| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 38
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
MEDSEBOJNI VPLIVI NADZEMNIH VODOV
Janez Tement, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so obravnavane različne izvedbe križanj ter vzporednih potekov nizkonapetostnega in srednjenapetostnega omrežja na področju distribucije električne energije. Proučen in analiziran je vpliv elektromagnetnega sevanja na okolico in ljudi za posamezni sistem omrežja, vzporedni potek obeh omrežij in križanja omrežij. Prikazan je tudi vpliv posameznega sistema omrežja na drug sistem. Za izračun je uporabljen numerični model, ki temelji na metodi končnih elementov in je izdelan v programskem orodju EleFAnT. Predstavljen je izračun električnega in magnetnega polja v 2D kot tudi v 3D prostoru. Prav tako je v računskem postopku ovrednotena vrednost elektromagnetnega sevanja glede na predpisane mejne vrednosti.
Keywords: elektroenergetsko omrežje, električno polje, magnetno polje, elektromagnetno sevanje, metoda končnih elementov
Published: 25.03.2009; Views: 3013; Downloads: 292
.pdf Full text (4,26 MB)

3.
OPTIMIZACIJA INDIKATORJA NAPETOSTI
Peter Ogrizek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje načrtovanje indikatorja napetosti, ki zadovoljuje s standardi predpisanim kriterijem. Za doseganje optimalne snovno geometrijske zasnove indikatorja so uporabljene optimizacijske metode. Diplomska naloga podaja tudi primerjavo različnih optimizacijskih metod.
Keywords: indikator napetosti, algoritem diferenčne evolucije, DE algoritem, optimizacija z rojem delcev, PSO algoritem, DE algoritem, optimizacija, detektor napetosti, električno polje, kapacitivnost.
Published: 20.01.2010; Views: 2079; Downloads: 141
.pdf Full text (4,39 MB)

4.
OPTIMIZACIJA SREDNJENAPETOSTNIH 20 KV DALJNOVODOV Z DIFERENČNO EVOLUCIJO IN METODO KONČNIH ELEMENTOV
Matej Žmavc, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi je opisan model srednjenapetostnega 20 kV daljnovoda in zgradba ter vrste omenjenih daljnovodov na distribucijskem območju Elektra Maribor d.d. Za sam potek izračunov in modeliranje sta uporabljena programska paketa EleFAnT in MATLAB. Cilj raziskave v diplomskem delu je optimizacija geometrije in postavitve položaja vodnikov v srednjenapetostnem 20 kV daljnovodu. Optimizacijski parametri so posamezne vertikalne in horizontalne razdalje med samimi faznimi vodniki. V današnjem času se optimizacijski problemi rešujejo s tako imenovanih evolucijskim optimizacijskim algoritmom, ki deluje na osnovi biološke evolucije v naravi. V zaključku diplomskega dela so s pomočjo optimizacijskega algoritma Diferenčne evolucije določene vse razdalje med posameznimi faznimi vodniki in stebrom tako, da je jakost električnega polja oz. gostota magnetnega polja pod daljnovodom najmanjša.
Keywords: srednjenapetostni 20 kV daljnovod, električno polje, magnetno polje, optimizacija, diferenčna evolucija, metoda končnih elementov
Published: 06.01.2011; Views: 3144; Downloads: 340
.pdf Full text (2,03 MB)

5.
NUMERIČNI IZRAČUNI ELEKTROMAGNETNEGA POLJA 400 kV STIKALIŠČA IN ANALIZA VPLIVA NA OKOLJE IN LJUDI
Nejc Mašek, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi je prikazan primer sodobnega 400 kV zračno izoliranega stikališča ter numerični izračun elektromagnetnega polja kot rezultata obratovanja le-tega. Predstavljene so tudi posamezne komponente stikališča ter njihovi nazivni podatki. V nadaljevanju je s programskim orodjem EleFanT narejen poenostavljen 3D model stikališča, kamor se vstavijo podatki stikališča in se opravita simulacija ter izračun. Dobljeni rezultati so ovrednoteni z določenimi vrednostmi glede na Uredbo o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju, ki je bila potrjena s strani vlade Republike Slovenije.
Keywords: stikališče, električno polje, magnetno polje, metoda končnih elementov
Published: 29.09.2011; Views: 2347; Downloads: 147
.pdf Full text (9,39 MB)

6.
7.
Post insulator optimization based on dynamic population size
Peter Kitak, Arnel Glotić, Igor Tičar, 2012, published scientific conference contribution

Abstract: This paper suggests the use of dynamic population size throughout the optimization process which is applied on the numerical model of a medium voltage post insulator. The main objective of the dynamic population is reducing population size, to achieve faster convergence. Change of population size can be done in any iteration by proposed method. The multiobjective optimization process is based on the PSO algorithm, which is suitably modifiedin order to operate with the principle of the optimal Pareto front.
Keywords: dynamic population size, insulation elements, multi-objective optimization, particle swarm optimization
Published: 10.07.2015; Views: 619; Downloads: 14
URL Link to full text

8.
Optimization of energy storage usage
Arnel Glotić, Peter Kitak, Igor Tičar, Adnan Glotić, 2012, published scientific conference contribution

Abstract: This paper suggests the use of dynamic population size throughout the optimization process which is applied on the numerical model of a medium voltage post insulator. The main objective of the dynamic population is reducing population size, to achieve faster convergence. Change of population size can be done in any iteration by proposed method. The multiobjective optimization process is based on the PSO algorithm, which is suitably modifiedin order to operate with the principle of the optimal Pareto front.
Keywords: differential evolution, energy, optimization, hydro power plants
Published: 10.07.2015; Views: 489; Downloads: 24
URL Link to full text

9.
ZMANJŠANJE VPLIVA SOSEDSTVENEGA POJAVA Z UPORABO OPTIMIZACIJSKEGA ALGORITMA
Peter Rotovnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu je obravnavan vpliv bližinskega pojava na posameznih elementih elektroenergetskega sistema in zmanjševanje le-tega. Na osnovi numeričnega izračuna po metodi končnih elementov smo izvedli analizo sosedstvenega pojava za nekaj osnovnih elementov v elektrotehniki kot so: vodniki, kabli, tuljavica in tuljava za velike tokove. V nadaljevanju je prikazana raziskava zmanjšanja vpliva sosedstvenega pojava na primeru votlih vodnikov za velike tokove. Končni cilj te diplomske naloge pa je s pomočjo optimizacijskega algoritma PSO (Particle Swarm Optimization) določiti takšno geometrijsko obliko, da pri tem zmanjšamo vpliv sosedstvenega pojava, pri čemer smo numerični izračun magnetnega polja izvedli s programskim paketon EleFAnT. Optimirani parametri so geometrijske koordinate osi votle notranjosti vodnika.
Keywords: magnetno polje, sosedstveni pojav, optimizacija, metoda končnih elementov
Published: 30.11.2012; Views: 1873; Downloads: 113
.pdf Full text (2,55 MB)

10.
UPORABA OPTIMIZACIJSKEGA ALGORITMA ZA IZRAČUN TEMPERATURNIH KOEFICIENTOV V NUMERIČNEM MODELU OHIŠJA STIKALNE CELICE
Rok Pilko, 2013, master's thesis

Abstract: Cilj magistrskega dela je izračun temperaturnih koeficientov za numerični model ohišja stikalne celice. Za boljše ovrednotenje rezultatov so bile na poenostavljenem realnem modelu predelne stene stikalne celice izvedene vse potrebne meritve za medsebojno primerjavo med obema modeloma. S programskim orodjem Matlab in EleFAnT so bili izvedeni vsi izračuni v magnetnem in v termičnem polju. Z uporabo optimizacijskega algoritma diferenčne evolucije (angl. differential evolution) so bili izračunani temperaturni koeficienti (toplotna prevodnost in toplotna prestopnost). Zaradi boljše preglednosti in enostavnejše uporabe programa je bil v Matlabu izdelan grafični vmesnik, ki ponuja nešteto možnosti pri nastavitvah različnih parametrov. Rezultati so prav tako prikazani z grafičnim vmesnikom, ta pa nudi uporabniku različne vrste izrisov (grafi, histogrami, slike) in izpisov. Poudarek magistrskega dela je bil čim bolje sestaviti numerični model stikalne celice, tako da bi bili dobljeni rezultati praktično identični z realnim modelom. Meritve so bile izvedene na Mariborskem otoku v Infrastrukturnem centru za energetske meritve (ICEM).
Keywords: optimizacija, grafični vmesnik, toplotna prevodnost, toplotna prestopnost, vrtinčni tokovi, metoda končnih elementov
Published: 11.01.2013; Views: 1668; Downloads: 171
.pdf Full text (5,06 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica