| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
KADUCITETA V DELNIŠKI DRUŽBI
Primož Novak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Delničarji imajo kot družbeniki delniške družbe le eno glavno obveznost, tj. plačilo osnovnega vložka. Sankcije za neizpolnitev te glavne obveznosti so predvidene v Zakonu o gospodarskih družbah (v nadaljevanju ZGD-1). V sledečem diplomskem delu je poleg ostalih sankcij podrobneje obravnavan institut kaducitete (izključitev družbenika iz družbe zaradi nepravočasnega plačila osnovnega vložka), ki je najtežja sankcija, ki lahko prizadene družbenika. Bistven namen tega instituta je zagotoviti dejansko vplačilo vložkov. V uvodu so opredeljeni problem, namen in cilj diplomskega dela, ki se nanašajo na predstavitev sankcij, ki jih ima na voljo družba zoper delničarja. V nalogi sem ureditev instituta kaducitete v delniškem pravu primerjal z ureditvijo kaducitete v družbi z omejeno odgovornostjo ter z nemškim delniškim pravom. V prvih poglavjih je predstavljena delniška družba ter institut osnovnega kapitala, ki se v veliki meri povezuje z institutom kaducitete. Predstavil sem še pomembna načela, ki snujejo okvir izključitvenega postopka. V nadaljnjih poglavjih je podrobneje obravnavan sam kaducitetni postopek v delniški družbi v primerjalnopravnem vidiku z ostalimi kaducitetnimi postopki. Zaključek je namenjen sklepnemu razglabljanju o problemu, ki je predstavljen v uvodu.
Keywords: Delniška družba, delničar, sankcije, kaduciteta, kaducitetni postopek, delnica, osnovni kapital, družba z omejeno odgovornostjo, Zakon o gospodarskih družbah, Aktiengesetz.
Published: 13.01.2014; Views: 1456; Downloads: 316
.pdf Full text (222,35 KB)

2.
Vrnitev prepovedanih plačil v delniški družbi
Primož Novak, 2016, master's thesis

Abstract: Delničarji morajo kot člani delniške družbe ob njeni ustanovitvi zagotoviti plačilo osnovnega vložka, ki tvori osnovni kapital delniške družbe. Osnovni kapital delniške družbe ima poleg določitve sorazmerne udeležbe delničarjev v delniški družbi in zagotovitve začetnega kapitala delniške družbe tudi funkcijo varstva upnikov. Zaradi razpršenosti članske strukture delničarjev je v delniški družbi bistvenega pomena, da se vse delničarje obravnava enako in da se jim zagotovi enako udeležbo pri bilančnem dobičku. Vsa ostala izplačila ali naklonitve delničarjem so prepovedana, saj se s tem zagotavlja tako varstvo upnikov kot preostalih delničarjev, ki prepovedanega plačila s strani delniške družbe niso prejeli. Pred prepovedanimi plačili delniške družbe delničarju jih varujeta institut prepovedi vračila vložka in poseben korporacijski zahtevek, s katerim družba, ter v njenem imenu manjšinski delničarji in upniki od delničarja, ki je prepovedano vračilo prejel v škodo delniške družbe, zahtevajo vrnitev prepovedanega plačila. V delu sta predstavljena instituta vrnitve prepovedanih plačil in prepovedi vračila vložka, ki sta jedro načela ohranitve kapitala delniške družbe. V zvezi z navedenimi instituti so predstavljeni tudi posebni položaji in sicer v koncernskem pravu, v primeru izbrisa družbe brez likvidacije, predstavljena pa je tudi primerjava s korporacijskim zahtevkom v družbi z omejeno odgovornostjo.
Keywords: korporacijski zahtevek, načelo ohranitve osnovnega kapitala, prepoved vračila vložka, vrnitev prepovedanih plačil, koncernsko pravo, izbris družbe brez likvidacije
Published: 08.03.2017; Views: 690; Downloads: 174
.pdf Full text (900,62 KB)

Search done in 0.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica