| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MEDNARODNA POSLOVNA POGAJANJA V POGOJIH RAZLIČNIH KULTUR - PRIMER EVROPE, AZIJE IN AMERIKE
Peter Tominc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Kot je razvidno iz pričujočega dela je za mednarodnega pogajalca pomembno, da se zaveda pomena, ki ga predstavljajo mednarodna poslovna pogajanja in vloge, ki jo pri teh igra kultura obravnavane države. Navedeni primeri dokazujejo, da se države razlikujejo glede različnih sestavin kulture, ki jih moramo upoštevati, če želimo zagotoviti uspeh pogajanj. Mednarodni pogajalec mora zato že pred začetkom samih pogajanj posvetiti znaten čas za pridobivanje informacij o vedenjskih in ostalih kulturnih značilnostih nasprotne strani, saj bo le tako lahko pristopil k pogajanjem na ustrezen način, ki ga bo nasprotna stran akceptirala in bo z njim uspešen. Menim, da je kultura v človeški zgodovini igrala velik pomen, ki ga do danes ni izgubila. Iz tega razloga je pomembno, da se tega pomena zavedamo in ga tudi upoštevamo pri svojih dejanjih v odnosu do pripadnikov drugih kultur, kamor spadajo tudi mednarodna poslovna pogajanja.
Keywords: kultura, pogajanja, vrednote, kulturna področja, kulturne razlike, dimenzije kulture
Published: 30.11.2009; Views: 2529; Downloads: 437
.pdf Full text (700,39 KB)

2.
Razsežnosti korupcije in zašcita interesov podjetja v mednarodnem poslovanju
Peter Tominc, 2011, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu smo obravnavali razsežnosti fenomena korupcije z vidika njegovih vplivov na različne ravni gospodarstva in možnosti, ki so podjetjem v okviru mednarodnega poslovanja na voljo za zaščito pred tem fenomenom. Zavedati se namreč moramo, da korupcija predstavlja negativen fenomen, katerega navidezne koristi občutijo le posamezniki ali peščica posameznikov, njegove posledice, ki se odražajo prek vpliva na ostale udeležence gospodarskih procesov in na celotne gospodarske sisteme, pa občutijo vsi ostali. Zaradi omenjenih dejavnikov je pomembno, da se zavedamo razsežnosti posledic, ki jih ta pojav povzroča, in se jih skušamo čim bolj izogniti, kar pa zahteva, da poznamo različne vidike tega pojava, katere smo obravnavali v magistrskem delu. V prvem delu magistrskega dela smo zato z vidika različnih avtorjev, predpisov in zakonov držav ter mednarodnih institucij opredelili sam pojem korupcije in opredelili razlike med posameznimi definicijami. Temu je sledila opredelitev indikatorjev prisotnosti korupcije, njenih pojavnih oblik, vzvodov za njen nastanek, oblik, v katerih se korupcija pojavlja, in sektorjev ter panog, ki so temu fenomenu najbolj izpostavljeni z vidika posledic korupcije. Poznavanje spremenljivk, ki smo jih obravnavali v prvem delu magistrskega dela, predstavlja pomemben dejavnik, ki gospodarskim in drugim subjektom omogoči, da se z omenjenim fenomenom soočijo. V drugem delu magistrskega dela smo zato opredelili mehanizme in instrumente, ki naj bi podjetjem, državam in tudi posameznikom omogočili boljše poznavanje razsežnosti tega fenomena, ter hkrati omejili njegovo nastajanje, zmanjšali njegovo prisotnost ter podjetjem omogočili, da se pred obravnavanim fenomenom zaščitijo tudi sama. Ker se med državami pojavljajo razlike tako v stopnji prisotnosti korupcije kot tudi vzvodov, ki vplivajo na nastanek tega pojava, pa tudi instrumentov, ki so posameznim državam in subjektom znotraj njih na voljo za obrambo pred fenomenom korupcije, je v tretjem delu sledil prikaz omenjenih spremenljivk in stanja na področju štirih držav. Ob tem smo namenoma izbrali države, ki so jih v preteklosti zaznamovale politične, družbene in ekonomske spremembe ter so opredeljene z različnimi stopnjami korupcije. Za zaključek smo v četrtem delu obravnavali še stanje v slovenskih podjetjih glede njihovega odnosa do samega pojava korupcije in delo sklenili z analizo izkušenj slovenskih podjetij na tržiščih prej obravnavanih držav.
Keywords: Korupcija, zaščita podjetij, mednarodne organizacije, konvencije, zakoni, razlike med državami, Finska, Nemčija, Rusija, Kitajska, slovenska podjetja.
Published: 22.02.2012; Views: 1447; Downloads: 116
.pdf Full text (732,72 KB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica