| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv pridelovalnih sistemov na senzorične lastnosti solate (Lactuca sativa L.)
Petra Fras, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo preučevali senzorične lastnosti dveh sort solate ('Comice' in 'Leda') iz različnih pridelovalnih sistemov (konvencionalni, integrirani, ekološki in biodinamični) na podlagi hedonskega preizkusa. Solata je bila pridelana v letu 2015 v dolgoletnem poljskem poskusu na Univerzitetnem kmetijskem centru Pohorski dvor (UKC). preizkuševalci so na 10 cm dolgi daljici z označenima koncema (z obrazi od »zelo mi ne ugaja« do »zelo mi ugaja«) ocenjevali barvo, obliko listov, hrustljavost, okus, sočnost in skupni vtis vzorcev solate. Rezultati so pokazali, da ima preizkuševalec statistično značilen vpliv na ocenjevane parametre, da pridelovalni sistemi ne vplivajo na ocenjevane parametre in da sorta statistično vpliva na barvo, obliko in skupni vtis. Sorta 'Comice' ima pri ocenjevanih parametrih, kot so barva, oblika in skupni vtis značilno boljše ocene v primerjavi s sorto 'Leda'.
Keywords: pridelovalni sistemi, solata, senzorične lastnosti
Published: 28.09.2015; Views: 1453; Downloads: 148
.pdf Full text (1,01 MB)

2.
ETIKA MANAGEMENTA JAVNE UPRAVE
Petra Fras, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga je usmerjena na obravnavo etike javne uprave. V tem okviru smo najprej predstavili teoretična izhodišča in izbrane temeljne pojme, kot so management, management javne uprave, novi javni management, modeli strateškega managementa javne uprave in Brysonov model managementa javne uprave. V nadaljevanju smo na temelju obravnave vrednot, etike in etičnih norm managementa preučili in predstavili značilnosti etike javne uprave. Obravnavo smo nadaljevali z obravnavo rezultatov raziskave etike javnih uslužbencev. Iz celotnega anketnega vprašalnika smo v nadaljevanju preučili etiko managementa in ostalih zaposlenih v javni upravi ter vpliv čustvene inteligence na zaposlene v javni upravi. Na osnovi prestavljenih teoretičnih izhodišč in spoznan iz raziskave smo oblikovati predloge za izboljšanje etike managementa na temelju razvoja čustvene inteligence. V tem delu smo preučili vlogo in pomen čustvene inteligence in možnosti uporabe čustvene inteligence za izboljšanje etike udeležencev javne uprave. V nalogi smo preučili tri hipoteze. Na podlagi teoretičnih spoznanj in obravnave rezultatov raziskave lahko za hipoteze ugotovimo naslednje: - hipotezo 1 - učinkovitost delovanja javne uprave je možno izboljšati, kar lahko potrdimo z vidika teoretičnih spoznanj. Pomemben pogoj za uvedbo Brysonovega modela v javno upravo je spoznanje managerjev, da jim strateško planiranje prinaša pomembne koristi. Ugotovili smo, da obstaja relativno malo raziskav Brysonovega modela; - hipotezo 2 - zaposleni v javni upravi menijo, da normativna etika vpliva na delovanje managementa javne uprave in - hipotezo 3 - zaposleni v javni upravi menijo, da čustvena inteligenca vpliva na etiko javne uprave, lahko na osnovi prestavljenih teoretičnih spoznanj in rezultatov raziskave potrdimo.
Keywords: Ključne besede: Brysonov model, čustvena inteligenca, etika, management, management javne uprave, morala, vrednote.
Published: 02.04.2012; Views: 2477; Downloads: 456
.pdf Full text (1,07 MB)

3.
IZGOREVANJE NA DELOVNEM MESTU V PODJETJU X
Petra Fras, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Na pojav sindroma izgorevanja na delovnem mestu vpliva tako delovno okolje kot tudi osebne značilnosti posameznika. Zaposleni se morajo naučiti ravnati sami s seboj, podjetja pa jim naj nudijo zdravju prijazno delovno okolje. Nedvomno imajo zaposleni in njihovo znanje velik pomen za podjetje. Toda zaposleni, ki so na koncu svojih moči, v svoje delo ne morejo vlagati tolikšne energije in znanja, kot bi sicer lahko. Izgorelost zaposlenih se za to odraža tudi v rezultatih poslovanja podjetja. Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov. Prvi zajema teoretična spoznanja o sindromu izgorevanja, vzroke, simptome in posledice izgorevanja ter priporočila za preprečevanje izgorevanja na delovnem mestu in izven njega. V drugem delu diplomske naloge smo s pomočjo anketnega vprašalnika preverjali prisotnost sindroma izgorevanja pri zaposlenih v podjetju X.
Keywords: sindrom izgorevanja na delovnem mestu, vzroki izgorevanja, simptomi izgorelosti, faze izgorevanja, sprostitvene tehnike za preprečevanje izgorevanja, posledice izgorevanja, prisotnost sindroma izgorevanja pri zaposlenih v podjetju X
Published: 04.05.2011; Views: 3867; Downloads: 545
.pdf Full text (322,63 KB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica