| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Analiza in primerjava zmogljivosti in kakovosti mikrostoritev na osnovi knjižnic Node.js : magistrsko delo
Tomaž Obu, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo izvedli celovito analizo uporabe namembnih knjižnic za mikrostoritve na osnovi Node.js. V raziskavo smo vključili knjižnice Node.js za mikrostoritve Moleculer.JS, Seneca.JS in Cote.JS. Na podlagi metod pregleda funkcionalnosti, izvedbe testov zmogljivosti in analize kode smo izvedli primerjavo najbolj aktualnih knjižnic. Z vsako knjižnico smo implementirali osnovne operacije, računsko zahtevnejšo operacijo za izračun Fibonaccijevega zaporedja ter preprosto operacijo, ki vrača besedilo. V vse implementacije smo vključili sporočilne posrednike. Po implementaciji kode smo izvedli teste zmogljivosti, pregled in primerjavo funkcionalnosti ter pregled kode. Na podlagi rezultatov smo izbrali najprimernejšo knjižnico za uporabo.
Keywords: Node.js, mikrostoritve, Moleculer.JS, Seneca.JS, Cote.JS.
Published in DKUM: 08.04.2021; Views: 1069; Downloads: 187
.pdf Full text (2,62 MB)

2.
Unobtrusive heartbeat monitoring by using a bed fiber-optic sensor
Peter Podbreznik, Denis Đonlagić, Dejan Lešnik, Boris Cigale, Damjan Zazula, 2014, original scientific article

Abstract: Demographic trends suggest that by 2050 approximately 11 % of the world population will be 80 or older. If a fast increase of chronic diseases is also considered, it becomes clear the present healthcare capacities won't be enough. The elderly and people with limited abilities must be assisted in their home environment and, thus, reduce needs for hospitalization and institutionalization. Today's computer and communication technologies provide different smart devices, which is a core of emerging intensification of homecare services, in particular remote and unobtrusive monitoring of human functional- health parameters.
Keywords: plastic optical fiber, speckle interferometry, unobtrusive monitoring of human vital signs, heartbeat detection, ballistocardiography
Published in DKUM: 21.12.2015; Views: 1577; Downloads: 106
.pdf Full text (573,53 KB)
This document has many files! More...

3.
AVTOMATSKO ŠTETJE PROMETA IZ VIDEO-SLIKOVNEGA MATERIALA
Boštjan Celan, 2015, master's thesis

Abstract: Štetje vozil na prometni infrastrukturi je obsežno področje, za katero obstaja na svetovnem tržišču mnogo rešitev. A te rešitve so praviloma finančno nedostopne majhnim podjetjem in različnim institucijam. Razvoj sistema avtomatskega štetja prometa s pomočjo video-slikovnega materiala v realnem času, ki za svoje delovanje ne potrebuje drage opreme in fizično ne posega v prometno infrastrukturo, je rešitev za prej omenjene težave. Sistem deluje na način primerjave zaporednih slik video posnetka. Z odštevanjem zaporednih slik odstrani ozadje in določi objekt v opazovanem območju. S pomočjo koordinat na novo določenega objekta in virtualne črte ter izračunom povprečnih vrednosti intenzitete slikovnih elementov prešteje vsak objekt znotraj opazovanega območja. Skupaj s tem omogoča osnovno klasifikacijo vozil, ki temelji na prej omenjenem izračunavanju povprečnih vrednosti slikovnih elementov znotraj opazovanega območja. Povprečna natančnost preštevanja vozil, izračunana na podlagi šestih video posnetkov s približno 350 vozili, je 97,5 ± 2,18 %. Klasificiranje osebnih in tovornih vozil je 90,96 ± 0,42 % natančno. Hkrati s tem algoritem pri merjenju hitrosti odstopa v povprečju za 11,88 ± 2,14 % od dejanskih hitrosti vozil. Rezultati testiranja preštevanja urejenega prometnega toka pešcev pokažejo 90,91 % natančnost.
Keywords: prometno inženirstvo, avtomatsko štetje prometa, klasifikacija vozil, štetje prometa z video-slikovnim materialom
Published in DKUM: 28.10.2015; Views: 1847; Downloads: 212
.pdf Full text (2,14 MB)

4.
Unobtrusive monitoring of human vital functions based on speckle interferometry with plastic optical fiber
Peter Podbreznik, Denis Đonlagić, Dejan Lešnik, Boris Cigale, Damjan Zazula, 2013, original scientific article

Abstract: In this paper, a speckle interferometer with a plastic optical fiber system is reported for unobtrusive monitoring of heartbeat and respiration. The sensor consists of a laser diode butt-coupled to the plastic optical fiber, whose exit face projects speckle patterns onto a linear optical sensor array, which leads to a simple and cost-effective construction. Speckle images are acquired in a sequence and transformed into a 1D signal by using a phase-shifting method. Band-pass filtering and Morlet-wavelet-based multiresolutional approaches were used to analyze signals for the detection of cardiac and respiratory activities, respectively. Ten young, healthy persons participated in system testing, by lying supine on a mattress with embedded plastic optical fiber. Experimental results show the proposed system and detection algorithms are highly efficient. Sensitivities of 99.4 0.6% and 95.3 3%, precisions of 98.8 1.5% and 97.9 2.3%, and mean delays between interferometric detections and corresponding referential signals of 116.6 55.5ms and 1299.2 437.3 ms were computed for heartbeat and respiration, respectively.
Keywords: plastic optical fiber, speckle interferometry, unobtrusive monitoring, heartbeat detection, respiration detection, phase-shift method, wavelet transform
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1589; Downloads: 18
URL Link to full text

5.
DETEKCIJA PROMETNIH TOKOV NA PODLAGI SPREMEMB ZEMELJSKEGA MAGNETNEGA POLJA
Miha Gradišnik, 2015, master's thesis

Abstract: Naloga zajema opis in razvoj potencialno nove metode kontinuiranega merjenja prometnih tokov vzdolž cestnega odseka v realnem času. Metoda temelji na uveljavljenem principu detekcije vozil na podlagi sprememb zemeljskega magnetnega polja. Namen je uporabiti podobno tehnologijo in jo prilagoditi za lastne potrebe in cilje. V nalogi je opisano obstoječe stanje v tem segmentu detekcije vozil, obstoječe tehnične rešitve in nato lasten pristop k problemu. Predstavljena je izdelava prototipa detektorja vse od zamisli, izdelave, kalibracije, pa vse do testiranja. Na koncu so nato tolmačeni rezultati in dodan kritičen razmislek o umestitvi v prostor in potencialu naprave.
Keywords: promet, detekcija prometnih tokov, magnetno polje, AMR senzor
Published in DKUM: 20.04.2015; Views: 1623; Downloads: 127
.pdf Full text (3,89 MB)

6.
7.
8.
KONCEPT LETALSKIH KOKPIT SISTEMOV Z NAPREDNIMI INTEGRIRANIMI VMESNIKI ČLOVEK-STROJ
Boštjan Jurančič, 2013, master's thesis

Abstract: Letala so kompleksni tehnični sistemi, ki se uporabljajo tudi v privatne namene. Osrednji del letala je kokpit. V njem poteka upravljanje letala, ki še vedno ni avtomatizirano. Večina športnih letal je še vedno opremljena z analognimi prikazovalniki, ki prikazujejo določene parametre. Vzorec branja parametrov in interpretacija le-teh sta zato odvisna od posameznega človeka. Število napak, ki so posledica človeškega dejavnika, je zelo veliko. Zato je smiselno poseči v vmesnike med letalom in človekom, saj na ta način omogočimo boljši tok informacij, ki z nazornejšim prikazom zmanjšajo napake. Da bi to dosegli, moramo analizirati obstoječe kokpit sisteme in poiskati njihove slabosti. Z anketiranjem pilotov bomo dobili izhodiščne podatke za zasnovo vmesnikov. Na podlagi teh raziskav lahko predlagamo nov koncept vmesnikov, ki bi izboljšal trenutno varnost. Z implementacijo konceptnih rešitev zaslonov, občutljivih na dotik, in glasovnega vodenja lahko omogočimo boljše upravljanje in učinkovitejši tok informacij med "strojem" in piloti.
Keywords: Letalo, prometna varnost letal, kokpit, analiza letalske flote, vmesniki človek-stroj, človeški faktor, letalski sistemi, analiza anket
Published in DKUM: 18.06.2013; Views: 2542; Downloads: 145
.pdf Full text (4,75 MB)

9.
ZAKRIVANJE GIBAJOČIH SE OBJEKTOV V VIDEO POSNETKIH IN PRIMERJAVA Z NJIHOVIMI MODELI 4D
Uroš Kolarič, 2013, master's thesis

Abstract: V tem magistrskem delu se ukvarjamo z dvema povezanima problemoma, za katera iščemo rešitve s pomočjo obdelave slik in računalniškega vida. V prvem delu se ukvarjamo z zakrivanjem gibajočih se objektov na video posnetkih, v drugem delu pa razvijemo postopek, s katerim primerjamo računalniške modele objektov in fotografije njihovih realizacij. Vhodne podatke zajemamo kot videe ali fotografije z digitalno kamero. Na posneti sceni poiščemo s pomočjo računalniške analize na zaporedju slik objekte, ki se premikajo, in jih zakrijemo. Programske rešitve smo prototipno razvijali z orodjem MATALB in knjižnico OpenCV, naknadno pa smo jih prenesli še v programski jezik C++, tako da se lahko izvajajo v realnem času. Računalniške modele objektov smo privzeli po standardu IFC iz gradbene informatike, ki predstavljajo 3D model zgradbe. Če dodamo še terminski plan, pridemo do 4D modela. Ujemanje načrta z realno situacijo smo izvedli tako, da smo ravninske projekcije 3D modelov poravnali s fotografijami realizacije in iskali razlike. Pri preizkušanju smo zgradbe simulirali z lesenimi maketami. Pri programiranju prototipnih rešitev smo si pomagali z računalniško grafiko in standardom OpenGL ter knjižnico EmguCV rešitvami za računalniški vid. Uporabili smo okolje .NET in programski jezik C#. Realizirani postopek za zakrivanje gibajočih se objektov smo statistično ocenili s senzitivnostjo in preciznostjo, iskanje razhajanj med modelom in realno situacijo pa z maketami.
Keywords: računalniški vid, poravnava slik, morfološki operatorji, 4D modeli, zakrivanje objektov
Published in DKUM: 22.03.2013; Views: 1797; Downloads: 188
.pdf Full text (3,16 MB)

10.
Računalništvo in informatika za inženirje : zbirka vaj
Peter Podbreznik, Nenad Čuš Babič, Andrej Tibaut, 2012, reviewed university, higher education or higher vocational education textbook

Keywords: računalništvo, informatika, gradbeništvo
Published in DKUM: 26.11.2012; Views: 3371; Downloads: 202
URL Link to full text

Search done in 1.67 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica