| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI V CESTNEM PROMETU S TALNIMI OZNAČBAMI
Peter Božnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljene vrste talnih označb, ki jih uporabljamo v Sloveniji. V grobem se delijo na vzdolžne in prečne črte ter na ostale označbe na vozišču. Opisani so tudi materiali s katerim se izdelujejo talne označbe in prikazani postopki izdelav. Prav tako je opisan vpliv talnih označb na varnost v cestnem prometu. Talne označbe so zelo pomemben element varnosti v cestnem prometu in nepogrešljiv del cestne signalizacije. Zaradi njihove visoke učinkovitosti in sorazmerno nizke cene izvedbe so zelo uporabne v sedanjem cestno prometnem okolju. Talne označbe so narisane zato, da uporabniku ceste - vozniku, posredujejo informacije za pravilno vožnjo in pravočasno ukrepanje pri spremembi smeri in hitrosti vožnje. V zadnjem času se v avtomobilih že pojavljajo različni senzorji oziroma kamere katere zaznavajo talne označbe. To področje je šele v začetnih fazah, ko pa bo dodobra dodelano bodo te tehnologije skupaj z dobrimi talnimi označbami veliko pripomogle k večji varnosti v cestnem prometu.
Keywords: horizontalna cestna signalizacija, talne označbe, varnost v cestnem prometu
Published: 08.09.2010; Views: 3217; Downloads: 347
.pdf Full text (15,47 MB)

2.
PROMETNO-VARNOSTNA ANALIZA PASIVNIH VARNOSTNIH SISTEMOV OSEBNIH VOZIL
Peter Božnik, 2015, master's thesis

Abstract: V današnjem času si osebnega vozila, brez mnogih sistemov za varovanje potnikov, skoraj ne moremo predstavljati. Tako poleg aktivnih obstajajo tudi pasivni varnostni sistemi. Pasivni sistemi pričnejo služiti svojemu namenu šele v trenutku trka, za razliko od aktivnih, ki trk vozila preprečujejo. Da pa se zagotovi maksimalna varnost potnikov, se morajo ti sistemi med sabo dopolnjevati. Tako je npr. zračna blazina učinkovito varnostno sredstvo šele tedaj, ko je potnik pripet z varnostnim pasom. Magistrsko delo vsebuje prometno varnostni vidik pasivnih varnostnih sistemov osebnih vozil. Podrobneje so predstavljeni posamezni elementi pasivnih sistemov: varnostna kletka, deformacijske cone karoserije, varnostni pasovi, varnostni vzglavniki, zračne blazine in otroški varnostni sedeži. Izvedena je bila tudi anketa o poznavanju, navadah in izkušnjah potnikov osebnih vozil s sistemi pasivne varnosti ter njena analiza.
Keywords: osebno vozilo, pasivna varnost, varnostni pas, zračna blazina, varnostni vzglavnik, otroški varnostni sedež, analiza ankete
Published: 14.07.2015; Views: 1438; Downloads: 232
.pdf Full text (5,95 MB)

Search done in 0.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica