| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Pomen neinvazivnega 48-urnega merjenja krvnega tlaka pri hemodializnih bolnikih : doktorska disertacija
Robert Ekart, 2008, dissertation

Published: 26.08.2009; Views: 4473; Downloads: 432
.pdf Full text (485,28 KB)

2.
Pomen testosterona pri hemodializnih bolnikih
Milena Taskovska, 2013, other monographs and other completed works

Abstract:
Keywords: kronična ledvična bolezen, testosteron, hemoglobin, anemija, hemodializa, srčnožilne bolezni, dejavniki tveganja
Published: 28.02.2014; Views: 1000; Downloads: 156
.pdf Full text (551,81 KB)

3.
4.
Srčnožilne bolezni in kronična ledvična odpoved
Robert Ekart, Radovan Hojs, Tanja Hojs-Fabjan, Breda Pečovnik-Balon, Benjamin Dvoršak, 2003, professional article

Abstract: Izhodišča. Srčnožilne bolezni so najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti bolnikov s kronično ledvično odpovedjo. V primerjavi s splošno populacijo je tveganje bolnikov s kronično ledvično odpovedjo za nastanek srčnožilnih bolezni 10- do 2-krat večje. Visoka prevalenca srčnožilnih bolezni med bolniki ob pričetku nadomestnega zdravljenja kronične ledvične odpovedi z dializo nakazuje domnevo, da se začne pospešen proces ateroskleroze že na začetni stopnji kronične ledvične odpovedi. Zaključki. Opisana je vloga znanih in manj znanih dejavnikov tveganja za razvoj srčnožilnih bolezni, ki so pri bolnikih s kronično ledvično odpovedjo pogosto prisotni in delujejo aditivno. Preprečevanje in zdravljenje srčnožilnih bolezni pri bolnikih s kronično ledvično odpovedjo je v prihodnosti velik izziv nefrologom.
Published: 21.12.2015; Views: 497; Downloads: 27
URL Link to full text

5.
Ocena glomerulne filtracije - primerjava serumskega kreatinina, serumskega citatina C in enačb za izračun očistka kreatinina
Radovan Hojs, Sebastjan Bevc, Robert Ekart, Maksimiljan Gorenjak, Ludvik Puklavec, 2006, original scientific article

Abstract: Izhodišča V želji po zgodnejšem odkrivanju in zdravljenju kronične ledvične bolezni (KLB) je ocena glomerulne filtracije (GF) pridobila na pomenu. Za oceno GF najpogosteje uporabljamo serumsko koncentracijo kreatinina, v zadnjem času tudi cistatina C ter Cockcroft-Gaultovo (C&G) enačbo in enačbo MDRD (Modification of Diet in Renal Disease) raziskave za izračun očistka kreatinina. V naši preiskavi smo med seboj primerjali različne označevalce GF glede na zlati standard, očistek [zgoraj]51CrEDTA. Bolniki in metode Vključili smo 468 bolnikov s stopnjo 2 do 5 KLB (216 žensk in 252 moških; povprečna starost 60,4 +/- 14,3 leta), ki so imeli določen očistek [zgoraj] 51CrEDTA. Ob odvzemu krvi za določitev očistka [zgoraj]51CrEDTA smo izmerili serumsko koncentracijo kreatinina in cistatina C ter na podlagi C&G enačbe in enačbe MDRD raziskave izračunali kreatininski očistek. Rezultati Ugotovili smo povezavo med očistkom [zgoraj]CrEDTA in serumsko koncentracijo kreatinina (r=-0,889), recipročno vrednostjo serumskega kreatinina (r=0,866), serumsko koncentracijo cistatina C (r=-0,902), recipročno vrednostjo cistatina C (r=0,901) in očistkom kreatinina, izračunanega tako po enačbi C&G (r=0,808) kot po enačbi raziskave MDRD (r=0,901). Ugotovili smo (ROC krivulje) višjo diagnostično zanesljivost meritev serumskega cistatina C v primerjavi z diagnostično zanesljivostjo meritev serumskega kreatinina (P=0,006) in očistka kreatinina, izračunanega po enačbi C&G (P=0,004) pri mejni vrednosti GF 60 ml/min/1,73m[na]2. Diagnostična zanesljivost serumskega cistatina C je bila v primerjavi z diagnostično zanesljivostjo enačbe raziskave MDRD statistično neznačilna. Zaključki Serumski cistatin C je v primerjavi s serumskim kreatininom in izračunom očistka kreatinina z enačbo C&G boljša metoda za oceno GF. Izračun očistka kreatinina z enačbo raziskave MDRD se je izkazal kot diagnostično enako zanesljiv kot metoda določanja cistatina C.
Published: 21.12.2015; Views: 1601; Downloads: 31
URL Link to full text

6.
Serumski cistatin C - nov označevalec glomerulne filtracije
Sebastjan Bevc, Robert Ekart, Radovan Hojs, 2006, review article

Abstract: Glomerulna filtracija (GF) je najpomembnejši pokazatelj ledvične funkcije. Ocena GF je pomembna za obravnavo in spremljanje bolnika z ledvično boleznijo. V vsakdanji klinični praksi se za oceno GF najpogosteje uporabljata koncentracija serumskega kreatinina in očistek kreatinina, kot standardna referenčna metoda za določanje GF pa očistek radioizotopnega označevalca. V zadnjem času se kot eden novih označevalcev glomerulne filtracije pojavlja serumski cistatin C, inhibitor proteaz, ki v telesu nastaja stalno v vseh jedrnih celicah in se zaradi svoje majhnosti prosto filtrira v glomerulu. Za razliko od kreatinina koncentracija cistatina C ni odvisna od mišične mase, starosti, spola in načina ter vrste prehrane. Številne raziskave so potrdile, da je serumski cistatin C dober označevalec GF. V določenih populacijah bolnikov z ledvično boleznijo se je koncentracija serumskega cistatina C pokazala kot boljši pokazatelj GF od koncentracije serumskega kreatinina.
Published: 21.12.2015; Views: 714; Downloads: 34
URL Link to full text

7.
Zastrupitev z etilenglikolom
Nina Hojs, Robert Ekart, Franc Svenšek, 2011, professional article

Abstract: Zastrupitve z etilenglikolom so dokaj redke. Etilenglikol je sam po sebi malo toksičen, hudo zastrupitev povzročajo predvsem njegovi presnovni produkti. Prikazani primer obravnava značilno klinično sliko (nevrološka, kardiopulmonalna in ledvična faza) in laboratorijske rezultate (povišana serumska osmolalnost, povišana osmolalna vrzel, metabolična acidoza s povišano anionsko vrzeljo, kristali kalcijevega oksalata v urinu) ob zastrupitvi z etilenglikolom. Hitra prepoznava je nujna, saj sta obolevnost in smrtnost po zastrupitvi visoki. Zdravljenje vključuje vzdrževanje dihalne poti, dihanja in krvnega obtoka, infuzijo bikarbonata, dajanje antidota (etanol, fomepizol), hemodializo, včasih tudi zdravljenje s kofaktorji presnove etilenglikola (tiamin, piridoksin, magnezij).
Keywords: Acid-Base Equilibrium, Acido-bazno ravnotežje, diagnosis, Diagnostika, Emergency Treatment, Ethylene Glycol, Etilenglikol, klinična slika, Nujno ukrepanje, Osmolar Concentration, Osmolarna koncentracija, poisoning, therapy, Zastrupitve, Zdravljenje
Published: 30.12.2015; Views: 1277; Downloads: 59
URL Link to full text

8.
Cistatin C - označevalec ledvičnega delovanja ter napovedovalec srčnožilnih bolezni in umrljivosti
Sebastjan Bevc, Robert Ekart, Radovan Hojs, 2014, review article

Abstract: Cistatin C v serumu je bil že pred desetletjem predlagan za označevalca ledvičnega delovanja. Trdni dokazi potrjujejo, da je ocena glomerulne filtracije s pomočjo cistatina C izboljšala prepoznavanje bolnikov s kronično ledvično boleznijo pri določenih populacijah. Enačbe za oceno ledvične funkcije, ki vključujejo standardizirano vrednost cistatina C v serumu so postale "state- of-the-art" določanja ledvične funkcije. Zadnje smernice za obravnavo bolnikov s kronično ledvično boleznijo tako vključujejo navodila in priporočila za uporabo cistatina C v klinični praksi. Rezultati raziskav kažejo, da je cistatin C več kot le označevalec ledvičnega delovanja, saj poda celostno informacijo o ogroženosti bolnikov, še posebej tistih z visoko stopnjo tveganja za razvoj sržnožilnih bolezni in dogodkov. Raziskave so pokazale tudi povezavo cistatina C z napredovanjem srčnožilnih bolezni.
Keywords: glomerular filtration rate, serum cystatin C, simple cystatin C formula, cardiovascular disease, mortality
Published: 30.12.2015; Views: 964; Downloads: 35
URL Link to full text

9.
10.
Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica