Views: 1810; Downloads: 142
.pdf Full text (409,08 KB)

2.
VELIKI VOJSKOVODJE IZ OBDOBJA RIMSKE REPUBLIKE
Matjaž Špendl, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni veliki vojskovodje iz obdobja rimske republike. Najprej sem na kratko predstavil razvoj rimske vojske. Vojska je bila gonilna sila in opora, na katero so se lahko zanesli vojskovodje. Predstavljeni vojskovodje v diplomskem delu so: Hanibal, Scipion Afričan, Gaj Marij, Lucij Kornelij Sula, Gnej Pompej, Gaj Julij Cezar in Mark Vipsanij Agripa. Vsak od njih je na svoj način zaznamoval svoj čas v obdobju rimske republike. Vsi so imeli zelo močne osebnosti, sposobnosti vodenja ter (občasno) vladanja. Med tistimi, ki so živeli v istem času, so se kresale iskre. Potem ko je Hanibal leta pustošil po Italiji, je bil Scipion tisti, ki ga je uspel spraviti nazaj v Kartagino. Zaradi nasprotij Marija in Sule ter Pompeja in Cezarja je prišlo do državljanskih vojn.
Keywords: Rimska republika, Rimska vojska, Hanibal, Scipion, Marij, Sula, Pompej, Cezar, Agripa
Published: 19.07.2013; Views: 2026; Downloads: 201
.pdf Full text (445,93 KB)

3.
Zdravstvena nega pacientov odvisnih od psihoaktivnih snovi in s komorbidnostjo duševne motnje
Joland Barbara Špendl, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Med osebami, odvisnimi od psihoaktivnih snovi (PAS), je značilna skupina s hkratno duševno motnjo. V diplomskem delu je predstavljena zdravstvena nega pacientov, odvisnih od PAS in njene značilnosti v povezavi s komorbidnostjo duševne motnje. V empiričnem delu smo ugotavljali dodatne potrebe pacientov s hkratno duševno motnjo po zdravstveni negi. Uporabljena je bila kvalitativna metoda dela s pomočjo študije primera, v kateri smo primerjali dva pacienta, odvisna od PAS, pri čemer ima eden tudi duševno motnjo. Za oba pacienta smo na podlagi intervjuja in zdravstvene dokumentacije vzporedno izdelali načrt zdravstvene nege, v katerem smo cilje, aktivnosti zdravstvene nege in vrednotenje razvrstili po negovalnih diagnozah, oblikovanih skladno z metodo enajstih funkcionalnih vzorcev zdravega obnašanja po Marjory Gordon. Izkazalo se je, da pacienti s hkratno duševno motnjo potrebujejo specifično pozornost izvajalcev zdravstvene nege zlasti v času abstinenčne krize zaradi tveganja za poslabšanje duševne motnje. Paciente je potrebno opozarjati na nevarnost hkratnega jemanja zdravil in prepovedanih drog ter jih vzpodbujati, da duševno motnjo razumejo kot motivacijo za abstinenco, ne kot razlog za jemanje drog z namenom samozdravljenja.
Keywords: psihoaktivne snovi, duševna motnja, odvisnost, komorbidnost, zdravstvena nega, medicinska sestra
Published: 12.12.2013; Views: 1329; Downloads: 248
.pdf Full text (2,72 MB)

4.
OBLIKOVANJE POLITIKE PODJETJA S POUDARKOM NA PROUČEVANJU PREDNOSTI IN SLABOSTI Z UPORABO RAČUNOVODSKIH INFORMACIJ PODJETJA
Vanesa Špendl, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Ustanoviti uspešno podjetje in postati vodilen na svojem področju je želja vsakega ustanovitelja podjetja. Da bi se čim hitreje približali svojim vizijam, morajo podjetniki dobro poznati okolje, v katerem bo podjetje delovalo, prilagajati se morajo spremembam, ki prihajajo iz okolja in tudi tistim, ki nastajajo znotraj podjetja. Za obstoj podjetja je pomembna izbira dobre politike podjetja, katero sestavljajo poslanstvo, smotri in temeljni cilji. Za dolgoročno uspešnost je potrebno raziskovanje in planiranje politike podjetja, kar v diplomskem projektu predstavimo s pomočjo raziskovalno-prognostičnih procesov. Zanimajo nas proučevanje vrednot v podjetju, razvoj okolja, prednosti in slabosti podjetja, kjer le te opredelimo z uporabo računovodskih informacij. V uvodu diplomskega projekta povzamemo opis področja in opredelitev problema, namen, cilje in hipoteze raziskave, predpostavke in omejitve ter predvidene metode raziskovanja. V teoretičnem delu s pomočjo literature opredelimo politiko podjetja, njene sestavine in nato raziskovalno-prognostične procese. Nazadnje povzamemo računovodske informacije in njihov namen v podjetju. Empirični del diplomskega projekta predstavlja raziskava v dejanskem podjetju, kjer proučujemo raziskovalno-prognostične procese in uporabljamo metode, predstavljene v teoretičnem delu. Poudarek je na prednostih in slabostih, ki so ugotovljene v podjetju, zaradi uporabe računovodskih informacij. Glavne ugotovitve so predstavljene v sklepnem delu, kjer na podlagi dobljenih rezultatov, potrdimo postavljene hipoteze.
Keywords: politika podjetja, raziskovalno-prognostični procesi, vrednote, okolje podjetja, prednosti in slabosti podjetja, računovodske informacije.
Published: 28.11.2016; Views: 559; Downloads: 56
.pdf Full text (5,26 MB)

5.
Inhibicijske lastnosti medu na jeklu v agresivnem mediju
Rok Špendl, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni izsledki raziskave, v kateri je bil z gravimetrično metodo proučevan vpliv različnih vrst zelenega inhibitorja (kostanjev, cvetlični in akacijev med) na hitrost korozijskih procesov. Poskus je bil izveden na jeklu 1.4301, ki sodi med najpogosteje uporabljena nerjavna jekla, v 17,0 % klorovodikovi kislini (HCl). Raziskava obsega inhibicijski vpliv prej omenjenih vrst medu različnih koncentracij (0,5, 1,0, 1,5 in 2,0 %) ter odvisnost korozijskih procesov od dolžine časovnega intervala izpostavitve. Način priprave je bil za vse vzorce enak. Po opravljenih meritvah je sledila analiza rezultatov. Ta je vključevala izračune na osnovi empirično določenih gravimetričnih podatkov (spremembe mas vzorcev) ter računsko določene vrednosti inhibicijske učinkovitosti in korozijske hitrosti. Opravili smo tudi mikroskopsko analizo površine vzorcev ter izvedli meritve z uporabo spektroskopske metode – infrardeča spektroskopija (FTIR). Na podlagi eksperimentalnega dela je moč zaključiti, da med deluje kot učinkovit zelen inhibitor pri izpostavitvi jekla korozivnemu mediju (17,0 % HCl). Pri različnih vrstah medu je trend učinkovitosti podoben. Že v 0,5 % raztopini medu je bila stopnja inhibicije več kot 50 %, v 2,0 % raztopini medu pa se je vrednost tipično povečala nad 85 %. Pri večini meritev je bila najvišja vrednost inhibicijske učinkovitosti pri določeni koncentraciji medu dosežena pri 8 urni izpostavitvi.
Keywords: med, jeklo, korozija, inhibicija, gravimetrija
Published: 17.09.2019; Views: 198; Downloads: 64
.pdf Full text (2,23 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica