| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 187
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Veščine komuniciranja v inženirskem poklicu
Darinka Verdonik, 2021

Abstract: Učno gradivo je prilagojeno za študente računalništva in na splošno tehničnih ved. Obravnava vrsto komunikacijskih tem in skuša skoznje osvetliti različne vidike zasebne, poslovne in javne komunikacije, bodisi z vidika tvorca bodisi z vidika naslovnika. Obranava: (1) različne oblike komunikacije na delovnem mestu s poudarkom na delovnih sestankih kot eni osrednjih oblik skupnega načrtovanja in izvajanja dela; (2) različne oblike nastopanja pred publiko; (3) nekatere temeljne teoretske pojme, s pomočjo katerih skušamo nekoliko bolje razumeti, kako razumemo; (4) problematiko pomanjkljivega sporazumevanja; (5) pomen dobrega poslušanja; (6) neverbalno komunikacijo; (7) značilnosti strokovnega pisanja; (8) vljudnost; (9) izogibanje oz. obvladovanje konfliktov; (10) različne vidike prepoznavanja in uporabe prepričevalnih tehnik.
Keywords: komunikacija, javno nastopanje, razumevanje, nesporazum, poslušanje, neverbalna komunikacija, konflikti, prepričevanje
Published: 09.11.2021; Views: 58; Downloads: 4
.pdf Full text (4,17 MB)
This document has many files! More...

2.
Uporaba arhitekturnih vzorcev pri razvoju in testiranju iOS aplikacij
Alen Šebalj, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu bomo opredelili pojem arhitekture programske opreme in pojasnili razliko med softversko in programsko arhitekturo. Podrobno bomo raziskali najpogosteje uporabljene arhitekturne stile v iOS programiranju ter preučili njihove prednosti in pomanjkljivosti, pojasnili bomo, zakaj je razvoj programske opreme z rabo določene arhitekturne sintagme tako časovno kot finančno najprimernejši. Predstavili bomo koncept večplastne arhitekture ter našteli, iz katerih plasti je zgrajena kvalitetna večplastna mobilna aplikacija. Na koncu bomo prikazali postopke in prakse testiranja funkcionalne iOS aplikacije, izdelane v MVVM arhitekturi, pri čemer bomo uporabili enotne teste in teste uporabniškega vmesnika.
Keywords: programska arhitektura, iOS arhitekturni vzorci, MVC, MVP, MVVM, VIPER, enotni testi, testi uporabniškega vmesnika
Published: 04.11.2021; Views: 62; Downloads: 5
.pdf Full text (7,16 MB)

3.
Izzivi in prednosti uvajanja agilnih pristopov k razvoju programske opreme v slovenskih računalniških podjetjih
Žiga Inkret, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega predvsem raziskavo, kako vplivajo agilni pristopi na delovanje in produktivnost slovenskih računalniških podjetij, zanima pa nas tudi, s kakšnimi težavami oziroma izzivi se srečujejo podjetja ob prehodih k agilnim pristopom razvoja. Na začetku smo raziskali agilne pristope po katerih posega največ podjetij. V nadaljevanju predstavimo, kako lahko razni agilni pristopi pomagajo pri razvoju programske opreme in kakšne izzive predstavljajo na začetku. S pomočjo pridobljenega znanja smo pripravili intervju, s katerim smo pridobili relevantne podatke v slovenskem računalniškem podjetju. Na koncu smo analizirali zbrane informacije in primerjali ugotovitve z našo hipotezo.
Keywords: Agilni pristopi, Scrum, Kanban
Published: 18.10.2021; Views: 80; Downloads: 9
.pdf Full text (667,50 KB)

4.
Hibridna aplikacija e-naročanja pacientov
Matej Tratnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Z vedno večjo adaptacijo mobilnih tehnologij le-te postajajo bolj in bolj integrirane v naše življenje. V zadnjih nekaj letih smo videli tudi porast razvojnih ogrodij za mobilne aplikacije, zato smo želeli preveriti, kako v letu 2021 pristopiti k razvoju mobilne aplikacije. Naš cilj je razviti aplikacijo za Android in iOS, ki omogoča uporabnikom pregled nad lastnimi zdravstvenimi podatki, podatki zdravnikov in javnih zdravstvenih ustanov. Preučili smo tipe aplikacij in trenutno aktualne tehnologije in se na podlagi zahtev aplikacije odločili, da za odjemalca uporabimo ogrodje Ionic React. Ogrodje je v uporabi od leta 2020; aplikacije gradimo s pomočjo nam že znanih spletnih tehnologij – HTML, CSS in Javascript. Ključnega pomena je tudi dejstvo, da lahko uporabimo eno kodno zasnovo za Android in iOS. Oblačna storitev Firebase bo namenjena shranjevanju podatkov.
Keywords: hibridne aplikacije, Ionic, React
Published: 18.10.2021; Views: 100; Downloads: 15
.pdf Full text (757,98 KB)

5.
Platforma za vodenje podjetja in varen dostop do poslovnih prostorov
Bine Gorečan, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu so predstavljene zahteve sistema za vodenje podjetja in varen dostop do poslovnih prostorov ter realizacija takšnega sistema, ki je prilagojen specifičnemu podjetju. V zaključnem delu je opisana realizacija za podjetje H-BIT d.o.o., ki upravlja platformo NiceHash za trženje in rudarjenje kriptovalut. Realizacija poteka v treh delih. Prvi del zajema implementacijo strežnika. Drugi zajema izvedbo varnega dostopa do poslovnih prostorov in vključuje implementacijo aplikacij za operacijska sistema Android in iOS, implementacijo krmilnika za krmiljenje elektronike, ki lahko odpre vrata v poslovne prostore, in izvedbo registratorjev. Tretji del zajema implementacijo spletišča, ki omogoča interakcijo s podatki, shranjenimi na strežniku.
Keywords: administracija podjetja, varen dostop do poslovnih prostorov
Published: 18.10.2021; Views: 65; Downloads: 15
.pdf Full text (3,80 MB)

6.
Razvoj aplikacije Pametni upravitelj terminov
Dejan Orter, 2021, master's thesis

Abstract: V okviru magistrskega dela smo izdelali rešitev za elektronsko vodenje rezervacij v storitvenih salonih kot alternativo za klasično vodenje terminov. Pametni upravitelj terminov smo naredili v ogrodju Flutter, ki omogoča hkraten razvoj za Android, iOS in splet. Preko aplikacije PUT lahko salon vodi evidenco zaposlenih, ureja storitve, vodi bazo uporabnikov in vnaša termine. Končne stranke salonov se lahko prijavijo v aplikacijo, kjer imajo pregled nad prostim osebjem, termini in storitvami, ki so jim na voljo. Preko intuitivnega vmesnika si lahko preprosto izberejo termin, ki jim najbolj ustreza in so po želji obveščene en dan pred rezervacijo.
Keywords: Flutter, Laravel, Android, iOS, spletni brskalnik
Published: 18.10.2021; Views: 47; Downloads: 11
.pdf Full text (2,52 MB)

7.
Analiza vloge lastnika projekta v agilnem načinu vodenja projektov scrum
Rok Bratkovič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Tehnološki in poslovni napredek zahtevata hitro prilagajanje. Metode agilnega razvoja programske opreme nam nudijo prožnost in spodbujajo inovativne pristope. Prilagodljivost agilnih metod smo lahko preizkusili med nepričakovano spremembo načina dela v času pandemije COVID-19. Vprašanje je torej: “Kako se je metoda Scrum, ena najbolj priljubljenih agilnih metod, obnesla v tem nepredvidljivem času?” Lastnik izdelka je ena od treh vlog metode Scrum, ki zahteva sposobnost vodenja. Raziskava se je ukvarjala z vprašanjem, ali so sestanki Scrum in delo lastnika izdelka prek spleta enako učinkoviti kot v živo ter katere lastnosti in veščine mora imeti dober lastnik izdelka.
Keywords: Scrum, agilnost, lastnik izdelka, učinkovitost, veščine
Published: 18.10.2021; Views: 48; Downloads: 9
.pdf Full text (859,00 KB)
This document has many files! More...

8.
Avtomatizirano trgovanje z uporabo pametnega predikcijskega modela
Luka Štrakl, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisano področje avtomatiziranega trgovanja z algoritmičnim pristopom, ki temelji na odločitvah napovednih modelov, katerih znanje je pridobljeno s pomočjo strojnega učenja. Opisane je delo z podatki, metode strojnega učenja in izdelava napovednih modelov v programskem jeziku Python. Poudarek je na pridobivanju, manipulaciji in uporabi vhodnih podatkov, ter optimizaciji napovednega modela za dosego boljših odločitev na še ne videnih podatkih. V sklopu magistrske naloge smo izdelali programsko opremo algoritmične narave, ki uporablja sožitje pogojev, ki jih trgovalni instrument mora zadovoljiti, ter odločitve dveh napovednih modelov za odpiranje ali zapiranje trgovalnih pozicij.
Keywords: Trgovanje, Forex, delnice, strojno učenje, napovedni model
Published: 13.05.2021; Views: 182; Downloads: 41
.pdf Full text (3,75 MB)

9.
Seznam za upravljanje letalske posadke
Darko Kušer, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Načrtovanje in razporejanje osebja je v letalstvu kompleksna težava. Veliko težav povzroča predvsem enakomerno porazdeljevanje osebja in nalog. V ta namen je bil razvit vmesnik v obliki upravljivega seznama in spletne aplikacije, ki delo z načrtovanjem in razporejanjem olajša ter omogoča dober grafični pogled nad trenutnim stanjem načrtovanja. Vmesnik je bil implementiran v spletnem ogrodju Laravel, dodana pa je bila tudi optimalna oblačna arhitektura, kjer celotna aplikacija teče.
Keywords: Laravel, načrtovanje, seznam, spletna aplikacija
Published: 26.04.2021; Views: 177; Downloads: 25
.pdf Full text (6,64 MB)

10.
Zajem in uporaba podatkov z nosljivih naprav s pomočjo uporabe komunikacije TCP/IP
Kevin Preac, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena večslojna rešitev Interneta stvari, kjer s pomočjo protokolnega sklada TCP/IP upravljamo mikrokrmilnik preko brezžičnega omrežja. V rešitvi se s pomočjo WeMos D1-Mini mikrokrmilnika krmili diode RGB LED-traka. Na začetku so predstavljeni Internet stvari, internetni protokolni sklad TCP/IP ter omrežni protokol HTTP. V nadaljevanju so predstavljene vse strojne komponente končnega izdelka kot tudi vse uporabljene tehnologije za izvedbo programske rešitve naloge. V končnih poglavjih je predstavljena izdelava elektronskega vezja rešitve in izdelava programske arhitekture večslojnega sistema ter povezava posameznih delov rešitve v skupno celoto. S pomočjo izpiskov kode ter diagramov izvajanja posameznih funkcij je opisano delovanje posameznih slojev, rešitve ter medsebojna komunikacija le-teh.
Keywords: internet stvari, ESP8266, TCP/IP, LED, mikrokrmilnik
Published: 26.03.2021; Views: 224; Downloads: 49
.pdf Full text (1,01 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica