| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 257
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Optimatizacija egr regulatorja in dpf filtra pri avtomobilu s prisilno polnjenim dizelskim agregatom
Žiga Šuhel, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je povečati moč pogonskemu agregatu z notranjim izgorevanjem, vgrajenim v avtomobil znamke Volkswagen Golf 6 , pri tem pa najprej odstraniti EGR-regulator in DPF-filter tako fizično kot programsko. V nalogi je predstavljen postopek fizične in programske odstranitve, opisana so vsa potrebno diagnostična orodja, ki sem jih uporabljal pri tem procesu. Na koncu je vidna tudi meritev na merilnih valjih, pri kateri smo izmerili moč pogonskemu agregatu.
Keywords: EGR-regulator, DPF-filter trdih delcev, Checksum- Kontrolna vsota, Bootloader- zagonski dnevnik
Published: 19.10.2021; Views: 36; Downloads: 8
.pdf Full text (5,17 MB)

2.
Razvoj vmesnika za vodenje BLDC motorjev
Erik Voh, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje potek razvoja vmesnika za vodenje BLDC motorjev. V začetku dela je predstavljen robot Farmbeast in motorji, ki jih uporablja. Nato je predstavljen razvoj vmesnika, od načrtovanja in izdelave tiskanega vezja, algoritma za mikrokrmilnik do načrtovanja ohišja. Na vmesnik lahko priključimo do dva brezkrtačna enosmerna motorja s pripadajočimi Hall-ovimi senzorji, preko katerih sistem zazna vrtenje motorja in nato nadzira njegovo hitrost. Možna je priključitev tudi dodatnih senzorjev ali drugih naprav ter krmilnikov preko prostega priključka za I2C protokol. Na razvitem vmesniku smo testirali, kako hitro je zmožen sprejemati poslane zahtevke iz računalnika, ali je možno iz njega dobiti podatke o prevoženi razdalji ter ali je zmožen dovolj hitro zajemati podatke iz senzorjev in jih obdelovati. Ker z vmesnikom komuniciramo preko UDP protokola, ga je možno povezati tudi v Robotski operacijski sistem ROS. Na koncu testiranja smo ugotovili, da je primeren za uporabo na robotu Farmbeast.
Keywords: ROS, BLDC motor, ESP32, Farmbeast
Published: 18.10.2021; Views: 21; Downloads: 2
.pdf Full text (3,38 MB)

3.
Vpeljava kolaborativnih robotov za aplikacije industrijskega varjenja
Dejvid Gal, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je raziskati funkcionalnosti in zmožnosti ter morebitne zakonske omejitve treh robotskih rok (Universal Robots UR10e, Fanuc CRX 10iA/L in Fanuc ARC Mate 100iD) in podati končno poročilo glede specifikacij vseh treh robotov na osnovi izvajanja vnaprej določenih gibov. Glavni kriteriji ocenjevanja robotskih rok so hitrost, natančnost, ponovljivost, zanesljivost, kvaliteta gibov in prilagajanja, navsezadnje pa tudi tehnični in varnostni predpisi tako doma kot tudi v tujini. Na koncu diplomske naloge je podano poročilo, kjer smo se na podlagi vnaprej določenih zahtev opredelili za najprimernejšo robotsko roko. Izdelali smo tudi cenovno analizo delovne ure robota in delavca.
Keywords: Kolaborativni robot, robotska roka, programiranje, varjenje
Published: 18.10.2021; Views: 15; Downloads: 6
.pdf Full text (4,66 MB)

4.
Razvoj in implementacija zaprto-zančnih položajnih regulatorjev v okolju Beckhoff twinCAT 3
Gregor Komplet, 2021, master's thesis

Abstract: Izdelali in testirali smo različne tipe zaprto-zančnih položajnih regulatorjev za vodenje linearne osi. Dodatno smo jim dodali tudi feedforward regulacijo. Položajne regulatorje smo izdelali s pomočjo MATLAB – Simulinka. Izdelane regulatorje smo uvozili v obstoječ sistem Beckhoff TwinCAT 3, ki nam je krmilil linearno os. Regulatorje smo testirali glede na različne motnje. Odzive regulatorjev smo posneli ter jih primerjali
Keywords: regulator, položajno vodenje, Beckhoff, TwinCAT 3, MATLAB -Simulink
Published: 18.10.2021; Views: 5; Downloads: 0
.pdf Full text (2,71 MB)

5.
Implementacija soc algoritma za baterijsko celico z identifikacijo parametrov esc modela s pomočjo genetskega algoritma
Marko Antončič, 2021, master's thesis

Abstract: Delo predstavlja algoritem za določanje stanja napolnjenosti baterije (SOC), ki temelji na ESC modelu baterije. Genetski algoritem se uporablja za določanje ESC parametrov. Za posamezno določanje ESC parametrov so potrebne specializirane naprave in postopki. Z uporabo predlaganega algoritma to ni potrebno. Algoritem je bil primerjan z metodo Coulombovega štetja za določanje SOC. Algoritem v primerjavi s metodo Coulombovega štetja ne potrebuje informacije o začetnem stanju SOC, ampak se ta vrednost poišče samodejno z GA. Predlagan algoritem je odporen tudi na "lezenje" vrednosti SOC za razliko od Coulombovega štetja. Algoritem je bil implementiran na mikrokrmilniku družine STM32F4, proizvajalca STMicroelectronics.
Keywords: baterija, SOC, ESC
Published: 18.10.2021; Views: 3; Downloads: 4
.pdf Full text (3,23 MB)

6.
Razvoj razširitvene plošče za nadzor parametrov bldc motorjev
Valentin Podkrižnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisna razvoj razširitvene plošče za nadzor parametrov brezkrtačnih enosmernih elektromotorjev – BLDC motorjev. V začetku je predstavljena sama zgradba in različne vrste BLDC motorjev in teoretična osnova delovanja in možni načini krmiljenja. Po pregledu teorije sledi pregled razširitvene plošče, postopek načrtovanja, izbira merjenih fizikalnih količin, opis izbranih komponent na razširitveni plošči, razlaga programske kode in opis postopka zasnove ohišja in možne montaže na avtonomni kmetijski robot. K končnem delu so predstavljeni še rezultati testiranja in zaključne ugotovitve. Končni produkt diplomskega dela je razširitveno elektronsko vezje, ki izvaja meritve električnega toka, ki teče do posameznega motorja avtonomnega kmetijskega robota. Meritve izvaja s 16-bit resolucijo, ki poda dovolj zanesljive podatke, dovolj hitro in nepotrebno ne obremenjuje krmilnika. Z natančnejšo izbiro komponent bi bilo mogoče končno različico vezja še nekoliko zmanjšati, da bi bila mogoča pritrditev znotraj ohišja avtonomnega kmetijskega robota, prav tako pa tudi zmanjšati ceno izdelave. Po pregledu sorodnih produktov na trgu nisem zasledil produkta, ki bi bil zelo podoben, ampak je pogosto to opravljeno na samem krmilniku, kar prinaša neko inovacijo v smislu dodatka k krmilnikom BLDC motorjev, ki te funkcije ne omogočajo.
Keywords: BLDC motor, električni tok, razširitvena plošča, A/D pretvornik
Published: 18.10.2021; Views: 19; Downloads: 4
.pdf Full text (2,15 MB)

7.
Načrtovanje in izdelava naprave za elektro erozijo stekla
Rok Cafuta, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opis načrtovanja obdelovalne celice za elektrokemijsko erozijo steklo in predelave 3D tiskalnica v to celico. Elektrokemijska erozija je postopek pri katerem s pomočjo iskre in plinskega filma erodiramo obdelovanec in v neprevoden material kot je steklo graviramo vzorce ali luknje. Naprava je sestavljena iz dveh elektrod, premične glave s orodjem, napajalnika in potopnega bazena za obdelovanec. Tekom izdelave diplomskega dela smo v steklo izrisali vzorce in izdelali serijo lukenj od 0,2 do 2 mm premera.
Keywords: elektrokemijska, elektrolit, elektroda, steklo, erozija
Published: 18.10.2021; Views: 4; Downloads: 4
.pdf Full text (2,42 MB)

8.
Priprava eksperimenta za mikrofluidiko
Rudolf-Leon Filip, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je bil nadgrajen optični mikroskop, zgrajen in testiran model mehanskega ojačevalnika ter testiran novi napetostni ojačevalnik. Mikroskop je bil nadgrajen tako, da ima dve LED diodi – eno na zgornji in eno na spodnji strani –, kar omogoča svetlobno obsijanost pregledovanega objekta od zgoraj in spodaj. Simulacije mehanskega ojačevalnika so bile narejene v programskem okolju ANSYS, kjer je bila uporabljena statična, modalna in dinamična analiza. Potrebno je bilo načrtovati mehanski ojačevalnik in ohišja za napetostni ojačevalnik, ki so bila načrtovana v programskem okolju Solidworks. Načrti ohišja so bili natisnjeni s 3D tiskalnikom.
Keywords: mikrofliudika, mehanski ojačevalnik, vibracijska naprava, ANSYS, Solidworks, PrusaSlicer, testiranje
Published: 23.09.2021; Views: 65; Downloads: 8
.pdf Full text (3,38 MB)

9.
Domain landscape
Robert Hofsink, Andrej Bergauer, Vojko Flis, Nina Kobilica, Tadej Kampič, Izidor Mlakar, Daniel Hari, Riko Šafarič, Suzana Uran, 2021, treatise, preliminary study, study

Published: 07.05.2021; Views: 201; Downloads: 14
.pdf Full text (351,73 KB)

10.
Zvezno delujoči elektrohidravlični ventili in sinhrono gibanje hidravličnih aktuatorjev
Andraž Rotovnik, 2021, master's thesis

Abstract: V zaključni nalogi so predstavljeni koncepti in metode za zagotovitev sinhronega gibanja hidravličnih aktuatorjev. Najenostavnejši pristopi predstavljajo uporabo mehansko hidravličnih komponent, ki zagotavljajo sinhronizacijo v omejeni natančnostih in prilagodljivosti. Napredni koncepti sinhronizacije gibanja zahtevajo uporabo elektrohidravličnih zvezno delujočih ventilov. Cilj magistrske naloge je študija izvedbe sinhronizacije z različnimi zvezno delujočimi potnimi ventili ter vpliv njihovih karakteristik na zagotovitev in kvaliteto sinhronizacije. V ta namen je prikazana primerjava uporabe enostavnih proporcionalnih ventilov in proporcionalnih ventilov z reguliranim položajem drsnika. Rezultati so podprti z izvedbo simulacij in primerjavo med posameznimi odzivi komponent, prav tako je v simulacijo zajet celotni sklop komponent.
Keywords: hidravlični aktuatorji, sinhrono gibanje, izvedbe, zvezno delujoči potni ventili, primerjava
Published: 08.04.2021; Views: 172; Downloads: 23
.pdf Full text (2,72 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica