| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Poznavanje pravilne uporabe ter samozdravljenje s paracetamolom med študenti zdravstvene nege
Klara Mesarič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Paracetamol je široko dostopen antipiretik in analgetik. V zaključnem delu smo predstavili osnovne farmakodinamične in farmakokinetične značilnosti paracetamola ter raziskali, v kolikšni meri študenti zdravstvene nege poznajo pravilno uporabo paracetamola in koliko vedo o neželenih učinkih prekomernega jemanja te učinkovine. Metode: Uporabili smo kvantitativno metodologijo raziskovanja. Za pridobitev podatkov o znanju študentov ter samozdravljenju s paracetamolom smo uporabili anketni vprašalnik. Rezultati: V raziskavi je sodelovalo 166 študentov zdravstvene nege. Ugotovili smo, da študenti slabo poznajo predvsem neželene učinke paracetamola (n = 81; 48,8 %) ter največji priporočen dnevni odmerek paracetamola za odraslo osebo (n = 55; 33,1 %). Glede samozdravljenja so bolj pazljivi, saj jih večina jemlje paracetamol po potrebi (n = 125; 75,3 %). O jemanju in odmerjanju paracetamola se študenti posvetujejo tudi s prijatelji ali sorodniki (n = 14; 8,4 %). Razprava in sklep: Paracetamol se predpisuje npr. za lajšanje blagih do zmernih bolečin ter prehladnih obolenj. Ker ga je možno kupiti tudi brez recepta, marsikdo meni, da gre za »nedolžno« učinkovino. Če več dni zapored presežemo priporočeni dnevni odmerek paracetamola za odraslo osebo, ki je 4 g oz. 8 tablet, lahko pride do okvare jeter in ledvic. Pomembno je, da študenti kot bodoči zdravstveni delavci pridobijo ustrezno znanje o zdravilih ter se zavedajo pomembnosti ozaveščanja drugih o pravilni uporabi zdravil, še posebej tistih, ki so prosto dostopna.
Keywords: zdravstvena nega, paracetamol, samozdravljenje
Published in DKUM: 17.08.2021; Views: 447; Downloads: 62
.pdf Full text (1,40 MB)

2.
Poznavanje in pomen znanja o zdravilih z visokim tveganjem v klinični praksi
Barbara Papež, 2020, master's thesis

Abstract: Uvod: Medicinske sestre so odgovorne za upravljanje z zdravili z visokim tveganjem in v primeru kakršne koli napake so posledice za pacienta lahko usodne. Namen raziskave je predstaviti, kakšno znanje, izkušnje in percepcijo o zdravilih z visokim tveganjem imajo medicinske sestre v enotah intenzivne terapije. Metode: Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji. Raziskava je bila izvedena s pomočjo že izdelanega vprašalnika, prevedenega ter minimalno preurejenega. V raziskavi je uporabljen priložnostni vzorec izvajalcev zdravstvene nege v enotah intenzivne terapije treh bolnišnic v Sloveniji.. Raziskava je potekala v mesecu februarju 2020. Podatki so statistično obdelani s pomočjo programa SPSS 25.0. Rezultati: Medicinske sestre zelo pogosto (69 %) uporabljajo zdravila z visokim tveganjem in njihovo znanje je visoko (več kot 90 % pravilnih odgovorov na zastavljena vprašanja). 45 % anketiranih je svoje znanje o zdravilih z visokim tveganjem pridobilo na fakulteti in 46 % jih meni, da je klinično usposabljanje najbolj učinkovita metoda za pridobivanje znanja. Dvojna kontrola se v 94 % izvaja redno; za njeno ne povsem dosledno uporabo pa v 58 % kot razlog navajajo delovno preobremenjenost in prekinitve med izvajanjem postopkov. Razprava in sklep: Medicinske sestre v enoti intenzivne terapije imajo zelo dobro znanje, izkušnje in percepcijo o zdravilih z visokim tveganjem. V prihodnje bi bilo, z namenom pridobiti širšo in celovito sliko v slovenskem prostoru, predlagano raziskavo smiselno razširiti, ne samo na oddelke intenzivne terapije, ampak tudi na vse oddelke, kjer se zdravila z visokim tveganjem uporabljajo tudi v drugih slovenskih bolnišnicah.
Keywords: zdravila z visokim tveganjem, znanje, medicinske sestre, dvojna kontrola
Published in DKUM: 10.07.2020; Views: 908; Downloads: 207
.pdf Full text (1,62 MB)

3.
Razširjenost akademskega dopinga med študenti zdravstvene nege v Sloveniji
Jošt Beguš, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Definirali smo izraz akademski doping ter pregledali in analizirali strokovno literaturo s tega področja. Za raziskavo smo uporabili anketni vprašalnik, ki so ga izpolnili študenti na treh visokošolskih institucijah v Sloveniji, kjer se izvaja program zdravstvene nege. Metode: V diplomskem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja ter deskriptivno metodo dela. Rezultati: Na podlagi vprašalnika smo ugotovili 85 % razširjenost izdelkov z blagimi psihoaktivnimi učinki in 15 % razširjenost močnejših psihoaktivnih učinkovin za namene akademskega dopinga. Razprava: Ugotovili smo, da se posluževanje akademskega dopinga glede na spol ne razlikuje. Prav tako smo predstavili najpogosteje uporabljene učinkovine za namene akademskega dopinga. Primerjali smo rezultate svoje raziskave z rezultati drugih (tujih) raziskav ter ugotovili, da je odstotek razširjenosti akademskega dopinga pri študentih zdravstvene nege v Sloveniji primerljiv z odstotkom razširjenosti akademskega dopinga študentov drugih študijskih programov, na drugih visokošolskih zavodih ter v drugih državah. Sklep: Razširjenost akademskega dopinga med študenti zdravstvene nege v Sloveniji smo ocenili na relativno nizko. Raziskava je prav tako pokazala, da študenti zdravstvene nege po večini niso naklonjeni akademskemu dopingu ter da bolj odprte regulacije s tega področja ne bi podprli.
Keywords: akademski doping, droge, alkohol, študenti zdravstvene nege
Published in DKUM: 30.06.2020; Views: 633; Downloads: 118
.pdf Full text (1,11 MB)

4.
Energijske pijače med osnovnošolci: uživanje in osveščenost o neželenih učinkih
Petya Prodanova, 2019, master's thesis

Abstract: Energijske pijače so na voljo v več kot 140 državah po svetu in polovico potrošnikov teh pijač predstavljajo otroci in mladostniki. Magistrska naloga preučuje pogostost uživanja energijskih pijač z visoko vsebnostjo kofeina med osnovnošolci, razloge za njihovo uživanje ter osveščenost osnovnošolcev o neželenih učinkih teh pijač na zdravje. Raziskava obsega anonimno anketiranje osnovnošolcev v starosti 11-14 let v letu 2018, v skupnem številu 141 učencev na dveh osnovnih šolah (mestni in podeželski) v Sloveniji. Rezultati raziskave so pokazali, da je 63 % anketirancev poskusilo energijsko pijačo, vsak peti osnovnošolec (20 % od vseh anketirancev) uživa eno pločevinko 250 ml energijske pijače dnevno, 4 % anketirancev poroča, da so zaužili energijsko pijačo v zadnjih 24 urah, 11 % pa v zadnjih 7 dneh. Uživanje več kot ene 500 ml pločevinke, ki presega največji priporočljivi vnos za zdrave, odrasle osebe, smo ugotovili pri 1 % anketirancev. 67 % anketirancev ne ve, da energijske pijače vsebujejo kofein. Več kot 90 % osnovnošolcev se zaveda, da so energijske pijače zdravju škodljive, le tretjina pa jih je označila, da so prebrali deklaracijo na energijski pijači. Uporabili smo test Hi-kvadrat za ugotavljanje povezanosti dveh spremenljivk in Spearmanov koeficient korelacije rangov, za ugotavljanje stopnje monotone povezanosti izbranih spremenljivk. Raziskava opozarja na problem prekomernega uživanja energijskih pijač med osnovnošolci. Kaže tudi na potrebo po izobraževalnih programih o energijskih pijačah in njihovem vplivu na zdravje. Izobraževalni programi bi bili potrebni za večjo osveščenost v skupnosti ter za morebitne nove zakonske okvire glede omejitev uživanja energijskih pijač med otroki in mladostniki.
Keywords: energijske pijače, osnovnošolci, kofein, neželeni učinki, osveščenost
Published in DKUM: 15.07.2019; Views: 961; Downloads: 123
.pdf Full text (1,41 MB)

5.
Součinkovanje zdravil pri starostnikih
Matija Ambrož, Mirjam Bartol, Nejc Breznik, 2018, final research report

Keywords: součinkovanje, zdravila, starostniki, polifarmakoterapija, polimorbidnost
Published in DKUM: 25.03.2019; Views: 1238; Downloads: 119
.pdf Full text (746,76 KB)

6.
Vpliv izbranih UV-filtrov na proliferacijsko aktivnost melanomskih celic ter na izražanje mRNA za transmembranski protein ABCB5
Tanja Prunk Zdravković, 2018, doctoral dissertation

Abstract: UVOD: Oktokrilen (OCT) in titanijev (IV) oksid (TiO2) sta ena izmed najpogosteje uporabljenih UV-filtrov v kremah za sončenje in drugih izdelkih za osebno nego. Trenutno še ni jasnih dokazov o tem, ali delujejo zaščitno proti melanomu ali lahko morda celo predstavjajo dejavnik tveganja pri razvoju te najnevarnejše in najbolj agresivne oblike kožnega raka. Zato je bil cilj te raziskave preučiti morebiten vpliv OCT in TiO2 (v nanodelcih in delcih mikronskih velikosti; nano-TiO2 in mikro-TiO2) na proliferacijsko aktivnost, citotoksičnost in izražanje mRNA za prenašalec ABCB5, ki ga melanomske celice izražajo. Transmembranski protein ABCB5 smo testirali zaradi njegove znane vloge v iniciaciji, lokalni invaziji in metastaziranju različnih vrst raka, vključno z melanomom. METODE: metastatsko melanomsko celično linijo WM-266-4 (ATCC) smo izpostavili izbranim koncentracijam OCT, nano-TiO2 in mikro-TiO2 v različnih časovnih intervalih (2 h, 8 h, 24 h, 48 h, 120 h, 144 h). Proliferacijsko aktivnost smo merili s testom MTT in citotoksičnost s testom LDH. Izražanje tarčnega gena (ABCB5) smo detektirali s kvantitativnim PCR v realnem času (RT-qPCR) z uporabo sond TaqMan®. REZULTATI: Naši rezultati nakazujejo na celokupno zmanjšano proliferativno aktivnost, citotoksičen vpliv ter povečano izražanje mRNA za prenašalec ABCB5 (p < 0,05) pri metastatskih melanomskih celicah po izpostavitvi OCT in nano-TiO2. Z daljšim časom izpostavljenosti in z večjo koncentracijo filtra v primerjavi s kontrolnimi celicami so rezultati bolj značilni. Zaradi tega domnevamo, da bi preživele celice lahko bile mnogo bolj invazivne in agresivne, kar lahko pojasni tudi mikroskopsko ugotovljen celični kanibalizem. Mikro-TiO2 pri isti celični liniji ima prav tako citotoksičen vpliv, vendar z daljšim časom izpostavljenosti v preživelih celicah pride do zmanjšanega izražanja mRNA za prenašalec ABCB5. ZAKLJUČEK: Naši rezultati nakazujejo, da za paciente z diagnosticiranim metastatskim melanomom ni priporočljivo uporabljati izdelkov, ki vsebujejo OCT ali nano-TiO2, saj to lahko pospeši napredovanje bolezni, okrepi kemorezistenco in vodi do ponovitve bolezni. V nasprotju s tema filtroma, pa bi uporaba izdelkov z mikro-TiO2 pri teh pacientih lahko bila varna. Nadaljnje raziskave bodo morale okrepiti rezultate, pridobljene s to študijo, s preučevanjem zdrave celične kulture človeških melanocitov ter primarne melanomske človeške celične linije. Ta doktorska disertacija odpira novo obetavno raziskovalno področje, z namenom bolje osvetliti etiologijo in prispevati k boljši preventivi melanoma.
Keywords: oktokrilen, titanijev (IV) oksid nano in mikro velikosti, melanom, protein ABCB5
Published in DKUM: 26.02.2019; Views: 820; Downloads: 0

7.
Vpliv izbranih UV-filtrov na rast celic malignega melanoma
Bogdan Zdravković, 2016, other monographs and other completed works

Keywords: UV-filtri, titanov dioksid, oktokrilen, kanibalizem
Published in DKUM: 03.08.2017; Views: 1138; Downloads: 70
.pdf Full text (3,08 MB)

8.
Farmakološko-toksikološki vidik akademskega dopinga
Žiga Volgemut, 2016, other monographs and other completed works

Keywords: akademski doping, nootropiki, droge, alkohol, študenti medicine
Published in DKUM: 03.08.2017; Views: 1051; Downloads: 131
.pdf Full text (325,93 KB)

9.
Evaluation of arterial hypertension control in family practice in Slovenia
Marjetka Pal, Branimir Leskošek, Marjan Pajntar, Polonca Ferk, 2014, original scientific article

Abstract: Objective: We performed a study on almost 20,000 Slovene patients with arterial hypertension (AH) to evaluate age- and gender-dependent blood pressure control, differences in the rate of AH control in the period 2002-2008, and to validate a potential impact of selected quality indicators on blood pressure control. Methods: The study was conducted as a part of the "Quality of Healthcare in Slovenia" project, in agreement with the National Medical Ethics Committee of the Republic of Slovenia. Appropriate statistical analyses were performed and the results evaluated. Results: Arterial hypertension control was relatively high (55.8%, 95% CI: 55.1-56.5) in the period 2002-2008 and improved significantly during that period. Based on our statistical model, the improved AH control in year 2006 compared to 2002 is particularly due to lower initial blood pressure values before treatment. Uncontrolled AH was largely attributed to uncontrolled systolic blood pressure. We found positive association between AH control and the frequency of blood pressure control in less than six-month time intervals. Conclusions: According to our results, AH control in family practice in Slovenia is relatively high compared to other European countries, but the results refer only to patients visiting their family medicine physicians.
Keywords: arterial hypertension, epidemiology, treatment, quality indicators
Published in DKUM: 10.05.2017; Views: 847; Downloads: 69
.pdf Full text (250,99 KB)
This document has many files! More...

10.
Poraba antihipertenzivnih zdravil v Sloveniji in primerjava z Norveško
Marjetka Pal, Branimir Leskošek, Polonca Ferk, 2011, original scientific article

Abstract: Izhodišča: Predpisovanje antihipertenzivnih zdravil v Sloveniji in po svetu narašča. V članku predstavljamo, kako se je v Sloveniji spreminjala poraba antihipertenzivnih zdravil med letoma 2002 in 2008. Za navedeno obdobje smo analizirali predpisovanje antihipertenzivnih zdravil v Sloveniji v skladu s slovenskimi smernicami ter primerjali porabo antihipertenzivnih zdravil med Slovenijo in Norveško v obdobju 2006– 2008. Metode: Statistične podatke o številu ambulantno predpisanih receptov (Rp) in o definiranih dnevnih odmerkih (DDD) na 1000 prebivalcev na dan smo pridobili iz publikacij Ambulantno predpisovanje zdravil v Sloveniji po anatomsko- -terapevtsko-kemijski klasifikaciji (ATC) Inštituta za varovanje zdravja, izdanih za vsako leto od leta 2002 do leta 2008. Izračunali smo število izdanih Rp za vsako v Sloveniji registrirano zdravilno učinkovino iz podskupin antihipertenzivnih zdravil C02, C03, C07, C08 in C09 ter za celotne podskupine. Podatke o porabi antihipertenzivnih zdravil na Norveškem smo pridobili na spletni strani norveškega Inštituta za varovanje zdravja. Rezultati: V Sloveniji se je število predpisanih Rp za antihipertenzivna zdravila na 1000 prebivalcev v obdobju 2002–2008 povečalo za 57 %, pri čemer je bil trend naraščanja statistično značilen. Najbolj se je poraba antihipertenzivnih zdravil povečala med letoma 2002 in 2003. Vsa- ko leto so v največji meri predpisovali zdravila z delovanjem na renin-angiotenzinski sistem, med njimi najpogosteje enalapril. V proučevanem obdobju smo v Sloveniji največjo rast predpisovanja ugotovili pri zaviralcih adrenergičnih receptorjev beta. V primerjavi z Norveško v Sloveniji relativno pogosteje predpisujejo antihipertenzivna zdravila iz podskupine C02 in zdravila z delovanjem na renin-angiotenzinski sistem (C09), manj pa diuretike (C03), zaviralce adrenergičnih receptorjev beta (C07) in zaviralce kalcijevih kanalčkov (C08). Zaključki: Poraba antihipertenzivnih zdravil se je v Sloveniji v obdobju 2002–2008 povečala za več kot polovico. Raziskave o povezanosti med večjo porabo antihipertenzivnih zdravil in kakovostjo nadzora arterijske hipertenzije v Sloveniji nimamo. Primerjava med Slovenijo in Norveško kaže, da med državama v predpisovanju antihipertenzivov obstajajo določene razlike: zdravljenje je pri nas v večji meri usmerjeno v uporabo zdravil, ki delujejo na renin-angiotenzinski sistem.
Keywords: antihipertenzivi, farmakoepidemiologija, zdravljenje arterijske hipertenzije, primerjava porabe antihipertenzivnih zdravil med Slovenijo in Norveško
Published in DKUM: 27.03.2017; Views: 748; Downloads: 108
.pdf Full text (602,79 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica