| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 29
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Zajemanje 3D objektov s pomočjo fotogrametrije za potrebe animacije in 3D tiskanja
Nika Tomšič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo raziskali fotogrametrijo v povezavi z računalniško animacijo in 3D tiskanjem. Fotogrametrija je zaenkrat še slabo poznana tehnika zajemanja tridimenzionalnih objektov, uporablja pa se že v mnogih velikih podjetjih na različnih področjih, do neke mere pa je dostopna že skoraj vsakemu posamezniku. Tudi 3D tiskanje je v zadnjem desetletju postalo zelo popularen hobi, animacija pa se praktično že pojavlja povsod v zabavni industriji in oglaševanju. Cilj diplomske naloge je ustvariti čim boljšo repliko izbranega objekta s pomočjo fotogrametrije. Pridobljeni 3D model smo še prototipirali s 3D tiskalnikom in ga uporabili v animaciji.
Keywords: fotogrametrija, 3D tiskanje, animacija, geometrijsko modeliranje
Published: 18.10.2021; Views: 126; Downloads: 24
.pdf Full text (2,78 MB)

2.
COVID.si - Skupnostna znanost za boj proti korona virusu
Črtomir Podlipnik, Marko Jukič, Natalia Nikitina, Sebastian Pleško, Lorenzo Gilardoni, Gašper Tomšič, Žan Pevec, Boštjan Laba, 2020, complete scientific database or corpus

Abstract: Projekt “SKUPNOSTNA ZNANOST IN BOJ PROTI KORONA VIRUSU” je odprt projekt skupnosti dobromislečih raziskovalcev in prostovoljcev, ki želijo s svojim delom, znanjem in izkušnjami, prispevati kamenček v mozaiku poznavanja novega korona virusa in bolezni COVID-19, ki jo ta virus povzroča. Skupino vodita strokovnjaka dr. Črtomir Podlipnik in dr. Marko Jukić, z dolgoletnimi izkušnjami s področja računalniško podprtega načrtovanja molekul, farmacevtske kemije in kemo/bioinformatike. S somišljeniki ter prostovoljci so v zelo kratkem času razvili lastno tehnologijo, ki omogoča porazdeljeno računanje molekulskega sidranja. Tehnologija je osnovana na programčku, ki omogoča povezavo uporabnikovega računalnika s strežnikom, ki porazdeli del knjižnice molekul pripravljenih za molekulsko sidranje (trenutno 10 000 000 spojin). Po končanem sidranju (s programom RxDock), programček pošlje izračunane podatke nazaj na zbirno mesto na strežniku. Po analizi sidranih spojin je končni rezultat seznam molekul s potencialno vezavo na terapevtsko tarčo (v našem primeru so to virusni proteini). Nato lahko preverimo ali so te spojine dobavljive in organiziramo biološko testiranje v sodelovanju z ostalimi raziskovalnimi skupinami. Podatke o nedobavljivih spojinah lahko v nasprotnem primeru posredujemo raziskovalnim skupinam za izvedbo sinteze. V optimalnem scenariju bi lahko identificirali spojine zanimive za farmacevtsko industrijo. Rešitev, ki temelji na porazdeljenem računanju je osnovana na odprtokodnih rešitvah.
Keywords: COVID-19, virus CoV SARS-2, ligandi, proteini, virusna biokemija, računalniško podprto načrtovanje molekul, molekulsko sidranje, porazdeljeno računanje
Published: 22.11.2020; Views: 506; Downloads: 56
URL Link to research data
This document has many files! More...

3.
Predlogi za izboljšanje organzacijske klime v Občini Ribnica
Pia Tomšič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Organizacijska klima obstaja v vsaki organizaciji in je njen pomemben element. Vključuje vse občutke, ki določajo vedenje zaposlenih, in s tem posledično vpliva na njihovo zadovoljstvo v organizaciji. Zaposlen, ki je zadovoljen na delovnem mestu, bo svoje delo opravljal bolj kakovostno, podajal predloge, iskal rešitve, bo bolj inovativen in produktiven ter bo veliko prispeval k doseganju zastavljenih ciljev organizacije. Predmet proučevanja je bila organizacijska klima v Občini Ribnica. Zastavili smo si raziskovalna vprašanja, na katera smo odgovorili z analizo podatkov, zbranih z anketo na podlagi vzorca v Občini Ribnica. Anketni vprašalnik je bil zasnovan s pomočjo projekta SiOK in temelji na vprašanjih o dimenzijah organizacijske klime. Na podlagi naše analize ugotavljamo oceno organizacijske klime po dimenzijah. Dimenzija odnos do kakovosti je bila najbolje ocenjena dimenzija, najslabše ocenjena dimenzija pa je bila dimenzija notranjih odnosov. Z namenom izboljšanja organizacijske klime v Občini Ribnica smo podali predloge za izboljšanje posameznih dimenzij.
Keywords: organizacijska klima, organizacija, dimenzija organizacijske klime
Published: 08.11.2020; Views: 242; Downloads: 57
.pdf Full text (830,05 KB)

4.
Spletna rešitev za podporo organizaciji snemanja filmskih projektov
Toni Tomšič, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu obravnavamo problematiko razdrobljenosti dokumentov in informacij pri izvajanju projekta spletne serije, ki je potekal v sodelovanju z gledališkim društvom in avdio-vizualno skupino. Rešitev vidimo v postavitvi spletne aplikacije, ki bi vsem deležnikom omogočal centraliziran dostop do vseh informacij, potrebnih za učinkovito delovanje. S spletno aplikacijo bi skrajšali pot do informacij in učinkoviteje izrabili čas. Magistrsko delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo pisali o procesu izvedbe filmskega projekta. Za vsako fazo v projektu so opisani postopki, dokumenti in osebe, ki sodelujejo v tej fazi. Opisujemo tudi razliko med produkcijo filma in produkcijo spletne serije. V obstoječem stanju smo podrobno opisali potek snemanja spletne serije. Opisani so začetki projekta, težave, s katerimi so se srečevali odgovorni v projektu, kako so težave skušali reševati in kakšne so posledice omenjenih težav. V praktičnem delu opisujemo programska orodja, ki smo jih potrebovali pri razvoju programske rešitve. Razvita je bila baza podatkov, ki ustreza načrtovani programski rešitvi. Z žičnim diagramom je bilo prikazano osnovno ogrodje spletne aplikacije. Z orodjem za grafično obdelavo smo pripravili prototip spletne aplikacije, ki rešuje omenjene probleme v magistrskem delu. Vsak del prototipa smo podrobno opisali in uporabili dejanske podatke, uporabljene pri projektu. V zadnjem delu smo predstavili oceno učinkov, pogoje za uvedbo aplikacije ter pisali o možnosti nadaljnjega razvoja aplikacije.
Keywords: spletna serija, filmski projekt, scenarij, podatkovna baza, prototip spletne aplikacije
Published: 15.01.2020; Views: 480; Downloads: 44
.pdf Full text (4,54 MB)

5.
Oblikovanje celostne grafične podobe podjetja z ločenimi dejavnostmi
Ana Tomšič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Celostna grafična podoba je ključen dejavnik vsakega podjetja. Daje mu možnost, da z njeno pomočjo širši javnosti in potencialnim strankam sporoča svojo vizualno identiteto. Težava nastopi, ko se podjetje ukvarja z več različnimi, ločenimi dejavnostmi, ki na prvi pogled nimajo ničesar skupnega. V diplomskem delu smo se poglobljeno ukvarjali s problemom združevanja simbolov, ki predstavljajo lektoriranje in energijske tretmaje. V teoretičnem delu smo opredelili pojem celostne grafične podobe, predstavili podjetje Rutil in analizirali logotipe podjetij, ki se ukvarjajo z eno od navedenih dejavnosti. Raziskali smo tudi simbole, ki te dejavnosti predstavljajo. V praktičnem delu smo se lotili izdelave celostne grafične podobe.
Keywords: celostna grafična podoba, grafično oblikovanje, ločene dejavnosti, lektoriranje, energijski tretmaji
Published: 21.11.2019; Views: 451; Downloads: 47
.pdf Full text (1,96 MB)

6.
7.
The development of spatial representation in the world of new media
Bea Tomšič Amon, 2011, original scientific article

Abstract: With the development of spatial perceptions being one of the most important goals of visual art education, we analysed the influence of different didactic tools – dynamic or static in the development of pupils’ spatial perception. After an initial testing, we formed groups considering three different levels in their abilities to represent spatial organizations. In experimental groups pupils were introduced with the contents of the lesson using moving images while in control groups we used static images. Pupils had to make a drawing using the cues to represent space. While pupils from the advanced level did not show differences, in the second group they showed more detailed drawings in the case of the use of dynamic didactic means. Among the less talented pupils, the results showed a difference: improvement in the case of static images while dynamic images produced a kind of insecurity that did not allow the free development of pupils’ expression. We concluded that it is important to use the adequate didactic tools taking into account the goals we wish to achieve: dynamic images foster a unique experience of space but they can create insecurity and negative feelings in pupils that find it difficult to express themselves in terms of two dimensional representations of space.
Keywords: new technologies, didactic tool, dynamic and static images, drawing
Published: 10.10.2017; Views: 523; Downloads: 88
.pdf Full text (162,65 KB)
This document has many files! More...

8.
IZKLJUČITVENA TOŽBA
Tanja Tomšič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Z diplomskih delom podrobno predstavim izključitveno tožbo. Gre za relativno mlad pravni institut, ki ga je v naš pravni sistem uvedel Stvarnopravni zakonik. V 123. členu določi, da lahko etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih, sprejmejo sklep, da se kršitelja opomni, če etažni lastnik ali drug uporabnik posameznega dela v etažni lastnini, grobo krši temeljna pravila sosedskega sožitja ali svoje dolžnosti po pogodbi o medsebojnih razmerjih, tako, da je skupnost z njim nevzdržna. V kolikor kršilec kljub opominu nadaljuje s svojim ravnanjem, lahko etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih, sprejmejo sklep, da se vloži tožba za njegovo izključitev in prodajo njegovega posameznega dela. Skozi delo podrobno opišem namen in bistvo instituta ter kateri predpisi ga določajo. Predstavim celoten postopek, ki je potreben, da se izključitvena tožba realizira s prodajo posameznega dela etažne lastnine kršitelja in njegovo izselitvijo. Za primerjavo opišem, kako je izključitvena tožba urejena v nekaterih drugih evropskih državah. S pomočjo sodne prakse in zakonodaje podam konkretne razloge, oziroma ugotovim, katere so tiste hujše kršitve, ki so razlog za vložitev tožbe. Tožba se realizira s prodajo posameznega dela etažne lastnine kršilca in njegovo izselitvijo, kar je velik poseg v lastninsko pravico, zato je izključitvena tožba pravno sredstvo, ki se ga uporabi le kot skrajni ukrep in ko druga pravna sredstva niso mogoča. V delu izključitveno tožbo primerjam z alternativnimi pravnimi možnosti, ki veljajo za milejši pravni ukrep in obenem dosežejo ponovno sožitje med prebivalci v večstanovanjskem bloku.
Keywords: izključitvena tožba, etažni lastniki, večstanovanjska stavba, opomin, hišni red, pogodba o medsebojnih razmerjih, upravljanje, sosedsko sožitje
Published: 25.07.2016; Views: 2865; Downloads: 475
.pdf Full text (905,96 KB)

9.
SPLETNA REŠITEV ZA RAČUNOVODSKI SERVIS
Toni Tomšič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen postavitve spletne strani za računovodski servis je doseči ciljne skupine, jih prepričati o prednosti naših storitev in iz njih ustvariti lojalne kupce, s katerimi bomo gradili partnerski odnos. Cilj je boljša prepoznavnost podjetja in povečanje tržnega deleža. Pri izdelavi spletne strani smo uporabili odprtokodni sistem za upravljanje vsebin WordPress, PHP programski jezik, podatkovno zbirko MySQL, spletni strežnik Apache in program za urejanje kode Notepad++. Potrebno je bilo tudi nekaj znanja iz programiranja. Rezultat je moderna interaktivna spletna stran tudi s forumom, naročanjem na e-novice, kalkulatorjem cene – uporabnik sam izračuna strošek storitve. Te funkcionalnosti so namenjene vsem uporabnikom. Stalnim strankam pa smo v internem delu spletne strani omogočili še izpolnjevanje in oddajanje različnih obrazcev s priponkami in možnostjo sodelovanja s predlogi in pripombami. Možnost nadaljnjega razvoja spletne strani vidimo v napredku pri partnerskem odnosu s stranko. Spletno stran nameravamo nadgraditi z novimi orodji, tako bo poslovanje potekalo še hitreje in z manj napakami. Eno izmed njih bo sistem za neposredno komunikacijo med uporabniki in skrbnikom spletne strani. V mislih imamo še zakup storitev za daljše časovno obdobje z znatnim popustom; neke vrste spletno trgovino za storitve.
Keywords: spletna stran, WordPress, računovodski servis, PHP
Published: 04.07.2016; Views: 902; Downloads: 109
.pdf Full text (3,25 MB)

10.
ANALIZA ENOFAZNIH ZEMELJSKIH STIKOV NA II. 20 kV SISTEMU V ZGO RAVNE
Janez Tomšič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava problematiko odkrivanja in odprave enofaznega zemeljskega stika na II. 20 kV sistemu v ZGO Ravne. Odkrivanje zemeljskega stika je lahko zelo dolgotrajen proces, ki ga operater izvaja po korakih. Z analizo omrežja v ZGO Ravne, pri čemer smo upoštevali različna obratovalna stanja, smo s pomočjo modela izdelanega s programskim paketom Matlab/Simulink/SimPowerSystems določili sprožilne vrednosti zemeljskostične zaščite. V zaključku smo podali predlog tehnične rešitve in s tem avtomatizacije postopka. Rešitev bo bistveno olajšala delo operaterjev in skrajšala čas odkrivanja okvare.
Keywords: enofazni zemeljski stik, elektorenergetsko omrežje, zemljostična zašćita
Published: 23.03.2016; Views: 1148; Downloads: 143
.pdf Full text (12,98 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica